16.12.09
21:13
Да допълня само , че дори и да постигнеш тази цел (да свалиш мускули ) едва ли ще се почустваш щастлива , имам някаква терояи че човек много рядко е доволен от себе си и винаги се стреми към нови цели , това е неговата същност .
Здравей Владо,
Благодаря за включването.
1. Истината е, че кросфит правя веднъж на седмица точно поради причините, които изброи (не зная защо всички мислят, че тренирам много така - вярно е, че ми харесва, но за момента не съвспада с целите ми и веднъж на седмица е достатъчно да си ‘начеша крастата’). От 5-6 месеца имам само 2-3 упражнения в 2-3 серии на седмица за крака, като те обикновено са такова упражнение, че да не мога да натоваря истински краката (овърхед клек/ напади/ отпади, клек с Т-лост). Мускулна треска на краката не съм имала от месеци (като се изключи мин седмица, когато правих 400 м напади). Тренировките ми обикновено са с вариращи повторения - между 6-15 с много малки почивки, като идеята е да изразходвам повече енергия (имайки предвид, че едва 1 от упражненията е за крака, мисля, че съвпада с целите ми)
2. Калориите ми уж са в ОКБ, но на практика се получава така - държа ниски калории 5-6 дни, след това 2-3 дни яко преяждам и заличавам натрупания дефицит. Сигурна съм, че не е слаба воля...просто тялото ми се противи и кара мозъкът ми да иска да яде. Или пък имам хранително разтройство. Или пък на подсъзнателно ниво не искам да отслабна.
3. Приемът на протеин в последните 4-5 месеца е смешно нисък дори и в тренировъчни дни - 50-60 гр/ ден
4. Не обичам твърде много сол - ползвам морска сол, която според мен е най-полезната. Пия между 3-4.5 л вода на ден. Повече от това мисля, че е гавра и излишно натоварване на всичките ми системи.
Този месец съм на 4х5 и 5х4. Ще видим това как ще ми се нрави и как ще се отрази. При всички положения по-дорбе от часове кардио.
Стискам палци това да е лекарството!
Като не става дума за мазнини, а за мускул проблемът е наистина гаден. При мен преди години се получи по стария изпитан метод: изтощаване - много повторения за краката /35-40/в 3 от 4те тренировъчни дни; не по-малко от 40 мин. кардио след всяка тренировка; не помислих за въглехидрат след 12.00 ч. на обед и се храних не до етап засищане в продължение на почти 3 месеца /направо си беше малко храната/; в нетренировъчните дни намалих количеството протеин. Просто приех, че животът е гаден, въоръжих се с търпение и инат и докато не “издължих” бедрото, не се отказах. Никак не беше забавно, но за щастие беше началото на лятото, когато мотивацията е убийствена. Естествено останалите мускулни групи го отнесоха подобаващо, но ... си заслужаваше.
Имам някакъв спомен, че ти също опита по някое време с много повторения и кардио, но при теб нещо не работеше. А и предполагам, че ти се повръща от тази идея.
21.12.09
14:13
казано от Diana на 21.12.09, 13:00:
Просто приех, че животът е гаден, въоръжих се с търпение и инат и докато не “издължих” бедрото, не се отказах. Никак не беше забавно, но за щастие беше началото на лятото, когато мотивацията е убийствена. Естествено останалите мускулни групи го отнесоха подобаващо, но ... си заслужаваше.
Здравей Диана,
аз като един любител на процесите, извършващи се в човешката душа, искам да те попитам:
- наложила си си яка рестрикция в храненето
- тренирала си доста интензивно
- скапвала си се от кардио
- “изяла” си си повечето мускули
- през това време ти е било адски гадно
и накрая си постигнала “целта” - краката са ти били слаби (”идеалът” за жена) ... както и останалата част от тялото?
Супер :)
Това, което ме интересува е как това направи живота ти по-хубав и как те направи по-щастлива? :)
поздрави
Темата е на Лимка и задачата не е да коментираме какво става в моята душа. Що за глупости, за бога?
Ти явно на всички искаш да ни назначиш по един психолог! :lol:
Все пак ще ти отговоря без да се оправдавам:
-т.н. “яка рестрикция” в храненето е прием на 1500 ккал т.е - 300 ккал; махнах въглехидрата от вечрното /при мен следтренировъчното/ хранене и го изтеглих 1-1.30ч. след тренировка. Видно е, че с толкова храна няма как да съм била в агония;
- тренирала съм нормално, увеличила съм повторенията при краката, но съм тренирала и всички други мускулни групи без да увеличавам обема на тренировката, съкратила съм почивките между сериите; трен+кардио=от 1.30 ч.- макс. 2 ч.
