28.12.09
19:03
Здравейте :) Аз имам един въпрос за декстрозата,а именно-тренирам около 20:00,затова проблем ли е да я пия след тренировка?По принцип след нея имам един прием на протеин и едно хранене,но все пак е доста късно.Аз съм 92 кг и пия около 50 грама,защото 90 ми се струват прекалено,много е сладка.
Според мен няма проблем. Стига да е веднага след тренировката.
И така и така си запитал, аз ще задам въпрос по темата от своя страна - декстрозата усвоява ли се по същия начин когато е разтворена във вода, както при директна консумация? Преди разтварях няколко лъжици мед в шишенце с вода и го пиех след тренировка, но ми бяха обадили в стария дневник, че не било същото. Аз повярвах де, след което с буркана с мед си ходех до фитнеса дълго време, но така и не разбрах защо.
Мнението беше редактирано от ~ DN на 28.12.09 19:54.
Декстрозата е един бял прах,ужасно сладък.Би било много трудно да го ядеш така,за мен си е невъзможно :) Да нямаш предвид глюкоза?А за водата съм сигурен,а и съм chел на доста места,che разрежда стомашните сокове и не е много на добре да пиеш вода докато ядеш.Но за конретния слуchай с меда нямам мнение.И дано да си прав :)
Поздрави
и не ми работи буквата “ch”,защото си полях клавиатурата :)
28.12.09
20:34
казано от junkhead на 28.12.09, 20:10:
Декстрозата е един бял прах,ужасно сладък. Би било много трудно да го ядеш така, за мен си е невъзможно :) Да нямаш предвид глюкоза?
А дали има разлика между декстроза и глюкоза? :coolsmile:
Виж поне първия отговор на Google…
Има май,дектстрозата е на прах,а глюкозата е теchна...и е много по-отровна за пиене...а може и да бъркам :)
28.12.09
20:50
казано от junkhead на 28.12.09, 20:42:
Има май, дектстрозата е на прах, а глюкозата е теchна...
Има май или през юни и юли? :lol:
Това са синоними. Пусни едно търсене с ‘dextrose’ и glucose’, ако нямаш доверие на българските източници.
Не намесвай формулацията тук (прахообразна, течна) и това за отровността по-добре не го споделяй повече...
28.12.09
20:59
казано от junkhead на 28.12.09, 20:53:
...а нещо по темата има ли :)
Не виждам проблем да я приемаш вечер, щом е непосредствено след тренировка.
Разбира се - с уговорката за правилно дозиране.
28.12.09
21:15
Верно, има ли разлика в декстрозите на пазара и ако си взема каква трябва да е дозировката? ;0
28.12.09
21:40
50 гр не са проблем. Бих сложил дори 70 гр, при положение, че пишат че ее 74% въглехидрати - говоря за най-разпространената, пловдивска марка с едно кексче отпред, 500 гр пликчета по около 2 лв.
казано от junkhead на 28.12.09, 20:10:
Декстрозата е един бял прах,ужасно сладък...
Знам какво представлява, имам половин кило в нас и си го пазя. Понякога се чудя дали не са ми пробутали пудра захар. :)
Не ми е никакъв проблем да я консумирам ей така. Не обичам сладко, но ще направя тази жертва в името на нещо голямо.
Колкото до въпроса ти, няма да отиде в резерв като подкожни мазнини, ами в мускулите ти ще отиде таз идекстроза, тъй като в подходящите количества и в точния момент, тялото запълва мускулните депа, не мастните. За теб 50-70гр., както казаха, са ОК.
И остана въпроса ми - консумацията на разтворена във вода декстроза различава ли се от консумацията на тази на прах?
Мнението беше редактирано от ~ DN на 28.12.09 21:53.
28.12.09
22:24
Няма да си разредиш соковете в стомаха, когато приемаш декстроза с вода, дори според мен това е по-добрият вариант. Тялото ти се нуждае и от вода за да попълни резервите си, кото са изразходвани по време на тренировката. Дехидратацията е един от най-големите врагове на възстановяваето както на мускулите, така и на тялото въобще. Водата е универсалния разтворител в тялото и както такава, тя ще ти е само от полза при приемането на декстроза.
30.12.09
12:19
казано от junkhead на 28.12.09, 19:03:
Здравейте :) Аз имам един въпрос за декстрозата,а именно-тренирам около 20:00,затова проблем ли е да я пия след тренировка?По принцип след нея имам един прием на протеин и едно хранене,но все пак е доста късно.Аз съм 92 кг и пия около 50 грама,защото 90 ми се струват прекалено,много е сладка.
Ами достатъчно е, не е проблем в периоди за покачване на кг, също така спомага за попълване на гликогеновият запас и по-бързо усвояване на нутриентите приети след тренировка.
Да не пиша нова тема , търсих из форума за прием на декстроза сутрин като бърз въглехидрат но нищо не открих , та въпросът ми е защо само след тренировка , не става ли и за сутрешния шейк декстрозата ?
01.01.10
09:54
казано от hardrlz на 31.12.09, 12:40:
Да не пиша нова тема , търсих из форума за прием на декстроза сутрин като бърз въглехидрат но нищо не открих , та въпросът ми е защо само след тренировка , не става ли и за сутрешния шейк декстрозата ?
Става, защо да не става ... Сутрин организма ти трябва максимално бързо да си набави енергията която е изразходвал през нощта.
Спирането на катаболните процеси най-бързо, става именно с бърз въглехидрат.