11.01.10
21:37
Здравейте, искам да попитам на какво могат да се дължат болките в дългите мускули на гърба при коремни преси. Особено когато съм сключил ръце зад врат, боли доста. Дали самите мускули не са развити достатъчно или не за разгрели? Тези болки ми пречат да правя преси и са доста изнервящи.
Сам си отговори на въпроса!Загрявай старателно гърбът преди да започнеш да правиш за корем (аз го правя дори в началото на тренировката) и включвам даже и хиперекстензии и нямам проблеми..преди имах :) Нз с какъв опит си в залата,но щом имаш такива проблеми явно е не повече от 1-3 месеца.Без здрав кръст,едва ли човек би могъл да направи хубава преса :)
над 6 месеца опит, но работата е там, че дори когато правя пресите след силова тренировка, пак ме боли. Значи остава кръста да ми е слаб. Как да го заздравя? Упражнения за гръб явно трябва да правя повече?
А защо ти е да правиш преси? Има толкова хубави и много по-ефективни упражнения.
П.П. Предполагам знаеш, че пресите се правят на наклонена лежанка, амплитудата трябва да е къса, никога да не лягаш много надолу, горе да не се изправяш докрай, а ръцете да са отпред? С такава техника кръст няма да те боли.
П.П.П. И още нещо - кръста също е важно да се тренира. Ако тренираш пресата повече от кръста, се получава дисбаланс в силата и почват болките и травмите.
Мнението беше редактирано от Петко К на 11.01.10 22:15.
казано от Петко К на 11.01.10, 22:01:
А защо ти е да правиш преси? Има толкова хубави и много по-ефективни упражнения.
П.П. Предполагам знаеш, че пресите се правят на наклонена лежанка, амплитудата трябва да е къса, никога да не лягаш много надолу, горе да не се изправяш докрай, а ръцете да са отпред? С такава техника кръст няма да те боли.
П.П.П. И още нещо - кръста също е важно да се тренира. Ако тренираш пресата повече от кръста, се получава дисбаланс в силата и почват болките и травмите.
За упражнения от сорта на вдигане на крака от вис и наклони на страни с дъмбел ли става въпрос? не пускам до доло на обратен наклон, за да поддържам напрежението. Но пък дигам до горе. Правя ги с ръце на гърдите, защото боли по-малко или започва да боли след 30-40 повторение.