- не съм се скапвала от кардиото защото го бях увеличила постепенно преди да започна програмата.40 мин. кардио никого не биха убили.
- след този период чисто качвах ММ и се похвалих с хубав релеф.
- “гадното” е, че ако преди периода си позолявах умерено храна /предимно въглехидратна/, която не е здравословна, я спрях напълно. Трениращите на НВД и ВМР не я докосват и не са непременно нещастни от този факт.
Никога през живота си не съм била дебела т.е. не знам какво е да си нещастен поради този факт. Когато преди 4 години започнах интензивно да тренирам бях същите килограми, колкото преди да спра тренировките преди 4 мес. Животът ми си беше хубав и преди, и по време и след като съм “свалила малко мускул от бедрото си”. Къде видя драматизъм в цялата работа! Смятам, че не ходим в залата самоцелно - освен чистото удоволствие от спорта си имаме своите цели, нали така? Иначе защо ще променяме програми и режими, трупаме опит и знания и т.н. За да го правим вероятно ни е важно.
P.S. В предния пост имам пред вид “изтощаване на мускула”, не “изтощаване до припадък”, нали?
Мнението беше редактирано от Diana на 21.12.09 18:43.
Ама на твоя въпрос има много лесен отговор,спри всякакви тренировки за 2 месеца и ще видиш как ще намалеят мускулите,какво го мислиш толкоз.Няма по ефективен начин за загуба на мускул от спиране на тренировките.
Да, но като мерките почнат да се качват, вместо да намаляват, а цялостната визия, тонус и самочувствие да падат, ще се убедят, че не мускулите са им проблема ;)
23.12.09
08:14
Принципно не обичам да цитирам разни неща, но спецдиално тези няма как да ги кажа по-ясно и по-изчистено :)
ДА СЕ НАУЧИМ ДА ОБИЧАМЕ СЕБЕ СИ
Източник:http://www.izvorite.com/text/text63.htm
Ето моята тайна .Тя е много проста :
Най-хубавото се вижда само със сърцето.
Най-същественото е невидимо за очите.
Антоан дьо Сент - Екзюпери
ПРАВИЛА ЗА ЧОВЕШКИТЕ СЪЩЕСТВА
1.Ще получиш тяло .
Дали ще го харесваш или мразиш , то ще си бъде
твое през цялото време , докато си на тази земя.
2.Ще усвояваш уроци.
Записан си в целодневното неофициално училище
наречено Живот.Всеки ден ще имаш възможността да усвояваш
в това училище.Те може да ти харесат , а може и да ти се сторят
неуместни и глупави.
3.Няма грешки има само уроци.
Израстването е процес на проби и грешки :
експериментиране.,,Провалените”експерименти
също са част от процеса , както и онзи експеримент,
който в края на краищата се оказва ,,успешен”.
4.Урокът се повтаря , докато се научи.
Един и същ урок ще ти бъде представян по
различни начини , докато го научиш .
Тогава продължаваш със следващия.
5.Усвояването на уроци няма край.
Няма част от живота , през която да
не се налага да усвояваш уроци.Докато
си жив , винаги има уроци, които
трябва да бъдат научени.
6.,,Там” не е по-добре от ,,Тук”.
Когато твоето ,,там” стане ,,тук”,
ти просто ще откриеш друго ,,там”,
което пак ще изглежда по-добре от ,,тук”.
7.Другите за теб са само огледала.
Не можеш да обичаш или да мразиш нещо у
някого , освен ако в него не виждаш отразено
това, което обичаш или мразиш у себе си.
8.От теб зависи как ще изживееш живота си.
Разполагаш с всички инструменти и ресурси,
които са ти необходими .Как ще ги използваш,
зависи единствено от теб.Изборът е твой.
9.Отговорите от които имаш нужда , са в теб самия.
Отговорите на въпросите, поставени от Живота ,
носиш в себе си.Трябва само да гледаш , да слушаш и
да вярваш.
10.Ще забравиш всичко това.
