Въглехидрати + мазнини в едно хранене ?

30.01.10
15:33

Има ли смисъл от 60 гр въглехидрати и 30 гр мазнини в едно хранене (следтренировъчно) или ще започна да се омазнявам прекалено много ? А ако храненето не е следтренировъчно ? Например 80-100 гр ориз + 30 гр масло + месо/риба/др източник на протеин ?  Напоследък залагам на повече въглехидрати преди тренировка (60 в предтрен.хранене) и по-малко въглехидрат в следтрен. хранене, но повече мазнини. Пример: обяд (предтрен) - 60 В , 15 М
                            вечеря (следтрен) - 40-50 В, 30-40 М

Темата беше редактирана от CARL_FX на 30.01.10 15:36.

BR

31.01.10
09:43

Преди тренировка въглехидратите ти дават необходимата енергия,а до 3 часа след тренирвка е така наречения ‘’анаболен прозорец’’ т.е като си изпиеш шейка след тренировка,оставяш интервал от 1 час и се храниш с твърда храна в която да има 30-40 гр. протеин и 50-80 гр. въглехидрати(това е за мускулна маса,нз на какъв режим си).Мазнините няма нужда да са над 20% от калориийния ти прием за деня.Приемай ги в храненето 1 час след шейка,преди лягане и евентуално като втора закуска,но в никакъв случай преди тренировка или след тренировка.

31.01.10
10:03

сутрин след ставане и след тренировка - не е препоръчително да се приемат мазнини

31.01.10
11:02

казано от fanfan на 31.01.10, 10:03:

сутрин след ставане и след тренировка - не е препоръчително да се приемат мазнини

Ако нямаш предвид непосредствено след ставане(сутрин) не съм съгласен, че не трябват да се приемат мазнини. Закуската трябва да ти е едно пълноценно хранене и в нея трябва да присъства всякакъв вид храна(белт., въгл., мазнини) за да ти даде начален тласък за деня. Какво лошо има заедно с омлета и овесените ядки да добавиш шепа орехи/бадеми/ и т.н.?

Ами той самия омлет, ако е от цели яйца съдържа не малко мазнини. Аз закусям с 5 цели яйца в който има хич да не е около 30 грама мазнини. Доколкото помня г-н Недков беше казал, че не пречи ако с течение на деня калориите намалят във храненето.

31.01.10
12:33

И аз закусвам с 4 цели яйца и негативи не съм видял.Въпросът ми беше след тренировка пия шейк и бързи въгли - П 40 В 60 и след около час и половина след това мога ли да приема около 30-35 гр мазнини с 40-50 Въгл. и 30-40 Прот. ?  Като цял аз се придържам с около 30% мазнини от менюто ми. Вие как сте ?  Забравих да кажа, че съм в период на трупане на ММ.

Мнението беше редактирано от CARL_FX на 31.01.10 12:33.

31.01.10
12:48

1. Мазнините не стават за зареждане на гликогена.
2. Мазнините след следтренировъчното хранене нямат смисъл също. Единствено преди лягане. когато нямаш въглехидрати.
п.с. до 3 минути ще ме нападнат ВМ-НВД-рите :)

BR

31.01.10
13:23

Точно след следтренировъчното хранене имат голям смисъл.След стрес какъвто е тренировката с тежести те укрепват имунната система,подсилват нивото на тестостерона-което към края на тренировката намалява-засилват инсулиновата чувствителност и няма да се отложат като подкожна мазнина.

31.01.10
15:50

Мазнините не се препоръчват в тези хранения не защото не са полезни или нещо от сорта, а защото забавят усвояването на протеина... От тази гледна точка, сутрин и след тренировка се нуждаем от възможно най-бърз протеин т.е. суроватъчен шейк или белтъци, мазнините само биха забавили необходимостта от мигновен ефект на протеините. Разбира се, това в никакъв случай не трябва да се приема като нещо задължително.

Мнението беше редактирано от Flask на 31.01.10 15:53.

