03.12.09
14:14
Здравейте на всички!Много ми е интересно правите ли набирания и ако да по колко можете?В нашата зала има един уред който помага на краката,всъщност краката се слагат на нещо като пейка сгънати и уреда отдолу ги изтласква и помага на набирането,както и на кофичките.Преди правех доста на този уред,а сега вече мога благодарение на него и няколко бройки сама без помощ.Интерсно ми е има ли и други надъхани като мен за набирането и яко е така кой мускул спомага за повече бройки.В нашата зала няма момичета,които да се набират и затова питам тук.Аз съм полудяла на тема мускули,но при нас жените бавно стават,поне при мен:).
03.12.09
14:28
С машина и аз съм пробвала,там мога да правя.Самостоятелно обаче...уви,не.Мога 1,2 най-много.Има жени,който правят по доста.Лично аз познавам няколко.Малко или много опира също и до генетика.Ако си упорита,ще постигнеш целите си и да не те притеснява факта,че си само ти жена в залата,която прави набирания!!!Смело напред !
С практиката идват и резултатите.
Често използвана методика е гоненето на бройка без значение от сериите.
Пример:
Днес ще се набираш. Поставяш си определена бройка набирания, която ще трябва да направиш.
Примерно 20. И започваш...
Правиш първа серия 3 набирания, втора две трета две...и така до 20.
Според индивидуалната физическа подготовка на всеки бройката набирания варира. Първоначално като цел можеш да си поставиш и 10 набирания. Така малко по малко ще започнат да ти стават лесни. И след време няма да правиш 20 набирания в 10 серии, а в 2-3. :)
Но както казах, това е просто една методика. Каквото и да правиш, най-важното е самото набиране. С практика ще повишиш повторенията със сигурност. Защото мускулатурата на ръцете, рамената и гърба ти ще укрепне.
Успех!
Темата е хубава....аз по едно време се бях заела сериозно с набиранията - уточнявам, че при мен ставаше въпрос за подхват, който е по-лесният вариант. Макар че правиш ли бройка с подхват, неминуемо ще можеш и с надхват.
Схемата, която при мен беше започнала да работи (но не я довърших), беше гонене на определена бройка набирания в една тренировка в серии по две, после по три набирания, с едновременно намаляване на почивките между сериите.
Вертикалният скрипец също помага - най - общо казано, преодолееш ли собственото си тегло на скрипеца, би трябвало и да можеш да се набираш.
Ако не се отпускам напълно до долу, правех по 4-5 бройки в серия. С пълно отпускане (че и висене :lol:) - макс. съм правила 3, и то в най-добрите си дни и в единична серия. Но пък не съм и опитвала скоро, ето идея за разнообразяване.
Темата мускули - ами стават бавно, да, с тия нива на тестостерон. Но пък стават, особено с добро хранене като за мускулна маса.
Набирам се, да. С подхват от около година и половина, с надхват от скоро.
Проблемът е, че не мога да прогресирам...стигнах 5-6-7 набирания...и..толкова...повече от това не мога да мръдна. Ама..аз си и тежа бая :)
Започнах като първо дърпах собственото си тегло по няколко пъти на скрипец. След това започнах с опити на лостовете...Много ме бъзикаха момчетата в залата, но като започнах да правя по 5-6 набирания, ми се кефеха. С машина според мен е по-добре, защото така отработваш и техника.
За прогреса - трябват откази. Цели определена бройка (наоример 15) в колкото серии усоееш. Също така, мисля, че е добре да си правиш почивки - 1 месец правиш, след това почиваш 1, и следващия пак се мяташ на набирания.
Успех! И ако откриеш трик за прогрес, да го споделиш ;)
5,6,7 набирания са много добро постижение,поздравявам те!Аз повече от 4 немога и немога.Вдървявят ми се ръцете и това е.Не са ми фикс идея,но се кефя като правя набирания,защото може би се чувствам силна,всъщност чувствам напредъка.Всеки ден откакто съм пуснала тази тема си казвам,че ще пробвам с подхват да павя,но все забравям и като отида в залата си ги правя с надхват или с тесен хват(Има едни 2 дръжки,сложени близко една до друга, издадени напред незнам как да го обясня,дано сте ме разбрали).Чудя се като правя крака напрмер пак ли да се пробвам с набиранията или да правя набирания само в дните на ръцете??
Ако правиш набирания след или по време на тренировката ти за ръце е нормално да не можеш да се набираш и да ти се вдървяват ръцете. Просто мускулите ти не могат да понесат повече натоварване и отказват.
