Не мислите ли, че трябва да има горна възрастова граница за да си шофьор, както има долна?

05.12.09
15:57

Не може да си на 77 години буфталник и да караш кола. Ми то ти не видиш, не чуеш, реакциите ти са забавени. Опасни са тези хора по пътищата. Там с градския транспорт и тва е. Ако въобще ти се налага да ползваш транспорт до някъде.
Не ме разбирайте погрешно. И аз имам баба и дядо, ама не са се качили да карат кола.

05.12.09
16:27

Принципно си прав, проблемът е в това, че не е толкова просто. Не може по пътя на една презумпция, да отнемеш права на хора, които могат да я оборят. Т.е. може да има 80-годишен човек, който далеч не създава опасност за движението. Принципно не познавам такъв човек, но това не означава, че няма.

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 05.12.09 17:08.

05.12.09
16:36

Естествено че трябва да има и горна граница. Над 70 годишни според мен са си заплаха за всичко нас на пътя.

05.12.09
16:36

Има хора на 60г. за завеяни и със занижени реакции, но има и такива на 70, които са отлични шофьори.

Да, смятам че трябва да има все пак горна граница.

05.12.09
17:20

Не разбира се, нямам намерение като стана на 80 да се возя с градския или да ходя пеша :lol:
Един 20 годишен пикльо, дето се мисли за безсмъртен и кара с превишена скорост е по-опасен от 80 годишен, който кара бавно, внимателно и спазва правилата. И освен това, втория може да има едно 50-60 години повече опит от първия и няма да допуска тъпи грешки. Все пак шофирането е умение, което не зависи толкова от възрастта, колкото от опита. Не е като да избягаш 10 кг или да дръпнеш 200 кг тяга.

05.12.09
19:23

казано от emzo на 05.12.09, 16:36:

Има хора на 60г. за завеяни и със занижени реакции, но има и такива на 70, които са отлични шофьори.

Да, смятам че трябва да има все пак горна граница.

Абе, аз познавам и такива на по 20-25-30 години, дето се моля никога да не ги срещна на пътя - познати/приятели и прочие. За това не смея да издавам мнение, защото знам каква мания и кеф е за мен шофирането и ако кажа 60 години, ще ми е добре сега, но после като стана, ще ме е яд, защото ще ми отнемат крилата.. :D :D :D

Твърда възрастова граница е точно толкова коректно, колкото и полова такава. Би трябвало след дадена възраст да има контрол на шофьора обаче - все пак на някои им отслабва зрение, слух, рефлекси. В момента се преглежда годишно, дали ни работят спирачките, но не ни преглеждат нас, дали ни работи мозъкът, за да натиснем тези спирачки. :)

05.12.09
19:35

Много си прав да ти кажа и май наистина ще е по-добре да има психотест на всяка година след 65-тата(когато хората вече излизат в пенсия), който психотест да включва логически задачи и машинката с педалите и бутоните, светлините и звуците и да се отчита резултата към някакъв минимум според възрастта, както е и сега за професионалните шофьори и таксиметровите драйвъри.  :lol:

05.12.09
22:32

До някъде съм съгласен.Все пак неможе да сложиш всички хора над 60 години примерно под 1 знаменател, че са опасни на пътя.Виж след навършване на определена възраст може би нещо като контролни изпити или нещо от сорта по било подходящо.. :)

05.12.09
22:35

Май трябва да се направи комплексен тест за хора над определена възраст - реакции, правилник, психо,...
И да се минава периодично - примерно от 60 до 70 през 5 години, 70-80 през 2, а после на всяка година.
За съжаление опасните шофьори са на всякаква възраст - ден не минава без да ми изправят косите поне няколко пъти.

05.12.09
22:47

Това което казвате за по-възрастните шофьори звучи добре и сигурно е хубаво да има редовни тестове, НО ако се погледне статистиката на ПТП-тата по БГ пътищата ще видите че основният проблем е превишена скорост, алкохол или неспазване на основни пътни знаци. Нямам особени наблюдения някой пенсионер да прави проблеми на пътя, да кара бавно, може би дразни, но и учебните коли ме изнервят, но това не значи че са опасни. Разумно е да се търси основната причина за ПТП на пътя, а тя не е възрастта на шофьорите.

