Граматика и правопис с Oranje 2

Темата е заключена.
АН

28.01.10
10:13

Евала, даскале! ;) Поредното добро начинание от твоя страна.

Местя я засега. Не че е лоша идеята но не виждам с какво ще стане по - различна от същата тема която затворихме преди 1-2 дни.
Излишно е, става като подигравка. Нито неграмотните ще вземат да четат темата и да се учат, нито вие ще постигнете нещо, колкто и весела и актуална да изглежда темата.

казано от korpusito на 28.01.10, 10:38:

казано от D3BEP на 28.01.10, 10:27:

Местя я засега. Не че е лоша идеята но не виждам с какво ще стане по - различна от същата тема която затворихме преди 1-2 дни.
Излишно е, става като подигравка. Нито неграмотните ще вземат да четат темата и да се учат, нито вие ще постигнете нещо, колкто и весела и актуална да изглежда темата.

Аз пък мисля,че идеята е добра.5 човека да я погледнат, пак е нещо :)

Те по принцип точно толкова я гледат. Даже мога да ти кажа кои са.

28.01.10
11:41

казано от Oranje на 28.01.10, 11:29:

...Затова и не подхождам прекалено академично, а по-практично и по-хумористично.

И чудесно се справяш! Подкрепям те!

29.01.10
07:32

казано от introducer на 28.01.10, 23:45:

... За писането се допуска, че в бързината или технически на клавиатурата не си натиснал нещо...

Не виждам как в бързината някой ще обърка “о” с “у” или “а” с “ъ” на 2-3 места в едва ли не всяко мнение. Това бъркат хора, които просто не знаят как се пишат въпросните думи. Мислят, че се пишат както се чуват. Което означава, че никога не са ги виждали написани, т.е. една книга не са прочели в живота си. Всичко опира до желание в крайна сметка. Ако всеки, който съзнава, че прави подобни грешки, просто погледне темата без предварителната нагласа, че “Тия тука ме иронизират”, нищо не би му коствало да види 1-2 правила...
Надали пускайки темата, Оранье си е мислил, че ще успее да свърши несвършената от началните учителки работа, но в крайна сметка кой губи от това, че в голямата си част подрастващото население на страната е притеснително неграмотно?

П.П. Според мен по-добре да оставим Оранье да развива темата според първоначалната си идея, не е нужно всеки да пише нещо, просто защото се чувства длъжен да го направи. Нали целта е темата да е малко по-различна от другите подобни преди нея, за да има някакъв шанс за успех?

Мнението беше редактирано от Мартин Томов на 29.01.10 07:36.

BU

29.01.10
08:02

Няма място за сърдене колеги. Аз например имам определени проблеми с писането и тази тема би била много полезна за мен. Благодаря Ви!

29.01.10
09:15

казано от anxiety на 28.01.10, 21:29:

..........................................И сега, когато писах последното изречение, се сетих за едно често сгрешявано правило - за в/във, с/със
във - пише се пред думи, започващи с в или ф  ‘’‘’’    в - пише се пред останалите думи
със - пише се пред думи, започащи със с или з  ‘’‘’‘’’    с - пише се пред останалите думи

......................

Не съм съгласен, че това е правило.

Правило е, изключения има само в специални случаи, например в поезията.

29.01.10
09:57

Понякога се нарушава с цел благозвучие. В книгите най-често, както казаха вече.

29.01.10
10:01

Едно време и мене така са ме учили ;)
През последните години има много теми по въпроса. 
В разговорния език се допуска, и не е неправилно.
Имам един линк към статията в моя дневник.

http://liternet.bg/publish19/s_petrova/predlozite_v_s.htm

Малък цитат :

Нашето мнение е, че не би било правилно да се смята удвояването не според правописната норма за грешно. Бихме стигнали и по-далеч - правописното правило да не бъде задължително, т.е. да не се изисква предлозите в и с да се пишат удвоено пред думи с (в, ф) и (с, з), тъй като там те неизбежно ще се удвоят при изговор. Освен това такива случаи общо взето се срещат рядко. По-провокативна би била друга идея, но и по-демократична - да се допуска писане на в/във и с/със свободно, независимо от следващата дума, което вече е “разрешено” за мерената реч. Ще приведем в подкрепа на нашего мнение фактът, че в енциклопедичната граматика на Т. Бояджиев, Ив. Куцаров и Й. Пенчев (1998) при представянето на предлозите (автор Ив. Куцаров) в и с са придружени с удвоените форми, но нищо не е казано за правописа и за изговора им.

