06.02.05
20:21
Тренирам за маса но пък и всяка неделя съм на плуване (поне 1час), мога ли да разчитам на плуването като идеална кардио-тренировка или ще смъкна мускулна маса, за която се боря
Едва ли от един ден седмично плуване ще смъкнеш мускулна маса. Ако плуваш в бързо темпо, с почивки между дължините, се получава анаеробна тренировка. Ако искаш аеробна, трябва да плуваш бавно и равномерно продължително време.
Аз бих ти препоръчал като плуваш да стартираш с максимална сила и да отпускаш след 30 сек (не знам дали е възможно) но се получава като при спринта а това е ако не предпоставка за хипертрофия то поне запазва масата
07.02.05
00:37
Здр! Искам да попитам ако реша да се отдам на спорт, вредно ли е за организма ми следното: 3 пъти плуване в седмицата(по 2 километра) и 2 пъти фитнес(да кача малко маса :D )? Аз всъщност плуването от септември го тренирам а фитнес мисля скоро време да почна.
Вредно е силно казано, по - скоро може да не успееш да се възстановиш, особенно ако плуването ти е интензивно. Ще ти трябва и доста сериозно хранене, за да качиш маса, плуването си гори доста калории.
11.02.05
23:52
Момчета, дайте мнения колко пъти седмично е добре да се плува, при положение, че съм слабичък и при тренировките действам за маса? Казвате, плуването е много добро кардио. Аз за момента не правя кардио за да не “стапям”. Дайте, моля ви акъл по тая тема. 10х. Ще следя темата, а може да пуснете и ЛС.
Ами пич,имам един приятел,който се отказа от плуването,защото не можеше да качи маса!Така че и сам можеш да си направиш извода.
Така плуването не може да качи никаква маса аз сам плувец,и плувам всеки ден и се занимавам сериозно сас BodyBilding.Да ви кажа плувам по двапъти дневно на тренировка по 3500 метра. това което написа:
Петко К:Едва ли от един ден седмично плуване ще смъкнеш мускулна маса. Ако плуваш в бързо темпо, с почивки между дължините, се получава анаеробна тренировка. Ако искаш аеробна, трябва да плуваш бавно и равномерно продължително време.
слушай Петко К плувец сам от 5 години в плуването няма анаеробна тренировка има само аеробна тренировка и тази аеробна тренировка така стапя че просто не е истина.И за който не знае да кажа плуването оформя всеки мускул в човешкото тяло но МАЛКО т.е. PLAY BOY-ско тяло които иска да има тяло като на Брад Пит и там другите звезди му предпоръчвам плуване :wink: .А за тренировка като аеробна не ти я предпоръчвам по добре си карай велоаргометъра.Един път седмично е само за здраве за нищу друго сас един път нищо няма да стане Staind_man само ше си плуваш за здраве и разпускане.
Самият факт, че оформя мускулите, би трябвало да ти говори, че все пак се качва маса. Мускулите не се оформят от въздуха. Естествено, резултати като от тренировка с тежести няма как да се получат.
Всяко интензивно усилие, с продължителност от 1 до 60 - 70 секунди попада в графата анаеробно. Примерно спринт на 400 метра е анаеробна работа. Аеробика има едва тогава, когато тялото задейства мазнините като източника на енергия, а това става при продължителни натоварвания, с продължителност от няколко минути и повече. Бягане 3 километра вече влиза в графата аеробика.
Така че, в плуването може да има анаеробна работа ;)
Плуването едва ли ше пречи да качва маса. Аз тренирах карате по 3-4 пъти в седмицата по 85-90 мин. тренировката като се испотявах много здраво и едва ходех после. Това обаче не ми пречеше да си качвам мускулна маса. Можеби става по-бавно, но за къде да бързам :D ?
