Дано греша, но явно ще плащаме ддс вече.
Променя се чл.58 ал.12 от закона за ДДС така:
12. стоки в рамките на разрешения безмитен внос, когато се:
а) получават международни пощенски и други пратки или се внасят стоки с незначителна стойност по смисъла на митническото законодателство;
б) внася личен багаж от пътници;
на
Буква „а“ се изменя така:
„а) внасят стоки на обща стойност не повече от 30 лева;“.
Създава се нова буква „б“:
„б) получават малки пратки на стоки с не-търговски характер, изпратени от трета страна или територия от физическо лице на друго физическо лице в страната, без последното да е заплащало за тях, на обща стойност до левовата равностойност на 45 евро.“
Тук точка б) е за така наречения “gift”
А по-горното ( впредния ми пост),което съм дал уточнява кога се смята пратката за пратка с незначителна ст-ст. (това касае само митото)
Мнението беше редактирано от DorianX на 02.01.10 15:55.
Oсвен някой магазин да се навие да праща от физическо лице, и да минем с гифта.
02.01.10
17:24
Dorian, мерси за Лс-то, но явно е така както head_hunter Казва, защото единия път, когато се говори за това, което нас ни интересува става дума за Член 23, докато другия път за тези 30 лева, което явно се отнася за фирмите става дума за Член 58… :)
02.01.10
18:02
Офф много се обърках.Сега последно можем ли да си поръчваме до 150 евро или не ?
Ако питаш мен изчакай понеделник-вторник,да питаме в митниците направо. Тогава ще станат по-ясни нещата, освен ако някой няма приятел митничар да го пита по-рано, но засега гадеем само.
02.01.10
18:36
казано от DorianX на 02.01.10, 18:30:
Ако питаш мен изчакай понеделник-вторник,да питаме в митниците направо. Тогава ще станат по-ясни нещата, освен ако някой няма приятел митничар да го пита по-рано, но засега гадеем само.
Пич прочети по-ранните постове на head_hunter , виж и Аз какво писах последно, че става дума за 2 различни члена..Закона се въвежда за фирмите..Ето и един цитата от хронологията в Скайпа с head_hunter.
въвежда се защото от 01.01.2010 г. падат предпазните клаузи за България навършват се три години от приемането в ЕС
[19:43:56] head_hunter: има нужда от синхронизиране с евростандарта тъй като сме външна граница на ЕС
[19:44:28] head_hunter: много от фирмите внасят тук като по-изгодни условия и пращат в ЕС
ПС- head_hunter Надявам се, че не ми се сърдиш и нямаш нищо против, че копирам това в темата..
лек едит
emzo
Мнението беше редактирано от emzo на 02.01.10 20:02.
казано от incessantforce на 02.01.10, 18:36:
казано от DorianX на 02.01.10, 18:30:
Пич прочети по-ранните постове на head_hunter , виж и Аз какво писах последно, че става дума за 2 различни члена..Закона се въвежда за фирмите..Ето и един цитата от хронологията в Скайпа с head_hunter.
въвежда се защото от 01.01.2010 г. падат предпазните клаузи за България навършват се три години от приемането в ЕС
[19:43:56] head_hunter: има нужда от синхронизиране с евростандарта тъй като сме външна граница на ЕС
[19:44:28] head_hunter: много от фирмите внасят тук като по-изгодни условия и пращат в ЕСПС- head_hunter Надявам се, че не ми се сърдиш и нямаш нищо против, че копирам това в темата..
лек едит
emzo
Дано сте прави, но чл. 23 късае обмитяването !!!! не ДДС-то! И кажи ми за една фирма която внася какво са 150 евро? или 30лв? Ако закона за ДДС се отнася само за фирмите - супер ! :)
02.01.10
20:20
казано от DorianX на 02.01.10, 20:08:
Дано сте прави, но чл. 23 късае обмитяването !!!! не ДДС-то! И кажи ми за една фирма която внася какво са 150 евро? или 30лв? Ако закона за ДДС се отнася само за фирмите - супер ! :)
Ако касаеше нямаше а се опоменават физически лица и стойности за тях в буква б)
Все пак ДДС - то не го плащат търговците, плащат го обикновенните потребители, търговците само им го събират.
