Изследване: Кой е най-подходящият за нас начин на хранене?

ЛР

13.01.10
11:16

Всички знаем за важността на качествената храна за доброто ни здраве, външен вид и тонус.

Каква храна обаче?
Кога да я консумираме и
по колко?

са неща, които някои хора са установили след дълги експерименти с храненето си, а други така и не успяват да намерят най-добрата комбинация за себе си.

Важно е човек да може да разчита вярно сигналите на своето тяло относно избора на храни, които да консумира.

Целта
на това изследване е да се изследват методите, с помощта на които човек открива най-дорият за себе си начин на хранене.

За целта ни е необходима тестова група от 10 доброволци (5 мъже и 5 жени), които да са готови да се хранят по зададен от нас начин в продължение на 3 месеца (+ евентуално още 2 по договорка).

Какво включва изследването?
- лекции за качеството на храните и подбора им при хранене
- периодично измерване на процента мазнини
- следване на препоръки относно хранителните режими
- водене на дневник с менюта

За записване:
можете да изтеглите формуляра за участие тук. Попълнете го и го изпратете на lazar.radkov@gmail.com

Такса за участие няма! Участието е напълно доброволно и цели единствено да ви научи да разчитате по-добре сигналите на тялото си.

Благодаря предварително на всички записали се :)
Лазар Радков

Темата беше редактирана от Лазар Радков на 13.01.10 11:17.

Само за Софиянци ли важи :)

ЛР

13.01.10
11:38

казано от Иван Шишманов на 13.01.10, 11:29:

Само за Софиянци ли важи :)

Важи за всички, чиито мазнини и кръвни показатели можем да контролираме веднъж месечно :)

Т.е. спокойно можеш да живееш/работиш и в Германия, стига веднъж месечно да идваш до София :)

поздрави

Със сигурност подобно нещо е ново и доста креативно за БГ. Надявам се цялото изследване и резултатите да бъдат обществено достояние.

Пожелавам ви успех.

ЛР

13.01.10
12:23

Благодаря :)

Предизвикателството определено си заслужава :)

поздрави

13.01.10
12:55

Вие ли ще ми купувате/плащате храната ?

13.01.10
13:09

казано от DOBRUJANECA на 13.01.10, 12:55:

Нагъл да си :P

ЛР

13.01.10
17:16

казано от DOBRUJANECA на 13.01.10, 12:55:

Единствено при условие, че ни дадеш пари за храна и ни платиш да ти я купуваме :)

поздрави

13.01.10
17:35

Лазаре просто ми беше любопитно успех на всички участници.
soul rebel криза е брат глад боб мизерия въшки :P

Лазаре информирай ни по малко :). Как върви набирането на участници кога започва това изследване. Какви изследвания ще правите на участниците.

ЛР

20.01.10
09:51

казано от Иван Шишманов на 20.01.10, 09:38:

Лазаре информирай ни по малко :). Как върви набирането на участници кога започва това изследване. Какви изследвания ще правите на участниците.

Антропометрични измервания:
- кг
- % подкожни мазнини (2 метода: калиперометрия и биоимпеданс)
- обиколки (под въпрос)

Биохимия:
- кръвна захар
- холестрол (total cholesterol, HDL, LDL, VLDL)
- триглицериди

Преди изследването и след всяка фаза междинна фаза на изследването.

Изчакваме до края на тази седмица за заявки и след това ще уведомим кадидатите, които са били одобрени.

поздрави :)

20.01.10
10:46

На мен ми е интересно как ще контролирате дали хората ще спазват хранителния режим? Или ще разчитате на съвестта им :)

ЛР

20.01.10
10:54

казано от korpusito на 20.01.10, 10:46:

На мен ми е интересно как ще контролирате дали хората ще спазват хранителния режим? Или ще разчитате на съвестта им :)

Има различни видове изследвания и всеки от тях има своите плюсове и минуси.

В лабораторно изследване, където средата е ограничена, хората си получават предварителни приготвените порции и не могат да кръшкат, което е плюс. От друга страна обаче така да се кажа стерилната на “лабораторното” изследване е твърде различна от ежедневието и резултатите, не могат да се пренесат на 100% към реалния живот.

От друга страна, когато едно изследване се провежда така да се кажа в естествена обстановка, възможностите са контрол са много по-малки , което е минус, но пък това, че се провежда в естествена обстановка е плюс.

В крайна сметка - както всяко едно нещо в живота - всеки вид изследване има своите плюсове и минуси :)
Въпросът е да можеш да извлечеш максималното от първите и да сведеш до минимум вторите :)

поздрави

Лазаре, всяка новина покрай това изследване ли, се налага да ти вадим с ченгел  :lol:

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1