06.01.10
16:07
Как установявате как ви се отразяват хранителните добавки?
Предварително благодаря за отговорите :)
Комбинация най-вече, зависи какво очаквам, най-често разчитам на огледалото, възстановяването което получавам и ако са такива, които могат да се усетят(азотни буустери най-вече), просто по усещането преценявам и по това което получавам в залата :)
06.01.10
16:50
Гледам какво има в огледалото.
Това е въпрос с цел. И аз пък бих искал да зная защо експерт като Лазар Радков точно, който се занимава с персонално трениране от години и за него да се среща със спортисти и хора, които държат на външния си вид е меко казано ежедневие, освен това съм гледал епизод с него и семейството му с Матра Вачкова, в който се вижда до каква степен спортния начин на живот е пропил ежедневието им до степен, при която те са две неотделими части, което е достойно за адмирации между другото. Та защо човек, който е нещо като олицетворение на спорта се интересува как другите оценяват добавките, които пият? Едва ли не знае...... :)
Написах, че си правя експерименти “със” и “без” добавки, но също така ги и усещам. Едното следва от другото. Ще дам няколко примера, въз основа на опитите, които съм правил:
1.Веднъж реших да видя каква доза аминокиселини ще премахва най-бързо мускулната треска за период от 1 месец. Използвах оптимум 2222. Опитът протече за 1 месец, като храната бе приблизително една и съща. Първата седмица приемах по 15 таблети на ден (вече не помня как точно ги разпределях); втората седмица приемах по 20; третата по 30; четвъртата приемах различно, но под 20 за да усетя дали има разлика или всичко е внушение. Изводите, които си направих бяха следните: между 15 и 20 осезаема разлика нямаше, но между 15 и 30, както и между 20 и 30 разликата е голяма. При приема на 30 таблети (т.е. ок.65гр амини) мускулната треска на края на деня (след тренировка) почти не се усещаше.
2.Най-лесно ми е да усановя дейтвието на протеиновите пудри. При никакъв прием след тренировка, аз лично се чувствам скапан, изцеден парцал. Единственото нещо, което ми се прави е спане. приемайки доза протеин след тренировка, съм жизнеспособен.
3.Преди известно време пих глутамин, но в момент, когато пиех и ВСАА, протеинова пудра и куп други добавки (т.е. от 1 месец не пия протеинова пудра с цел да си отдъхне организма...може би). Тогава с чисто сърце можех да кажа (и съм го казвал неколкократно, за което сега съжалявам), че от глутамина осезаем ефект няма. Приемал съм по 25-30гр на ден даже (може би тогава съм се усещал по-възстановен). Сега не пия нищо друго, освен витамини, минерали, ВСАА и глутамин. Сега мога да кажа, че глутамина действа наистина, особено след приема му преди лягане. И то в доза от 7-8 грама. Е, пия го и след тренировка де.
4.ВСАА - на времето, когато пих за пръв път ВСАА, от първия път ми се повишиха резултатите (най-вероятно плацебо;). Но сега, тъй като не пия протеин, отдавам заслуженото на ВСАА-то, тъй като след тренировка се чувствам много добре, след комбинацията им с глутамина.
5.Витамини - бих казал, че ме държат психически стабилен. Казвам го това, защото по време на сесии (1 до 3-ти курс) съм имал проблеми с нервното напрежение. Откакто пия витамини от близо д 2 години, особено Вит-мин 100 на Нау (с много силен б-комплекс), понасям добре сесиите си.
6.Именно покрай сесиите си съм използвал и други продукти, като Габа, Церебро, Триптофан, 5ХТП, мелатонин и мога да кажа, че действието им е налице!
7.Единствено не съм усетил действието на Омега-3 (то няма и много как да стане). Въпреки, че при по-дълготраен прием, може и да съм си го внушил, но помага при възстановяването от травми.
06.01.10
17:12
2,3,4 :)
06.01.10
17:38
казано от nomad232 на 06.01.10, 16:59:
Това е въпрос с цел. И аз пък бих искал да зная защо експерт като Лазар Радков точно, който се занимава с персонално трениране от години и за него да се среща със спортисти и хора, които държат на външния си вид е меко казано ежедневие, освен това съм гледал епизод с него и семейството му с Матра Вачкова, в който се вижда до каква степен спортния начин на живот е пропил ежедневието им до степен, при която те са две неотделими части, което е достойно за адмирации между другото. Та защо човек, който е нещо като олицетворение на спорта се интересува как другите оценяват добавките, които пият? Едва ли не знае...... :)
Всъщност пробвал съм най-различни добавки и забележим ефект не съм успял да да усетя. При това говорим за периоди, в които седмично съм имал 3 тренировки BJJ, 1 тренировка джудо, 1 трен ММА и 2 тренировки със щанги. Като междувременно съм ходил на лекции и съм работил на 2-3 места едновременно (като студент в Германия). Отдавах го на качествената храна, която поглъщах в големи количества. А да - междувременно даже качвах килограми.