казано от Валентин Иванов на 02.01.10, 20:20:
казано от DorianX на 02.01.10, 20:08:
Ако касаеше нямаше а се опоменават физически лица и стойности за тях в буква б)
Все пак ДДС - то не го плащат търговците, плащат го обикновенните потребители, търговците само им го събират.
Точно това имах впредвид. :)
Затова ще със сигурност ще разбера още понеделник.
02.01.10
20:45
Ами тук по-добре да не пиша нищо.Ако някой може да се изкаже компетенто то това е head_hunter…това, което Аз го знам го знам от него затова и казвам, че той може да се изкаже компетентно и да даде мнение, като се чудите за нещо.Пък и Аз по принцип не съм много по обесненията..Ще чакаме по-късно да се включи Да Ви разесни това, което Ви интересува или не сте го разбрали.. :)
Лека от мен! :)
02.01.10
20:49
Лошо ни се пише от тази година при вноса.
http://banks.dir.bg/2010/01/02/news5629165.html
45 евро е вече тавана.
02.01.10
22:27
Добре де както при нас до скоро беше Фирма- Физ. Лице или да кажем, че още е 150Евро То може ли някой от Вас да потърси и каже как стоят нещата по този въпрос в другите страни членки на Евро Съюза? :)
казано от head_hunter на 02.01.10, 09:52:
Момчета говорил съм с юристи и в понеделник ще получа тълкование на закона от адвокатите ми.
Това което стана ясно от разговора ни преди малко - въпросните изменения касаят вноса на фирмите.
Ключовите думи са “малки пратки” и с “нетърговска цел”.
Сега първите дни след празниците ще направя поръчка да видиме какво ще се случи.
Дано да ни зарадваш с добри новини.
Аз съм направил поръчка още преди празниците и ще ви кажа какво е положението като пристигне във Варна.
03.01.10
10:25
казано от incessantforce на 02.01.10, 22:27:
Добре де както при нас до скоро беше Фирма- Физ. Лице или да кажем, че още е 150Евро То може ли някой от Вас да потърси и каже как стоят нещата по този въпрос в другите страни членки на Евро Съюза? :)
За страните членки на ЕС няма мито и ДДС.
Предполагам @incessantforce е искал да попита как седи въпроса за безмитния внос в другите страни членки на ЕС. В смисъл при какви условия те внасят от USA ;)
03.01.10
10:44
И те си плащат нещо като мито, мисля, че VAT (Value added tax) се казваше, във всяка страна е различен процент.
Мисълта ми беше дали и те нямат безмитен внос до 150 Евро примерно или нещо от сорта. Идеята е , че уж като страна членка на ЕС България трябва да поддържа общ стандарт с другите членки. Поне така си мисля аз. Както акциза на колите падна от 1 Януари поради тази причина.
Мнението беше редактирано от Конан на 03.01.10 11:05.
03.01.10
11:28
Засега само гадаем. Нека да минат няколко дни и някой наистина компетентен да каже как стоят нещата в момента. Иначе нямам против да платя ДДС , пак доставката ми идва много по-евтина от България.
03.01.10
12:00
Даде .. мисълта ми беше другите членки примерно- Испания, Германия.. как стоят нещата при тях с безмитният вност от САЩ...от фирма на фиц. лице или от физ. лице на физ. лице..Просто ми е любопитно как е при другите членки на ЕС. ;)
03.01.10
12:47
If you buy goods online from a country outside the European Union, for instance the USA, Canada, China, Australia
You will be charged:
* Customs Duty if the amount of duty is £9 or over
* Import VAT if the value of the goods is £18 and over
* Excise Duty for some goods like alcohol and tobacco
Ее това ми се вижда много малка граница.. :( 9 и 18 паунда.. :(
И при тях е същата работа явно. Аз чакам да ми дойде доставката и веднъж да мина през тая митница.... Честно казано ще продължа да си пазарувам от там. Сега сметнах ,че и ддс да платя ми излиза по-евтино ,въпреки големите промоции в момента. А като няма промо пак си е на далавера. ;)
03.01.10
13:27
Значи да го разбирам така ... ДДС над 30 лева, Мито над 150Евро .., защото ако това е истина в новият закон за над 30 лева пише само ДДС, не се споменава нищо за Мито-то.. ?
