01.01.10
19:36
Напоследък започвам да се замислям, че колкото повече искам да стигна високи върхове, толкова повече ще се налага да мисля не само за силата и мускулите си, ами за целия този талаш, който наричам тяло. Не ми пука в какво здраве съм, ни най-малко.. Или поне не в комерсиалния смисъл. Пука ми до толкова, че не искам абсолютно никакви проблеми с тялото ми да ме спират и/или забавят с тренировките, да ме карат да изключвам клекове, тяги и т.н. Притеснявам се главно за гърба от тягата, за колената от клековете, за лактите от избутващите упражнения за горната част на тялото. Ставите и сухожилията, колкото и да се правиме на корави, просто се износват. Аз едва преди 2 месеца навърших 17г. и искам да знам нужни ли са ми мерки сега, в този момент. Т.к. мерки взети по-отрано. Никога не съм чупил кост през живота си, никога не съм имал изкълчвания, разтягания и каквито и да е контузии. Само дреболии, които са ме държали далеч от залата за не повече от една седмица. Нужни ли са ми продукти от сорта на хиалуронова киселина, витамини и др.? Трябва ли да се тревожа за себе си, или е прекалено рано да износя ставите и сухожилията си? А дори да стане това, трябва ли да го приемам наистина насериозно? Ако да, какви препоръки имате от към продукти.
Темата беше редактирана от ~ DN на 01.01.10 19:38.
То е строго индивидуално, така че най-добре взимай.Пресен пример съм аз - още съм на 16 се обади лакътя, направих 7х80 от лег(тука моля здравите да не се смеят :P)
и веднага го почувствах в десния лакът.Сега с налакатник нямам проблем.Така, че освен витамини-митамини се замисли за налакътници, колани и прочие
тази тема винаги ще е актуална за такъв тип контузии.Гледах някакви хрущяли и други вещества ,които предпазвали ставите.Никога не съм ги взимал,сега мисля да си взема заедно със бустера че килограмите ще се качат рязко и..Иначе за такъв тип контузии-и аз имам проблеми с лакътя,вече за цял живот-изкарах си сухожилието на левия лакът след като го претоварих ужасно (в тренировка за трицепс,лек с тесен хват,75 кг ,ужас! ) така че...освен всички налакътници и тн. човек сам трябва да се пази-много и качествено загряване и полека с килограмите+правилна техника намаляват до минимум шанса човек да се контузи по този начин.
Аз не говоря за това. Искам да предотвратя тези неволи, не да ги облекча и лекувам. Да не дойде време, когато ще знам, че съм се сетил и ще съжалявам, че не съм предприел нищо.
02.01.10
09:57
казано от Thrashmetal на 02.01.10, 09:10:
Аз не говоря за това. Искам да предотвратя тези неволи, не да ги облекча и лекувам. Да не дойде време, когато ще знам, че съм се сетил и ще съжалявам, че не съм предприел нищо.
1.Хубава разгрявка преди тренировка
2.Достатъчно мазнини
3.Достатъчно вода
4.Тренирай разумно
1.Не тренирай много скоро след като си се събудил. ( + - 30м )
2.Пий много вода
3.Балансирай си тренировката в правилните равнини
4.През определено време пускай някакви упражнения с 1 крайник за да си следиш дисбалансите
5.Правилна техника
6.Разгрявай ставите с ротации, махове и каквото се сетиш. Мускулите с рампа на съответното упражнение.
7.Не прави упражненията с неестествени траектории
8.Балансирай си и яденето
9.Не тръгвай да правиш експлозивни движения без да си загрял.Не само че няма да постигнеш максимум, ами и самия характер на упражнението е предразполагащ към контузия. ( спринтове, скокове на дължина/височина и др.)
10.Разтягай мускулите динамично ( статично единствено хип флексорите и др. в случай на дисбаланс )
11.Не ти трябват добавки сега.
12.Слушай си тялото, защото ако не го направиш ти никой няма да го направи.
Тези “съвети” малко висят във въздуха и едва ли правят впечатление на някой.За да се разбере как да се предотврати това износване,трябва да се знае какво точно го причинява.Е аз лично не съм толкова запознат,но най-малкото предполагам,че един аспект е самата употреба на ставите,примерно еди-колко си съкращения през живота ти над някакво минимално натоварване докато сдаде багажа.В случая тренирането с ограничен обем намалява цялостния брой движения,извършвани от дадена става в сравнение например с тренировките по “класически ” сплитове за еди-какво си,където има един куп упражнения за 2-3 часа висене в залата.Така би трябвало да се удължава живота на ставите неколкократно.