Винаги съм учил хората, които съм тренирал първо да оптимизират храненето си - как да избират качествените храни и как да ги разпознават. Все още смятам, че голяма част от хората или не тренират достатъчно тежко, или не се хранят достатъчно качествено (или количествено), или и двете - за да взимат добавки.
Все пак ми е интересно да разгледам и другата гледна точка и особено доколко силно влияе Плацебо ефекта.
Интересно ми е до колко адекватно хората могат да отчетат ефекта на добавки от рода на протеин и аминокиселини, примерно.
А това с Марта е ... леко несериозно, понеже сюжета беше дирижиран и 90% от сцените с мен изобщо не включени във финалния вариант, понеже ”съм говорил прекалено научно”, ”хората не знаели какво е глюкоза”, ”хората не знаели какво е вещество” :) Както и да е - скоро ще има видеоматериал по въпроса.
Междувременно - благодаря на всички, взели участие в темата.
поздрави :)
06.01.10
17:44
Благодаря за подробния коментар:)
а това:
казано от Стоянчо на 06.01.10, 17:02:
Написах, че си правя експерименти “със” и “без” добавки, но също така ги и усещам. Едното следва от другото. Ще дам няколко примера, въз основа на опитите, които съм правил:
1.Веднъж реших да видя каква доза аминокиселини ще премахва най-бързо мускулната треска за период от 1 месец. Използвах оптимум 2222. Опитът протече за 1 месец, като храната бе приблизително една и съща. Първата седмица приемах по 15 таблети на ден (вече не помня как точно ги разпределях); втората седмица приемах по 20; третата по 30; четвъртата приемах различно, но под 20 за да усетя дали има разлика или всичко е внушение. Изводите, които си направих бяха следните: между 15 и 20 осезаема разлика нямаше, но между 15 и 30, както и между 20 и 30 разликата е голяма. При приема на 30 таблети (т.е. ок.65гр амини) мускулната треска на края на деня (след тренировка) почти не се усещаше.
нямам идея как си тренирал и най-вероятно си увеличавал натоварването, но смяташ ли, че е възможно да си се адаптирал с времето и за това да си имал по-малко мускулна треска с напредване на тренировки? (отново пояснявам - нямам идея как си тренирал)
Би ли направил същия експеримент наобратно - първо почваш с големи дози и всяка седмица да намаляваш количествата ?
поздрави
06.01.10
18:03
Моят отговор е комплексен и се състой от 2,4 и 5. Гледам се често в огледалото, почивам си от добавките и сравнявам как е със и как е без тях, също така ако има азотен продукт, той най - лесно се усеща, както и креатиновите матрици.
казано от Лазар Радков на 06.01.10, 17:44:
а това:
1.Веднъж реших да видя каква доза аминокиселини ще премахва най-бързо мускулната треска за период от 1 месец. Използвах оптимум 2222. Опитът протече за 1 месец, като храната бе приблизително една и съща. Първата седмица приемах по 15 таблети на ден (вече не помня как точно ги разпределях); втората седмица приемах по 20; третата по 30; четвъртата приемах различно, но под 20 за да усетя дали има разлика или всичко е внушение. Изводите, които си направих бяха следните: между 15 и 20 осезаема разлика нямаше, но между 15 и 30, както и между 20 и 30 разликата е голяма. При приема на 30 таблети (т.е. ок.65гр амини) мускулната треска на края на деня (след тренировка) почти не се усещаше.нямам идея как си тренирал и най-вероятно си увеличавал натоварването, но смяташ ли, че е възможно да си се адаптирал с времето и за това да си имал по-малко мускулна треска с напредване на тренировки? (отново пояснявам - нямам идея как си тренирал)
Би ли направил същия експеримент наобратно - първо почваш с големи дози и всяка седмица да намаляваш количествата ?
поздрави
Ще обясня по-накратко как протече въпросният 1 месец:
Опитът го направих преди около година и половина. Аз приемам добавки (главно амини и протеинови пудри) от ок.3 и половина години. Т.е. изключвам (може би не напълно) привикването към амините. Карам по спомен, но преди да направя “цикъла”, аз приемах едновременно същите амини (ОН 2222)+ 2 дози протеин на ден (АСН Американ Уей). От амините взимах по 10-12 на ден. извода, който си правя е, че надали съм привикнал точно в този 1 месец, тъй като съм ги пил и преди това около 2-3 месеца, а наред с тях съм пил и протеин.