Дориан, може да е по-изгодно, но ако го няма ДДС-то при всички случаи е по-добре..това 20% не са малко.. :)
03.01.10
14:01
20% ДДС отделно че си е гадничко, по-гадно е разкарването по банките за да извършиш плащането към бюджета и да търсиш преди това митническа агенция. Това отнема минимум час-два от времето.
03.01.10
14:26
казано от Aleksandar Marinov на 03.01.10, 14:01:
20% ДДС отделно че си е гадничко, по-гадно е разкарването по банките за да извършиш плащането към бюджета и да търсиш преди това митническа агенция. Това отнема минимум час-два от времето.
Така е.Хайде при мен вече 1 път се опарих знам къде трябва да ходя, но при първата ми поръчка, когато се упарих и плащах трябваше да дам 16 лева за изготвяне на документи, 5 лева за превод на ддс, 5 лева за превод на мито.Това с ДДС-то си е обирджийство.Не стига, че плащах ддс на продукти, ддс върху доставката ами ако плащаш мито плащаш и ддс на митото ...
Все пак нека видим тези дни как ще се развият нещата.Преди е било 22Евро, после беше 150Евро, а сега 15Евро и това само за 2-3години, така че не е гаранция дали и колко ще се задържи и този закон. :)
ПС- ТУК има една много интересна дискусия относно новите промени.Може да четете и там.Все пак никога не е излишно да прочетем още малко.Само може да научим и спечелим, а ако ли не Здраве да! ;)
Мнението беше редактирано от incessantforce на 03.01.10 14:36.
04.01.10
09:59
Не съм юрист, но едва ли има какво толкова да се тълкува чисто юридически, промяната е очевидно с фискална цел. Единственото място, където може да се види защо са решили да въведат едва 30 лв. праг за освобождаване при внос, е в стенограмите на комисята по бюджет и финанси на НС (която обаче не е качена на сайта. При самото гласуване в пленарна зала просто споменават предложението и го гласуват без обсъждане. Това значи, че явно са видели огромния ръст на покупките от страни извън ЕС и са решили да посъберат ДДС. Очевидно ще се плаща ДДС при всяка покупка над 30 лв. ще се попълват митн. декларации, ще се дължат пари за съставянето им, внасяне на ДДС-то в банката, ще се губи време за освобождаване и пр. Иначе се запазва лимитът за безмитен внос на пратки с незначителна стойност до 150 евро.
Мнението беше редактирано от soul rebel на 04.01.10 10:03.
04.01.10
10:19
ЕЕ да ама е тъпо над 30 лева ддс и над 150 евро мито...по-добре да си го бяха запазили както преди.Аз обаче съм доста убеден, че поръчките ще спаднат спрямо миналата година главно поради 2 причини- На хората не им се занимава със всичката бюрукрация и дандании около плащането на ддс и това, че на малко хора ще им се дават още 20% отгоре...
Мен м/у другото ми е интересно дали ще го отразят с някакъв коментар по новините.В момента уж ги слушам ама май все още нищо не са споменали за това ддс.. :(
04.01.10
10:41
казано от incessantforce на 04.01.10, 10:19:
ЕЕ да ама е тъпо над 30 лева ддс и над 150 евро мито...по-добре да си го бяха запазили както преди.Аз обаче съм доста убеден, че поръчките ще спаднат спрямо миналата година главно поради 2 причини- На хората не им се занимава със всичката бюрукрация и дандании около плащането на ддс и това, че на малко хора ще им се дават още 20% отгоре...
