27.01.10
16:34
От доста време обмислям да си вземам медицинска топка,според вас дали ще има полза?Тренирам футбол и знам,че отборите доста тренират с такава топка.Съставих си и един кръг:
1.тъч
2.клек с топката над главата с испънати ръце
3.хвърляне пред гърди
4.копване с крак (слагам топката на земята и я изтласквам нагоре)
5.хвърляне с една ръка
6.плъзване по бедрото и изтласкване,когато топката стигне до коляното
7.хвърляне назаде през краката
8.изхвърляне на топката нагогре (нещо като суинг)
9.тупване на топката в земята
всички упражнения по 10 повторения,по 2 кръга,максимално бързо
Умишлено не съм сложил упражнения за пояса,тъй като ще го правя отделно.
Ще тренирам с нея 3 пъти седмично,мисля и дори през сезона,понеже упражненията не ми се струват особено изморителни.
Този вид тренировка ми харесва,прочетох,че това е добър начин за спортно-специфична сила,а и е 15 минути работа.
Какво ще кажете ?
27.01.10
20:59
Хаха, ами не знам какво да ти кажа. Този форум не е за футбол, по-добре се консултирай с треньорите си. Сигурно ще помогне, щом и други хора го практикуват.
28.01.10
12:29
Хаха, не е изморително. Съветвам те да го пробваш преди да говориш. Има топки от 3 и 6 кг - по добре си вземи 3. Иначе - да добра идея е, но такъв тип тренировка е много натоварваща нерванта система и не те съветвам да я правиш всеки ден.
И сериозно - сам ще се очудиш колко е тежка тази топка всъщност.
Естествено,че съм го пробвал преди да говоря,правили сме го на тренировките до сега 9-10 пъти и не ми се е струвало изморително,всеки път като правим упражнения с медицинска топка,ги правим дори в края на тренировката,като последно упражнение.Просто питах дали ще има смисъл,понеже от мненията,които чух до сега,всички казваха да си тренирам по-добре с щанги 3-5 повторения за сила.Но искам малко разнообразие,както казах този тип тренировка ми харесва и за 15 мин. си готов.Пък и предполагам това ще ми помогне да си развия спортно-специфичната сила.Венцислава,ти тренирала ли си някакъв спорт,в който да си правила някакви упражнения с медицинска топка?Можеш ли да споделиш опит?Казваш,че натоварва нервната система?Мисля след това да ям нещо сериозно + банани,мед + много сън след това,за да не претренирам.