За колко време се възстановява мускула

17.01.10
10:37

Интересува ме колко време трае целия процес от разкъсването на мускулните влакна до пълното им възстановяване.

ПИ

17.01.10
10:41

казано от dimov на 17.01.10, 10:37:

Интересува ме колко време трае целия процес от разкъсването на мускулните влакна до пълното им възстановяване.

Зависи от много неща.

17.01.10
10:44

Кои са те? Нека да е нещо приблизително. Не са ми нужни абсолютно точни данни.

Мнението беше редактирано от dimov на 17.01.10 10:45.

ПИ

17.01.10
11:02

казано от dimov на 17.01.10, 10:44:

Кои са те? Нека да е нещо приблизително. Не са ми нужни абсолютно точни данни.

Хранене, почивка, тренировките.

Приблизително 2 дена (за редовно трениращ)

Мнението беше редактирано от Ради Хаджирадев на 17.01.10 12:00.

17.01.10
12:14

казано от Ради Хаджирадев на 17.01.10, 12:00:

Мерси, това ме интересуваше :)

17.01.10
13:59

казано от Ради Хаджирадев на 17.01.10, 12:00:

След което има хипервъзстановане - още 2 дни :)

BU

17.01.10
17:16

Сериозно ? По тази логика,всяка програма,при която се тренират едни и същи мускулни групи в близост,по-голяма от 2-3 дни би била неефективна.

От друга страна,между възстановяване и хипервъзстановяване на нервна система и на мускулни влакна има голяма разлика. :) Пък и зависи от интензивността,тренировъчния обем и т.н.

Тоест,ако направиш 1 упражнение за гърди,няма смисъл да чакаш 4 дни преди следващото.  :-)

17.01.10
17:34

За колко време се възстановява зависи от обема и интензивността на тренировката.
От 20 тежки серии ще се възстановява доста повече, от колкото от 5.
Плюс това, изобщо не е задължително да се чака пълно възстановяване, че да се тренира отново същия мускул ;)

Мнението беше редактирано от Петко К на 17.01.10 17:34.

казано от DeadManWalking на 17.01.10, 17:16:

По тази логика,всяка програма,при която се тренират едни и същи мускулни групи в близост,по-голяма от 2-3 дни би била неефективна.

Зависи какво и как тренираш, дали искаш сила или обем и т.н. Пък и точно тази “близост” води до претрениране.

Естествено е индивидуално и има много фактори. Пита се за приблизително време..

17.01.10
18:49

DeadManWalking - и по тия по-честите програми се залагат по 48 часа от тренировка до тренировка, което пак си е ..“2 дни”. :)
Това не означава, че не може да отнеме по-малко или повече(доста по-вероятно) време. Зависи от тренировка, тонус, друга физическа дейност, храна - вид, количество, честота и време на приемане, сън и т.н.

Мнението беше редактирано от 6th на 17.01.10 18:51.

BU

17.01.10
20:18

Ами какви приблизителни и приближени стойности давате тогава. :) 2 дена - та*аци.Той ще тръгне да си тренира до изнемогване и след 2 дена наново...

А,да не забравяме и че има значение коя мускулна група тренираш. :) На мен лично краката ми се възстановяват за 24 часа,може и по-малко.Тренировъчният стаж,вида на тренировките ,с които имаш опит също влиаят.

И накрая какво? Имаме уравнение с 10 неизвестни.

Мнението беше редактирано от BusyMan на 17.01.10 20:18.

Това е времето, през което мускулът расте, така че отговорът е достатъчно задоволителен.

При сериозни тренировки не се препоръчва трениране на мускул повече от един път в седмицата (говорим за по-големите).

Нито въпросът е достатъчно точен, нито отговорите могат да бъдат, дори и при добро желание :)

Както каза Ради, на този въпрос не може да се отгори еднозначно.
Тялото освен мускули има и нерви и т.н. Всичките системи трябва да се възстановят, не просто мускулът да е готов.
От друга страна често се използва методът за натоварване преди мускулът да е въстановен. С много точно следене на прага на умора и спиране преди да се стигне до невъзможност за свръхкомпенсация това влияе положително върху покачването.
Един мускул, трениран с тежки тройки, има нужда от много повече, отколкото мускул, трениран с 30 повторения.
Но един мускул с тройки без отказ се възстановява по-бързо от този, трениран с откази и форс на 13 повторения.
Като цяло култиристичната тренировка изисква 24-48 часа за малките групи и 72 часа за големите, но това е прекалено грубо приближение.
Темата е прекалено дълга, но пък и затова хората са казали да знаеш какво искаш да питаш и да зададеш правилно въпроса си, за да получиш точен и прост отговор :)

19.01.10
13:15

аз исках приблизителен отговор и си го получих доста отдавна.
повече подробности не ме интересуват.

Ех поредния свръх благодарен тинейджър  :smirk:

19.01.10
13:26

Ванка, той е пълнолетен сигурно. Вече е на другия бряг  :shut:

19.01.10
13:48

казано от dimov на 19.01.10, 13:15:

аз исках приблизителен отговор и си го получих доста отдавна.
повече подробности не ме интересуват.

всъщност исках да кажа, че прекалено много задълбавате в подробности и се състезавате кой ще измисли повече условия за времето на възстановяване. това ви е мания - всеки се опитва да се изкара по-компетентен и по-запознат от другия. само, че забравяте, че не всеки, който влиза тука е толкова наясно с тези тематики, а и някои се интересуват просто от обща култура. ;)

19.01.10
13:53

казано от Владимир92 на 19.01.10, 13:26:

Ванка, той е пълнолетен сигурно. Вече е на другия бряг  :shut:

Тийнейджърството е и след пълнолетието.

казано от dimov на 19.01.10, 13:48:

обща култура. ;)

Общата ти култура е толкова, че не си чувал за главни букви, както и сам не се сещаш от какво зависи времето за възстановяване и колко е относително то.

19.01.10
14:01

Твоята обща култура само с “досещане” ли си я добил?

19.01.10
14:36

Щом е за обща култура, може да хвърлиш 1 око и тук -> http://www.bb-team.org/articles/738/

казано от dimov на 19.01.10, 13:48:

всъщност исках да кажа, че прекалено много задълбавате в подробности и се състезавате кой ще измисли повече условия за времето на възстановяване. това ви е мания - всеки се опитва да се изкара по-компетентен и по-запознат от другия. само, че забравяте, че не всеки, който влиза тука е толкова наясно с тези тематики, а и някои се интересуват просто от обща култура. ;)

Тук и аз подкрепям. Има си теми, където проличават дълбоките познания. Човекът искаше прост, приблизителен отговор.

Фактори много - сън след тренировката, общ тонус, тренировъчен стаж, вид и обем на натоварването, генетика, нива на анаболните/андрогенните хормони, прием или липса на възстановяващи елементи от типа на верижно разклонените аминокиселини, прием и скорост на усвояване на приетия протеин след тренировка (подобно на предното), наличен гликоген в мускулите и черния дроб, ензими (катализатори), хидратиране, достъпна енергията за възстановяване на микроразкъсванията и още 1000 неща сигурно..

Когато се зададе повърхностен въпрос, се предполага прост и приблизителен отговор. Друга тема е че на някои въпроси точен отговор просто никой не може да даде.

Няма нужда да се заяждаме :)

19.01.10
15:19

Всъщност, ти трябва да си знаеш (усещаш) за колко време се възстановяват ТВОИТЕ мускули. Това друг човек няма как да ти го каже.

25.04.10
08:19

Здравейте, искам да попитам дали след тренировка трябва да се чака пълно възстановяване, или мога да тренирам и при не съвсем пълно възстановяване.Например днес тренирам гърди и трапец.Следващите 1-2 дни следва мускулна треска, та въпросът ми е трябва ли да изчакам напълното отминаването на треската, за да отида в залата и да тренирам други мускули ??

ПИ

25.04.10
08:46

казано от Death__ на 25.04.10, 08:19:

Здравейте, искам да попитам дали след тренировка трябва да се чака пълно възстановяване, или мога да тренирам и при не съвсем пълно възстановяване.Например днес тренирам гърди и трапец.Следващите 1-2 дни следва мускулна треска, та въпросът ми е трябва ли да изчакам напълното отминаването на треската, за да отида в залата и да тренирам други мускули ??

Не.

25.04.10
10:22

казано от p17bull на 25.04.10, 08:46:

казано от Death__ на 25.04.10, 08:19:

Не.

Благодаря, значи мога да си тренирам

25.04.10
10:28

Нали това е целта на сплит системите.

25.04.10
11:16

казано от Петко К на 25.04.10, 10:28:

Нали това е целта на сплит системите.

Мерси отново

22.08.13
20:58

Тренирам бицепс 2 пъти седмично-понеделник и петък.Понеделник 5 упражнения 4 серии 8-10 повторения.Взимам аминокиселини по 8 на ден в тренировъчен ден.Възстановяват ли се напълно и растат ли достатъчно добре?Спя около 8-10 часа на ден и ям стабилно.

23.08.13
13:09

казано от Dilian Tsanov на 22.08.13, 20:58:

Тренирам бицепс 2 пъти седмично-понеделник и петък.Понеделник 5 упражнения 4 серии 8-10 повторения.Взимам аминокиселини по 8 на ден в тренировъчен ден.Възстановяват ли се напълно и растат ли достатъчно добре?Спя около 8-10 часа на ден и ям стабилно.

1000% не!!! За бицепс и трицепс най-много по 3 упражнения по 3 серии. Всичко друго е претрениране.

23.08.13
13:41

казано от dimov на 17.01.10, 10:37:

Разкъсано мускулно влакно - Около 2 месеца.
Възстановяване след тренировка - от 24 часа до 6 месеца.

23.08.13
14:15

Колкото и да съм товарил даден мускул, за 4-5 дена се възстановява и е готов за нова тренировка. Според мен цяла седмица за възстановяване е много.
Да се възстановяваш с месеци може, ама само след сериозна травма - скъсани мускули, сухожилия, операции и други такива. Иначе, няма измислена такава тренировка, която да изисква повече от няколко дни за възстановяване.

Мнението беше редактирано от Петко К на 23.08.13 14:16.

23.08.13
14:28

Ако е за измислянето на таква тренировка - направи колкото може повече дроп серии на някакво движение, намалявайки всеки път тежестта след поредния отказ, докато буквално спреш да можеш да се движиш напълно и без тежест, да видим как ще се възстановиш само за няколко дни

23.08.13
14:35

Не бе, сигурно ще ми трябват 6 месеца :D

23.08.13
14:56

Тренировка с дроп серии до отказ не е нещо необичайно, не е нещо което да не се използва често и определено не е нещо, заради което да се налага да почиваш повече от няколко дни. Адаптация.

23.08.13
15:01

казано от Иван Благов на 23.08.13, 13:09:

За бицепс и трицепс най-много по 3 упражнения по 3 серии. Всичко друго е претрениране.

Тренирал съм бицепс и предмишница почти всеки ден в продължение на месец и повече, тежко с ниски повторения, над 5 серии всеки път, проблеми не съм имал, даже доста дръпна.

Не се изказвай така категорично ;)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1