27.01.10
09:35
Едно и също ли означават и 3те или са различно ?
Може ли някой да ми даде някаква по-голяма таблица или да ми ги напише храните с ниско съдържание на скорбяла и храните с високо ?
Благодаря предварително :)
27.01.10
09:47
Това са три различни неща, но аз лично уроци по биология нямам намерение да преподавам.
Тази таблица е един от първите резултати, които ми посочи Google…
Опита ли да намериш информация по въпроса самичък?... или така просто е по-лесно?
казано от Кольо Пияндето на 27.01.10, 09:47:
Това са три различни неща, но аз лично уроци по биология нямам намерение да преподавам.
Тази таблица е един от първите резултати, които ми посочи Google…Опита ли да намериш информация по въпроса самичък?... или така просто е по-лесно?
Същата таблица и аз я намерих но ми се строи доста мъничка.
Всеки път преди да пусна някоя тема пурво търся с гугъл но повечето неща неможах да си г иобясня сам и не ги разбрах затова реших да попитам тук. :)
28.01.10
08:44
Няма как да разбера какво си открил и какво знаеш по въпросите.
ОК, ще опитам да обясня, кое не е ясно? Химичната същност на целулозата и скорбялата? Значението им за растителния организъм или това за човека? Притеснява те съдържанието на скорбяла в храните ли? Ако да - защо?
казано от Кольо Пияндето на 28.01.10, 08:44:
Няма как да разбера какво си открил и какво знаеш по въпросите.
ОК, ще опитам да обясня, кое не е ясно? Химичната същност на целулозата и скорбялата? Значението им за растителния организъм или това за човека? Притеснява те съдържанието на скорбяла в храните ли? Ако да - защо?
Ами проблемът е в тази тема http://www.bb-team.org/faq/647/ кои са плодовете и зеленчуците със скорбяла ?
Скорбяла знам че има в картофите ,граха и царевицата , а моркоовите, тиквата, броколито, карфиола ,марулята,чушките, репичките,доматите, ябълките, портокалите, мандарините не мога да разбера те съдъжат ли скорбяла или нещо тотално съм се объркал ?
Та се чудя кои от тях да ги смятам в дневния калориен прием ? (само картофите, граха и царевицата ли без останалите плодове и зеленчуци)
Мнението беше редактирано от Julius на 28.01.10 09:54.
01.02.10
08:36
Ето какво намерих за теб:
Какво са фибрите?
“Фибри” е синоним на понятието “влакнини”. Двете понятия са взаимозаменяеми.
Какво са влакнините?
Влакнините са въглехидрати - полизахариди, които се срещат в някои растения, водорасли и микроорганизми. Има два вида влакнини - неразтворими и разтворими. Неразтворимите влакнини, напр. целулозата, преминават през храносмилателната система почти неусвоени, но стимулират работата й и предотвратяват запека. Разтворимите влакнини, напр. пектинът, инулинът, бета-глюканите, резистентното нишесте, екстрактът от цвекло и много други, в храносмилателната система образуват разтвори с много висока плътност и по този начин увеличават чувството за засищане; свързват мастните киселини и понижават нивото на “лошия” холестерол; освен това забавят преминаването на храната от стомаха в червата, като по този начи понижават гликемичния индекс на храната. Влакнините и от двата вида - неразтворими и разтворими, можете да си набавите чрез храната, като консумирате достатъчно количество пълнозърнест хляб, плодове и зеленчуци, или под формата на хранителна добавка.
Копирах го от тук.
целулозата засища ! затова манекенките - ядът салфетки ! Целулозата е неусвояема от повечето бозайници,но някой тревопасни животни я разграждат до глюкоза.Скорбялата (Нишестето) - под въздействието на амилаза ,се превръща в глюкоза,която се усвоява.
01.02.10
10:55
казано от fanfan на 01.02.10, 10:34:
Целулозата е неусвояема от повечето бозайници, но някой тревопасни животни я разграждат до глюкоза.
Това е част от истината. Целулозата е полимер на глюкозата и способност да я разграждат имат само група микроорганизми. Те живеят в симбиоза с някои тревопасни бозайници и някои насекоми (термити, например). Човешката микрофлора не съдържа подобни микроорганизми, затова целулозата е просто баластна храна за Homo sapiens (което съвсем не е вредно). Тя има значение за правилното функциониране на чревния тракт и перисталтиката.
Между другото - за манекенките е по-добре да хапват памук. Съдържанието на целулоза в него е много по-високо от това в салфетките! :lol: