06.01.10
19:57
Здравейте!Значи напоследък,забелязвам как в тренировките за гръб,имам сила,но ръцете не ми позволяват повече килограми.Доста е неприятно и се чудя как да подходя.Усещам стабилно напомпване в зоната на сгъвката на предмишницата и малко в бицепса,гърба също се напомпва но не както преди.Пробвах с дроп серии,но нещо не се получи много добре.Слагам си палците до пръстите (да изолирам колкото се може предмишницата),гледам да дърпам колкото се може повече с гърба,но като увелича натоварването и ръцете почват да изнемогват.Кофти е накрая на тренировката да усещам,че имам сили за още много,а ръцете да са ми уморени.Едвали претренирам ръцете,защото ги правя в отделен ден и само 2 упр. за бицепс и 3 за трицепс.Да имате някакви идеи?
07.01.10
09:54
Или не греби,или греби само с дъмбели.Това упражнение гребането...аз лично само като го правя с 20 кг щанга го усещам в гърба,хаха.
Мнението беше редактирано от BusyMan на 07.01.10 09:55.
Опитай с по-малки килограми по 15 повторения с цел да изолираш гърба, като изпращаш силни нервни импулси към него.
07.01.10
20:54
Ех..ако държиш пък да гребеш - чупка в кръста. :) Помага много да се прехвърли напрежението върху мускулите на гърба,вместо тези на ръцете. :)
Реално няма как да се избегне това - ръцете си дърпат и това е.А една верига е силна толкова,колкото е и най-слабото й звено.Може да предизтощаваш,но за целта ти трябва изолиращо упражнение,в случая пулоувър,но ако не е на машина е с твърде ограничена амплитуда и едва ли ще е много яко,но е по-добре от нищо.
08.01.10
01:52
Да де,ама кофтито е,че ако ръцете са слабата връзка - ще се морят по-бързо и ще откажат.Ако пък са силната - ще работят главно те.
Не е ли забавно? :)
Съвет към автора на темата: не се опитвай да изолираш гърба,просто си прави упражненията религиозно редовно и с хъс и толкова.Това,че не усещаш гърба да работи не означава,че няма да порасне.Още повече,че веднъж свикнеш ли с някое упражнение не се усеща натрапчиво напрежение,а просто умора.
Ии естествено - разтърси се из интернет.Има много техники да сведеш участието на бицепсите до минимум.Въртяха се китките,хватът какъв бил... :) бодибилдинг истории.
ПС: Винаги стои възможността да зарежеш свободните тежести и да започнеш да тренираш на машини,ако така усещаш натоварването в гърба.Ако пък ти е жал за свободните утежнения просто прави машините първи в тренировката и се мъчи после. :)
Никой не е казал,че най-добрият начин да изградиш гърба си е да се наведеш и да дърпаш към себе си.Това не е гребане,това е някакво извинение за упражнение.Трябваха ми няколко месеца за да разбера,че ако не си в лодка /скрипец/ дъмбели/облегнат на пейка....абе опора ако няма (както няма такава при гребане с щанга) просто няма смисъл от упражнението...само се клатиш. :)
ППС: Хамър машините са интересен вариант...не се ограничавай до 2-3 упражнения. Че то аз на клек не мога да изолирам бедрата си !! И никога не съм се и опитвал. :)
ПППС:Бреех,тази вечер много съм се разписал.Абе я намали тежестта,може да ти тежи просто.
ППППС:Абе... : )) хаха,само да напомня,че гребане,набирания и т.н. НЕ СА изолиращи упражнения и следователно - не можеш да изолираш,каквото ти скимне. Айде лягам си...
Мнението беше редактирано от BusyMan на 08.01.10 10:21.
