17.04.04
14:07
Хехе :lol: Чухте ли какво каза Др. Боянов във фитнес Уикенд???
ДАм.........ДАм не бъркате,каза че натуралните културисти трябва да тренират мускулна група два пъти седмично,защото ако има разстояние цяла седмица между тренировките за мускулна група то просто няма да има прогрес и това ще е тренировка само за тонус придружена с редовни мускулни трески без растеж!Каза също че сериите до отказ за НАТУРАЛНИТЕ БИЛДЕРИ трябва да са повече защото хора които нямат генетиката на Дориян не могат да достигнат до хипертрофия без отказ!!!
17.04.04
16:27
dali e vqrno
?
17.04.04
16:28
Mi kakvo da vi kaja za toq doktor , osven 4e ne e updatval znaniata si skoro. Pia4a oba4e e prav 4e trqbva naturalnite da trenirat po 4esto ot 1 pat sedmi4no muskulite si. Samo 4e pi4a ne znae 4e ako ne stigash do otkaz moje da u4estish oshte pove4e trenirovkite si, zashtoto nervnata sistema nqma da ima nujda ot tolkova dylgo vreme zxa vyzstanovqvane.
Samo shte kaja 4e edin ruski trenior , ne si spomnqm kamk se kazvashe to4no trenira negovite hora po 4-5 pati v sedmicata , kato trenirovkata e komplexna (za cqloto tqlo) s bazovi uprajneniq. Atletite ne piat steroidi samo suplementi i to po malko , osnovno kreatin. Pi4ovete ka4vat po 15-20 kg 4ista muskulna masa na godina. Treniora kazva 4e tova se dylji na izklu4itelno golemia obem na trenirovkite mu. I za da nqma zastoi treniora prilaga silovi cikli ot vreme na vreme . taka atletite ka4vat i sila i masa i se mizbqgva zastoqt.
tova 4e toq doktor go e kazal vyobshte ne me trogva:)
toi sigurno shte kaje i 4e holesterola e vreden.
na koeto syshto nqma na4in da mu povqrvam!!!!!
po-zdravi
17.04.04
16:50
Не знам кои е прав но както повечето от вас знаят тои се смята за един от наи големите авторитети в България!
Ти как предлагаш да се тренира мускулна група два пъти седмично
с тренировки два пъти дневно или три дни тренираш 1 почиваш и после въртиш?
17.04.04
17:48
spored men tva s treniraneto na muskulna grupa 2 pati sedmichno ne se ima predvid ot ponedelnik do nedelq ami se im predvid slednoto:
trenirash 1 muskulna grupa i v period ot 7 dena trqbva da q povtorish
koeto si e dosta normalno
Нa мен ми направи впечатление и друго нешо, което въпросният доцент каза - когато тийнейджърите се подлагат на тежки физически натоварвания, организма се стимулира да отделя повече тестостерон, който пък спирал растежа. Не знам за вас, но на мен това определено ми прозвуча нелепо!!!
Не знам, може и аз да се бъркам.. Вие какво ще кажете?
17.04.04
19:00
tova za testosterona i az sam go 4uval ili po to4no 4el nqkyde. To i za tova horata s pove4e testosteron sa po niski. Za tova se smeta 4e treniraneto s tejesti nabivalo i spiralo rasteja. Pove4eto testosteron ti spira rasteja.
po-zdravi
17.04.04
19:17
Да каза нещо такова!!!
аз имам една негова книга и доста обстойно съм я чел,но това предаване съвсем ме хвърли в душевен смут :shock: .аз тренирам -понеделник - вторник,сряда почивка,четвъртък и петък,почивам и пак отначало,и така ги въртя.обаче той направо ме уби,излиза,че въобще не е правилно това което правя.вие как тренирате.има ли и други с такава програма.и по-важното,как ви се отразяват тези тренировки :roll:
18.04.04
15:01
Pi4 trenirash si mnogo pravilno . Nese vryzvai na glupostite na Doktora ,toi ne si e udateval znaniqta ponr ot 5 godini. Za kakvoto ida tyrenirash (masa ili sila) 4e trenirovki na sedmica sa minimuma. Dori horata koito trenirat za sila trenirat po 7 dni v sedmicata , ta ponqkoga i s dvurazovi trenirovi. Ako si naturalen bilder i trenirash za masa minimuma e 4 dni v sedmicata. Prodyljavai da si trenirash taka. NO zAPONI NIKOGA NE STIGAI DO OTKAZ tova e absolutno zabraneno za naturalnite bilderi.
po-zdravi
18.04.04
16:08
Ти какво не щеш да отговаряш или не разбираш въпросите?