13.02.05
17:21
Za pluvaneto moje mnogo da se spori, no tova che nqma nikakva vreda (razbira se ako se pluva pravilno) e absolutno qsno i dokazano. Kogato govorim za pluvane i trenirovki za masa, tuk vliqqt mnogo faktori kato broi trenirovki, skorost na pluvane, tehnika i duljina. Veche stana 9 godini ot kakto pluvam redovno, i ot okolo 8 meseca treniram za masa i ne se oplakvam ot kym rezultati. Ako prez sedmicata pluvate obshto 4 km (2 dena po 2km) i trenirate primerno 3 pyti /sedmica za masa tova moje da vi dade samo polojitelen rezultat. Taka shte kachite kakto jelana muskulna masa, kakto i shte se po gyvkavi, shte stimulirate razteja kato cqlo, shte si zakalite kostite (+calci+vitA+vitD), kakto osven vsichki drugi muskulni grupi nai-veche shte oformite predmishnica, triceps, shirokite grybni muskuli, predno/zadno ramo, koremni muskuli (vinagi pravete 2 dyljini samo s kraka i dyska - mnogo dobro uprajnenie za relef na koremnite muskuli). A veche e drug vypersa ako ste profesionalen pluvetc i pluvate vseki den v basein s olimpiiski razmeri po nqkolko chasa… e… mnogo qsno che efekta ot trenirovkite vi za masa shte spadne ot 90% do 15-20%. ... Петко К mnogo pravilno razsyjdavash za kardio-trenirovkata…
по принцип като погледнете във всяко фитнес книжле пише че като се помпа за маса не се препоръчват др спортове защото се горят полезни калорийки дет организма може да си ги израшоди за “строеж”.:) 8) :D
[quote author=“Staind_man”]Тренирам за маса но пък и всяка неделя съм на плуване (поне 1час), мога ли да разчитам на плуването като идеална кардио-тренировка или ще смъкна мускулна маса, за която се боря
Гарантирам, че освен ако не правиш маратонско плуване, маса не може да смъкнеш с този спорт. Ама дори и маратонците ни са си бая бабанки... Плувай не му мисли. Ти слаб плувец видял ли си? Голям спорт е плуването.
Успех
27.02.05
18:53
Аз знам че плувците имат много развити делтовидни мускули,бели дробове и тн. а пък и никога не съм виждал слаб плувец!Това е един много добър и развиващ и полезен спорт! :)
27.02.05
20:50
:D имам въпрос към SteeL :D
Ако правя 10 дължини по 40-50м плуване под вода-това аеробна или анаеробна тренировка е? :lol:
[quote author=“x_man”]:D имам въпрос към SteeL :D
Ако правя 10 дължини по 40-50м плуване под вода-това аеробна или анаеробна тренировка е? :lol:
Аеробна е въпреки че си под вода хахахаа :D
03.03.05
01:39
Вие казвате, че от плуването се отслабва...добре, ами аз питам, не опира ли до хранене? Стори ми се, че принципа е: “ядеш 4 пъти на ден здравословна храна => трупаш бавно мускулна маса” или “храниш се много оскъдно => тогава е естествено, че ще станеш слаб като клечка”.
И да дам един пример. Аз съм 171 см. висок. Началото на януари бях 51килограма, сега съм 56. Плувах 3 пъти седмично и се храних по често. Дори се храних само с пилешко и риба, главно плодове и зеленчуци, а също и кисело мляко(ама много). Добре питам аз сега? Това което съм качил да не би да са мазнини. Аз не вярвам. Мисля, че независимо как плуваш, все трупаш маса.
Поне такава е мойта логика, на неазбиращ човек. :roll:
Естествено, че зависи от яденето. Ако плуваш, изразходваш повече калории. Ако не ги компенсираш с храната, може и да отслабнеш. Може да отслабваш и само като си лежиш на дивана в къщи. Всичко опира до приети и изразходвани калории.