31.01.10
20:22

казано от Flask на 31.01.10, 15:50:

Мазнините не се препоръчват в тези хранения не защото не са полезни или нещо от сорта, а защото забавят усвояването на протеина... От тази гледна точка, сутрин и след тренировка се нуждаем от възможно най-бърз протеин т.е. суроватъчен шейк или белтъци, мазнините само биха забавили необходимостта от мигновен ефект на протеините. Разбира се, това в никакъв случай не трябва да се приема като нещо задължително.

Аз не твърдя, че трябва в шейковете(сутрин непосредствено след ставане или след тренировка) да се добавят мазнини, защото наистина ще забавят усвояването на протеина. От друга страна, няма според мен нищо лошо ако се добавят в закуската след шейка сутрин - например с овесените ядки и т.н. ???

Мнението беше редактирано от King на 31.01.10 20:23.

31.01.10
21:52

При смесване на въглехидратите с мазнини, най-вероятно и двете да не се усвоят максимално. Ето защо е хубаво да са разделени до някаква степен тези храни една от друга.

31.01.10
22:48

Съдейки по себе си смятам, че смесването на 2-те в едно хранене води до омазняване... Винаги ям или мазнини + белтък или въгл.+ белтък.

ЛР

05.02.10
17:11

казано от tonu на 31.01.10, 21:52:

При смесване на въглехидратите с мазнини, най-вероятно и двете да не се усвоят максимално. Ето защо е хубаво да са разделени до някаква степен тези храни една от друга.

на мен (и на хората около мен, с които сме експериментирали) пък най-бързо ми идва енергия, когато приема въглехдирати С мазнини. Доста по-бързо, отколкото ако приема въглехдирати сами или с протеин.

Важно да се спомене:
1. говорим за субективно усещане (мое и на още 3-4 души, с които сме си правили експерименти)
2. с мазнини е мноооого по-вкусно, отколкото само въглехидрати :)

А Владо92, дето е писал, че от мазнините не се възстановявали глюкогеновите запаси - имал съм периоди, в които съм тренирал всеки ден джудо, БДД или щанги и съм ял практически без въглхидрати. И бях един от най-издръжливите в на спрингите (въпреки че бях и един от най-тежките). А в случая говорим за тренировки с мнооого анаеробна работа, мнооого повече и от най-тежките ББ тренировки.

Не, всъщност друго исках да пиша :) има ограмна разлика между Тренировка и Тренировка :)
след едни тренировки мога веднага да ям мяйца с масло и сметана, след други ми трябва веднага въглехидрат :)

май имаше още нещо, но не се сещам в момента :)

поздрави

24.02.10
22:04

А добре примерно незаменимите мазнини омега 3,6,9 когато са смесени с бавен въглехидрат пак ли се омазнява. Примерно ядките са добър пример, или пък към салата от царевица, грах и други зеленчуци с доста въглехидрати като се добави авокадо или зехтин? Чувал съм, че тези мазнини един вид не се натрупват като подкожни, ами хем спомагат за по-добро здраве (кожа, нокти, мозък, коса и т.н.) хем спомагат топенето на подкожните мазнини.

25.02.10
08:38

Аз ще се хвана веднага за цифрите и ще кажа, че 30 грама мазнини са 270 калории. Мисля, че ти е ясно, че това почти по никое време на деня не можеш да си го позволиш. И наистина от книгите, които съм изчел  - добре е вечер да имаш малко въглехидрати и малко повече мазнини. Иначе мазнините спомагат въглехидратите да не влияят толкова много на инсулина, както и белтъчините също. Така, че смесвай винаги. Важно е съотношението.

25.02.10
09:41

И на мен ми е интересно това, че всички повтарят в един глас да не се приемат мазнини с протеините в следтренировъчното хранене. Да си призная, през деня гледам да намаля въглехидратите, а тренировката ми е по обяд. Съответно следтренировъчното ми ядене е протеин с мазнини. (нещо такова: 50 гр. кашкавал 48% мазнини, извара 100 гр., пушен бут 20 гр.).
В момента не мога да измисля разумен начин да направя бързо и що-годе финансово изгодно, вкусно, преносимо на работа и т.н. станаха много изискванията ми следтренировъчно ядене от въглехидрат с протеин.
Сандвич с хляб и чисто месо може би е ок, но пусти страх от тези въглехидрати в хляба, не ми се рискува.
Или шейк с вода, банан и протеин на прах...как ви се струва? Да де, пропуснах да кажа, че в момента се опитвам хем да трупам мускули, хем да чистя. Не ми казвайте, че е невъзможно, при мен се получава засега :)

