17.01.10
10:37
Интересува ме колко време трае целия процес от разкъсването на мускулните влакна до пълното им възстановяване.
17.01.10
10:41
казано от dimov на 17.01.10, 10:37:
Интересува ме колко време трае целия процес от разкъсването на мускулните влакна до пълното им възстановяване.
Зависи от много неща.
Кои са те? Нека да е нещо приблизително. Не са ми нужни абсолютно точни данни.
Мнението беше редактирано от dimov на 17.01.10 10:45.
17.01.10
11:02
казано от dimov на 17.01.10, 10:44:
Кои са те? Нека да е нещо приблизително. Не са ми нужни абсолютно точни данни.
Хранене, почивка, тренировките.
17.01.10
12:00
Приблизително 2 дена (за редовно трениращ)
Мнението беше редактирано от Ради Хаджирадев на 17.01.10 12:00.
казано от Ради Хаджирадев на 17.01.10, 12:00:
Мерси, това ме интересуваше :)
казано от Ради Хаджирадев на 17.01.10, 12:00:
След което има хипервъзстановане - още 2 дни :)
17.01.10
17:16
Сериозно ? По тази логика,всяка програма,при която се тренират едни и същи мускулни групи в близост,по-голяма от 2-3 дни би била неефективна.
От друга страна,между възстановяване и хипервъзстановяване на нервна система и на мускулни влакна има голяма разлика. :) Пък и зависи от интензивността,тренировъчния обем и т.н.
Тоест,ако направиш 1 упражнение за гърди,няма смисъл да чакаш 4 дни преди следващото. :-)
За колко време се възстановява зависи от обема и интензивността на тренировката.
От 20 тежки серии ще се възстановява доста повече, от колкото от 5.
Плюс това, изобщо не е задължително да се чака пълно възстановяване, че да се тренира отново същия мускул ;)
Мнението беше редактирано от Петко К на 17.01.10 17:34.
17.01.10
17:55
казано от DeadManWalking на 17.01.10, 17:16:
По тази логика,всяка програма,при която се тренират едни и същи мускулни групи в близост,по-голяма от 2-3 дни би била неефективна.
Зависи какво и как тренираш, дали искаш сила или обем и т.н. Пък и точно тази “близост” води до претрениране.
Естествено е индивидуално и има много фактори. Пита се за приблизително време..
DeadManWalking - и по тия по-честите програми се залагат по 48 часа от тренировка до тренировка, което пак си е ..“2 дни”. :)
Това не означава, че не може да отнеме по-малко или повече(доста по-вероятно) време. Зависи от тренировка, тонус, друга физическа дейност, храна - вид, количество, честота и време на приемане, сън и т.н.
Мнението беше редактирано от 6th на 17.01.10 18:51.
17.01.10
20:18
Ами какви приблизителни и приближени стойности давате тогава. :) 2 дена - та*аци.Той ще тръгне да си тренира до изнемогване и след 2 дена наново...
А,да не забравяме и че има значение коя мускулна група тренираш. :) На мен лично краката ми се възстановяват за 24 часа,може и по-малко.Тренировъчният стаж,вида на тренировките ,с които имаш опит също влиаят.
И накрая какво? Имаме уравнение с 10 неизвестни.
Мнението беше редактирано от BusyMan на 17.01.10 20:18.
17.01.10
20:25
Това е времето, през което мускулът расте, така че отговорът е достатъчно задоволителен.
При сериозни тренировки не се препоръчва трениране на мускул повече от един път в седмицата (говорим за по-големите).
Нито въпросът е достатъчно точен, нито отговорите могат да бъдат, дори и при добро желание :)
17.01.10
20:34
Както каза Ради, на този въпрос не може да се отгори еднозначно.
Тялото освен мускули има и нерви и т.н. Всичките системи трябва да се възстановят, не просто мускулът да е готов.
От друга страна често се използва методът за натоварване преди мускулът да е въстановен. С много точно следене на прага на умора и спиране преди да се стигне до невъзможност за свръхкомпенсация това влияе положително върху покачването.
Един мускул, трениран с тежки тройки, има нужда от много повече, отколкото мускул, трениран с 30 повторения.
Но един мускул с тройки без отказ се възстановява по-бързо от този, трениран с откази и форс на 13 повторения.
Като цяло култиристичната тренировка изисква 24-48 часа за малките групи и 72 часа за големите, но това е прекалено грубо приближение.
Темата е прекалено дълга, но пък и затова хората са казали да знаеш какво искаш да питаш и да зададеш правилно въпроса си, за да получиш точен и прост отговор :)
аз исках приблизителен отговор и си го получих доста отдавна.
повече подробности не ме интересуват.
19.01.10
13:23
Ех поредния свръх благодарен тинейджър :smirk:
казано от dimov на 19.01.10, 13:15:
аз исках приблизителен отговор и си го получих доста отдавна.
повече подробности не ме интересуват.
всъщност исках да кажа, че прекалено много задълбавате в подробности и се състезавате кой ще измисли повече условия за времето на възстановяване. това ви е мания - всеки се опитва да се изкара по-компетентен и по-запознат от другия. само, че забравяте, че не всеки, който влиза тука е толкова наясно с тези тематики, а и някои се интересуват просто от обща култура. ;)
казано от Владимир92 на 19.01.10, 13:26:
Ванка, той е пълнолетен сигурно. Вече е на другия бряг :shut:
Тийнейджърството е и след пълнолетието.
19.01.10
13:54
казано от dimov на 19.01.10, 13:48:
обща култура. ;)
Общата ти култура е толкова, че не си чувал за главни букви, както и сам не се сещаш от какво зависи времето за възстановяване и колко е относително то.
Щом е за обща култура, може да хвърлиш 1 око и тук -> http://www.bb-team.org/articles/738/
19.01.10
15:01
казано от dimov на 19.01.10, 13:48:
всъщност исках да кажа, че прекалено много задълбавате в подробности и се състезавате кой ще измисли повече условия за времето на възстановяване. това ви е мания - всеки се опитва да се изкара по-компетентен и по-запознат от другия. само, че забравяте, че не всеки, който влиза тука е толкова наясно с тези тематики, а и някои се интересуват просто от обща култура. ;)
Тук и аз подкрепям. Има си теми, където проличават дълбоките познания. Човекът искаше прост, приблизителен отговор.
Фактори много - сън след тренировката, общ тонус, тренировъчен стаж, вид и обем на натоварването, генетика, нива на анаболните/андрогенните хормони, прием или липса на възстановяващи елементи от типа на верижно разклонените аминокиселини, прием и скорост на усвояване на приетия протеин след тренировка (подобно на предното), наличен гликоген в мускулите и черния дроб, ензими (катализатори), хидратиране, достъпна енергията за възстановяване на микроразкъсванията и още 1000 неща сигурно..
Когато се зададе повърхностен въпрос, се предполага прост и приблизителен отговор. Друга тема е че на някои въпроси точен отговор просто никой не може да даде.
Няма нужда да се заяждаме :)
Всъщност, ти трябва да си знаеш (усещаш) за колко време се възстановяват ТВОИТЕ мускули. Това друг човек няма как да ти го каже.
Здравейте, искам да попитам дали след тренировка трябва да се чака пълно възстановяване, или мога да тренирам и при не съвсем пълно възстановяване.Например днес тренирам гърди и трапец.Следващите 1-2 дни следва мускулна треска, та въпросът ми е трябва ли да изчакам напълното отминаването на треската, за да отида в залата и да тренирам други мускули ??
25.04.10
08:46
казано от Death__ на 25.04.10, 08:19:
Здравейте, искам да попитам дали след тренировка трябва да се чака пълно възстановяване, или мога да тренирам и при не съвсем пълно възстановяване.Например днес тренирам гърди и трапец.Следващите 1-2 дни следва мускулна треска, та въпросът ми е трябва ли да изчакам напълното отминаването на треската, за да отида в залата и да тренирам други мускули ??
Не.
казано от p17bull на 25.04.10, 08:46:
казано от Death__ на 25.04.10, 08:19:
Не.
Благодаря, значи мога да си тренирам
казано от Петко К на 25.04.10, 10:28:
Нали това е целта на сплит системите.
Мерси отново
22.08.13
20:58
Тренирам бицепс 2 пъти седмично-понеделник и петък.Понеделник 5 упражнения 4 серии 8-10 повторения.Взимам аминокиселини по 8 на ден в тренировъчен ден.Възстановяват ли се напълно и растат ли достатъчно добре?Спя около 8-10 часа на ден и ям стабилно.
23.08.13
13:09
казано от Dilian Tsanov на 22.08.13, 20:58:
Тренирам бицепс 2 пъти седмично-понеделник и петък.Понеделник 5 упражнения 4 серии 8-10 повторения.Взимам аминокиселини по 8 на ден в тренировъчен ден.Възстановяват ли се напълно и растат ли достатъчно добре?Спя около 8-10 часа на ден и ям стабилно.
1000% не!!! За бицепс и трицепс най-много по 3 упражнения по 3 серии. Всичко друго е претрениране.
казано от dimov на 17.01.10, 10:37:
Разкъсано мускулно влакно - Около 2 месеца.
Възстановяване след тренировка - от 24 часа до 6 месеца.
Колкото и да съм товарил даден мускул, за 4-5 дена се възстановява и е готов за нова тренировка. Според мен цяла седмица за възстановяване е много.
Да се възстановяваш с месеци може, ама само след сериозна травма - скъсани мускули, сухожилия, операции и други такива. Иначе, няма измислена такава тренировка, която да изисква повече от няколко дни за възстановяване.
Мнението беше редактирано от Петко К на 23.08.13 14:16.
Ако е за измислянето на таква тренировка - направи колкото може повече дроп серии на някакво движение, намалявайки всеки път тежестта след поредния отказ, докато буквално спреш да можеш да се движиш напълно и без тежест, да видим как ще се възстановиш само за няколко дни
Тренировка с дроп серии до отказ не е нещо необичайно, не е нещо което да не се използва често и определено не е нещо, заради което да се налага да почиваш повече от няколко дни. Адаптация.
казано от Иван Благов на 23.08.13, 13:09:
За бицепс и трицепс най-много по 3 упражнения по 3 серии. Всичко друго е претрениране.
Тренирал съм бицепс и предмишница почти всеки ден в продължение на месец и повече, тежко с ниски повторения, над 5 серии всеки път, проблеми не съм имал, даже доста дръпна.
Не се изказвай така категорично ;)