Относно тренировките, съзнателно не пипнах нищо от към интензивност, тежести...всичко по старому. Помня, че и храната се стараех да я докарвам еднаква, т.е. менюто на всеки понеделник и така до неделя се повтори 4 пъти (е, не изключително точно, но надали
Друг извод, който си направих (то той си е донякъде логичен и без да се прави опит) е, че приемът на аминокиселини спомага възстановяването повече от протеиновите пудри. Т.е. прием от 30 таблети по 2 гр ми се отразяваше осезаемо по-добре отколкото 2 дози по 30гр протеин + 10-12 хапа амини (което се равнява на ок.44-45гр протеин от пудрата + 20-22гр от амините). Т.е. при прием на еднаква количество, осезаемо по-бързо ме възстановяват аминокиселините на хапчета, отколкото от пудра+хапчета.
Дали бих направил същия опит наобратно - от големи, към малки дози. Твърдо да! Има логика да се опита и “обратна пирамида” :). Ще го направя и ще споделя. Но това ще е някъде началото на март. Между другото, доста е неприятно да се тъпчеш с 30 таблети от по 2,2гр. и така през 2 часа по 2бр. (накрая ги стривах).
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 06.01.10 18:19.
Аз ще дам мение за глутамина.
Когато почнах да го пия и през целия период, мислех че няма никакъв ефект. Приемах го след тренировка и вечер, общо взето в количествата, които Стоянчо писа, може и малко повече, че нямаше мерителна лъжица и карах малко на око.
Пиех и креатин с него, нищо друго.
Мускулна треска нямах, но не ми и правеше впечатление.
Ефектът от глутамина, усетих след като го спрях. Такава мускулна треска взех да усещам, даже се чудех, как така изведнъж се появи. Нищо не бях променил - нито тренировки, нито хранене, остана само креатина.
Мнението беше редактирано от vast на 06.01.10 18:19.
06.01.10
18:38
казано от Лазар Радков на 06.01.10, 17:44:
а това:
1.Веднъж реших да видя каква доза аминокиселини ще премахва най-бързо мускулната треска за период от 1 месец. Използвах оптимум 2222. Опитът протече за 1 месец, като храната бе приблизително една и съща. Първата седмица приемах по 15 таблети на ден (вече не помня как точно ги разпределях); втората седмица приемах по 20; третата по 30; четвъртата приемах различно, но под 20 за да усетя дали има разлика или всичко е внушение. Изводите, които си направих бяха следните: между 15 и 20 осезаема разлика нямаше, но между 15 и 30, както и между 20 и 30 разликата е голяма. При приема на 30 таблети (т.е. ок.65гр амини) мускулната треска на края на деня (след тренировка) почти не се усещаше.нямам идея как си тренирал и най-вероятно си увеличавал натоварването, но смяташ ли, че е възможно да си се адаптирал с времето и за това да си имал по-малко мускулна треска с напредване на тренировки? (отново пояснявам - нямам идея как си тренирал)
поздрави
И аз това си мислех да напиша относно адаптацията към натоварването и се обзалагам, че ако направи това с прогресивното намаляване на добавките, ще има повече плацебо перцепция за това, че намалява нивото на възстановяване, отколкото същинска и драстична промяна в истинската способност на организма да се възстанови.
Миналата година се възстановявах само с тибестан и глутамин в продължение на 3 месеца, последвано от включване на протеин, аминокиселини и креатин за още 2 месеца. Трябва да кажа, че за това време качих допулнително само 2 кг лично тегло, а на сила просто задържах на едно място на половината от движенията и увеличих с около 5-10% тежестите на основните движения. Така, че това, което искам да кажа е, че всяка добавка дава определен малък процент към общата картинка на тежести и изглед и то САМО при положение, че тренираш и се храниш правилно.
06.01.10
20:50
Гласувах с ‘Друго’, за да мога да дефинирам нещата по-ясно. Ориентирам се за ефекта от добавките по:
- тонус по време на тренировка
- умора след тренировка (отчитайки натоварването в нея)
- скорост на възстановяване от тренировка (отчитайки натоварването в нея)
Разбира се, това е обобщен вид на нещата, тъй като има различни типове добавки (като ефект и принцип на действие) и различни тренировки (като тип натоварване, усилие и интензивност). Храненето трябва да е константа, за да сведем грешката в преценката до минимум. Такава преценка може да направи само опитен човек, който познава тялото, тренировките си и знае кое натоварване как рефлектира конкретно върху него. Естествено, когато приеманите хранителни добавки имат за цел постигане на визуален ефект, тогава и огледалото дава голямо количество информация за ефекта.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 06.01.10 20:52.