Мен м/у другото ми е интересно дали ще го отразят с някакъв коментар по новините.В момента уж ги слушам ама май все още нищо не са споменали за това ддс.. :(
Е, то е ясно, че преди беше по-добре, ама нали трябва да се събират парички... Няма кой да ти отрази такова нещо в новините, просто е дребно като общ приход и все още малко хора пазаруват от чужбина. Повечето ги касае с колко ще вдигнат цигарите, парното, ще падне ли акциза на резачките от 300 коня и пр. :)
04.01.10
10:51
В един друг форум обсъждат идеята за някаква петиция ... незнам дали наистина ще има смисъл, но при всички случеи не виждам какво има да се губи. :)
04.01.10
10:58
В новините се отразяват само важни и полезни за партията неща. Това че хората не ги очаква нищо добро занапред си го говорим шепа ентусиасти по нета (докато не са го забранили още).
04.01.10
11:05
казано от Валентин Иванов на 04.01.10, 10:58:
В новините се отразяват само важни и полезни за партията неща. Това че хората не ги очаква нищо добро занапред си го говорим шепа ентусиасти по нета (докато не са го забранили още).
По този въпрос съм 101% сигурен, че това ще е поредното правителство от незнам си колко години, което няма да може да изкара 2ри мандат..
Незнам дали неможе по някакъв начин да се раздухат нещата примерно с Господарите на Ефира или нещо от този тип? :)
ПС-Това е отговорът на Стефан Кючуков:
“Става въпрос за чл.58 ал. 1, т. 12 от последните промени в Закона за данък върху добавената стойност, които влизат в сила от 2010 г. Но засега повече подробности не знем”
Мисля, че това вече го разгадахме, но все пак Ви бях обещал като ми отговори да Ви копирам отговорът и ето го. ;)
Мнението беше редактирано от incessantforce на 04.01.10 11:08.
04.01.10
11:44
Че в коя нормална държава по света не се правят закони, които са изцяло в полза на разни корпорации големи вносители и т.н. търговци които печелят от това, че човека Х не може да си купи продукта Y на реалната си цена, а с купища надценки от които да се облагодетелства .....познайте кой.
Изобщо търговията е хубав бизнес.
04.01.10
11:46
От днес мога вече официално да потвърдя,че над 15 евро се заплаща ДДС за поръчки за лична употреба.
04.01.10
11:56
казано от Aleksandar Marinov на 04.01.10, 11:46:
От днес мога вече официално да потвърдя,че над 15 евро се заплаща ДДС за поръчки за лична употреба.
;( ;( Говорил си с някой Юрист или Митничар?Или са ти пристигнали някакви Добавки от САЩ? :)
04.01.10
11:58
честито на прецаканите,направили си поръчка преди презниците! :blank:
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 26.09.11 12:02.
04.01.10
12:01
newgirl недей така грубо ве...може пък да попаднат на свестни митничари и след като закона е нов то поне този път да минат между капките.Според мен дори е логично и напълно правилно да има нещо като 30дневен толеранс както го говориха наскоро за винетките.В крайна сметка ние като физически лица не сме длъжни и не можем постоянно да сме информирани за абсолюто всички закони и техните изменения. :)
04.01.10
12:05
казано от newgirl90 на 04.01.10, 11:58:
честито на прецаканите,направили си поръчка преди презниците! :blank: :blank: :blank: :blank: :blank: :blank: :blank: :blank: :blank: :blank: :blank: :blank: :blank: :blank: :blank: :blank: :blank: :blank: :blank: :blank: :blank: :blank: :blank: :blank: :blank: :blank: :blank:
Хаха....мерси и аз съм една от тях...е късмет кво да се прави +20-30 лв отгоре,но дори и със ДДС-то добавките пак ми излизат 2 пъти по изгодно, гадното е, че трябва да се разправяме с оформянето на документите...малко е тъпо тва,защото поръчките са направени при условието на един закон,но явно ще се облагат по условията от закона за 2010 г. Дано имаме късмет, моето мнение е,че поръчките направени преди 01. януари 2010 г. трябва да се облагат по закона от 2009 г, - ако потребителя предостави фактура,че поръчката е направена преди тази дата.
Мнението беше редактирано от Мила на 04.01.10 12:09.