28.12.09
11:45
Преди да започна искам много да благодаря на целия форум и екип на сайта, които винаги ми оказват помощ и отговарят на въпросите ми, осъзнах, че трябва да изразя тези благодарности в предположение, че почти всичките ми теми са такива.
Поредните въпроси:
1. Има ли сайт/място, на което да мога да проверя във всякакви храи колко и какви хран в-ва има? (На месата и някои други продукти не пише никъде, а за точна диета тези неща са важни)
2. Имате ли предпочитана хран. верига или марка, за чието месо сте СИГУРНИ че е чисто (хвана ме страх от тея картинки с кренвиршите, сирената и тоалетната хартия)?
3. Когато правя високовъглехидратна диета, голям проблем ли би било ако не броя мазнините а ги оставям просто на минимум?
4. Да ми кажете (набързо или подробно) кои са най-подходящите времена за прием на въглехидрати и белтъчини?
Благодарности :)
28.12.09
19:28
Мога да ти помогна, отчасти :)
1. Има много сайтове, които са специализирани именно откъм анализ на всякакви храни.. Аз имам доверие на http://www.thecaloriecounter.com/ - има подробен грамаж и всичко останало.
Ако търсиш нещо преведено, в http://www.zdravoslovno.com/Calculators.html можеш да изчисляваш само калориите.
2. Не съм компетентна, вегетарианец съм, но доколкото знам, Маестро Соларис е рекламирана в сайта, сигурно си струва.. Също, пуешки филета и пилешко месо са най-препоръчвани. Специално пилешкото, ако го приготвяш сам, можеш да си убеден, че знаеш какво съдържа.
4. Въглехидратите знам, че е най-добре да се приемат сутрин, преди кардио (за тези, които целят изчистване на мазнините) или непосредствено след ставане.. демек - закуската. Става дума за сложни въглехидрати, а прости е добре да се приемат веднага след тренировка. Има доста подробни теми с теория във форума, където можеш да разбереш защо.
казано от Дан на 28.12.09, 11:45:
Преди да започна искам много да благодаря на целия форум и екип на сайта, които винаги ми оказват помощ и отговарят на въпросите ми, осъзнах, че трябва да изразя тези благодарности в предположение, че почти всичките ми теми са такива.
Поредните въпроси:
1. Има ли сайт/място, на което да мога да проверя във всякакви храи колко и какви хран в-ва има? (На месата и някои други продукти не пише никъде, а за точна диета тези неща са важни)
2. Имате ли предпочитана хран. верига или марка, за чието месо сте СИГУРНИ че е чисто (хвана ме страх от тея картинки с кренвиршите, сирената и тоалетната хартия)?
3. Когато правя високовъглехидратна диета, голям проблем ли би било ако не броя мазнините а ги оставям просто на минимум?
4. Да ми кажете (набързо или подробно) кои са най-подходящите времена за прием на въглехидрати и белтъчини?Благодарности :)
1. На сайта има таблица със хранителните стойности на основните храни.
2. Никога не можеш да си сигурен, гледай да набавяш домашни доколкото можеш. Купувай си охладено месо, не замразено. Зарежи всички колбаси, освен луканката може би. От пушените купувай Тандем и други по-реномирани марки, гаранция няма, ама все пак.
3. Мазнини вечер с изварата или месото.
4. Белтъци винаги, въглехидрати зависи от режима ти, метаболизма, целите и т.н
28.12.09
20:27
http://www.nutritiondata.com/
Има и други, Google е твоят Бог в случая...
КФМ, Маджаров, Тандем... На тези залагам аз, не мога да ги гарантирам 100%-ово, разбира се.
Не, бъди спокоен.
4. Да ми кажете (набързо или подробно) кои са най-подходящите времена за прием на въглехидрати и белтъчини?
Бързи въглехидрати - сутрин и непосредствено след тренировка.
Белтъчини - при всяко ядене.
29.12.09
12:09
казано от Кольо Пияндето на 28.12.09, 20:27:
http://www.nutritiondata.com/
Има и други, Google е твоят Бог в случая...казано от Дан на 28.12.09, 11:45:
КФМ, Маджаров, Тандем... На тези залагам аз, не мога да ги гарантирам 100%-ово, разбира се.
Не, бъди спокоен.
Бързи въглехидрати - сутрин и непосредствено след тренировка.
Белтъчини - при всяко ядене.