Чери Картър-Скот
поздрави :)
26.12.09
22:28
Тялото ни е следствие от стимулите, които е получавало до момента.
Когато тялото качва мускул, това се случва, понеже тялото има потребност да качи мускул. И никога не се случва случайно. Затова и залите са пълни с кльощави типчета, които помпят ли помпят за бицепс с розовите дъмбели и ... изглеждат така, както са изглеждали и миналата година. Причината тялото да качи мускул може да бъде реална, а може да бъде и виртуална, но винаги я има. И обикновено тялото се чувства добре като качва мускул (защо? една от причините е, че без значение каква е причината, тя е повишила тестостерона ти (и не само), който е стимулирал протеиновия синтез, а покрай него либидо, самочувствие и т.н. )
Когато тялосто сваля мускул, това се случва, понеже тялото има потребност да свали мускул. И никога не се случва случайно. Причината тялото да свали мускул може да бъде реална, а може да бъде и виртуална, но винаги я има. И обикновено тялото не се чувства особено комфортно като сваля мускул (защо? основният фактор при свалянето на мусли е кортизолът. А кои са най-силнтие стимули за отделяне на кортизол - глад, ексесивно кардио, недоспиване, дистрес ... все неща от които се чувстваме доста зле)
Тялото ни е следствие от стимулите, които е получавало до момента. Независимо длаи стимулите са реални и виртуални.
Реални стимули са хранене, трениране, сън, околна среда.
Виртуални стимули са всички неща, които мислим за себе си и начинът по-който се виждаме. Дали се виждаме слаби или пълни, дали се чувстваме така независимо от телосложението си? Чувстваме ли потребност от това “да си тежим на мястото” или чувстваме, че “всеки може да ни развява накъдето си поиска”? Чувстваме ли потребност от “броня” и защита от нещата, които се случват около наси хорската жлъч? Имаме ли потребност да ни забелязват или се чустваме като мишка и едва ли не невидими? Това са все мисли, усещания и убеждения, които малко или много влияят на външния ни вид, без да си даваме сметка за това.
Е, сега вече можем да си дадем :)
поздрави
Здрасти,
Това, което казваш е съвсем вярно. Аз бях споменала още в началото, че може би на подсъзнателно ниво не искам да сваля.
Тук идва и въпросът - какъв е трикът да промениш фокуса и начинът на мислене...и как се учиш да обичаш себе си...
27.12.09
11:28
Като отиваш да тренираш почваш да обобщаваш:
Не си хапнала нищо преди тренировка,предстой ти много тежка тренировка,тялото няма от къде да черпи енергия,мускулите са първия източник на енергия и караш мозъка да усеща как мускулите ти се топят.
Mind games…
казано от Limka на 27.12.09, 09:25:
Тук идва и въпросът - какъв е трикът да промениш фокуса и начинът на мислене...и как се учиш да обичаш себе си...
Ами намери си друго хоби :) - ако искаш и Работа, затегни колана там, заобичай се от друг мироглед и така... какво толкова :)
Живота няма да е само щанги, е донякъде ще си ги има, но знаеш ...
Здравей :-)),аз съм Дени
мога да ти разкажа моята история,която мина и от там,където си в момента.(запчнах от 50 кила и 13%мазнини.минах през 57 кила и 15%мазнини,опитвайки се да стана 11%.тренирх МНОГО,ядях малко-за мен малко е 1200-1500,а за теб е ГЛАД.)
няма да обсъждам психологията на нещата(какво ти дава тежкото трениране,готиното усещане от тестостерона....,дали осъзнаваш колко много време от живота ти отива в мисли за тялото ти,и то не-градивни),а само рационалните елементи
1.ядеш малко пълноценна храна.поради това ядеш и много захар,особено вечер
2.тренировките ти са много обемни.стотици суингове?
->перфектни условия да качваш(инсулин+много повторения)
поне така виждам нещата в момента :)),извини директното ми включване.
(въпросникът е много смислен и важен,помисли старателно над него)
Здрасти Дени,
Много се радвам, че се включи директно :-)
Каквото и да напиша, ще звучи като някакво ‘извинение’. Ясно е, че бъркам нещо и че не мога да нацеля точно какво е то :)
Храната ми вярно е кофти - винаги е била... С нея сме в love-hate relationship - в момента съм на фаза “ям неща, които ми се ядат и ми е кеф”. Захарта вечер е (предположение на ендокринолог след изследвания), защото правя хипогликемия и мозъкът ми си го иска (имам лека степен на хиперинсулинемия, а след тренировка и на вечеря в общия случай не ми е до въгл. и се будя през нощта от глад за глюкоза)
Тренировките - хм...не са никак обемни - макс 30-40 мин. Многото суингове са ми всъщност 20 мин кардио тренировки :) Но...вероятно изглежда шантаво отстрани...
