Режим на спане

04.01.10
19:03

Започнах да лягам с кокошките, мускулите да почиват ала-бала още от миналата година.  Също така с много други промени относно хранене и здравословен начин на живот.
10:30 - 11 бях в леглото.
Същата работа ли ще бъде ако лягам 12 и пак спя 7-8 часа ?

Вкъщи ме държат буден, немога да лягам когато си поискам и трябва да ходя до баба да спя. :))

04.01.10
19:13

спи толкова ,колкото ти трябват не 7 8 може 4 5 10 колкото ти е необходимо иначе да като цяло е добре да имаш режим всеки път да си лягаш по около едно и също време.

04.01.10
19:30

Важното е да поспиш поне 8 часа.

04.01.10
19:46

Добре, благодаря.
Това исках да знам, но все пак не се чувствам добре като лягам по-късно.
Поздрави :)

04.01.10
22:04

казано от Japi на 04.01.10, 19:03:

Започнах да лягам с кокошките, мускулите да почиват ала-бала още от миналата година.  Също така с много други промени относно хранене и здравословен начин на живот.
10:30 - 11 бях в леглото.
Същата работа ли ще бъде ако лягам 12 и пак спя 7-8 часа ?

Вкъщи ме държат буден, немога да лягам когато си поискам и трябва да ходя до баба да спя. :))

Преди си лгах в 10 и ставах в 6. Сега си лягам в три и ставам в 11-12. Разликата при мен е, че имам нужда от повече сън, като съм си разджуркал режима.

СА

04.01.10
22:26

До 12 вечерта се води, че сънят е най-полезен. До колко е вярно това е друг въпрос.
п.п.Лично аз не го спазвам -> 00:27

Режима на спане е зависим от целия ти режим и това как ще си настроиш тялото. Кога си лягаш, кога тренираш, колко се измаряш през деня сутрин кога е наложително да станеш за работа/училище и т.н.

Срещал съм статии, в които пише, че хормонът на разтежа се отделя максимално само ако младежът си е легнал преди 23.00. Напоследък не ми е попадала такава, тъй че може и да са оборили горното твърдение, просто отдавна минах 20-те :)

05.01.10
09:42

Аз пък съм от тези, които си лягат и стават с кокошките, а преди и аз стоях до 1-2 часа и псоле спях до 10-11 , но се наспивам много повече, когато си лягам по-рано, дори и като часове да ми се събира по-малко сън,отколкото, ако си легна през нощта и спя после 10 часа.  :)

05.01.10
09:48

Лягам в 12 и ставам в 11-12 и живота е хубав.

Мнението беше редактирано от ~ DN на 05.01.10 09:49.

ЛР

05.01.10
11:16

По-важно то количеството сън е неговото качество!

Пробвал съм най-различни схеми, но най-добре ми се отрази периода, в който си сменихме квартирата последния път и 2 месеца не си бях прекарал нет - лягах си в 10:30-11:00 и се наспивах страхотно.

Същата работа и като ходя на гости на родителите си в Пловдив - 10 - 10:30 в леглото и на следващата сутрин - съвсем свеж, много добро възстановяване, остра мисъл и много добри идеи :)

Един познат твърдеше, че всеки час съм преди 0:00 часа се равнявал на 2 часа :) не съм срещал научно обяснение, но осбствения ми опит го потвърждава.

Но нека отново се врнем на качеството - ако не ти е качествен сня - може и 12, може и 15 часа да спиш, и накрая пак няма да си се възстановил адекватно. А всички знаем за какво е предпоставка качествения сън - по-висок тестостерон, повече мускули и по-малко мазнини :)

Врагове на качествени сън са стреса (и претрениране е тук, барем с гладуването или недохранването), кафе, алкхолол, захар :)

Спете качествено :)

SM

05.01.10
11:22

добре де, тия схеми със съня преди 00:00 часа не ги разбирам.. Стойностите не са ли различни за човек станал в 5:00 сутринта и за друг събудил се към 11-12?

05.01.10
11:29

човекът си има биологичен часовник и той както всичко друго се адаптира просто си лягайте по едно и също време.