03.03.05
18:40
[quote author=“koisymaz”]Вие казвате, че от плуването се отслабва...добре, ами аз питам, не опира ли до хранене? Стори ми се, че принципа е: “ядеш 4 пъти на ден здравословна храна => трупаш бавно мускулна маса” или “храниш се много оскъдно => тогава е естествено, че ще станеш слаб като клечка”.
И да дам един пример. Аз съм 171 см. висок. Началото на януари бях 51килограма, сега съм 56. Плувах 3 пъти седмично и се храних по често. Дори се храних само с пилешко и риба, главно плодове и зеленчуци, а също и кисело мляко(ама много). Добре питам аз сега? Това което съм качил да не би да са мазнини. Аз не вярвам. Мисля, че независимо как плуваш, все трупаш маса.
Поне такава е мойта логика, на неазбиращ човек. :roll:
koisymaz ... не си прав за това, че плуването качва маса. Плуването (ако се плува правилно, равномерно и повече от 200м) по принцип е аеробно упражнение, следователно ниски шансове да качиш маса. В лошия случай ще загубиш маса, а в добрия случай ще станеш по релефен и стегнат... Трябва да знаеш ще маса основно се качва чрез анаеробни упражнения... За теб специално, за тези 3-4 кг които си ги качил...ами какво да ти кажа, ако случайно е от плуването то е защото си ускорил метаболизма и си се хранил правилно или нещо такова... но все пак - маса, релеф, здраве или хоби ... плуването си е намбър уан :D
12.03.05
00:03
А я кажете - плуването коригира ли гръбначни изкривявания. Ако не, може ли да навреди?
12.03.05
00:18
Само може да помогне!И аз имам някакво леко изкривяване и лекари са ми го препоръчвали
да и аз съм чувал че е хубаво, все пак може да се консултираш с лекар за да си 100% сигурен :wink: но това е което знам аз
Тази тема спрях да я следя момчета но пак се върнах да видя какво става тука за Петко К.Слушай ма ся много добре плуването ще оформи мускула ама знаеш ли колко?Аз ще ти кажа колко, почти нищу бицепса на 1 плувец е малък и еластичен значи скоро правиха изследвания на всички добри плувци и им мериха обиколките на рацете,прасците, и гърба и най голямата ръка беше 35,8.Преставете си колко е това и само си преставете колко “МАСА” се качва от плуването а това момче е набор 86 високо 197 см. и тежи 82 кг.Само си преставете колко е масивен.И да се върнем за “анаеробната тренировка” така без аеробика няма да има топене на мазнините нали такал.Ами то ако нямаше топене то тогава това момче нямаше да има ръка 35,8 аз щеше минимум да му е 42-44.Този плувец има най голямата ръка сред пливците и това е в цяла България.Заради товаче пак казвам за PLAY BOY-ско тяло можете да тренирате плуване.Но за маса просто забравете. и Петко К все пак се занимавам с плуване и мога да ти кажа че не си прав че има АНАЕРОБЕН ефект защотото както беше писал ти ако се плува на дълги разтояния ставало анаеробен ефект.На дългите разтояния оргазнизма се нуждае от повече дишане и точно тогава аеробиката става по силна и се топят повече мазнини.Е това е от мен вече ше сляде темата :P
12.03.05
22:58
Steel не си прочел правилно.
[quote author=”Петко К”]
Всяко интензивно усилие, с продължителност от 1 до 60 - 70 секунди попада в графата анаеробно. Примерно спринт на 400 метра е анаеробна работа. Аеробика има едва тогава, когато тялото задейства мазнините като източника на енергия, а това става при продължителни натоварвания, с продължителност от няколко минути и повече. Бягане 3 километра вече влиза в графата аеробика.
14.03.05
21:14
Момчета, какво ще препоръчате да вземам за плуването ако ми трябва издръжливост и енергия, което не създава вреда на организма ми! Значи аз плувам 3 пъти седмично по 1700 метра.
