Има ли ефефект от този прием на храна?

02.02.10
16:49

От няколко дена си правя  шейкове от овесени ядки, извара и мед. Много лесно го приемам и го пия по 3-4 пъти на ден и се получва общо около 400гр. овес, 500гр. извара, 200мед  на ДЕН. Така много лесно си набавям част от белтъците и въглехидратите ( според сметки )Въпроса е при такива количества и то системно, усвояват ли се пак всички белтъци и въглехидарати.

02.02.10
17:18

казано от Mr.White на 02.02.10, 16:49:

От няколко дена си правя  шейкове от овесени ядки, извара и мед. Много лесно го приемам и го пия по 3-4 пъти на ден и се получва общо около 400гр. овес, 500гр. извара, 200мед  на ДЕН. Така много лесно си набавям част от белтъците и въглехидратите ( според сметки )Въпроса е при такива количества и то системно, усвояват ли се пак всички белтъци и въглехидарати.

Звучи като абсолютна гад, но няма проблем с усвояването. Стига да не омазняваш прекалено, поркай си го ;)

02.02.10
18:17

Меда не е ли малко множко? Ако половината го приемаш сутрин, а другата половина след тренировка, окей, но може би е от моите критерии пригодени по моята генетика, ми се струва, че е множко. Както и да е. Ако не те запича овеса, ако изварата е читава (а не като тази, която аз ям - 1.20лв./кг.) е добре, дори може би малко повече, е добре. Аз също по едно време си набавях въглехидратите само от овес - 300-400гр. дневно и никакви други въглехидрати. Не знам дали ми се отрази по-добре от обичайната храна, но със сигурност не ми се отрази и зле.

02.02.10
21:36

Наистина звучи отвратително , сигурно меда убива гадната безвкусна извара . И мен ако питаш си набавяш почти всички въглихидрати които са ти нужни .

02.02.10
23:49

Има голяма  разлика между течната и твърдата храна... Дори шейкът ти да е в идеални пропорции на белтъчини, въглехидрати и мазнини, пак не е добра идея да си заместваш храненията с него.

03.02.10
08:53

казано от Flask на 02.02.10, 23:49:

Има голяма  разлика между течната и твърдата храна... Дори шейкът ти да е в идеални пропорции на белтъчини, въглехидрати и мазнини, пак не е добра идея да си заместваш храненията с него.

Можеш ли да го обясниш или покажеш източника ?

03.02.10
11:41

На кратко, човешкото тяло не е създадено да се храни с течности. Храносмилателната система си има нужда от твърда храна.
Когато изядем нещо, на организма ни му трябва определена енергия, за да го смели. Това явление се определя като термичен ефект на храната (thermic effect of food). С превръщането на храната в течност, ние на практика прескачаме по-голямата част от фазата с храносмилането, което освен, че намалява нужните калории за преработването и, забавя и метаболизма. Също така се губи и част от добрия ефект на фибрите. С две думи, все неща, от които никой тук не се нуждае. Освен това, организмът привиква към течната храна и това може да доведе до проблеми с храносмилането. Мързеливото хранене води до мързелива храносмилателна система.
Разбира се, това не означава, че не можете да си правите шейкове за закуска или за вечеря или да спрете да си пиете суроватката, но в никакъв случай не трябва да се прекалява.

03.02.10
12:43

Със смилането на храната и поемането и като течност, единствения процес, който пропускаш е дъвкането.

казано от Петко К на 03.02.10, 12:43:

Със смилането на храната и поемането и като течност, единствения процес, който пропускаш е дъвкането.

Принципно е така, да... но дъвкането има своето значение за стомашно-чревната дейност... греша ли?

03.02.10
12:47

Не знам, не съм задълбавал толкова.

Имам предвид рефлекторната връзка между дъвкането и ензимната секреция.

03.02.10
13:20

Е, храната не попада в стомаха във вида, в който излиза от блендера...

03.02.10
15:42

Идеята ти за шейка не е лоша,но само ако го използваш като заместител на едно две хранения и определено не е удачен за след тренировъчно хранене.За закуска е добра идея.Трябва обаче разнообразие и не трябва да се храним с едно и също нещо през целия ден.Съгласен съм с мнения относно течната и твърдата храна.

03.02.10
15:51

Нормално е да е така .. иначе анорексичките биха ги лекували само с протеинови шейкчета, какъв е проблема ... за 1 2 секунди да погълне шейка вместо да дъвчи истинска храна .. проблема може би е какъвто обясни ..

03.02.10
20:14

казано от Кольо Пияндето на 03.02.10, 12:51:

Имам предвид рефлекторната връзка между дъвкането и ензимната секреция.

Имаше някакво значение и за ензимите, да, но не съм особено запознат.
Последният път, на който се натъкнах на подобно твърдение относно течната и твърдата храна, беше преди няколко месеца, като препрочитах една книга на Том Венуто. Не си ги измислям аз тези работи :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1