29.01.10
06:56
Здравейте отново,
искам да задам няколко основни въпроса относно глюкозата и ГИ в храните -
1 - Освен след тренировка, кога е добре да се приемат храни с висок ГИ и защо?
2 - Ако може да ми кажете основната функция на глюкозата и защо е важна за качването на маса?
Благодаря много!
Чувал съм, че след сън също трябват храни с висок ГИ, но не мога да ти го обясна, защото незнам със сигурност, мисля, че е поради същата причина като и след тренировка. :)
ами доколкото аз съм наясно, хранейки се с въглехидрати(няма значение дали ще е глюкоза, сложни или каквито и да е въглехидрати), тялото ги използва като гориво, защото при разпадането им в митохондрийте (цикъла на кребс) се отделя много енергия и АТФ,които са необходими за изършване на мускулни съкращения и не само! Освен това въглехидратите се натрупват в черния дроб и мускулната тъкан под фотрмата на гликоген (полимеризирани глюкозни остатъци), които се използват отново като гориво за всякаква физическа дейност. Що се отнася до храните с висок гликемичен индекс мисля че единственото им място е след тренировка, целта е да се предизвика скок в нивата на инсулина в кръвта което помога за усвояването на белтъците и хранителните вещества(т.е. има транспортна функция). Когато тялото няма нужда от въглехидрати тоест гликогеновите депа са запълнени, консумирането на вълехидрати с висок ГИ е нежелателно защото те автоматично се трансформират в мазнини и се складират в мастните депа- ще трупаш ,мамзнини !!!
29.01.10
21:00
казано от Roadk1ll на 29.01.10, 13:27:
Когато тялото няма нужда от въглехидрати тоест гликогеновите депа са запълнени, консумирането на вълехидрати с висок ГИ е нежелателно защото те автоматично се трансформират в мазнини и се складират в мастните депа- ще трупаш ,мамзнини !!!
Пропускаш, че тялото може да има нужда от ккал. ( енергия ). Така че това “автоматично” не е толкова автоматично, да не кажа хич. Но с другото съм съгласен - като цяло ядене на храни с висок ГИ има смисъл само след тренировка. Сутрин е безсмислено, защото закуската се предполага, че трябва да те държи поне до обяд т.е. трябват ти комплексни карбс, не бързи, както и белтък.
Колкото до въпрос №2, що за въпрос? Глюкозата се използва от орг. за енергия ofc. Както и като “посредник” при обмяната на веществата. Също така играе голяма роля при изграждането на белтъците. Има и други работи, но тях ако се интересуваш, както и по-подробно обяснение, ще си ги намериш с google. Не е трудно. ;)
Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 29.01.10 21:01.