08.01.10
13:41
Отдавна беше когато прочетох правилата за пръв път. Скоро пак ги прочетох (http://www.bb-team.org/privacy/) и си дадох сметка, че тези точки се нарушават брутално. Идеята ми е да се актуализират по някакъв начин (най-малкото, че във форума има СПАМ-тема), за да може да се каже, че наистина има правила, а не просто фиктивно те да си седят без да се съблюдават. Ето някой предложения:
1.Още при регистрацията на потребител, прочитането на правилата да са предпоставка за регистрация (чрез отметка, че съответното лице се е запознало с тях). Е, то е ясно, че отметката ще се цъка и без запознаване със “закона” :), но все пак може някой да вземе да ги прочете.
2.При всяко нарушение на правилата, модераторът, триейки или внасяйки корекции в поста, нарушил някое правило, да изписва коя точка е нарушена (евентуално може да се прочете от някой любопитен).
3.За нарушенията, за които е казано, че следва банан, той да бъде безусловно налаган, отново посочвайки коя е нарушената точка. Това означава, че в уредбата на правилата, трябва да се разграничат хипотези, при които има директен бан и такива, при които има предупреждение (и сега има, но може да се доизпипа).
4.Бих могъл да нахврлям някой “законодателни идеи” :), ако се счете, че може да са от полза.
Всичко това е насочено към “по-изчистен” форум.
Темата беше редактирана от Стефан Симеонов на 10.01.10 13:52.
08.01.10
14:02
Имаме напълно обновени условия, които преминават през последна редакция. Те покриват настоящата структура на изданието и форума.
Ако имате виждане какво трябва да намери място в тях, сега или след тяхното публикуване, споделете. Стоянчо, особено ти, подкрепен с подходящо образование.
Мнението беше редактирано от Димитър Михайлов на 08.01.10 14:02.
09.01.10
11:55
Не всичко може да се изкаже с едни правила според мен. Затова са и модераторите.
Иначе по принцип... Може и да съм изтървал нещо, но точката с причина за наказанието обикновено се спазва. Може и да не е винаги 100% формално с точка и линк, но поне причина за модерацията обикновено има.
За останалото лично аз мисля, че ако почнем кораво да режем всички... Нужно ли е всъщност?
Лични разговори=0. Злоупотреба с личните съобщения=бан... А значи ли това че трябва да следим и личните съобщения?
Минимум пунктуация. Ако някой покаже че ен обича някого публично, бан....
Трябва л инаистина?
Според мен предимно неактуализирана е забраната за търговия. Вече има търговия.
Нелоялната реклама я борим.
Останалото...
За останалото по скоро е правилно да се търси приемлив баланс. Много субективн ое кое е личен разговор и кое личн оотношение е за наказание.
Идеята според мен е да се поддържа стабилна дискусията и да има наказания при видими отклонения, при видимо безредие. Не във всеки случай когато някой може да отговори в някоя точка .Ак одействаме така... Не знам кой ще остане във форума.
Та моето мнение.
Правилата са етични норми, всеобщи.
не е необходимо да се вторачваме. Когато някой няма етика той си личи.
Да ,те се нуждаят от актуализация.
Според мен предимно в частта за предприемачи. За потребители няма какво чак толкова драстично да променяме.
Крайно строгото им прилагане е като данъците. Когато станат много високи, приходите от данъци намаляват. И тук така: вместо ред ще предизвикаме реакция.
Добре, което няма да се спазва, да отпадне. Иначе се губи идеята за правила. Ако трябва да се съблюдават стриктно само 4-5, нека само те останат, останалото е фиктивно.
Димитър Михайлов сподели, че има нови актуализирани правила. С това темата се изчерпва, защото мотивът ми да я повдигна бе именно това - актуализация.
09.01.10
23:05
Добре, дай ще питам тогава вместо да гадая...
Има ли точни правила, на които спазването не те удовлетворява?
казано от D3BEP на 09.01.10, 23:05:
Добре, дай ще питам тогава вместо да гадая...
Има ли точни правила, на които спазването не те удовлетворява?
Ами по-скоро идеята ми бе, чрез оптимизиране на правилата да се стигне до по-изчистен (ако мога така да го нарека) форум. Идеята ми е, ако това са правила, то те да се спазват. Ако няма да се спазват, са си просто препоръки за използване на форума. Мързеше ме, но щом ме питаш, ще си направя труда:
1.0 Обсъжданите теми трябва да са само на тематика свързана или близка на заниманията с фитнес, здравословно хранене, поддържане на фигура чрез естествени методи и др.
Това “правило” е напълно излишно, защото никой не го спазва.
1.2 Всякакъв вид търговия на медикаменти и хранителни добавки е забранен.
Това няма смисъл да се коментира. Димитър Михайлов загатна за премахването му. Въпросът е досега някой да го е спазвал?
1.3 Всеки опит за нелоялна реклама (на продукти, фирми, магазини и сайтове) ще бъде санкциониран.
...да бе, ей сега.
1.4 Не се разрешават лични дискусии в темите, това става чрез личните съобщения.
...добре, че не се разрешават.
1.5 Не се позволяват всякакъв вид нецензурни изказвания, мнения, които не са по темата и такива, с които се цели да се увеличи активноста на даден потребител.
Това правила като че ли също е едно от “спазваните”.
1.6 Потребителските постове да не съдържат съдържание, което да иронизира предходни мнения.
Това и на мен ми се е случвало да го пренебрегвам.
1.7. Потребители, които подклаждат спорове и насаждат неприязън към потребител или група потребители, подлежат на директен БАН. Същото правило важи и за потребители, които открито обиждат или изказват нецензурни изрази по отношение на потребител/модератор/администратор на форума. Наказанията по тази точка следва да бъдат изпълнявани директно, без предупреждение.
Ако не си забелязал, има няколко агитки във форума, които постоянно нарушават правилото.
1.10 Заглавия от рода на “помогнете”,”помощ”,”въпрос”, “проблем”, “някой знае ли...”, “хелп..”, не са приемливи затова такива теми ще се модерират строго!
Е, виждал съм много теми с именно такова заглавие.
1.13 Броят мнения на даден потребител не дават по-големи правомощия или пък особено отношение от страна на администраторите. Затова не се старайте да пишете каквото и да било само и само да сте по-напред в класацията. Това не е във ваш плюс.
Това е добро пожелание, но не и правило. Правило ще бъде, ако пишещите празни приказки с цел трупане на мнения биват предупреждавани да започнат да пишат смислено.
4. Публикуване на обяви - това предполагам в настоящата редакция отпада.
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 10.01.10 09:54.
10.01.10
09:55
Предлагам да подновим отново темата, когато условията се актуализират, за да не се дискутира нещо, което е напълно възможно вече да не съществува. :)
казано от Стоянчо на 09.01.10, 12:24:
Димитър Михайлов сподели, че има нови актуализирани правила. С това темата се изчерпва, защото мотивът ми да я повдигна бе именно това - актуализация.
Да, с предпоследния си пост целях именно това.
10.01.10
13:51
Ok. Все пак не мисля че беше излишно да разберем какво точно дразни посетителите, не само от чисто ‘юридическа” гледна точка - като съществуващо правило, но и реално, като съществуващо безредие.
Заключвам темата тогава, вече каот се публикуват правилата - или когато реши - Митко може да я отключи.