Въпросникът е мнг смислен наистина - по много от нещата се бях замисляла, за други - не. Но, така или иначе, осъзнаването, че имаш проблем е само началото на решаването му. Аз съм осъзнала, ще трябва да намеря и извървя останалия път :)
казано от tonu на 27.12.09, 13:06:
Ами намери си друго хоби :) - ако искаш и Работа, затегни колана там, заобичай се от друг мироглед и така... какво толкова :)
Живота няма да е само щанги, е донякъде ще си ги има, но знаеш ...
Тони, всъщност е така, но не е толкова лесно да го направя...hooked съм :)
Вероятно ще се пробвам да се зарибя и по друг спорт (тенис, танци...ще видим)
Абе, не е лесно...хем ме сърби, хем не зная къде, хем не ми се ще да се почеша :)))
Мнението беше редактирано от Limka на 28.12.09 04:50.
28.12.09
06:35
казано от Лазар Радков на 28.12.09, 06:35:
Да, трудя се...и не съм хванала леса... така ли изглежда? Не съм от тези, дето обичат лесното (или пък му се радват)
Щото на мен ми изглежда като постоянно да променям нещо и да търся работеща формула.
И, да, ако тази формула предполага, че трябва да спра да тренирам с тежести, то много вероятно е да не я намеря. Но пък и не виждам защо трябва да спра да правя нещо, което ми носи удоволствие.
28.12.09
07:08
Колкото по-настървено човек се опитва да разплете кълбо от конци, толкова повече второто се затяга и се заплита :)
правиш хипогликемии следобед,защото предиобед храната е малко.ти тренираш след кафе на гладно,обикновено първата ти храна(протеин)е към 13ч.чудесно ,че еднокринолога ти е казал “какво ти има”.каза ли ти какво да го правиш?
ако докараш 4-5 хубави порции с месо/яйца/сиренца /масло,и 3 от тях са преди 17ч,няма да омиташ меденките.може да ти се прихапва 1,но 1 не е 5 ;-)).Без да броиш-нещо като 3 яйца с трева за хрупане и масло;голяма пържола(мазна) ,голяма мазна риба...
е,и ако имаш ядове с инсулина....не е резонно да ядеш захар.не от гледна точкана “чистене и релеф”,а на здраве.аз не ям захар-парче черен шоколад и то като десерт,и толкоз(на времето омитах по 300гр,ех,младини)
споко,това са бели кахъри-здрава си,силна си,всичко ще се авторегулира,ако го разтовариш от внимание.
Дени, всъщност не ми е съвсем така режима....ти си зачела от дневника ми, когато бях в командировки и всичко беше ...където успея да го вмъкна :) а след това много празници и много маси...
По принцип се старая да имам:
- 3-4 хранения - закуска: кис.мляко с овес.ядки и плод/мед; обяд: немазно месо/ супа + въгл + треви; следобяд: плод; вечеря: мазно месо/ яйца + треволяк. Понякога сутрин не ми се яде - не ям.
- тренировката ми обикновено е 18:30-19.30
- обикновено се будя през нощта и ям мед + още нещо (заради хипогликемия)
- на горе-долу седмица ям ударно 300 гр шоколад :)
Ендокринологът се опита да ми изпише хапченца някакви, аз отказах категорично. Като алтернатива предложи да ям бавен въгл преди лягане, но...честно казано това не помага.
Наясно съм, че инсулинът ми ще е доста по-стабилен, ако избягвам въгл. - пробвала съм ВМ-НВД, но не се нахранвам особено добре без въгл. Освен това, мисля, че е излишно да наблягам на белтъчини при положение, че искам да горя мускул :)
Убедена съм, че, ако не обръщам внимание, всичко ще си дойде на място...
Мнението беше редактирано от Limka на 28.12.09 07:28.
28.12.09
07:37
Всъщност това изказване:
казано от Limka на 28.12.09, 07:27:
Освен това, мисля, че е излишно да наблягам на белтъчини при положение, че искам да горя мускул :)
и това:
Убедена съм, че, ако не обръщам внимание, всичко ще си дойде на място...
