Тичане

13.12.09
09:40

Здравейте! :) Ще ви помоля ако може да ми кажете някои техники при тичането като това как да се стъпва, как да се диша  ако може, :) понеже тренирам бокс от скоро и тичам от около 3 месеца обaче мисля, че не тичам правилно и не дишам правилно  бях чел, че трябва докато се тича първо да се стъпва на петата после на пръстите и така да се тича може ли да ми кажете това дали е правилно, а пък за дишaнето си нямам предвтава как да става през какво време имам в предвид :) Благодаря ви много предварително ! :)

13.12.09
18:25

Привет!:) Значи за стъпването съм сигурен че първо на пръстите се стъпва ,а за дишането мисля че беше 1.две крачки вдишваш през носа 2.две крачки издишаш през устата. Но нека по компетентните да се изкажат :)
Поздрави!!

14.12.09
21:24

Благодаря ти! :) Значи трябва да стъпвам на пръсти първо така ли ? :) Може ли също да ми кажете за дишането как трябва да става ? :)

20.12.09
18:10

Колкото по-малко докосваш земята , толкова по хубаво , по-малко триене и съпротивление—затова се тича на пръсти главно , КУПИ си маратонки с дебела подметка за тичане  , не се стискай купи си нещо качествено да ти пази краката и да ти е удобна .Дишаш през носа главно гледаш да е равномерно.Старт-а е много важен , почваш бавничко лекичко така 900-1000метра !!! да се напълнят краката и дробовете с кръв и да се разгрее тялото .Ако те заболи далака , то е 1 остра болка около корема просто си приел много въздух , издишай пълно 4-5 пъти ако се наложи и повече и трябва да те отпусне болката , аз лично издишвах в вдижение.Мисля ,че това е всичко

20.12.09
18:44

Треньорът ми по колоездене ми казваше първите 10 - 15 минути да тичам бавно и да вдишам равномерно.Бяга се на пръсти. Избягвай да ядеш дюнери, джобове, чипсове и други такива храни забавят те и те задъхват след определено време, поне при мен имат такъв ефект

20.12.09
19:29

Мен са ме съветвали също да избягвам обезателно стъпването на пета, но в началото ми се стори много трудно. Алтернативен вариант е да използваш страничната външна част на стъпалото. Също знам, че на колкото повече стъпки се сменя вдишването с издишване, толкова по-добре. На три за мен е най-удобно.Издишването трябва да е през устата.
А дали някой тук е чувал за бягане с една свалена ръка, успоредна на тялото? Било трик за по-трудно изморяване за бягания на дълги разстояния.

23.12.09
05:44

Ясно! :) Благодаря ви много, значи трябва да се науча сега да тичьм на пръсти :)

24.12.09
16:56

Защо тогава където и да погледна всички не бягат на пръсти,а се почва с пета?Вижте това:
•Започнете с бързо ходене, а след това плавно преминете към бягане.
•Посрещайте земята с пета или с цяло стъпало, но не с пръсти.
•Местете краката с паралелно движение (ако изнасяте пръстите встрани, може да повредите коленните стави).
•Гърбът трябва да е прав, брадичката - гордо повдигната, а тялото - леко наклонено напред.
•Стиснете длани в юмрук, но не ги напрягайте. Сгънете лактите под прав ъгъл и ги движете напред-назад, а не нагоре-надолу.
•Дишайте свободно, непринудено, в ритъм с бягането.
•Ако ви заболи в областта на талията, значи не достига въздух на вътрешните ви органи. Преминете в ходене и дишайте дълбоко през устата.
Вече съм почти сигурен,че се бяга не на пръсти,а на пети и цялото ходило.Иди питай някой който разбира от тов най-добре,според мен на пръсти се спринтира само или бъркам 8-/ ?

24.12.09
17:22

казано от Cholesterol.monster на 24.12.09, 16:56:

Защо тогава където и да погледна всички не бягат на пръсти,а се почва с пета?Вижте това:
•Местете краката с паралелно движение (ако изнасяте пръстите встрани, може да повредите коленните стави).
•Гърбът трябва да е прав, брадичката - гордо повдигната, а тялото - леко наклонено напред.
•Стиснете длани в юмрук, но не ги напрягайте. Сгънете лактите под прав ъгъл и ги движете напред-назад, а не нагоре-надолу.
•Ако ви заболи в областта на талията, значи не достига въздух на вътрешните ви органи. Преминете в ходене и дишайте дълбоко през устата.
Вече съм почти сигурен,че се бяга не на пръсти,а на пети и цялото ходило.Иди питай някой който разбира от тов най-добре,според мен на пръсти се спринтира само или бъркам 8-/ ?