25.02.10
16:08

Anelia препоръчвам след тренировка един сандвич с две филии пълнозърнест намзан с извара, нарязана на тънко краставица, нещо друго зелено и пилешко/пуешко месо . Този кашкавал според мен е излишен.Според мен напълното изключване на въглехидрат е грешно, защото все пак въглехидрата е главният източник на енергия . Преди и след тренирова въглехидрата е задължителен - 2 часа преди (закуска) и 1 след - хубави бавни въглехидрати + веднага след тренировка бързи. Най-важното е вечер да се внимава какво се яде. Аз хапвам салата със зеленчуци (в които има общо до 30,40 грама въглехидрат), извара и месо 2,3 часа преди лягане, е вярно лягам си лего гладен, но сутрин не умирам от глад както преди. Което за мен значи, че вечерта организма е хапвал мазнини, а не това което съм вечерял. Към това може 30 мин преди сън да вкарам една консерва риба тон или малко извара. Е мазнините не ичезват толкова бързо като при НВД, но се постигат по-добри резултати, защото човек изгражда навици. Имам приятели които гладуват 2,3 седмици преди море и после за 3 дена стават като прасета. И все пак човек не е хубаво да се лишава от нищо. Като ти се хапва сладко - отиди на тернировка след това си хапни каквото ти душа иска без да се чувстваш гузен. За всичко си има време. Повече движение и по-малко лакомия !

Мнението беше редактирано от JUGULUM на 25.02.10 16:12.

25.02.10
16:22

О, от доста време не ме гони лакомията. Ям редовно, когато огладнея леко (на 3-4 часа се случва) и не прекалявам. Дори сладко не ми се яде, защото не се оставям да “озверея” от глад. Закусвам мюсли с прясно мляко задължително (в тренировъчни дни слагам и лъжица протеин вътре), т.е. имам вече едно въглехидратно ядене още когато си отворя очите. Може би наистина ще си правя сандвич с пълнозърнест хляб, но само в тренировъчните дни. За тренировъчен ден имам само тежестите, но всъщност почти всеки ден имам някаква активност. След плуване или друго кардио (без тежести), какво се препоръчва да се хапва?
Извинявам се, че се намесих с моите въпроси в темата на човека :)

12.03.10
05:34

казано от kilima7 на 31.01.10, 22:48:

Съдейки по себе си смятам, че смесването на 2-те в едно хранене води до омазняване... Винаги ям или мазнини + белтък или въгл.+ белтък.

Зависи какви въглехидрати! Ако са скорбялни , не е много положително да ги съчетаваш с белтък! Затруднява храносмилането , както и мазнини с белтък е просто немислимо да съчетаваш.
По мое мнение (непрофесионално) белтъчините най-добре се съчетава със зеленчуци бедни на скорбяла , гъби , домати и някои видове млечни киселини(но не всички).въглехидрати е най-добре да се приемат със зеленчуци , гъби , домати (като доматите не трябва да се ядат с тестени изделия). Мазнините се съчетава добре с киселинни пр. , гъби, зеленчуци , скорбялни зеленчуци, картофи и прочие. Незнам дали ме разбрахте , но това е моето мнение :)

13.03.10
18:31

Всъщност действително като ям въглехидрати, примерно ориз самостоятелно не се чувствам надут .. ако го съчетая с дори малко парче месо ме избива на сънливост и се чувствам надут ...Може и да си внушавам

В момента съм на РБД и калориите ми от мазнини и въглехидрати за деня са горе долу по равно.Не е проблема в комбинацията,а от какво точно идват нутриентите.Въглехидратите трябва да са ти само бавни,мазнините растителни без термична обработка и животински с умерена термична обработка.Преди карах на ротация и комбинациите бяха предимно Б+М или Б+В ,но сега успешно комбинирам и 3-те без негативни последици,просто си следя калорийния прием и гледам да се храня с добра храна.

Мнението беше редактирано от Велико Иванов на 13.03.10 22:38.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1