и противоречат напълно :)
Мускули можеш да правиш и с много малко протеин (аз съм към 100тина кг и много рядко съм ял повече от 100-150г протин на ден, като повече от времето грамовете са били по-скоро около 100). Дени пък е качвала мускули с 800ккал на ден!!! Така че сметките можеш да ги забравиш за момента :)
нисък прием на протеин се отразява зле на косата и ноктите - питай тренера си :)
като начало това с “да горя мускул” и “занижен прием на протеин” го забрави :) единственото, което искаш е да подобриш връзката си с храната.
Това е първата и най-важна стъпка. За целта е важно да пуснеш имагинерния контрол, който си мислиш, че имаш :)
поздрави
казано от Limka на 28.12.09, 07:27:
Дени, всъщност не ми е съвсем така режима....ти си зачела от дневника ми, когато бях в командировки и всичко беше ...където успея да го вмъкна :) а след това много празници и много маси...
По принцип се старая да имам:
- 3-4 хранения - закуска: кис.мляко с овес.ядки и плод/мед; обяд: немазно месо/ супа + въгл + треви; следобяд: плод; вечеря: мазно месо/ яйца + треволяк. Понякога сутрин не ми се яде - не ям.
- тренировката ми обикновено е 18:30-19.30
- обикновено се будя през нощта и ям мед + още нещо (заради хипогликемия)
- на горе-долу седмица ям ударно 300 гр шоколад :)Ендокринологът се опита да ми изпише хапченца някакви, аз отказах категорично. Като алтернатива предложи да ям бавен въгл преди лягане, но...честно казано това не помага.
Наясно съм, че инсулинът ми ще е доста по-стабилен, ако избягвам въгл. - пробвала съм ВМ-НВД, но не се нахранвам особено добре без въгл. Освен това, мисля, че е излишно да наблягам на белтъчини при положение, че искам да горя мускул :)Убедена съм, че, ако не обръщам внимание, всичко ще си дойде на място...
да,ако не обръщаш внимание,И ядеш :)
колко ВМ беше твоето НВД?твърдя(за 4г.опити с тялото си,тръгвайки от тежка зависимост от захар и лош имунитет),че при досатъчно, хубави мазнини ще си нахранена ,и още как.И няма да се будиш нощем от глад,и сутрин ще имаш апетит.Пък ти си добавяй по някой плод,или домашен хляб ,или хубав шоколад към храната.Но добавяй,а не замествай.
:-))
ВМ-то ми не беше толкова мазно като твоето :) Но тогава много смятах и следях дали ще съм в ОКБ...ядях цедено мляко, свинско, яйца, сирена и кашкавали, тук-там по някое пилешко бутче, дробчета, треви...докарвах около 60% мазнини от общия прием...
Лимче, аз да ти кажа че 2 месеца поне по час на ден зачитах за това ВМ-НВХ...ами как да ти кажа душичке, кой над кой все по-признати диетолози, спортисти...и какви ли още не се пребиват да доказват предимствата и недостатъците...като отзивите са от рода “осана-разпни”...едни го превъзнасят до небесата, други го отричат тоталноооо, и едните и другите с 100000 доводи и статистики....
еми аз пробвах, усетих прилив на сила малко, но като цяло...ами не ми понесе...
според мен нямаш проблем с нищо, ти си такава каквато си, затова и аз , и ти и Лазар и гошо, драган сме ИНДИВИДИ...няма рецепта универсална за всеки от нас- ТВА е бре жено....!!!!
Ама, че ме изряза, Славко :)
Аз зная, че съм чудесна...ама искам да стана по-чудесна :-)
Виж сега...всеки в този форум цели да промени нещо във физиката или в мисленето си и...дерзае....и търси начина... И аз търся и дерзая.
И неща, които за други са нелогични или лесни, очевидно за мен не са.
Да, различна съм.
Трябва ли да ме осъждаш за това, че се стремя към нещо, което за вас е нелогично/ необяснимо/ глупаво?
не те осъждам, мен целия ми спортен живот е преминал до жени като теб...
затова много те харесвам, смятам знаеш...
просто не успявам да разбера какво точно ти е в главицата..ама на Варна ще се наговорим, само да се оправи времето и идвам да почваме:)))))