SteeL, значи искам да те попитам, както казваш ти за playboy-ско тяло не е ли да си качил маса. Изобщо какво има един плувец, което един човек ходещ на фитнес няма? Само голям гръден кош ли означава секси тяло?
14.03.05
22:07
само немога да разбера Steel защо така напада мненията...?
Виж сега пич, неможеш така професорско да заявиш това и онова за плуването ... плувам повече от 10 год. и трупам само плюсове ... маса релеф ... сила ... фигура и какво ли още не ... 8) само за риба не съм ходил още 8)
[quote author=“Staind_man”]само немога да разбера Steel защо така напада мненията...?
Виж сега пич, неможеш така професорско да заявиш това и онова за плуването ... плувам повече от 10 год. и трупам само плюсове ... маса релеф ... сила ... фигура и какво ли още не ... 8) само за риба не съм ходил още 8)
Ей т’ва е. Просто няма какво да издребнявате. Няма нищо абсолютно. “от плуването не се качва”- няма такова нещо. От всичко се качва от всичко се сваля. Има 100 други фактори 1000пъти по-важно за това какъв ще е резултата.
Плуването за мен е ако не най, то един от най-савършените спортово. Тренирайте момчета и хич да не ви пука! Тренировка-лапане-здрав сън, ей тва е истината за добрата физика! :) УСпех :)
15.03.05
20:52
[quote author=“koisymaz”]Момчета, какво ще препоръчате да вземам за плуването ако ми трябва издръжливост и енергия, което не създава вреда на организма ми! Значи аз плувам 3 пъти седмично по 1700 метра.
ами няма смисъл обезателно да си “взел” нещо (ако това имаш предвид ... добавки и други) Ако наистина целиш плейбосйко тяло отново плуването е подходящия спорт. Значи за целта всяка сутрин на гладно пиеш сок от лимони което ще ти помогне да разграждаш мазнините по-лесно, ако искаш преди това може да правиш малко сутрешна гимнастика... после през деня наблягаш на плодове (ябълки, банани както и зелени зеленчуци), пуешки/пилешки гърдички и други познати храни, просто гледай да не ядеш след 17.00 и разбира се плуване мин 3 пъти седмично 8) тва е положението
05.03.14
08:59
Темата е стара, но задоволи всичките ми въпроси относно плуването, за което съм изключително благодарен на хората положили усилие да си изкажат мнението с цел помагането на по-незнаещите. Бих се радвал, ако продалжава да се добавя полезна информация по темата.
Преди няколко години се записах на плуване и за 4 месеца усвоих техниката, след което прекратих този спорт дори след обежденията на тренера, че имам тяло на плувец (наследствено от баща ми, който е бил съзтезател с доста отличия). Преди 3-4 месеца започнах отново, но самостоятелно и се опитвам да го правя по начин, който би довел до покачване на мускулна маса (ходя по 3 дена в седмицата и плувам около 1 час доста интензивно, с малки почивки през 3-4 дължини, като в едната посока е 20-тина метра). Интересувам се изключително много от плуването като теория за да постигна нивото, което наричам “да не можеш да се измориш” (и мисля, че го приближавам). Висок съм 187см. и тежа 72 кг., може да си представите какъв щиглец съм :D та бих искал мнение по въпроса за съчетаване с други спортове. По моето описание се подразбира, че целя покачване на маса(мускулна). Ориентирал съм се към съчетание с тичане, но ми е пределно ясно, че тези два спорта главно водят до смъкване на маса. Също така ми се изясни и, че биха могли да се тренират анаеробно(ако съм останал с грешно обеждение бих желал да ме поправите). Ако може да ми обясните как точно да ги направя анаеробен тип. Искам да отбележа, че не искам да ходя на фитнес :D
Мнението беше редактирано от Andro Avrev на 05.03.14 09:02.
05.03.14
22:22
Аз си мислех, че плуването развива мускулите.