Бъркаш наполовина - при спринт наистина не се стъпва на пета, но и при нормално бягане също :) Сега ще ти подскажа откъде идва грешката - гледаш как правят “всички”, а от тези “всички” огромната част изобщо нямат физическата подготовка за нещо повече от леко ходене (като мобилност, физическа култура и т.н.).
Че то и аз не съм виждал никой в парка да бяга както трябва (в тоя ред на мисли - не съм виждал на живо във фитнес зала и правилен клек, тяга и т.н.), ама това значи ли, че и аз трябва да правя нещата криво?
На повечето тичащи това, че първо стъпва петата, им е само един от многото недъзи на техниката. Аз лично не бих искал да приличам на нито един от тези, които съм виждал да тичат в парка (крива стойка, стъпват на петата, разни неориентирани махове с ръце..абе зле е работата, някои ми причиняват болка само да ги гледам).

24.12.09
17:47

Благодаря за “просветлението” G33K :down: .Аз се чудех защо тея хора не ги боли главата после,явно нямат мозък :lol: .

15.05.10
21:12

значи.1-во - задьлжително тичането трябва да е на прьсти! и до колкото знам от една бивша лекоатлетка дишането трябва да е равномерно в смисал да не си поемаш много или не достатачно вьздух и задулжително през устата .. поне тя така ми каза.. и др което е ,, техниката е проста ляв крак на пред ,дясна рька на пред и обратното.. това се учи на всякаде каквото и да тренираш... и аиде сьс здраве :D

Мнението беше редактирано от hunter9211 на 15.05.10 21:14.

15.05.10
21:21

на цяло стапало се стьпва при бьрзото ходене но не и при тичането... ако при тичането стьпваш на пети само травми те очакват наи-вече в колената а и в самите пети! а бьрзото ходене изисква доста добра техника..

15.05.10
21:46

казано от G33K на 24.12.09, 17:22:

Бъркаш наполовина - при спринт наистина не се стъпва на пета, но и при нормално бягане също :) Сега ще ти подскажа откъде идва грешката - гледаш как правят “всички”, а от тези “всички” огромната част изобщо нямат физическата подготовка за нещо повече от леко ходене (като мобилност, физическа култура и т.н.).
Че то и аз не съм виждал никой в парка да бяга както трябва (в тоя ред на мисли - не съм виждал на живо във фитнес зала и правилен клек, тяга и т.н.), ама това значи ли, че и аз трябва да правя нещата криво?
На повечето тичащи това, че първо стъпва петата, им е само един от многото недъзи на техниката. Аз лично не бих искал да приличам на нито един от тези, които съм виждал да тичат в парка (крива стойка, стъпват на петата, разни неориентирани махове с ръце..абе зле е работата, някои ми причиняват болка само да ги гледам).

Не е така! Като бягаш, гледаш да стъпиш 1-во с петата и после да се “плъзне” до пръстите. Ако, пробвате така, ще видите как ви се товарят Tibialis Anterior, Soleus, Gastrocnemius-a! Ако, бягате само на пръсти, тия мускули не се товарят правилно (все едно правиш крос-оувър с свити лакти, а не с леко-свити както правилно се изпълнява)!

16.05.10
06:25

Преди като тренирах бокс и аз ходех да бягам мн често.Бяга се 2 до 4 пъти в седмицата по не повече от 3км (желателно е да са точно 3 км).Някои хора като бягат ступват само на пръсти за “допълнително натоварване” на прасеца (пробвал съм,доста е неприятно,но за боксьори можеби е  полезно понеже на ринга трябва да си на пръсти през цялото време).В леката атлетика дишат по следния начин (за крос съм сигурен) две крачки вдишваш,една крачка издишвач.

16.05.10
07:24

Освем ако не бягате с много дебела подметка по-добре стъпвайте на пръсти :) Когато стъпвате на пета силата нарства от 0 до 1.78 х собственото тегло за около 0.01 секунди и се предава директно през петата, която е кост.
Когато се стъпва на пръсти за да се достигне същата сила трябват 0.05 секунди, но силата се предава през свода на ходилото, а то е предимно мускули.