08.01.10
11:51
Така..пръво да кажа едно БЛАГОДАРЯ на всички отзовали се с тези точни и подробни коментари!Значи..разбира се,че упражнения като гребане с щанга (което е включено в мойта програма),са базови и при тях няма как да се изолира гърба,обаче като силата нараства в гърба и му трябват повече кг. за да се натовари достатъчно,ръцете в случая някакси изостават.Аз попринцип не съм тренирал предмишниците от сигурно година и мисля да ги включа в тренировката за ръце.Също мисля да започна да тренирам ръцете силово (4-6 повторения) пък ще видя какви ще са резултатите.Също да отбележа,че на другия ден след тренировката за гръб,освен обичайната мускулна треска в гърба имам и в предмишниците (и то не слаба).Мисля,че това е “слабото звено” от веригата,ако мога така да се изкажа :)
казано от HealthStore Консултант на 07.01.10, 17:07:
Това се получава, защото, когато правиш гръб дърпаш с бицепсите. Преди всяка серия за гръб се концентрирай хубаво и се опитай движението да започва от гърба,а не от бицепсите! Например, когато се набираш започни да събираш лопатките една към друга и от там започни да включваш и ръцете, но без да ги стягаш, а просто ги използвай, като куки! Много голямо значение тук играе психиката, не трябва да се изкушаваш да да стягаш ръцете, използвай ги,като допълнително средство за повдигане.
Това съм го казвал и на други хора и при тях имаше ефект, дано и при теб да има!
Здравейте,
Видях темата и тя много ми наподобява на моя случай . Тренирам от дълго време , но винаги съм имал проблемен гръб. В последно време започнах да забелязвам , че съм станал несъразмерен (ръцете ми са огромни сравнение с ширината на тялото и гърба) и се замислих дали не е възможно повечето упражнения за гърб да съм ги правил именно с ръце а не със самия гръб ?! Понеже забелязах ,че сте имали и други подобни случай моля ви помогнете с някои наставления относно проблема.
Поздрави
казано от Prank4o на 08.01.10, 16:36:
казано от HealthStore Консултант на 07.01.10, 17:07:
Това се получава, защото, когато правиш гръб дърпаш с бицепсите. Преди всяка серия за гръб се концентрирай хубаво и се опитай движението да започва от гърба,а не от бицепсите! Например, когато се набираш започни да събираш лопатките една към друга и от там започни да включваш и ръцете, но без да ги стягаш, а просто ги използвай, като куки! Много голямо значение тук играе психиката, не трябва да се изкушаваш да да стягаш ръцете, използвай ги,като допълнително средство за повдигане.
Това съм го казвал и на други хора и при тях имаше ефект, дано и при теб да има!
Здравейте,
Видях темата и тя много ми наподобява на моя случай . Тренирам от дълго време , но винаги съм имал проблемен гръб. В последно време започнах да забелязвам , че съм станал несъразмерен (ръцете ми са огромни сравнение с ширината на тялото и гърба) и се замислих дали не е възможно повечето упражнения за гърб да съм ги правил именно с ръце а не със самия гръб ?! Понеже забелязах ,че сте имали и други подобни случай моля ви помогнете с някои наставления относно проблема.
Поздрави
Ако може някой да каже нещо по въпроса и аз следя темата !
10.01.10
00:33
За фитили май никой не спомена :) .
10.01.10
09:44
казано от Cholesterol.monster на 10.01.10, 00:33:
За фитили май никой не спомена :) .
Тъкмо се канех аз да спомена и ти видях поста :)
Значи малките килограми и използването на ръцете само като куки, са едното решение, както каза консултанта.
Второ - поне 2 дни след бицепс. Аз вчера тренирах 3 дни след бицепс и беше точно на време, един вид 5 часа по-рано и щеше да има проблем.
Трето - мъртва тяга. Там бицепсите не участват. Общо взето единственото такова гръбно упражнение.
Четвърто - ФИТИЛИ. Хвата е важен, но не е нужно да му се робува. Фитили и на тягата, и при глебането. Вчера гребах с 73 кг дъмбел, (аватара) което кара гърбът ми в момента да е на кайма. Но без фитил щях да го вдигна един единствен път и нямаше нищо да стане. Затова - твърдо ЗА фитилите.
Мнението беше редактирано от Георги Николаев на 10.01.10 09:45.
казано от Георги Николаев на 10.01.10, 09:44:
...
Трето - мъртва тяга. Там бицепсите не участват.
...
Ако беше така, нямаше да има скъсани бицепси при мъртва тяга от трибойци и силови атлети.
http://www.youtube.com/watch?v=q_nIfVwZ1RU
http://www.youtube.com/watch?v=Ls9EygRn_3c
Мнението беше редактирано от Vic на 10.01.10 10:12.
Ще забележите, че и на двете клипчета се къса бицепсът на ръката, която е в подхват :) Ако се заключва здраво лакътя би трябвало да е доста по-малко напрежението върху бицепса.
