Дава ли ми висшето образование гаранция за успех и това значи ли, че останалото ни образование е "нисше"?

Прескочи до:

Стоянчо, хубава работа за някой, учил с години усилено, не е нещо за 800лв.
Но има друго - ако всички станем прависти, ПиаРи и МИО-исти няма да пребъдем. А в България освен тези ‘специалисти’ е бъкано с търгаши и брокерчета и тук-там някой зъболекар/лекар на частна практика. Кой ще произвежда благата, кой ще ни обучава децата...? Добави и ширещото се шуробаджаначество в назначенията - от 10 има 1, който върши работата на всички по учреждения и т.н. и кво се получава? Крахът, към който отиваме ще е вавилонски...

14.12.09
13:06

казано от Стоянчо на 14.12.09, 12:43:

Отговора на въпроса, поставен в заглавието на темата е: “зависи от висшето!”. Тази година завършвам право в Софийския университет и мога категорично да кажа, че успешно ще си намеря хубава работа догодина (та още преди да съм завършил имам възможност да започна работа за ок. 800лв като стажант в кантора)!

И според теб 800 лв е добре за София, ако не живееш при вашите и трябва да плащаш квартира? 800 лв в Русе няма да ми стигнат да плащам наем, добра храна и сметки, камо ли в София.

14.12.09
13:42

казано от Aleksandar Marinov на 14.12.09, 13:06:

казано от Стоянчо на 14.12.09, 12:43:

Отговора на въпроса, поставен в заглавието на темата е: “зависи от висшето!”. Тази година завършвам право в Софийския университет и мога категорично да кажа, че успешно ще си намеря хубава работа догодина (та още преди да съм завършил имам възможност да започна работа за ок. 800лв като стажант в кантора)!

И според теб 800 лв е добре за София, ако не живееш при вашите и трябва да плащаш квартира? 800 лв в Русе няма да ми стигнат да плащам наем, добра храна и сметки, камо ли в София.

Да, за човек, който не е завършил 800лв е супер! След завършване и взети държавни изпити, под 1300 лева заплата за юристи НЯМА! Държавна работа: младши съдии и прокуорори - ок.2000лв. В перспектива, във ВКС, ВКП, ВАС, ВАП - ок 3000лв! Ако това не е успех, здраве му кажи.

@Oranje - аз отговарям на поставения въпрос в темата! Не съм казвал, че всички трябва да станат адвокати и икономисти! Само искам да кажа, че образованието, което аз олучавам в този факултет и на този университет е на толкова високо ниво, че гарантира добър доход след това. Нищо друго не съм конкретизирал. Говоря само от тази гледна точка. Фактите са, че доста от “бизнесмените” печелят повече от която и да е държавна работа, без далеч да са завършили висше, а някой даже и средно. Затова пак повтарям, аз споделям само и единствено за моята специалност и то в конкретен ВУЗ.

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 14.12.09 13:47.

14.12.09
14:00

Нека дам и аз един конкретен пример: Повечето ми колеги от унивеситета (ИТ Специалисти), работят за поне 1500 лева. Тези които работят за по-малко са така защото просто ги мързи да си търсят добра работа и са склонни да работят и за 1000 лева.

Разберете едно - човек с хубава специалност, умения и опит няма как да остане без работа. С или без диплома.

Добър готвач в София получава минимум 1200 лева. Сега ще кажете ама София е друго... 50% от Софиянци са от някъде, но са имали смелостта да дойдат и да променят живота си :)

14.12.09
14:01

http://bg.leadersrules.com/articles/15-miliardera-bez-visshe
А вие диплома, та диплома ;)

казано от kao на 14.12.09, 14:00:

Нека дам и аз един конкретен пример: Повечето ми колеги от унивеситета (ИТ Специалисти), работят за поне 1500 лева. Тези които работят за по-малко са така защото просто ги мързи да си търсят добра работа и са склонни да работят и за 1000 лева.

Разберете едно - човек с хубава специалност, умения и опит няма как да остане без работа. С или без диплома.

Добър готвач в София получава минимум 1200 лева. Сега ще кажете ама София е друго... 50% от Софиянци са от някъде, но са имали смелостта да дойдат и да променят живота си :)

Повечето ми колеги за завършили/завършващи ИТ специалисти и ще си умрат от кеф, ако заплатите станат 1000лв.

14.12.09
14:27

Дано не звучи грубо, но явно или са некадърни след като работят за под 1000 лева или просто не си ценят труда. Не знам... как стават тези неща... и какви са тези специалисти, какво са учили? Колегите ми са или от ТУ София - КСТ, КТТ или СУ - Информатика, Приложна Математика.

И за какво са учили 5 години в унивеситет след като водач на такси или сервитиорка изкарват 1000 лева?