ЛР

05.01.10
11:33

казано от smacker на 05.01.10, 11:22:

добре де, тия схеми със съня преди 00:00 часа не ги разбирам.. Стойностите не са ли различни за човек станал в 5:00 сутринта и за друг събудил се към 11-12?

абсолютно :) но в момента коментираме “на едро”

освен това имайте предвид следното - тялото е най-добре пригодено да спи през нощта. Еволюционен механизъм. Като студент имам около 3 години с по 2-3 нощни смени в седмицата (2 години дискотека, 1 година старчески дом). Няма нищо което да ти ебава повече съня от нощната работа. Хормонално, енергийно и всякак. И въпреки това си тренирах редовно и имах прогрес, но определено не е работа. Особено по Коледа и Нова Година като ти се събере 1 седмица нощни смени и ... или пиеш яко, или изперкваш :)

Младост-нерадост, дет се вика :)

Времената и порядките, за които разказах по-горе са отдавна отминали за мен, но ги разказах, за да илюстрирам нещо. Работата през нощта и сънят през деня те лишава от дневна светлина, а това е свързано с:
- занижени нива на серотинин

оттам:
- депресии
- отслабена имунна система

и не на последно място:
- по-ниски нива на тестостерон
- по-високи нива на кортизол

не изглежда красиво, а? :)

Нека наречен нощната работа + съня през деня: 100%

При така зададените условия:
- да станеш в 10:00 -> 10-20% зле
- да стенеш в 12:00 -> 20-40% зле
- и т.н.

поздрави и спете качествено (през нощта) :)

05.01.10
12:49

Това за съня преди 00:00 е вярно и можеш да видиш статии за него. Казва се Non-REM sleep. Часовете от 22:00 до 00:00 са най- удачни за сън , защото тогава голяма част от съня е именно нон-рем, докато след 00:00 в течение на времето сънят става по- скоро REM и към 5-6ч. става само REM, който дори е вреден. Затова най- добрия вариант е от 22:00 до 6:00, но е много трудно да се влезе в такъв режим.

SM

05.01.10
15:27

брато нали знаеш тва 22:00 - 00:00 колко абстрактно понятие е. Удари една екскурзийка до щатите и да ти тогава видим рем съня кога ще ти се позиционира.. Единственото за което съм съгласен е, че 00:00 часа се приема като някакъв индикатор за колко време е минало откакто се е стъмнило.

05.01.10
16:36

Дам, и аз това се чудя, като отида в друга часова зона да живея кога ще ми е. Предполагам пак ще е в този диапазон от време, но трябва да има една аклиматизация. Но това няма нищо общо с аргумента, че примерно като си свикнал с една среда, периода на рем съня е приблизително този.

ЛР

05.01.10
16:53

Не става въпрос за времевата зона - ако пътуваме някъде, на тялото му отнема известно време да се адаптира, но това, което е важно в крайна сметка е:

1. върху кожата да попада слънчева светлина (не солариум!)
2. във очите да влиза дневна светлина (не тази от лампите!)

Идеята е, че за да спим качествено, е важно да сме бутни колкото се може повече през деня (на настоящия ни часови пояс). И освен това е важно поне известна част от времето ни да преминава навън, а не само на места с изкуствено осветление.

За да сме съвсем на 6, е важно и да получаваме директна слънчева светлина върху кожата си. Ако е зима и често е облачно - яжте дроб от риба треска :)

поздрави и здрав сън :)

05.01.10
17:36

Всички мнения на Радков в темата са много точни и изчерпателни.
Само да допълня понеже и аз имам сериозен опит с нощни смени:
- затлъстяване, храненето на нощни смени е сериозен проблем (най-големия е хормоналните нива, тестостерона пада както написа)
- мелатонин помага за оправяне на сиркадиевия ритъм (режима на сън), ако излизането навън и греенето от слънчевата светлина не помага и пак не можем да заспим
-  пуснати щори, пердета, възможно най-малко шум, може да помогнат за постигане на по-качествен сън

08.01.10
21:45

Офффф... Как искам и аз да мога да спа по 8 часа всеки ден, като нормален човек. Но уви, ставам през 2-3 часа да ходя до тоалетна, спа, а чувам всичко около мен, работя само нощни.... Много ми е кофти режима, не съм спал като човек от почти 2 години!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1