10.12.09
16:50
Мисля да пробвам да заменя суроватъчния протеин и декстрозата с нещо по-”натурално” Поразтърсих се из форума, но не открих точен отговор на въпроса ми. Единствено разбрах, че вместо декстрозата може да се ядат стафиди и/или мед, обаче остава чуденето в какво количество ? Да уточня вземам суроватъчния протеин преди тренировка и след тренировката вземам първо декстрозата и 30 мин по-късно пак суроватъчния протеин
От гледна точка на това, че декстрозата се води гроздова захар (ако не се лъжа) няма ли стафидите да са по-добрия вариант като заместител на декстрозата ?
10.12.09
18:20
казано от retro на 10.12.09, 18:05:
От гледна точка на това, че декстрозата се води гроздова захар (ако не се лъжа) няма ли стафидите да са по-добрия вариант като заместител на декстрозата ?
Бъркаш понятията. Декстозата не е гроздова захар.
Декстозата е синоним на глюкоза. Плодовата (гроздова) захар се нарича фруктоза.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 10.12.09 18:21.
Да знам, че са едно и също. Не отричам също, че в гроздето има и фруктоза. Но където съм чел се споменава, че глюкозата е гроздовата захар, а фруктозата плодова. Но тотално се обърках кое кое е ? http://www.bb-team.org/articles/3642/ тук чета отделно за гроздова захар. Та кое последно е гроздовата захар ? И с кое е най-добре да се замени глюкозата ? Ами суроватъчния протеин ?
Мнението беше редактирано от retro на 11.12.09 22:57.
http://www.google.bg/search?q=гроздова+захар&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:bg:official&client=firefox-a Не знам защо толкова хора и статии гроздовата захар се определя като глюкоза ? Изглежда има някаква масова заблуда по, която съм се подвел и аз.
В крайна сметка казвате най-добрия заместител на глюкозата е меда а не стафидите. А за протеина просто то си е отделен въпрос. Интересувах се, но в сайта прочетох, че в 1л прясно мляко имало около 5гр суроватъчен протеин. Така, че то отпада като решение. Изварата пък има казеин, който забавял усвояването, което май също не ми трябва в случая
Мнението беше редактирано от retro на 12.12.09 11:44.
казеинът е бавноусвоим протеин и можеш да го взимаш преди лягане(това не означава ,че не можеш да го взимаш през другото време ),можеш да ядеш плодове но не в късните часове ,а медът попринцип присъства във всекидневното меню( но да е домашен) .Относно съроватъчен протеин - пилешко,риба,яйца,млечни продукти.
Напълно съм съгласен, но когато след тренировка ми трябва бързоусвояем протеин едва ли ще са ми много от полза бавноусвояемите протеини. Не казвам, че ще ми навредят, но ползата каква ще е ?
Мнението беше редактирано от retro на 12.12.09 15:25.