И както е споменато по-горе,травмите,които възникват са по-скоро от неправилно изпълнение,резки движения и пр,не толкова от самото износване на дадена става.Всеки писал по-горе как има подобна контузия не вярвам да има стаж от по 20-30-40 години,че чак и да се е износил нещо.
Мнението беше редактирано от Nikolay на 02.01.10 10:33.
Трашметал, добре че си се сетил. Много на твоята възраст не се сещат за такива работи. На твоята възраст и аз си направих травма на трицепсовото сухожилие, но с времето мина и сега съм много внимателен. Със сигурност се износват ставите, но на младини хрущяла има добри възстановителни възможности и за сега би било достатъчно само много добро общо и локално загряване преди тренировка и преди дадено упражнение. Като навлезеш в години (което е индивидуално) и възстановителните възможности на тялото започнат да изостават от предизвикателствата, които поставяш на ставите ти, тогава би било удачно или да намалиш честотата и тежестта на тренировките или да компенсираш с препарати, които до тогава (съдейки по твоята възраст), ще са на много по-високо ниво, отколото сега. Арнолд и днес тренира, но не прави двуразови тренировки както ги е правил на 25 години, нито пък прави лег с 225 кг и клек със 185 примерно. Сега той бе писал, че тренира 2-3 пъти седмично по не повече от 35 - 40 минути на тенировка и със сигурност взема протектори на ставите.
На тази възраст само загрявка и предписанията на summer jam са добър вариант.
02.01.10
10:52
казано от Thrashmetal на 01.01.10, 19:36:
Напоследък започвам да се замислям, че колкото повече искам да стигна високи върхове, толкова повече ще се налага да мисля не само за силата и мускулите си, ами за целия този талаш, който наричам тяло. Не ми пука в какво здраве съм, ни най-малко.. Или поне не в комерсиалния смисъл. Пука ми до толкова, че не искам абсолютно никакви проблеми с тялото ми да ме спират и/или забавят с тренировките, да ме карат да изключвам клекове, тяги и т.н. Притеснявам се главно за гърба от тягата, за колената от клековете, за лактите от избутващите упражнения за горната част на тялото. Ставите и сухожилията, колкото и да се правиме на корави, просто се износват. Аз едва преди 2 месеца навърших 17г. и искам да знам нужни ли са ми мерки сега, в този момент. Т.к. мерки взети по-отрано. Никога не съм чупил кост през живота си, никога не съм имал изкълчвания, разтягания и каквито и да е контузии. Само дреболии, които са ме държали далеч от залата за не повече от една седмица. Нужни ли са ми продукти от сорта на хиалуронова киселина, витамини и др.? Трябва ли да се тревожа за себе си, или е прекалено рано да износя ставите и сухожилията си? А дори да стане това, трябва ли да го приемам наистина насериозно? Ако да, какви препоръки имате от към продукти.
Започни с базовите неща. Хранене - яж месо, яйца, вътрешности, масло, зехтин, плодове зеленчуци, всички от сигурни източници. Взимай рибено масло и пий бульони от кокали. Храни се поне 3 пъти на ден, не гладувай, не яж или минимизирай преработените храни, захарта, брашното, транс мазнините, изкуствените подсладители.
Трениране - поне 2 пъти седмично тренирай с тежко ( под 5 повторения ), мисли постоянно за техниката, защото оттам идват ‘проблемите’, що се отнася до тежкото трениране. Прави тяга, клек, лежанка демек упражнения за цялото тяло, и то с тежко, така ставите и сухожилията ще станат по-здрави, по-плътни ( и костите ), което ще минимизира риска от контузии. Прави упражнения във всякакви равнини и работи за отстраняване и превенция на мускулния дисбаланс.
Възстановяване - наспивай се, пий поне 2-3 литра вода на ден, при възможност си прави масажи/самомасажи. 1-2 пъти седмично прави по 20 мин аеробна работа. Отстрани негативните емоции и преживявания. Чувствай се добре :)
Предложените предписания ги следвам още преди изобщо да се замисля сериозно в/у това. Спя докато се наспя, подбирам си храната, тренирам умно (или поне до толкова, колкото ми позволяват знанията), приемам омега мастни киселини, витамини и храни богати на полезни мазнини. Мерси, но аз питах дали конкретни медикаменти са необходими. Базовите неща се спазват, дори често се връщам в “детската градина” и започвам от самите основи само за да бъда по-добър когато напредна.
п.п. Всяка моя тренировка включва тези упражнения, които Сашо Тосков предложи, тъй като целите ми са свързани с тежки и чести тренировки от силово естество.
И все пак благодаря на отзовалите се.
02.01.10
14:48
Дори и да не се контузим от веднъж, тялото физически се амортизира от всяка една серия, от всяко едно повторение. Сигурно всичко това ще даде отражение след години (10,15,20г). Аз съм по-големите килограми и макар и без сериозни контузии, знам, че излишно много натоварвам тялото си. Няма да спечеля пари от това, не го тренирам професионално, и от суета не е. По-скоро подсъзнателно не съм доволен от себе си ако не дам всичко от себе си. Честно казано този спорт много иска и малко дава, но какво да се прави. Знам го и продължавам..
02.01.10
17:50
казано от Alexander Katzarski на 02.01.10, 14:48:
Дори и да не се контузим от веднъж, тялото физически се амортизира от всяка една серия, от всяко едно повторение. Сигурно всичко това ще даде отражение след години (10,15,20г). Аз съм по-големите килограми и макар и без сериозни контузии, знам, че излишно много натоварвам тялото си. Няма да спечеля пари от това, не го тренирам професионално, и от суета не е. По-скоро подсъзнателно не съм доволен от себе си ако не дам всичко от себе си. Честно казано този спорт много иска и малко дава, но какво да се прави. Знам го и продължавам..
Всичко зависи от това как тренираш, какъв начин на живот водиш, какви са ти емоциите и т.н. :)
казано от Alexander Katzarski на 02.01.10, 14:48:
Дори и да не се контузим от веднъж, тялото физически се амортизира от всяка една серия, от всяко едно повторение. Сигурно всичко това ще даде отражение след години (10,15,20г).
Зависи, ако блъскаш като хамалин и се интересуваш само как да направиш по-големи мускули, сигурно е така.
Но аз си мисля, че целта на тренировките е да правят тялото ти по-здраво във всеки един аспект.
Аз все още не съм успял да си амортизирам ставите (а имам над 10 години тренировки). Не казвам, че съм нямал никакви проблеми, но и доста неща съм правил погрешно. А нетрениращите ми познати за това време са имали повече травми, при това от много по-лека физическа активност.
казано от Александър Тосков на 02.01.10, 17:50:
Всичко зависи от това как тренираш, какъв начин на живот водиш, какви са ти емоциите и т.н. :)
Какви емоции, господин Тосков. За втори път споменавате емоции във връзка с износването на ставите и сухожилията. Приличаш на Коцето Калки. Аз не зная някой да е получил трвма, защото се е чувствал емоционално натоварен. Дориан като къса бицепс едва ли е заради неправилна емоция преди това и по време на опита. Не може да няма сайтове за душата и емоциите. Пробвайте се там на емоционална тема.
Мнението беше редактирано от nomad232 на 02.01.10 18:39.
Е, ако се съгласиш че освен физиката, в спорта е важна и психиката, все ще се намери и място за емоциите.
Много емоционално реагираш по повод на емоциите. :)
02.01.10
19:04
казано от nomad232 на 02.01.10, 18:38:
казано от Александър Тосков на 02.01.10, 17:50:
Какви емоции, господин Тосков. За втори път споменавате емоции във връзка с износването на ставите и сухожилията. Приличаш на Коцето Калки. Аз не зная някой да е получил трвма, защото се е чувствал емоционално натоварен. Дориан като къса бицепс едва ли е заради неправилна емоция преди това и по време на опита. Не може да няма сайтове за душата и емоциите. Пробвайте се там на емоционална тема.
Емоции, господин номад, като в емоционално състояние. Да и те влияят на износването. Не знам какъв ти е тренировъчния опит и дали си се занимавал със спортове, но ако си сериозно със сериозни такива, не вярвам да говориш такива неща...насериозно :) Ти бил ли си там като Дориан къса бицепс ? Аз не и не знам какво е изпитал. Това, което се случва на физическо ниво е пряко свързано със случващото се на емоционално/ментално и каквото и да е друго ниво. Спортистите това го знаят и разбират ;)
Отиваш примерно нервиран или ядосан, или се насилваш да тренираш (и то тежко), въпреки че усещаш, че не ти се тренира. Ама нали имаш програма за следване и... съответно, губи се концентрация, претрупва се тренировката, нарушава се техниката и травмата е налице.
Също така, емоционалното състояние е един от основните индикатори за претренираност.
Тренирам от 14 години и през това време е имало много случаи, когато не ми се тренира, когато съм ядосан, отпуснат, отчаян, когато съм еуфоричен и радостен. За тези години никога не съм сменял тренировка или упражнение с друго такова, защото не ми се прави днес гръб например или мъртва тяга и да реша да я заменя с хиперекстензии например. Това никога не съм го правил. Никога не се отклонявам от предварително начертания от мен план, защото го считам за проява на слабост. Правейки всичко това до сега, да пази Господ, не съм имал сериозна травма, която да ме държи далеч от залата дори за ден повече отколкото е планираната от мен почивка. Дано живот и здраве да продължава все така. Ето защо смятам, че емоционалното състояние не може да ми направи травма или да ме предпази от нея. Не позволявам на емоциите каквито и да са те да се намесват в тренировъчния процес. Всичко е хладен ум. Хладен като желязото което всеки път ми показва, че ако не внимавам ще ме накаже. Звучи малко психо ама е така. Айде със здраве.