Marine za6to kazva6 minimum 4 puti v sedmicata. Az si treniram po 3 i si ka4vam dosta stabilno. Kogato v na4aloto trenirah po 4-5 puti za6toto mnogo me kefe6e dosta pretrenirah i ne ka4ih nikakva masa. Kogato namalih trenirovkite na 3 vsi4ko si doide na miastoto. Osven tova neznam kak sa drugite, no vinagi si treniram do otkaz i se 4uvstvam perfektno. Ako ne stigam do otkaz zna4i da ne treniram s mnogo tejko ili da pravia prekaleno malko povorenia i use6tam (a i vijdam) 4e ni6to ne pravia.
19.04.04
09:47
Ami mislq 4e 4 trenirovki sa minimuma za naturalen bilder, ako ne stiga do otkaz v uprajneniqta. Tova za otkawza e mn vajno. Prosto tova mi tvardenie izhojda ot edin research , koito pokazva 4e muskulite sa anabolno systoqnie ne pove4e ot 48 4asa sled trenirovkata. Poneje jivota na pove4eto enzimi o4astvashti v procesa e okolo 48 4asa. Sam si napravi izvoda kolko trqbva da ti e po4ivkata.
Toova 4e kogato si treniral 4 pati v sedmicata do otkaz i si prettreniral vyobshte ne me u4udva , tova si e absolutno normalno.
A nomera za tova kak da trenirash pravilno ako ne stigash do otkaz e da uveli4ish seriite. Namalqsh povtoreniata no za smetka na tova ostavash svej i mojesh da pravish mnogo pove4e serii. Ako iskash da ka4vash masaa nai vajen e obema na trenirovkata. Ako ne piesh nqkakvi gluposti i trenirash maloobemno , povqrvai mi nqma na4in da ka4ish (muskuli). Moje da ka4ish malko muskuli i pove4e slaninka ako se tap4esh kato prase i trenirash maloobemno :)
Pravilata sa slednite
1. bazovi uprajneniq
2. nikoga do otkaz
3. obemna trenirovka - mn serii
4. Dobro hranene - + kalorien balans
5. min tenirovki 4 (daje moje bi tova e optimalniq broi)
po-zdravi
19.04.04
11:29
kakvo iskate da mi kajete sega che horata koito sa visoki im lipsva testosteron i ne sa dostatuchno maje li ? :shock:
19.04.04
16:11
абе нещо неправдоподобно ми звучат някой неща ...
Аз съм все още начинаещ (тренирам от 1 месец), но и според мене трябва да се тренира до отказ. Щом стигнеш до отказ значи си стигнал лимита си, което пък казва на организма, че трябва да качва мускулна маса. Опитах този метод и наистина силата ми нарастна. Отделен въпрос е почивката след такава отдадена тренировка. За мен е поне е 3 дена за мускулна група. Например тренирам бицепс в понеделник и след това отново в петък. Така имам време за възстановяване, защото все пак и мускулите ми още не са свикнали на такива натоварвания.
Пич, при тренировката до отказ си прегаряш нервната система. По тази причина ако не вземаш стероиди, не е добре постоянно да тренираш до отказ. Аз също тренирах до отказ, когато започнах да се занимаван с ББ, но постепенно ефекта на този тип тренировки намаля и започнах да получавам адски силна и продължителна мускулна треска, което не беше много хубаво. Мнението ме е, че когато се тренира до отказ, не трябва да се прави постоянно и трябва да се почива доста.
20.04.04
22:38
Абе много ми е интересно наистина ли виждате чак толкова голяма разлика между отказ и 1,2 преди отказ!!!
Искате да ми кажете че ако направиш 6 серии до отказ или пък 10 серии с 2 повторения преди отказа натоварването и времето за възстановяване няма да се уравновеси ли ?
Няма толкова голяма разлика между отказ и 1,2 преди отказа,ако има пък ми го докажете!Каквато треска имам с сериите до отказ горе долу такава(дори направо същата) имам като спирам 1-2 повт. преди отказа! Ако си изгаряш нервната система с отказ то пак я изгаряш и с 2 повт. преди отказа,в случая не говорим за отвъд отказ защото там вече наистина е друго!
Според мен разликата между отказ и 2 повт(да не говорим пък за 1)преди него е само в това че при отказ тежестите падат по бързо!