05.12.09
23:00

Съгласен съм и за това, което kao казва. Прав е, че повечето произшествия са дело на млади, пияни шофьори. Помислете само колко са обаче старите, които карат на пътя (като процент от всички водачи на МПС. Те затова и не са чести участници в произшествия. И по селата има деца, които карат коли, но колко пъти сте чули да са участници в произшествие-николко. Но я си помислете ако се напълни с деца шофьори?) и какво би станало ако се напълни със застаряващи шофьори(каквато е тенденцията). Сигурно читателите на този форум ще карат коли, когато са на 70 години нали?

05.12.09
23:04

казано от nomad232 на 05.12.09, 23:00:

Сигурно читателите на този форум ще карат коли, когато са на 70 години нали?

Разбира се, защо не? Дай ми една причина да не го правя?
А изпити наистина е добре да има през определен период. И според мен - не само за по-възрастните, а за всички.
Защото, нормално ли е да имам книжка от 13 години (през което време не съм се качвал зад волана), която при това беше изтекла през 2001, и като отидох до КАТ, си я поднових за 15 мин, без никакви проблеми?

Мнението беше редактирано от Петко К на 05.12.09 23:15.

06.12.09
09:49

казано от mitaka101 на 05.12.09, 22:35:

За съжаление опасните шофьори са на всякаква възраст - ден не минава без да ми изправят косите поне няколко пъти.

Ситуации на пътя има непрекъснато - и на мен ми се изправя косата редовно от нечии глупости. Досега обаче не ми се е случвало това да е причинено от шофирането на някой възрастен човек. Болшинството са между 18 и 30 години, които постъпват неразумно и създават опасност на пътя.

Възрастни шофьори съм засичала единствено да карат по-бавничко и да тръгват по-бавно на светофарите. Което за някой нахакан младеж може да си е направо като предспоставка за поредната дивотия.

Наскоро ми се случи отвратително тъпа ситуция: на светофар секция аз съм за десен завой (свети зелено), средната секция за направо е червено. Един младеж с Пежо явно в последния момент реши, че ще се престроява в дясно и започна да се бута в левия ми калник, за да го пусна. Еми реших да не го пусна.. Та същият явно е успял да се престрои след като го подминах - и след 300 метра ме настигна, мина пред мен и почна да ми набива спирачките. Добре че са ми бързи реакциите, та не се ударихме.
Един възрастен човек с 20-30 години шофьорски опит много се съмнявам да сътвори такава дивотия, създавайки ситуация умишлено.

06.12.09
12:53

Когато ходих в Англия, едно от най-запомнящите се неща, което ми направи впечатление, беше огромното количество пенсионери, които шофират. Значи да ви кажа- градският транспорт е или пълен с бачкатори рано сутрин и следобед, или е празен. Пенсиите си купуват нови коли от ранга на Peugeot 207, Nissan Micra, VW Polo, Suzuki Swift и ей такъв клас. Особено бабките са МАСОВО във возилата. ПТП-та много по-рядко от нас, много по-малко селения. Но определено и мен малко ме дразнеше това огромно количество пенсионерки в леки автомобили. Най-малкото, че създават задръствания и вредни емисии. От друга страна те са много добри на маневри и са толерантни към пешеходци и т.н.

Като обобщение смятам, че развитието на страните (в това число и нашата, макар и пародийно) превръща нещата, смятани по-рано за лукс, в необходимост. Вижте кремовете против бръчки, вижте мобилните телефони. Една нахъсана бабка не смята тези неща за чужди, въпреки нашите разсъждения.

06.12.09
13:14

селянията си е вече ежедневие и нашия брат си я приема като даденост...

проверовъчни куросове, установяващи годността за управление на МПС не е екзотична идея, а практика в доста от ‘’белите държави”, към които ние имаме претенции, но не и реални основания да се числим...може би...някой слънчев ден...ще си излезем от кутийките, ще прочетем някоя книжка, ще се усмихваме и т.н.

пияните шофьори трябва да влизат в затвора и то със сериозни присъди, аз лично тях го оприличавам на масов убиец с 2-тонно оръжие...

07.12.09
12:04

казано от slavko на 06.12.09, 13:14:

селянията си е вече ежедневие и нашия брат си я приема като даденост...

проверовъчни куросове, установяващи годността за управление на МПС не е екзотична идея, а практика в доста от ‘’белите държави”, към които ние имаме претенции, но не и реални основания да се числим...може би...някой слънчев ден...ще си излезем от кутийките, ще прочетем някоя книжка, ще се усмихваме и т.н.