Мнението беше редактирано от Ivan Boichev на 29.01.10 10:08.

казано от Ivan Boichev на 29.01.10, 10:01:

В разговорния език - да, определено не е проблем.
С риск да стана досаден, обаче, ще отбележа, че тук комуникираме в писмен вид. :-P

29.01.10
10:11

казано от Кольо Пияндето на 29.01.10, 10:09:

казано от Ivan Boichev на 29.01.10, 10:01:

В разговорния език - да, определено не е проблем.
С риск да стана досаден, обаче, ще отбележа, че тук комуникираме в писмен вид. :-P

Сетих се, че ще има такива отговори затова добавих статията.
п.п. Прочети я цялата, не само заглавието ;)
А сигурно се чудите, коя е пък тая Стефка, че да ни казва как да пишеме ?
http://liternet.bg/publish19/s_petrova/index.html

Мнението беше редактирано от Ivan Boichev на 29.01.10 10:15.

Колега, превръщаме темата в излишен литературен спор и ще се наложи да я почистя.
Въпросната Стефка е писала за УСТНАТА реч. Нещо което намирам за безполезно като статия.
Защото правилото за в и във е за ПИСМЕНАТА реч. Естествено че в устната няма значение.
Ами пишете й да ви каже дали и в писмената няма значение.... Убеден съм какъв ще е отговора.

29.01.10
10:59

казано от D3BEP на 29.01.10, 10:55:

Колега, превръщаме темата в излишен литературен спор и ще се наложи да я почистя.
Въпросната Стефка е писала за УСТНАТА реч. Нещо което намирам за безполезно като статия.
Защото правилото за в и във е за ПИСМЕНАТА реч. Естествено че в устната няма значение.
Ами пишете й да ви каже дали и в писмената няма значение.... Убеден съм какъв ще е отговора.

Ама и ти май само заглавиети си прочел.
Имал съм удоволствието да разговарям със нея на тази тема.
Както и да е.

29.01.10
11:38

Не спамете темата със спорове. Нека има само правила, всичко да бъде сбито и по същество.

29.01.10
15:23

И цялата тая работа само за да прочетеш 2 3 бравота или за да се харесаш на хората, стига БЕ БРАТ има ли въобще значение кой как пише..безмислени теми...

казано от rrrrMD на 29.01.10, 15:23:

...стига БЕ БРАТ има ли въобще значение кой как пише...

Разбира се, че има! Много държа всеки да пише така, както иска.
Така ми е много по-лесно да установя кой, колко и какво има в главата си.

29.01.10
18:13

^^ хих продължавай да си пишеш правилно и грамотно когато е ненужно..бих казал ,че няма нищо общо с това какво има в главата на човек..ама ще бъда откровен, попринцип фитнес залата опира малко до комплекси, даже не малко..и по големите ,които я посещават се мислят малко за безгрешни без да се обиждаш..ноо продължавай да пишеш правилно, все пак във форума влизат и учители по бълг.ез и сигурно ти пишат ниски оценки или може би попълваш важен документ...

казано от rrrrMD на 29.01.10, 18:13:

^^ хих продължавай да си пишеш правилно и грамотно когато е ненужно..бих казал ,че няма нищо общо с това какво има в главата на човек..ама ще бъда откровен, попринцип фитнес залата опира малко до комплекси, даже не малко..и по големите ,които я посещават се мислят малко за безгрешни без да се обиждаш..ноо продължавай да пишеш правилно, все пак във форума влизат и учители по бълг.ез и сигурно ти пишат ниски оценки или може би попълваш важен документ...