Чакам да ме оборите!
Сега батко ви да ви каже, щтото е тренирал много хора през много години. Културизма го превърнаха в индустрия и още преди много време подкупения Джо Уаидър тръбеше навсякаде”Колкото повече - толкова по добре”.Не се ли усещате че искат да ви превърнат по всякъкъв начин на всекидневни ПЛАЩАЧИ на залите, и продавците на буламачи. КАЗАЛИ СА , ДОКАЗАЛИ СА ГО, И АЗ ВИ ГО КАЗВАМ :
ДА СЕ ДОВЕДЕ СЕРИЯТА ДО ТОЧКАТА, В КОЯТО ЩЕ ВИ Е НЕОБХОДИМО СТОПРОЦЕНТОВО МУСКУЛНО УСИЛИЕ ,Е НАИ-ВАЖНОТО УСЛОВИЕ ЗА РАЗТЕЖ. Когато сте дошли до този предел,и да направите още едно повторение е обсолютно невъзможно,въпреки вашите максимални условия,вие сте извършили този “ПРОБИВ” след които започва разтежа на “МАСАТА”,и без които няма смисъл изобщо да се тренира.
Много ме питат: защо е необходимо стопроцентово изразходване?
Може да направите 62% , 87% или 93%, но работата е в това, че за измерване на интензивноста съществуват два показателя 0% и 100%
И нищо средно не може да има. “САМО 100% УСИЛИЕ ВКЛЮЧВА МЕХАНИЗМА НА РАЗТЕЖА.
А тези които имат много силна мускулна търеска, просто трябва да намалят сериите.
ЕДИНСТВЕННИЯ ВЕРЕН ПОКАЗАТЕЛ ЗА РАЗТЕЖА НА МУСКУЛИТЕ ВИ Е -РАЗТЕЖА НА СИЛАТА ВИ. 8)
21.04.04
00:17
hahahahaha
ei tova bqha golemite gluposti , hahaha
kato pro4etoh parvite redove , si vikam a eto tuka edin 4ovek deto e razbral kak stoqt neshtata i e razbral 4e vsi4ko e edna industria.
Ama posle kato vzeda govorish za trebirovka se izloji mnogo!
Takmo si misleh 4e si prozrql istinata.
POne az tainite na treniraneto i qdeneto si gi znam i ot drugata sedmica po4vam d asi gi prilagam ve4e. Pak koito iska neka se vryzva na prikaznite na bodybuilderite i dr. Samo 4e ne e tova istinata!!!!
Samo tova shte vi kaja i daje mislq da en pisha [pove4e tuka vyv foruma , zashtoto pove4eto hora opredeleno vqrvat vav vfsi4kite glupostii koito sa im nabili v glavite tiq ot bb industriata. Pak koito iska znae kade e infoto!
Маринчо моито момче, много добре се смееш. Сигурно като се видиш в огледалото пак си се смееш така. Сигурен съм също че си се побъркал от четене на статий и материали на тема културизъм. Но време ти е да започнеш да потренираш поне 5 -8 годиннки за да забравиш обърканате си теорий. Аз като казвам нещо го казвам като човек на 36 год. с 21 години опит в залите. Тренирал сам над 300 момчета за тия години . Мислиш ли че не съм опитвал всякакви начини на тренировка. Замисли се и бъди малко по сериозен. :wink:
21.04.04
09:55
Сигурно знаете че теории и методики има всякакви така че може би нито един от двамата не е прав,така че не виждам смисъл да се излагате като се карате!В случая нито един от двамата няма доказателства за това което казва така че е по добре когато поствате във форума да поствате темата като моето мнение е ............... ,защото съм абсолютно сигурен че не вие двамата сте наи големите многознаиковци в България(без значение дали сте на 10 или на 100години)и вашето мнение не е закон и ние не сме длъжни да ви вземаме за просветители и да ви вярваме сляпо!
Вместо да казвате неща от сорта аз повече няма да поствам тука,вие си вярваите на еди кого си,то по добре докажи че може да се вярва на тебе,вземи малко разясни темата която си написал,вземи поспори!
Момчета ако си мислите че вие сте ни инструктурите във форума жестоко се лъжете!
Казваите и доказваите мненията си!