Као, ти или си още много млад, или работиш нещо твърде специфично - да кажем архитект, или си връзкар... Аз трети варант не виждам.
Къде си видял в България работникът да определя цената на труда си?
Работел съм... за достатъчно мастит ибизнесмени. И да ти кажа, нещата са предварително решени.
Да, има шанс за случайна уговорка извън границите, бонус или друго.
Но като цяло големите фирми доминират пазара на труда. Колкото и да е странно, българия - вече с малка буква - е страна на големият капитал... А големият капитал е определил цени на всичко. От телефоните, до труда...

Интересна теза се изказа и за София - на практика вече едно голямо село... Амбицията водела тук, да промените живота си...
Хм. А какво ако ви кажа, че разлиакта в стандартите се поддържа изкуствено?
Че даже в големи банки за по - добри резултати и повече стаж в провинцията вземаш по - малко пари, отколкото в София, на СЪЩАТА длъжност и седене зад кампютъра?
Каква би била целта?
Ами изкупува се земята. Хората бягат , напускат, продават. Отиват в София. Зер там е спасението. Купуват 45 кв. панелка на осмия етаж. Добре дошли!
А у провинцията? Земеделската земя е по - евтина от хляба, ако не става за в регулация.
А вас ви трупат там у големото село. Плащат ви... Реално ви плащат за това да унищожавате провинцията. 1/3 от земята в страната вече дори не е българска. Предприятията ги няма. Абе, вие чували ли сте за губеща петролна рафинерия?
И после какво питам аз?
В един момент на който му трябва, ще му стигне.
Тогава ви чака и вас.
Тогава ще намалят и вашите заплати.
И ще живеет затворени в голямата кочина от която няма излизане.
И най - интересното ще е че няма да имате къде да отидете... Щото те ше са уморили дедо ви, баба ви, къщата ше е продадена на безценица, а данъци и всичко... ше се определя от някой друг.

За комунизма и строителството кво да ви кажа...
Всеки живял тогава знае, че приватизацията беше всъщност разграбване. Ке кадърните “демократични” кадри продадоха даже подводници за метал. Какво остава за заводите. Та те не знаеха какво да ги правят... Който дойде и им предложи нещо, стига да е за пари... И после, когато вече всичко беше унищожено, изскочи и версията за “губещите комунистически предприятия”.
А всъщност унищожиха печелившите. Истински губещите - като кремиковци, устискаха до последно, щото там естесвено няма мераклии приватизатори.
А при комунизма... Да припомням ли? Първи в света по розово масло. Първи производител на храна за космонавти в света. Втори на електрокари .Говорим по размер. С домати и боб хранихме Япония и Китай, с оръжия - Иран и Ирак. Китайците и до днес ползват правеците, на които ние се присмиваме и унищожихме с лека ръка, щото са на бай Тошо.

И казвате, ще се оправим. Дали?
Помня че едн овреме се твърдеше че бай тошо зимал на заем за държавата за да арч ина ротативките в слънчев бряг... Глупости, но и така да е, слънчев бряг беше държавно препдриятие и парите па кса в държавата.
Какво всъщност е промяната?
Желю Желев може би...
Мнеее...
Неписаното лице на промяната е следното:
1990 г: Световната банка влиза в България и отпуска заем.
1990 г: Европейската банка - международна пак - влиза в българия със заем.
1990 г: България става член на МВФ.
И веднага селд като тия мастит ифинансови колоса проникват, следва моратриум върху ДРУГИТЕ дългове, заради което други кредитори България вече едва ли ше си намери.
Нема да смятам колко им дължим през годините, сметнете го сами. Те се гордеят с финансирането на проекти, акто здравната реформа и данъчната реформа, в следствие на което ние предполагам сме по - здрави и плащаме по - малки данъци?

А знаете ли кое е по лошото... Ние не произвеждаме нищо! Парите, които вземаме назаем отиват пак там. Пак в големи производителки и международни корпорации, захранващи същите тези банки...
А ние сме велики търговци, туристи и услугари. Я кажете тея дето вземат по 2000+ лв... Какво произвеждате, момчета? Най много нещо в загиналото строителство. Иначе сте на някоя “непроизводствена” длъжност, 100%.
И зависим не на 100, а на 200% и за храната, и за парите. Но сме велики и намерихме пътя към София! Там е спасението.
Малк опо наисток хората търсят пътя да заселят пустинята. Ние напускаме цветущото и отиваме в един набеден и невъзможен да ни поеме град...

Във връзка с добронамерените ни отношения по планове с банките от по - горния абзац от преди кризата за 2010 българия е ПЛАНИРАЛА по около половин милиард заем от тех, което обаче по сметк ие добре. Сега с кризата, не знам колко е.
Какво знаем за тея заеми и техните условия???
Мслете го добре. Не е сложно. Кога ше се оправим казвате. Ами България я гледайте като на домакинство с три ипотеки. И смятайте, кога... как.