На Маджаров им карат варели с Е-та всяк седмица, само да знаете :)
Защо бързите въглехидрати рано сутрин и след тренировка ? След каква тренировка ?
Благодаря :)
29.12.09
12:40
казано от Александър Тосков на 29.12.09, 12:09:
Само на Маджаров ги карат, нали?
Защо бързите въглехидрати рано сутрин и след тренировка?
Тогава са пиковите моменти на енергиен недостиг в организма.
След каква тренировка?
След всякаква.
Уточнявам - 2 серии по 5 набирания + 20 коремни преси НЕ са тренировка.
29.12.09
12:58
казано от Кольо Пияндето на 29.12.09, 12:40:
Само на Маджаров ги карат, нали?
Защо бързите въглехидрати рано сутрин и след тренировка?
Тогава са пиковите моменти на енергиен недостиг в организма.
След каква тренировка?
След всякаква.
Уточнявам - 2 серии по 5 набирания + 20 коремни преси НЕ са тренировка.
Не знам дали само на тях, за Маджаров ми е казвал един от шоферите, дето ги кара :)
http://www.livetolift.com/?p=404 тук накрая ще цитирам 2 изследвания :
Ето примерно, Санчез и колегите му са установили, че 100г въглехидрати на закуска (което представлява 2 филии хляб, намазани със сладко) понижават активността на левкоцитите (клетка на имунната ситема) на 50% (на половина!!) при това за следващите 5 часа. Или с други думи – 2-3 кроасана на закуска + кафе с много захар и основна част от имунната ви система ще функционира на едва 50% до ранния следобед. В изследването си Санчез не успява да открие разлика между простите и сложните въглехидрати по отношение на ефекта им върху имунната система. [1]
Друг екип от учени - Рингдорф и колегите му откриват подобна връзка, само че за 3 чаши Кола (около 600мл). [2]
[1]. Sanchez A, et al. Role of sugars in human neutrophilic phagocytosis. Am J Clin Nutr 1973; 26: 1180-84
[2]. Ringsdorf WM jr, Cheraskin E and Ramsey RR jr. Sucrose, Neutrophilic Phagocytosis, and Resistance to Disease. Dent Surv 1976; 52 (12): 46-48
Освен това при хора с проблеми с кръвната захар или хиперактивни, при които лесно се получават хипогликемии, не е препоръчително да се ядат въглехидрати точно в моменти на ниски нива на кръвната захар, особено след ставане или след тренировка.
След всякаква - ми не е точно така. Аз съм състезател по муай тай и кикбокс и съм правил всякакви тренировки - с много тежко ( разбирай 1-ци, 3-ки, 5-ци на тяга, лежанка и т.н. ), кръгови, интервални ( тичане, с тежести и т.н. ), аеробни ( кросове до припадък ), специфични ( това са най-тежките, разбирай спаринги на макс, интензивна работа на чувал ), изолиращи съм правил бол ( най-вече преди, сега по-рядко и по с мисъл :) ) и мога да ти кажа, че само след най-тежките тренировки и най-вече специфичните съм имал нужда и са ми се отразявали добре въглехидратите, камо ли ‘бързите’ захари ( то захарта си е един вид ‘друсане’ ако мога така да се изразя :) ) говорим за моменти, в които съм треперил от трениране. След тежки щанги, след работа за сила, експлозивност ми се ядат и ям мазно и протеин. Така са и повечето хора, които познавам. И пак имай предвид кръвната захар.
А и това ‘бързи’ въглехидрати е много относителна работа и зависи от кой кога с какво и колко се приемат :)
Поздрави :)
29.12.09
13:41
казано от Александър Тосков на 29.12.09, 12:58:
След всякаква - ми не е точно така. Аз съм състезател по муай тай и кикбокс и...
Е, нещата не са толкова еднозначни - факт. Организмите и тренировките ни са различни, в това съмнение няма. Едни и същи неща се отразяват различно на всеки от нас. По подразбиране в този форум се пита за силова тренировка с щанги (ако правилно съм се ориентирал) и приемаме, че няма смущения в нормалния ход на метаболизма. Ако става въпрос за определен спорт (различен от бодибилдинга) и/или проблеми със здравето, то е редно те изрично да се упоменават.
казано от Александър Тосков на 29.12.09, 12:58:
А и това ‘бързи’ въглехидрати е много относителна работа и зависи от кой кога с какво и колко се приемат :)
Определено е така, да. Затова готовите рецепти са просто идеи и основа на персоналния подход за всеки спортист.