Пасирането на храната увеличава ли времето за храносмилане ?

03.01.10
18:28

Предполагам всички знаем, че храносмилането започва в устата,сдъвкване на храната, слюнка и т.н., а като я приемам под формата на “каша” този момент се пропуска От месец може би си пасирам храната: Извара, овес, че и месото почнах, не защото не ми харесва, а ми е безразлично просто. Дотегнало ми е от рутината да се храня.Но съм се примирил като си я пасирам.Вече и не изпитвам това удоволствие от месото както преди. Та въпроса ми е пречи ли това пасиране на времето за усвояване и ако да струва ли си да му обръщам внимание ? :)
П.С. Не ми давайте рецепти - нямам нерви :)

Темата беше редактирана от Владимир на 03.01.10 18:29.

03.01.10
18:48

Когата дъвчех ,се отделя някаква течност от незнам си каде и спомга за смилането на храната по-навътре (стомаха).Когато не дъвчеш а гълташ храната мисля ,че затрудняваш стомаха си и не произвеждаш нужните ензими. :) ако ,някой има др.мнение да го сподели.

03.01.10
20:19

казано от Владимир92 на 03.01.10, 18:28:

Предполагам всички знаем, че храносмилането започва в устата,сдъвкване на храната, слюнка и т.н., а като я приемам под формата на “каша” този момент се пропуска От месец може би си пасирам храната: Извара, овес, че и месото почнах, не защото не ми харесва, а ми е безразлично просто. Дотегнало ми е от рутината да се храня.Но съм се примирил като си я пасирам.Вече и не изпитвам това удоволствие от месото както преди. Та въпроса ми е пречи ли това пасиране на времето за усвояване и ако да струва ли си да му обръщам внимание ? :)
П.С. Не ми давайте рецепти - нямам нерви :)

Определено когато се дъвче храната е по-добре. Именно заради слюнката. Аз познавам именно такъв тип като твоя случай, също си пасира храната.
Конкретно той е билдер и тренира от много години и не виждам да му пречи, напротив помогна му да качи дори кг, просто не успява такива големи количества от храна да сдъвква. За справка 100кг, 10% подкожни, но не е само на добавки...
Та всичко опира до експеримент.

03.01.10
20:25

Еми ще продължавам така иии ...ето пак си пасирах вечерята. Така мога да поема по-голямо количество храна по-бързо и за жалост - по-приятно :)

Мнението беше редактирано от Владимир на 03.01.10 20:25.

SM

03.01.10
22:23

притеснително..

03.01.10
23:46

Когато ям големи количества овесения ядки, извара и какво ли още не, знаеш ли как ми се иска и на мен един кухненски робот, притеснително било... Филми... Пасирай и действай, това за слюнката... По - добре пасирана, от колкото не-добре сдъвкана храна.

Мнението беше редактирано от btkadsl на 03.01.10 23:46.

От физико-химична гледна точка пасирането на храната намалява времето за усвояването й. Причината е проста - многократно увеличаване на контактната повърхност на храната и като следствие от това - ускорено действие на стомашните сокове. Реално погледнато функцията на раздробяването в устната кухина (чрез дъвкане) има абсолютно същото предназначение. С пасатор може да се постигне още по-фино раздробяване и равномерно хомогенизиране на храната, което допълнително улеснява ензимния апарат на организма.

От друга страна дъвченето на храната предизвиква рефлекторна секреция на допълнителни количества стомашни сокове и отделяне на ензими. По тази причина при елиминиране на дъвкателния процес усвояването на храната ще стане относително по-бавно. Нямам представа как това балансира със споменатото по-горе влияние на пасирането.

Пасирането понякога представлява и компромис с органо-лептичните качества на храната. Твърдо съм убеден, че за да бъде едно хранене наистина пълноценно и здравословно, то трябва да доставя на организма както качествен набор хранителни вещества, така и чисто сетивно удоволствие - зрително, вкусово, обонятелно. Надявам се няма да спорим, че нормалната храна за Homo sapiens, за която е пригодена храносмилателната му система, е преобладаващо твърда и само в някои случаи полутечна. Приемането на храната изцяло в течен или полутечен вид не е естествено за Природата на човека.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 04.01.10 07:54.

04.01.10
11:28

казано от Кольо Пияндето на 04.01.10, 06:28:

Приемането на храната изцяло в течен или полутечен вид не е естествено за Природата на човека.