Ха колеги сега като чета направо се изнендвам,не с ъм чел никога за правилно тичане а явсно аз сам съм се присподобил към него,поне за дишането, гледам и да стъпвам на пръсти повече,но имам плоскостъпие и ми е малко трудно.Та исках да ви кажа явно така е заложено да се диша аз винаги като тичам вдишвам 2-пъти през носа през малък интервал от време и издишвам 1 път от устата или от носа (y)

16.05.10
22:25

Бягане тип джогинг е на пръсти,но не стъпваш на самите пръсти защото няма да можеш дълго да я караш.Стъпваш с частта между пръстите и средата на стъпалато.трябва да си изправен като цяло,стойката ти,със съвсем лек наклон да речем 10 градуса напред.В дишането няма правила,някои хора смятат че е добре да вдишваш/издишваш на всеки 2-3 крачки(вдишваш нос/издишваш с уста).Най-важното според мен обаче са ръцете,щото всички според мен дето бягат за здраве не могат да ги движат праавилно.Ръцете са под тъп ъгъл,ниско долу и се движат около тялото,като раменете не се кривят и се движат минимално.Най-лошото е човек като се умори и почне да си свива лактите до ушите и да си криви раменете.При спринтове разбира се -там това за лактите не важи,но там вече се и стъпва на пръсти,ръцете са под прав-остър ъгъл и дишане...почти няма(дишането е след финала :D)

Мнението беше редактирано от hill_runner на 16.05.10 22:26.

17.05.10
06:59

През пета не се бяга нито на къси, нито на дълги разстояния... Тези маратонки с дебела подметка стават или за ходене, или за бягане на пресечени терени (trail)...
За повече инфо:
http://www.posetech.com/pose_method/pose-method-of-running-technique.html
http://www.posetech.com/runningshoes/archives.html

M.

30.10.10
19:19

Глупости!!!! .. Ако бягаш само на пръсти натоварваш прасеца .. МНОГО! .. Бяга се на долу-горе средната част на ходилото , отпуска се до пета и пак тябва да се върне до средната час на ходилото , за да се отблъснеш .. но ако тренираш .. както казваш .. мисля че най-подходящо е да попиташ треньора си!

Аз тичам на пръсти даже и ходя и дави кажа нямам никакво натоварване на прасеца.

11.02.14
03:46

Здравейте,

От няколко дена тичам на пръсти и разликата с тичането “на пета” е от небето до земята. Много по-лесно е и не се уморява човек.

Проблемът е, че след това имам мускулна треска на мускулите, които са на предната част на костта под коляното, близо до глезените.

Подозирам, че може би съм се претоварил (тичам около 3.5 км с една почивка на половината на разстоянието, в която загрявам с упражнения). Исках да ви попитам, какви упражнения за загряване се правят за тези мускули, които ме болят + прасците?

Аз правя стандартните разтягания на бедрените мускули, както и упражнения за раздвижване на гръб, ръце и т.н., но за тези, проблемните, освен въртене на ходилото около върха на големия пръст не мога да се сетя какво друго мога да правя, за да ги развижа след бягане.

Благодаря предваритено!

Поздрави,
Николай

12.03.14
14:42

Пичове на който му се чете може да прочете за техника на бягане в учебника на проф. Стефан Стойков. Има го в pdf формат. Пишете в гуглето  ‘‘проф. Стефан Стойков лека атлетика‘‘.  Личното ми мнение. Аз съм аматьор, запален по дългите бягания (10км и повече).От моя опит мога да кажа, че вдишвам веднъж после издишвам осем пъти на тринайсетата крачка и стъпвам на пръсти като балерина. Шегичка. Сега сериозно техниките на бяганията на различните разстояния са коренно различни. Една е на 100м, друга на 10000м. Като аматьор как ще стъпвам и как ще вдишвам и издишвам зависи от моментното ми състояние. Когато съм свеж дишам спокойно, но когато се уморя се задъхвам и вече не е същото. Същото е и с стъпването и цялата стойка на тялото. Проблемът на начинаещите бегачи обикновено не е дишането или стъпването.  Проблемът е че нищо не се случва бързо и без усилия. Сега мога да избягам без проблем 20км. за 1:40ч., мога да избягам и маратон 42км. за под 4 часа, но не винаги съм можел (даже ми изглеждаше като лудост). Когато се уволних от казармата 2003г. отидох на стадиона много надъхан. Щях да отслабвам. След 3км. за малко да повърна и си тръгнах. Но на другия ден пак бях там. За един любител най-важна личната мотивация и желанието.  Успех :)

13.03.14
06:41

казано от shadrik на 11.02.14, 03:46:

Проблемът е, че след това имам мускулна треска на мускулите, които са на предната част на костта под коляното, близо до глезените.

Малко късно отговарям, но според мен това не е мускулна треска (там дори няма мускули), а е травма, която си си причинил с бягането. На английски се казва shin splint, но не знам на български как се казва. Просто си се натоварил повече, а тялото не е свикнало. Увеличавай интензивността или продължителността постепенно, давай си почивка.
Дано си се възстановил и не си изгубил желанието за бягане.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1