10.01.10
11:37
казано от Vic на 10.01.10, 10:08:
казано от Георги Николаев на 10.01.10, 09:44:
...
Трето - мъртва тяга. Там бицепсите не участват.
...Ако беше така, нямаше да има скъсани бицепси при мъртва тяга от трибойци и силови атлети.
http://www.youtube.com/watch?v=q_nIfVwZ1RU
http://www.youtube.com/watch?v=Ls9EygRn_3c
Виж сега, аз това мислех да го напиша, защото знам за късането на бицепси. Но то и носа не участва, а пък може да ти текне кръв... В смисъл не участва както при мечката - а че стабилизира и се разтяга, повече от ясно. Все пак когато ръцете са изморени от набирания и кръста е още свеж, именно заради не-участието на бицепса както при набиранията, мъртвата тяга е добър финал.
10.01.10
11:42
казано от usgsus на 10.01.10, 10:58:
Ще забележите, че и на двете клипчета се къса бицепсът на ръката, която е в подхват :) Ако се заключва здраво лакътя би трябвало да е доста по-малко напрежението върху бицепса.
Разбира се. При килограми под 100 предпочитам подхвата без фитил, усещам най-силно в гърба. Именно затова, ако нямаш конкретна цел, примерно конкретно искаш здрав хват или ще ходиш на състезание по тяга, фитили са му майката - при тях хвата е обикновен надхват и риска за такова късане е по-малък.
@ usgsus - Не съм сигурен какво имаш предвид заключване на лакътя в конктретния случай, когато имаме дърпащо движение. Тежестта на щангата се поема от цялата ръка, не само от ставните връзки и бицепса има значително участие. Т.е. не можеш да отпуснеш изолирано бицепса, независимо колко е изпъната ръката. Обаче съм склонен съм да се съглася, че бицепса на ръката в подхват е в по-неблагоприятна позиция. Спомням си, че когато Дориан скъса бицепс при гребане с подхват, смени техниката и гребеше с надхват.
@ Георги Николаев - фитилите предполагат изоставане на мускулна група от кинетичната верига, което е предпоставка за травма на по-късен етап. Силата на мускулите се изгражда и освобождава в пъти по-бързо от заздравяването на сухожилията и ставните връзки. Те се възстановяват доста по-бавно от мускулите (една от причините за многото травми на атлети на хардкор добавки - за кратко време мускула става твърде силен за ставните връзки и сухожилията).
Да се върнем на темата - оправдавам временна употреба на фитили при травма на предмишницата например. Във всички останали случаи препоръчвам да не се използват. Говоря и от личен опит - когато направих първите си фитили ги ползвах за щяло и нещяло. Хватът ми изостана значително и ми костваше доста време и няколко неприятни травми докато изравня силата му с тази на гърба.
Едит:
Получавал съм мускулна треска на бицепсите от комплекси, включващи само тяга. Невъзможно е да изолираш в това движение. А и не мисля, че е необходимо. Към автора на темата - намали изолираното трениране на бицепса, упражненията за гръб го товарят прекрасно.
Мнението беше редактирано от Vic на 10.01.10 12:23.
казано от Vic на 10.01.10, 12:13:
@ usgsus - Не съм сигурен какво имаш предвид заключване на лакътя в конктретния случай, когато имаме дърпащо движение. Тежестта на щангата се поема от цялата ръка, не само от ставните връзки и бицепса има значително участие. Т.е. не можеш да отпуснеш изолирано бицепса, независимо колко е изпъната ръката. Обаче съм склонен съм да се съглася, че бицепса на ръката в подхват е в по-неблагоприятна позиция. Спомням си, че когато Дориан скъса бицепс при гребане с подхват, смени техниката и гребеше с надхват.
На първото клипче добре се вижда, че ръката му не беше напълно разгъната в лакътя. Той и човека обясняваше, че заради thick bar се е опитвал да свие китката за да му е по-лесно на хвата. Това поставило ръката му в положение все едно ще прави бицепсово. Също така добави, че с нормална щанга ръцете му биха били прави(това имам предвид под заключени). Никакъв ме няма в превода, но като цяло това беше обяснението му :)
Аз лично инстинктивно усещам, че ако лакътя е свит напрежението почти изцяло се премества върху бицепса, a трицепса се инхибира :)