Ето, виждаш ли? Контролираш емоциите си с хладен ум, стараейки се да намалиш влиянието им.
Не се заблуждавайте, хора! Тренировките никак не са равнозначни на амортизация на организма. За да се избягват контузии, трябва да се знае как да се тренира. Травмите в най-големия брой случаи са следствие от използвани прекомерни тежести, които изкривяват правилното изпълнение на упражнението и включват по един особен начин спомагателни мускулни групи, на които не им е работа да се намесват в упражнението. По-рано съм тренирал доста тежко и съответно нечисто. Тогава съм претърпял и контузиите, които имам за ок.6-7 години чист тренировъчен стаж.
Голямо влияние имат и професионалистите, на които се опитват да поддръжават много хора. Това е начин на трениране, който е несъвместим с понятието трениращ за здраве, без професионални амбиции.
Освен тренировките, останалите звена - храна и възстановяване също са от голямо значение.
Споменава се и емоционалното състояние - да според мен това също е един от факторите, които могат да спомогнат за контузия (ако например проблемите ти развалят концентрацията по време на изпълнение на упражнение).
Извод: да се твърди, че тренировките амортизират е невярно.
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 03.01.10 13:24.
03.01.10
14:16
Не-тренирането е предпоставка за амортизация на организма (вижте по-горе поста на Петко за неговите контузии в сравнение с тези на познатите му). При мен редовно идват декондиционирани хора с болки в най-често в кръста и по-рядко в коленете.
Тренирането с лоша техника е сигурна предпоставка за амортизиране и контузия.
Пре-тренирането или недостатъчното и некачественото възстановяване също са предпоставки за амортизация.
Качественото трениране, с хубава техника и качествено възстановяване са предпоставки за сила, здраве и дълголетие :)
Препоръчвам 2 четива:
”Сила, Здраве и Дълголетие” на проф. Павел Добрев, пионер на тежкото трениране за обикновени хора в България. Тренира в продължение на 2г почти всеки ден чички между 55 и 80г, чието физическо състояние и здраве се подобрява драматично. Пичовете правят основно лег, клек и тяга + спомагателни упражнения и тренират 6 пъти в седмицата! А да, и с времето достигат тежести, с които слагат в малкия си джоб по-голяма част от форума тук. Т.е. хората, които се притесняват, че ако не си изпият протеина след тренировка и ще има спаднат мускулите :) (шегувам се :) )
”Неподвластни на възрастта и времето” на Дийпак Чопра, MD. Има множество цитирани изследвания затова как не само физическата активност, но и начинът на мислене и емоциите влияят на физическото ни състояние с напредването на възрастта.
поздрави
Да не се забравя, че големите мускули укрепват доста тялото. В смисъл, че ако си 50 кг., без грам мускул, костите ще се натоварват много повечече, от колкото, ако си с 20 кг мускулна маса отгоре.
Наскоро гледах по Дискавъри, как върху гърба на някакъв пожарникар, бивш културист, паднала 200 килограмова подпора и единственото, което го е предпазило от счупване на гръбнака, са големите мускули.
Мнението беше редактирано от fqls на 04.01.10 20:28.
И по господари на ефира дадоха как на един пожарникар на гърба му пада стена, и от страни му се чуват колегите “Поизцапал си се уе, споко, той тоя е як и прост) :D
е травма...нямах проблеми с рамената ,но след като имах душевни проблеми и реших да се унищожа в залата вече и 2те пукат и така..ходих на чакръкчия и каза че едното рамо ставата ми е изкарана,натисна ме тук-там ,поболя ме още малко и наистина имаше ефект..не пукаше толкова много и след тренировка нямаше пареща болка по дължината на ставата.Сега искам да си предпазя останалата част от тялото защото започвам NO EXPLODE и с опита който имам от HOT BLOOD , ако ефектът му е близък или по-добър(надявам се) ще има качване на тежестите,20 секундна почивка,пирамиди,суперсерии-чувството е супер,но не и за ставите :-)
ПС:Мнението ми е ,нещата стават по 2 начина-или с любов или с омраза и назлобване.Вътрешната настройка на човек също е много важна,така че сега като съм на 1вия вариант мисля дори да надмина миналият,злият :coolsmile: