04.03.05
10:59
В статия от този сайт се казва, че за да се предизвика хипертрофия на бавните мускулни влакна трябва да се правят бавни серии с по 20 -30 повторения с малка тежест. Аз разбирав думата хипертрофия като разтеж на мускула респективно маса и сила, а пък начина за предизвикването на хипертрофия наподобява този за релеф.
:?:
Значи ли тва, че трениронката за хипертрофия на бързите мускулни влакна е за маса а тази за бавните муск. вл. е за релеф ???
Защото според мен не би трябвало да е така !?!
Релеф се прави с диета. Броят на повторенията няма отношение към това. С много повторения задействаш бавните мускулни влакна, и работиш за издръжливост. Само дето тяхния капацитет за нарастване не е много голям.
някой може ли накратко да ми каже в кои части на тялото мускулите са с бавни и съответно с противоположните :) .
Зависи от конкретния човек. Прасците по - принцип се водят с преобладавщи бавни мускулни влакна.
05.03.05
19:08
пак от статията пише че бавните мускулни влакна имат потенциала за растеж на бързите !
Потенциала за разтеж на бавните влакна е по-малък (на теория). Броят на повторенията трябва да е 12-15 (20-30 ми се струва прекалено). При стандартната тренировка за релеф се работи с малки почивки (30 сек) и лека тежест, повечко серии... При тренировка за маса, с цел нарастване на бавните мускулни влакна се изоплзва относително голяма тежест, почивките са нормални (2-5мин), 2-3-5 серии от упражнение. Всеки един мускул (при всеки човек) съдържа в някаква степен бавни (двата типа) и бързи мускулни влакна. Съществуват методи (практически), посредством които можем да определим (в някаква степен) съотношението между влакната в даден мускул и приблизителния брой повторения, с които трябва да тренираме този мускул за максимален разтеж. За съжаление всичките тези публикация нямат тежестта на една научно обоснована теория. Единственият сигурен начин остава мускулната биопсия...
За максимален ефект бих препоръчал от време на време да се тренира даден мускул с различен (по-голям) брой повторения (15). Да кажем, за период от два месеца. А още по-добре би било, цялото тяло едновременно да се тренира по този начин. Защото така психиката се концентрира върху един и същ брой повторения всеки път и концентрацията е по-висока. А както знаем, тя е водеща..
Поздрави!