Кольо Пияндето, доколкото си спомням(поправи ме, ако греша) в една друга тема ти беше казал, че водата е естествена среда за всички телесни процеси в организма. В темата се говореше за приема на вода по време на хранене. А пасирането спокойно може да се разглежда  като много добре сдъвкано месо с чаша вода (примерно)
Според мен, ако има въобще някакъв проблем, то той би идвал от това, че храносмилането не започва от устната кухина, а направо в стомаха.
Владимир92, все пак ако прецениш, че това е накакъв проблем, спокойно може 1-2 от храненията да са ти в твърдо състояние, а останалите пасирани!

казано от GRAH на 04.01.10, 11:28:

Кольо Пияндето, доколкото си спомням (поправи ме, ако греша) в една друга тема ти беше казал, че водата е естествена среда за всички телесни процеси в организма.

Точно така, продължавам да твърдя, че водата е точно това! :)

А пасирането спокойно може да се разглежда като много добре сдъвкано месо с чаша вода (примерно)

Тук съм съгласен само до някъде. Да - храната си е храна, водата си е вода и могат да се смесят, естествено. Консистенцията на храната, която консумираме, в определена степен определя силата и количеството на слюноонделянето, секрецията на стомашните сокове и перисталтиката. Затова смятам, че една “втечнена” чрез пасатор мръвка не е точен еквивалент на сдъвкана такава. Както споменах по-горе, не е без значение дали дъвчем или не...

Според мен, ако има въобще някакъв проблем, то той би идвал от това, че храносмилането не започва от устната кухина, а направо в стомаха.

Не си много прав - асимилирането на въглехидратите започва още от устната кухина...

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 04.01.10 12:02.

04.01.10
12:46

казано от Кольо Пияндето на 04.01.10, 12:00:

Не си много прав - асимилирането на въглехидратите започва още от устната кухина...

Да, не се изразих правилно!
Ами противоречиш си! правиш разлика от сдъвкано и пасирано месо - нормално месото е по-жилаво, но пасиран и сдъвкан картов приет с глътка вода  са абсолютно едно ои също. :) Още повече, че навсякъде  се препоръчва храната да се дъвче продължително. В йогиското хранене, даже се препоръчва да става на каша в устата и тогава да се преглъща, по този начин храната се усвоява по-лесно и бързо, няма гниене и не се натоварват системите!
Или иначе казано продължавам да твърдя, че стомаха знае как да храносмила течната/полутечна храна. Ако има проблем, той е че храната директно попада в стомаха!

казано от GRAH на 04.01.10, 12:46:

Ами противоречиш си!

За трети път споменавам, че има значение дали храната се дъвче или не...
Т.е. пасираната храна не въздейства по същия начин върху организма както дъвканата...

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 04.01.10 13:12.

23.11.10
15:38

Хмм, точно това се чудя от известно време и добре, че открих темата. Основно са писани само общи приказки, а със сигурност има какво да се каже по въпроса. Вече седмица си пасирам овес с вода за разнообразие и много ми харесва, но странното е, че ми става много тежко. Ако трябва да сравня шейка с овесената питка, то количеството на овеса е същото, както и времето за което го консумирам, а водата/чая така и така си ги пия. Е защо? Вярно яйцата ги ям отделно, но аз се издувам още на половината шейк, което при палачинката го няма. Отначало си мислех, че с пасирането на стомаха ще му е по-лесно, но веднага се сетих за слюнката, та някой може ли да помогне с факти и изследвания. Търсих в нета за подобни теми, но не попаднах на нито една...
Още един въпрос: гликемичният индекс се повишава нали?

23.11.10
20:39

казано от Кольо Пияндето на 04.01.10, 12:00:

Асимилирането на въглехидратите започва още от устната кухина.

Верно ли? Откъде т’ва инфо ако мога да попитам?

23.11.10
21:00

Учи се в училище в 10 клас.Сега аз го уча.

23.11.10
21:17

казано от Андриан К на 23.11.10, 21:00:

Учи се в училище в 10 клас.Сега аз го уча.

Недостатъчно. Цитирай от учебника.

Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 23.11.10 21:18.

02.12.10
15:39

Влади, дъвчи дъвка преди да изпиеш кашата. :)

09.12.10
19:10

Оказа се, че птиалин(ензимът в слюнката) се произвежда и от панкреаса. Птиалин има и в самите зърнени храни. Оттук следва извода, че проблеми с разграждането на въглехидратие няма да имаме, но времето за храносмилане ще се увеличи със сигурност. Някой, ако има нещо да допълни да заповяда :)

Здравейте! Искам да споделя нещо с вас, което е свързано с дъвченето на храната. Винаги, когато се храните.. независимо дали ще ядете твърда или по мека храна (дори и супа и течности), винаги дъвчете, защото, когато дъвчете тогава се отделя слюнка, която добре знаете е много важна за храносмилането. От снимката ти няма как да сбъркам спорта.. Колега ръгбист 🙂

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1