31.01.10
13:23
Та, въпросът ми е следния, как точно трябва да стане храненето и загрявките и стретчинга след мач.
Аз си мисля, че трябва да е 2ч. преди мача комплексни въглехидрати + белтъчини, преди него загрявка, след него стретчинг + бързи въглехидрати. Това ли е оптималния прием на храна и съответно най- добрия начин за загрявка на тялото преди игра?
Треньори нямате ли ? Не, че в България има добри такива де...
Мнението беше редактирано от Владимир на 31.01.10 13:27.
не, не става дума професионално, просто ми стана интересно съобразявайки го с това, което мисля, че е правилно. Любителски е всичко.
казано от Владимир92 на 31.01.10, 13:27:
И какво като има треньори,лошо ли е да чуеш повече от 1 мнение?По тази логика за какво е форума...фитнес инструктори няма ли?!
Според мене 2 часа са много голям интервал..мисля си,че 1 час е по-добре,но при мене понякога се случва и 2-3 часа преди мача да не ям,понеже патуваме до някой друг град,после загрявка и става доста време.Всъщност аз си нося сандвичи и ги ям в рейса,но сандвичите не са перфектното ядене преди мач.
Мнението беше редактирано от camael на 31.01.10 14:30.
Мислиш ли, че ще дам по-обективно мнение от човек занимаващ се с футбол ?! Този спорт ми е меко казано тъп и не се интересувам от него.
Като няма да дадеш по-обективно мнение,просто не се намесвай,но тук има хора,които могат да помогнат в тази свера.И на мене бодибилдинга ми е тъп и не се интересувам от него и по тази причина не съм тръгнал да си давам мнението по билдерските въпроси.
31.01.10
14:34
казано от camael на 31.01.10, 14:26:
казано от Владимир92 на 31.01.10, 13:27:
И какво като има треньори,лошо ли е да чуеш повече от 1 мнение?По тази логика за какво е форума...фитнес инструктори няма ли?!
Не се заяждай :) най-свестния и най-напредничав треньор по футбол, когото познавам, знаеш ли колко и какви неща “знаеше”
овес, протеин на прах ... а горките деца маат банички и кифли по цял ден :)
до автора на темата - пробвай различни по състав хранения, както и различно отдалечение от началото на тренировката и с времето ще откриеш най-добрата рецепта за теб. Също така е важно да пробваш неща, които си чел, че не са добри, но си го приел на доверие, без да си го пробвал. Доверявай се на опита си, без да се ограничаваш. Огранаичиш ли се да вярваш нещо, без да си го пробвал, смятай, че може да се ограничаваш от добри за теб неща (а може и от лоши :) гаранция няма)
поздрави
Аз мисля, че добре си се ориентирал 2 часа преди тренировка ориз със месо или риба примерно, преди тренировка загрявка на ставите и след това стречинг след тренировката. :)
Лазаре, сега като видях мнението ти се замислих дали пък не е по- добър вариант мазнинно хранене преди примерно час и половина игра. Определено ще пробвам и двата варианта и ще преценя кое ми се отразява по- добре. Пробвал съм овес час и 20-30 минути преди началото, но не мис е отрази никак добре и затова предполагам времето за усвояване трябва да е поне 2ч., а за мазнините 2:30-3.
31.01.10
14:50
казано от Giovane на 31.01.10, 14:41:
Лазаре, сега като видях мнението ти се замислих дали пък не е по- добър вариант мазнинно хранене преди примерно час и половина игра. Определено ще пробвам и двата варианта и ще преценя кое ми се отразява по- добре. Пробвал съм овес час и 20-30 минути преди началото, но не мис е отрази никак добре и затова предполагам времето за усвояване трябва да е поне 2ч., а за мазнините 2:30-3.
Заеби тези сметки с врмето и слушай собствения си вътрешен часовник :)
Едно време като хапвах здраво мазно (не че сега не хапвам де) и се борих много съм правил следното - последната хапка от 5 чйца с 50г масло и 200г метана я хапвах точно 40 мин преди тренировката, след което излизах, за да си хвана транспорта и след 40 мин следваше 2 часа яко хвръляния, и борба на земя :)
Това за мен, всеки да тества за себе си. Но мазнините са много важни за футбола :)
поздрави
казано от Giovane на 31.01.10, 13:23:
Та, въпросът ми е следния, как точно трябва да стане храненето и загрявките и стретчинга след мач.
Аз си мисля, че трябва да е 2ч. преди мача комплексни въглехидрати + белтъчини, преди него загрявка, след него стретчинг + бързи въглехидрати. Това ли е оптималния прием на храна и съответно най- добрия начин за загрявка на тялото преди игра?
Подготовката ти за мача започва първо с хидратирането - 3-4 часа преди мача почваш да пиеш вода по-малко и начесто и така до 30-45 мин преди мача. Трябва да си мн добре хидратиран по време на мача
Поне 2 хранения преди мач са задължителни , като последното според мен е хубаво да е около 1 час преди мача. Храненията не са по-различни от тези преди фитнес тренировка. Кафето е задължително при мен :)
Загрявката ти е стандартна футболна ...
След мача хранителният ти режим е същия като след фитнес, само че отново трябва да обърнеш внимание на по-доброто хидратиране... т.е. продължаваш интензивен прием на течности.
Това е моят вариант.
Аз съм над 100 кг муск. маса, а ритам доста често и много добре ми се отразява.
Ако правилно ги правиш нещата , нищо ще загубиш маса , нито ще се чувстваш отпаднал по време на мача.
