16.12.09
15:15
До момента не знаех какво е това ” да лежиш ” защото си зле , е за последните два месеца се належах до края на живота си .
Всичко започна с едно навеждане да си обуя чорап ... да поне да беше нещо по така , ама на .
Първо не можех да вървя , а когато две седмици по късно закретах бодри бабки ме задминаваха , докато аз куцуках .
Пускам темата с цел някой преминал през всичко това да каже как тренира , какво от упражненията му е помогнало и т.н.
Ясно е , че трябва да се укрепне коремната мускулатура , но и да се пази кръста от тежко и всякакви рязки движения .
При мен диагнозата е “радикулит ” , което не ме задоволява особенно , защото е последствие , а не самата същност на нещата .
Разместен диск , прищипан нерв , силна болка от ляво на седалището до сгъвката на кракът по задната линия .
Нямам намерение от тук насетне да лежа , защото съм сигурна , че това не е решение ...
А как се живее на болкоуспокояващи , горкият д - р Хаус , сега истински го разбирам . :down:
Не разбирам много и дори “радикулит” не ми говори много,но аз имах проблем с кръста (за щастие при мин беше от претоварване),както и да е та когато имах проблем с кръста говорих с фитнес инструктор (приятел) който ми препоръча да права тяга с малко кг. за да развия точно мускулите на кръста и тежеста да пада там а не върху прешлените.Помогна ми и на него е помогнало а той има дископатия там някъде.Но според мен 1во се оправи напълно и после започни леко с тягата.
Мнението беше редактирано от slabi4uk на 16.12.09 19:53.
Марчела, наистина е неприятно, но ще отмине - нито ще караш все на болкоуспокояващи, нито ще лежиш оттук насетне. Аз мога само да споделя личен опит - имам двустранна дискова херния. Кръстът ме боля две години постоянно - при ходене, при стоене в една поза, при седене на стол. Парадоксално или не, нямам болки от периода, в който започнах да тренирам тежко. Правя всичко - клек, тяга, добро утро, ако щеш - и то със сериозни кг - и нямам никакъв проблем. Естествено, техниката е от първостепенна важност. Преди да започна да се занимавам с многоставни, бях на сплит с изолиращи и правех хиперекстензии, от които кръстът винаги ме болеше. Е, сега правя добро утро със щанга и нищо ми няма...
Ти обаче не следва да се натоварваш все още. Твърде малко време е минало от контузията ти. Редно е да започнеш да тренираш чак когато болките изчезнат - защото и това ще стане. Едно по едно. И в случая - лека полека.
17.12.09
00:10
Ако до две седмици не ти е минало пробвай да отидеш на басейн.
Имах 4 месеца проблеми с кръста пробвах какво ли не от йога до най различни мазила и мазажи имаше облекчение за минути.
След тези 4 месеца отидох на море и на третия ден болката я нямаше не съм сигурен дали е от плуването или от солената вода и слънцето,но мисля,че е от плуването прещипаният нерв се е отщипал дано ти бъда полезен и късмет.
Дам , чакам да премине болката и се захващам с нещо ...
Исках все пак да чуя , че хората си тренират след това и не са зарязали всичко .
Онзи ден се качих на кроса за малко и майка ми доста ми повика - според нея , ако се монтирам на дивана и не мръдна от там , ще е перфектно . :roll:
28.12.09
10:22
казано от Marchela на 16.12.09, 15:15:
До момента не знаех какво е това ” да лежиш ” защото си зле , е за последните два месеца се належах до края на живота си .
Всичко започна с едно навеждане да си обуя чорап ... да поне да беше нещо по така , ама на .Първо не можех да вървя , а когато две седмици по късно закретах бодри бабки ме задминаваха , докато аз куцуках .
Пускам темата с цел някой преминал през всичко това да каже как тренира , какво от упражненията му е помогнало и т.н.
Ясно е , че трябва да се укрепне коремната мускулатура , но и да се пази кръста от тежко и всякакви рязки движения .
При мен диагнозата е “радикулит ” , което не ме задоволява особенно , защото е последствие , а не самата същност на нещата .
Разместен диск , прищипан нерв , силна болка от ляво на седалището до сгъвката на кракът по задната линия .
Нямам намерение от тук насетне да лежа , защото съм сигурна , че това не е решение ...А как се живее на болкоуспокояващи , горкият д - р Хаус , сега истински го разбирам . :down:
Проблемите с кръста обикновено се причиняват не от нещо тежко/крайно, а точно от ежедневни действия. Получава се така, че еректорите на гръбнака вършат работа, която не трябва да вършат и съответно се претоварват. И с времето напрежението се прехвърля на гръбнака, което води до контузия.
Решението е първо да се премахне причината за болежката - демек да се научи тялото да се движи и навежда както е създадено. Едновременно с това се засилват мускулите на пояса - вътрешни и външни коремни мускули, гъз, задни бедра, еректори, които да създадат мускулен корсет, който да пази гръбнака. Точно тежкото ( разбира се, след определено ниво ) изпълнено с правилна техника носи най-големите ползи.
Аз лично, както и колегите ми сме имали много такива случаи. Последно се занимавам с една жена, която има сколиоза, лордоза и 3 хернии ( както и проблеми с десния крак, но сега говорим за кръстове ) и едвам е проходила благодарение на волята си. Жената с всяка тренировка става все по-добре :)
Важно е да се вземат мерки своевременно. Елементи като хранене и стрес също не бива да се пренебрегват :)
Може много да се постигне по въпроса, важното е да го искаш и да правиш :)