31.01.10
19:07
Днес докато правих лицеви опори в стаята си, за мое учудване баща ми влезна и се заприказва на тема спорт.
Явно като ме вижда да тренирам му навявам спомени от младините му.
И така по темата...та не му харесвал начина ми на хранене,щял съм да се разболея и темподобни, а аз не мога да му обесня, защо се храня така
Разправяше ми за някакви негови съученици от Авганистан, дето за отрицателно време ставали като “пружинки”.
Хранели се по следния начин:
Сутрин си изяждали всичко в стола...не знам какво се предполага, че са яли, но е било от традиционната ни кухня и дори не им стигало полагаемото и искали допалнително.
На обяд по същият начин, а вечерта го карали само на “сокчета и чайчета”.Ако може някой от по-компетентните да коментира този странен режим и физиологичното му въздействие.
31.01.10
19:59
Самата идея най-обилна порция храна да се приема сутринта, като зареждане за целия ден, е класическа и естествено, работи за здравословен режим. Както и е факт, че вечерно време не бива да се преяжда и трябва да се набляга на лека храна, ‘сокчета и чайчета’ също минават. Само че е напълно абсурдно да има едно хранене през деня.. Възможно е да са отслабнали бързо (дори неминуемо е), само че са рискували най-малкото, да си съсипят метаболизма (най-вече перисталтиката). Доколкото разбирам от поста, те са се хранили 2 пъти по много, но е препоръчително порциите дневно да са повече (4-5), но по-ограничено количество калории наведнъж, като се намаляват към вечерта най-вече въглехидратите.
Накратко ако трябва да се придържаме към установените принципи на здравословния начин на живот- сутрешното хранене трябва да е най-обилно и разнообразно и след това поне още 4-5 хранения разпределени в интервали от 2-3 часа. Оттук нататък обаче трябва да се вземат в предвид някои основни неща-вида на храната,обема и т.н.Идеята за 1-2 обемни хранения през деня е меко казано нерационална.Първо- натоварва се страшно много цялата храносмилателна система,много често и ензимите няма да са достатъчно за да разградят храната и за да не се получи поддуване на стомаха ще трябва да се използва Мезим например.Неправилното и прекомерното хранене много често води и до натрупване на мазнини,а и като цяло хранителните вещества не се усвояват напълно.Пример- разликата между усвояването на 300 гр Протеин разделен на 2 приема с усвояването на 300 грама протеин разделен на 5-6 приема.