Евала Lesno Nema! И аз искам всеки от отговорите да е аргументиран или поне да се покаже някаква логика на отговора. :wink:
Според мене тренирането до отказ е ефективно. Нашият организъм е пригоден да се приспособява към всякакви условия. Но за да започне този процес трябва да има достатъчно голям стимул - промяна на някои от условията на живот и то драстична. В този ред на мисли тренирането до отказ е точно това - достигане на лимита, който при всички случаи се отчита от тялото независимо дали ние го усещаме. Точно този стимул кара организма ни да се приспособи и той отговаря чрез растеж на мускулна маса. Отделен въпрос е, че тук много важна е и почивката, което подчертах и в миналия ми отговор.
Според мен тренирането до отказ е най-бързият начин за повишаване на силата. Тъй като съм още твърде зелен в тези теми очаквам вашите отзиви по моето изказване. Приемам всякакви съвети и поправки на моите грешки :D
Според мене няма смисьл да се спори толкова много по този вьпрос,защото спорове има и на по-високо ниво от нашето за това да се тренира или не до отказ.МИсля че смисьла на бб е да се опознае по-добре тялото ида разбереш кое от всичко това работи най-добре за тебе.Аз сьщо имам доста години позалите,но за мене заниманията с този спорт са най-важни именно за това да опознаеш тялото си до такава степен ,че да знаеш кое е най-добре за тебе.За тренировката до отказ мисля че тя е неприлижима за хора спо-малко от 3-4години стаж.Сьгласен сьм с winstrol,че 100% усилия и натоварване са в основата на мускулния растеж,но това не трябва да е самоцел,Защото ефекта обикновенно е обратен.Лично аз разбира се че тренирам до отказ,но обикновено го правя когато се чувствам много добре и вьзстановен и се рьководя от инстинкта :wink:
Е какво илиза че 3-4год трябва само да ходиш да си клатиш ръцете в залата :lol: :lol: :lol:
24.04.04
12:13
Някои помни ли точно какви бяха двата сплита които каза Боянов(за тренирането на група два пъти седмично)???
Едният маи беше 3+почивен+3+почивен,но после каза за още един които бил по приемлив за нашите условия,защото приключвал в седмица???
24.04.04
12:36
Мисля, че беше 3, един почивен, петък и събота: изоставащи и неделя пак почивка
Ако може и аз да се намеся в темата ви на разговор.
Започвам с това което не ми хареса. Мисля че втората тема беше там за руския трениор, чийто момчета качвали по 20 кг на година. Евала им на хората ама това да качваш по 20 кг на година и стероидните гурута немогат да го постигнат. Че те с това темпо ще превземат света и Олимпия ще се провежда в Москва.
Извинявам се за отклонението, но ми стана много интересно за писното по-горе.
Сега по същество.
Каква е разликата между натуралния билдер и останалите? Натуралният употребява всякакви суплементи като целта му е да не приема стероиди.
Така. Хората, които употребяват стероиди имат двойно, че някои дори и тройно по-бърз метаболизъм от обикновения билдър. Тези хора усвояват всичко от храната, мускулите им се въстановяват много по-бързо и са жизнени след денонощие.
Е тогава обикновения билдер как би се намесил в това отношение?
Той тренира мускулна група. Дотук добре. Но ето го проблема кога да я повтори. Понеже възстановяването му е доста по-бавно от това на човека със стероида, той трябва да се съобрази с това и да направи по-голяма почивка съответно. Някой ще каже е мускула е готов след 3 дена. Добре да погледнем трицепса примерно 1д гърди трицепс 2д гръб бицепс 3д рамо крака. Сега ако решите тук да не си починете какво ще стане ??? Няма да можете да проведете тренировката със 100% и интензитет. Трицепса е натоварен 1д при основната тренировка. 3д трицепса е второстепенно натоварен.
Всеки може сам да си извади извода дали мускула може да се възстанови и да расте за 1д.
Относно тренировките до отказ.
Сега нека първо да се разберем какво значи тренировка до отказ. Това е невъзможността на мускула да повтори съкращението след последното повторение. А не както някои мислят да направят 10 повторения и на 8-мото да немогат да напряват нищо повече. Това вече е екстремно натоварване. За тренировка до отказ се смятат и дроп сериите. Лично мое мнение е че такива тренировки се правят веднъж в месеца за излизане от застой и за разнообразяване. Всеки сам по изследване на собственото си тяло ще определи кое работи екстра за него. Това е бях доста категоричен и изчерпателен въпреки че го писах в 4 часа сутринта. Извинявам се за правописните грешки или за моралните вреди (ако съм нанесъл такива).