Някои обвиняват сорос и МВФ за хиперинфлацията, кояот твърдо беше спекулативно, а не естествено, предизвикана и спряна.
Други, обвиняват световната банка и неин заем за войната в югославия. Помните ли, кое беше югославия? На картата...
Какво е бъдещето, аз не зная. Вие кажете. Но нямам против по принцип вестникарските твърдения. Нямам и против тея на които в момента подават залък в устата да грачат силно че било вкусно.
Но и се иска и трезвата мисъл да видя.

И по въпроса който зададохте, понеже се отплеснах в разсъждения и го изпуснах.
Висшето образование в бг не съществува.
Университетите произвеждат интресни за готовите да плащат специалности.
Бизнесът се интересува от други знания.
Университетите обаче ,в качеството им на частни финансови препдриятия, не допускат други предприятия да им се месят в работата.
Връзката се къса.
Съответно частникът те пита дал иимаш висше, но може да те питаи дали с икосмонавт и летял ли с ис юрии гагарин. Реално не го интересува нито специалността, нито дипломата. а какв овижда пред себе си.
И е прав.
Защото хора едвам завършили с три квартални училища през комунизма имат вече минимум по две висши с отличие в престижни университети. “Престижни”.
А да не ви казвам как се завършва.

Гордея се повече със средното си, отколкото с висшето.
А висшето ми... Е досттъчно на ниво. Основната част от него е магистратура в УНСС.

Висше имаше някога.
Когато висшето военно беше военно.
Когато ХТИ-тата произвеждаха кадри за Нефтохим и Кремиковци.
Когато лесотехническия беше на министерство на горите...
Сега има дипломи.
Верният въпрос е “дава ли ми дипломата гаранция за успех”.

Верният отговор е “Не, н ое чудесен документ който да приложите към останалите при интервюто за работа”.

Поздрави!

14.12.09
19:35

Е то в тази криза при положение, че кандидатстват средно 80 човека за едно работно място е несериозно работник да предяви претенции за заплащане. В момента и висококвалифицираните кадри не са в позиция да избират каквото и да било. Те поне си намират работа, но не тази, която са искали и не на желаното заплащане.
Една “експертка” по човешки ресурси й взимаха интервю, вика ако някой пита за заплащане на интервю за работа значи не става. Е то това е най-важното, аз да не идвам да ти слугувам, защото ми харесват ушите ти, естествено, че ще питам. А какво да ни е нивото на работодателите тогава.
За съм всеки да си знае цената и да си иска адекватно заплащане на труда си. Винаги ще има студенти склонни да работят за по-малко пари, нормално никога не са работили, дошли от провинцията примерно, където стандарта и заплатите са по-ниски. 
С минималната заплата пак не стават нещата. Преди кризата, преди 2-3 години е имало някакви икономически условия, но трябва и политическа воля. А ясно колко е щяло да има такава тогава, колкото и да си протестират гражданите.
Сега може и да има воля, но няма икономическите условия. Дано се управят нещата до 2-3 години, поне да потръгнат и с европейска помощ в добра посока. Аз съм оптимист.
Дипломата не е гаранция за успех, ама не е хубаво и да я няма.

А за българските висшисти в чужбина какво ще кажете тогава? Има ли разлика?

14.12.09
21:14

ЕСТЕСТВЕНО

казано от Георги Гайдов на 14.12.09, 19:55:

А за българските висшисти в чужбина какво ще кажете тогава? Има ли разлика?

Аз не осъждам българина като тъп, а висшото образование у нас като система.
Ще рече че ти ме питаш за чужда система. Какво като е българин...
Имам бегъл поглед върху вишисти от чужбина, което да се разбира, че съм криво ляво запознат с изискванията...
Определено е друга система.
Говоря за германия например.
Дали е по - ефективна, трябва да погледне човек нещата отблизо преди да каже.
Но поне като изисквания дава индикации на такава. Мног опо прагматично ориентирана е най - малкото. Нашите са... некви литератори. Във висшето в Германия по икономика се пита за много по реални неща. Даже Маркс да хванеш, много по практочески е ориентиран анализът там от идеологическото разбиране при нас...

Аз ще ви кажа обаче: вземайте висши. Че вече от кол и въже имат висшо и утре ше кандидатстват за работа заедно с вас!
Ако това е довод в полза на висшото ,здраве, но е така....
За съжаление, в действителност за това ви трябва ,а не за работата .За работата няма да ви помогне.
Поне хуманитарните специалности, за инженерните не се кълна.

06.08.10
11:36

В България ако нямаш връзки много трудно ще успееш, та дори и да имаш 5 висшета.  Сега трябва да имаш висше, трябва да знаеш английски, да можеш да работиш на компютър. ( Ето един пример със сайта) И пак никой не дава гаранция, че ще успееш да работиш това което искаш и което си завършил по образование !!!

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1