Като оставим настрана комплексарите, ние ходим в залата за да тренираме. Т.е. телата ни да бъдат атлетични, силни, издържливи, ‘фукционални’ и т.н. Не се знае дали ще ни потрябва някога да отлепим от пода 200кг, но правим тяга. Може би никога няма да ни затисне колата, докато сме под нея, но бутаме от лежанка, може никога да не се сбием с никой, но бием по чувала...
Ако пишем правилно само при важен документ или проверка от учителката по БЕЛ ще се получи...българска работа. А именно: всеки спазва правилата само когато може да го глобят. Всеки намаля като му присветнат и кара с 60 в населено място, но ако не са му дали сигнал - натиска педала. Ако гаджето/жена ти пред теб не поглежда и друг, а иначе е неудържима към мъжко като гладуваща към шоколад, ти ще се кефиш ли? Ако отворим вратата на едрогърдата блондинка, а иначе псуваме пенсионерката, която пресича бавно на пешеходната - кавалери ли сме? Мафиотски бос, който в неделя редовно ходи на църква ще бъде ли седнал отдясно на Исус в Небесното Царство?
Един некомплексар не се мисли за безгрешен или съвършен, а се стреми да се подобрява.
Брус Лий цял живот е тренирал и е бил в готовност за ‘Битката, която никога може да не се състои’.
http://www.youtube.com/watch?v=2LXcHpJ7Rwg&feature=related - поздрав за теб и всички, които не са, а само се преструват, че са нещо си :)

Мнението беше редактирано от Юлиян Тодоров на 29.01.10 18:35.

29.01.10
19:10

Един некомплексар не се мисли за безгрешен или съвършен, а се стреми да се подобрява.
И точно за това е глупав, че се стреми да се подобрява само за да обеди някой в нещо което в повечето случай е адска простотия...Нека те питам, слизаш ли от колата за да помогнеш на някоя сляпа баба пресичайки или и се ядосваш, че е бавна.. прекалено си хуманен и примерен..нека да не остана неразбран, всеки човек си има комплекси :)

29.01.10
19:16

Май единствения неразбран остава Дзвер... Хайде да оставим Оранье да развива темата така както е решил, пък който се дразни от нея, да я игнорира просто. Както правя аз, когато се подразня от някое неграмотно мнение...

И аз съм за почистването на ненужните мнения, включително това...

Мнението беше редактирано от Мартин Томов на 29.01.10 19:17.

29.01.10
21:20

казано от rrrrMD на 29.01.10, 18:13:

За грамотния човек не е никакво усилие да пише правилно винаги. Той не се старае, това е навик, като дишането.
Всъщност, за да пише неграмотно такъв човек, трябва умишлено да полага усилие.

Мнението беше редактирано от Петко К на 29.01.10 23:21.

29.01.10
23:23

Добре, добре съгласих се с вас..супер сте печени понеже пишите правилно, нека не философстваме..

29.01.10
23:35

Супер печени сме, не защото пишем правилно, а пишем правилно, защото сме супер печени :lol:
Както и да е, утре ще разчистя излишните дискусии от темата, сега отива да спя.

BU

30.01.10
15:54

Оранжеви приятелю, според старите толтеки оценката за някои/или нещо би била истина но само за теб, т.е няма как тя да бъде истината. Няма как да знаеш какво е в главата му, дори майка му не знае. Тази твоя оченка за някой навярно е това което ти трябва нали, твоята оценка. Но тя няма как да бъде истина, и редно ли е всъщност ние да оценяваме и съдим някой който дори не познаваме?

Мисля че доста задълбахме темата, според мен отиваме твърде далеч. Това е форум в който всеки трябва да се чуства свободен, спокоен и радостен дори. Понякога човек е изморен от деня, изнервен и най-малкото нещо за което трябва да мисли като влезе в форума е правописа. Малко ни следят през деня ......вече почти навсякъде та и тук ли трябва да се притесняваме че някой може да ни смъмри за правописа. Наистина информацията която излезе е много ценна и полезна. Нека да остане, но нека да не сме чак толкова взискателни, поне тук. Лично на мен малко множко ми дойде това задълбочаване на темата.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1