Футбола мн добре се отразява на стави , разтягаш се , подобряваш кардио-респираторната дейност , което също е от полза за фитнеса :)
За извънфизическите предимства да се видиш с приятели и т.н. да не говорим :)
Задължителни са такива спортове според мен , за активни фитнес любители :)
2 4аса преди мача аз лично ако ям и след 2 4аса отида да бягам.... ще оцветя целия терен най-малко или няма да се мръдна по игрището
31.01.10
22:17
Не съм играл в голям отбор , и въпреки това ще отбележа , че за 3 години никой от двамата ми треньори не е обелил и дума относно хранене. Само един път единия ни каза да сме ядяли сурови яйца , че били много хубави . Точно затова и след тренировка съм си ял нормалното за мен някаква манджа с хляб и това е . Но преди това 3-4 чаши вода , мляко , сок . За юношески футбол говоря. Почти сигурен съм ,че и при другите отбори е така . Приятели са ми казвали , че са тренирали и фитнес - кой каквото знае и иска . Голям професионализъм .
казано от Kazaka на 31.01.10, 15:14:
казано от Giovane на 31.01.10, 13:23:
Аз си мисля, че трябва да е 2ч. преди мача комплексни въглехидрати + белтъчини, преди него загрявка, след него стретчинг + бързи въглехидрати. Това ли е оптималния прием на храна и съответно най- добрия начин за загрявка на тялото преди игра?Подготовката ти за мача започва първо с хидратирането - 3-4 часа преди мача почваш да пиеш вода по-малко и начесто и така до 30-45 мин преди мача. Трябва да си мн добре хидратиран по време на мача
Поне 2 хранения преди мач са задължителни , като последното според мен е хубаво да е около 1 час преди мача. Храненията не са по-различни от тези преди фитнес тренировка. Кафето е задължително при мен :)
Загрявката ти е стандартна футболна ...
След мача хранителният ти режим е същия като след фитнес, само че отново трябва да обърнеш внимание на по-доброто хидратиране... т.е. продължаваш интензивен прием на течности.Това е моят вариант.
Аз съм над 100 кг муск. маса, а ритам доста често и много добре ми се отразява.
Ако правилно ги правиш нещата , нищо ще загубиш маса , нито ще се чувстваш отпаднал по време на мача.
Футбола мн добре се отразява на стави , разтягаш се , подобряваш кардио-респираторната дейност , което също е от полза за фитнеса :)
За извънфизическите предимства да се видиш с приятели и т.н. да не говорим :)
Задължителни са такива спортове според мен , за активни фитнес любители :)
Кафето обаче е крайно нежелателно,за водата аз лично съм съгласен,яденето трябва да е богато на въглехидрати 2-3 часа преди мача,а загрявката преди мача зависи,ако си с отбор в официален мач,не можеш да загряваш както ти си искаш,иначе ако с приятели се събираш потърси някъде динамична футболна загрявка и прави нея.Стречинга след мача,преди мача не.След мач ти трябват бързи въглехидрати+протеинова пудра или някакъв друг протеин,за да заредиш и мускулите.и някои препоръчват електролитни напитки като Гаторейд,които не се продават в България,някои ги отричат,но съм чел,че особено,когато температурите са много високи е добре,да презаредиш с една качествена електролитна напитка.Също е хубаво да си носиш вода и по време на почивката периодично да пиеш,за да не дехидратираш второто полувреме
12.03.10
20:32
Загрявката преди футбол се прави непосредствено преди започване на играта - 15 мин е нормалната загрявка ;) Стречинга след футбол е лек и тонизиращ за да се отпуснат мускулите - лек крос върши перфектна работа :)
Мнението беше редактирано от Kristiyannn на 18.08.10 20:12.
16.07.10
18:25
2 часа преди мач е идеално. Също добре си нацелил и какво трябва да се яде. Едно момче което играе в цска ми каза, че за преди мач ориз и пиле им казали да ядат, та да комплексни въглехидрати и протеин (Y)
казано от anton7 на 02.02.10, 15:50:
Стречинга след мача,преди мача не.
Абе не съм много съгласен.Хубаво е да разтегне преди и след.Когато тренирах винаги правехме преди и след тренировка стречинг и не съм имал мускулна треска и растежения.Когато ритаме с приятели, почти никога не загряваме или ако го правим,е леко бягане,без стречинг и почти винаги след това има някой от тези 2 симптома.А относно храненето - трябва сам да си прецениш и да пробваш.
Мнението беше редактирано от D3Co на 16.07.10 20:52.
С толкова малко изречения,толкова да развеселите човек.Мляко преди мач или тренировка не е добър протеин full stop.Те може да са им казали и преди лягане по 5 бучки захар да хапват за бързина,издържливост,експлозивност и чиста мускулна маса хаха Това не го прави вярно.Като са им казали пиле с ориз аз съм убеден,че ядат бял ориз и пилешки бутчета хаха.Пиле с ориз,ако е пилешко филе и кафяв ориз преди тренировка или мач може.А това кой какво е правил и какво е чул от хора,които са незапознати,пак повтарям,че въобще не го доближава до истината.То всичко може да се яде и както искаш можеш да загряваш,въпроса е кое е най-ефективно
Уникално тъпо изказване на anton7 за стречинга след мача, а не преди мача ;]
29.04.11
00:41
Модерация: Писането на български език в този форум е задължително!
Моля, запознайте се с Условията за ползване.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 29.04.11 06:04.