пияните шофьори трябва да влизат в затвора и то със сериозни присъди, аз лично тях го оприличавам на масов убиец с 2-тонно оръжие...

С двете ръце заставам зад написаното!

08.12.09
18:50

Хехе,ми то според мен,трябва да се вдигне долната граница!
Със сигурност,ще намалеят произшествията на пътя.

пп.несъм пенсионер  :red:

27.01.10
11:33

Абе и баща ми вика, че треа има горна граница :Д
Един дъртак му отсече пътя ии кат взе да го псува и вика
стане ли на 60 му взимай книжката :Д :Д :Д
>> Според мен не е правилно това :( по-добре да се направят някви нормативи и медицински тестове след 60
за зрение, слух и така ако не са покрити тия изисквания да се взимат книжките на шофьорите над 60 год :)

АН

27.01.10
12:43

казано от Петко К на 05.12.09, 17:20:

Не разбира се, нямам намерение като стана на 80 да се возя с градския или да ходя пеша :lol:
Един 20 годишен пикльо, дето се мисли за безсмъртен и кара с превишена скорост е по-опасен от 80 годишен, който кара бавно, внимателно и спазва правилата. И освен това, втория може да има едно 50-60 години повече опит от първия и няма да допуска тъпи грешки. Все пак шофирането е умение, което не зависи толкова от възрастта, колкото от опита. Не е като да избягаш 10 кг или да дръпнеш 200 кг тяга.

Правилно!

Не, не мисля. Но също мисля, че е задължително след определена възраст (65 да речем) пенсионерите да се явяват на нещо като изпит, на който да се разбере дали човека е в състояние да кара (зрение,слух,рефлекси и т.н.).

Ми то потази логика е несправедливо да има и долна граница. Дискримионация е. Младите са свежи, здрави ,с хубаво зрение, пъргави, не са твърде смели...
И шофьор на 14 години може да е млад, свеж и далеч п о -безопасен от 30 годишна дама с очила и токчета, която на секи светофар си оправя грима...

Онзи ден карам... -20 градуса. Пътят е като за офроуд състезание.
И до мен вдясно един дядо. На колело, колелото с щайга. Кара отдясно на пътя, уж д обанкета.
Карах с не повече от 20. Ама лед.
И дядодто, ествствено, на бабуните на леда, падна.
И падна към пътя.
Спрях, но колата хлъзна и леко му чукнах щайгата отзад. Нищо не причиних нито на щайгата, нито на колелото, нито на дядото, даже не изпусна колелото от ръцете си.
И сега съм на тръни. Чудя се нема ли да му дойде на акъла да пусне некоя жалба, да каже примерн оче аз съм го бутнал. Щото той си падна и като нищо да има синини.
А има народ дето се занимават само с таквиа простотии...

а сам окато пример ви го давам.
Дърт човек. На колело. С товар. На вятър, ледена пързалка и бабуни.
Ужасно отговорно.
И да ви кажа, и дедките с перде, и слепите, и лудите.. . Те всичк иси мислят че нищо им няма и могат да си карат по пътя.
Нещо като пияните шофьори са. Ко като съм пил, аз пак го мога!

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 27.01.10 13:26.

29.01.10
18:35

А кой си мисли, че ще се случи точно на него.. ОТГОВОР: никой

СА

29.01.10
18:51

Искаме справедливост!
Сваляне на долната граница за шофьор на 16 години, като е възможно непълнолетното лице да управлява МПС само с придружител!

ПИ

30.01.10
00:46

казано от Сами на 29.01.10, 18:51:

Искаме справедливост!
Сваляне на долната граница за шофьор на 16 години, като е възможно непълнолетното лице да управлява МПС само с придружител!

Даа, няма как да издържа още 3 години.  :shut:

30.01.10
00:47

Аз съм против. До 25 годишна възраст, никакви книжки. :lol:
Така де..стига задръствания :-D

СА

30.01.10
00:51

казано от С7АЛК3Р на 30.01.10, 00:47:

Аз съм против. До 25 годишна възраст, никакви книжки. :lol:
Така де..стига задръствания :-D

Задръстванията в София не са причинение от шофьорите на 18 и 19, но ако напиша какъв е проблемът(който всички знаем много добре) ще ми се нахвърлят 5 човека, а сутринта постът ми ще бъде изтрит, няма смисъл да отваряме работа на мод.

Мнението беше редактирано от Сами на 30.01.10 00:51.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1