Абе, те повечето жени под упражнения за ръце разбират всичко, дето не е крака :lol:
То на мен набиранията също са ми слаби, така че няма да давам съвети как да ги подобрите :) Като открия начин, ще го споделя ;)
Мнението беше редактирано от Петко К на 06.12.09 19:36.
опитайте тази програма
http://www.dellanave.com/files/the_fighter_pullup.pdf
казано от Angella на 06.12.09, 18:27:
Чудя се като правя крака напрмер пак ли да се пробвам с набиранията или да правя набирания само в дните на ръцете??
Не казваш по какъв сплит работиш, но според мен прави набирания (ако искаш да прогресираш) 1 макс 2 пъти в седмица. Най добре в деня за гръб, като първо упражнение. Ако правиш кръгове или суперсерии, можеш да си отделиш набиранията като ‘стартово’ упражнение - започваш с няколко серии набирания с откази и поне минута почивка между сериите.
Това дръжките е неутрален хват, при мен той е равносилен на подхват. Надхватът ме трови и мисля, че е заради слаб долен трапец или лоша техника на набиранията.
Ако правиш надхват, имай предвид, че на повечето жени широкият надхват им е по-труден от умерено широк надхват. Може да пробваш по-тясно разстояние на ръцете :)
inspect, това изглежда интригуващо. мерси :)
казано от Петко К на 06.12.09, 19:35:
Абе, те повечето жени под упражнения за ръце разбират всичко, дето не е крака :lol:
То на мен набиранията също са ми слаби, така че няма да давам съвети как да ги подобрите :) Като открия начин, ще го споделя ;)
От доста време почти 2 години тренировките са ми разделени на мускулни групи.Преди и аз бях като доста неосведомени момичета и ходех в залата за да си приказвам с някой и да тренирам ей така за да се каже,че ходя на фитнес.От 2 години обаче всичко е коренно различно,така,че не слагай всички под един знаменател.Научих се вече :)
Inspect,мерси за програмата,трябва да се пробва.
Мнението беше редактирано от Angella на 07.12.09 12:07.
09.12.09
09:01
казано от Limka на 06.12.09, 16:19:
Набирам се, да. С подхват от около година и половина, с надхват от скоро.
Проблемът е, че не мога да прогресирам...стигнах 5-6-7 набирания...и..толкова...повече от това не мога да мръдна. Ама..аз си и тежа бая :)
Бая, бая, колко да е бая :)
Аз първото си силово възлизане направих на 100кг.
17 набирания за първи път успях да направя на 95кг. Нито на 90, нито на 80, нито на 70кг можех толкова :)
Така че ... :)
Друга идея за набиранията - постави си бройка, която искаш да постигнеш - примерно 10 набирания - и се старай да ги направиш за колко може по-малко време. Това е един от най-ефективните начини, с които съм си вдигал бройките на упражнения като лицеви опори, набирания и изобщо упражнения за бройка.
успех :)
казано от Лазар Радков на 09.12.09, 09:01:
Бая, бая, колко да е бая :)
Аз първото си силово възлизане направих на 100кг.
17 набирания за първи път успях да направя на 95кг. Нито на 90, нито на 80, нито на 70кг можех толкова :)Така че ... :)
Друга идея за набиранията - постави си бройка, която искаш да постигнеш - примерно 10 набирания - и се старай да ги направиш за колко може по-малко време. Това е един от най-ефективните начини, с които съм си вдигал бройките на упражнения като лицеви опори, набирания и изобщо упражнения за бройка.
успех :)
Бая..бая - 68 кг +/- ...което за момиче си е бая :)
Мисля, че проблемът е в това, че не успявам да си движа плешките нормално...та затова сега набирания с ластик и упражнения за подсилване на междуплешлието :)
Уф, това за сваляне на времето при чисти набирания ми е много трудно. Ще пробвам. Колко често се предполага, че трябва да се пробвам?
Иначе...за кипинг набирания...успявам да се боря с времето...и с бройката до някъде...Синди, Ева и Фран имам завършени успешно...е, времето ми не е толкова прилично, но ....от някъде се започва :)
09.12.09
09:30
Ахааа, междуплещието е основно звено - браво, че го работиш :)
Иначе това с времето можеш да го правиш през, до всеки ден, че и дори по 2 пъти на ден (сутрин и вечер).
Как да разбереш, дали да го правиш? Като почнеш серията и набиранията тръгнат тегаво и видиш, че няма да успееш да направиш колкот набирания правиш първата серия или пък ще ги направиш за повече време - заебаваш серия на момента и я оставяш за утре или вдругден. В този момент или нервната или адреналната система система не са на твоя страна :)
А иначе - много плътни 68кг, браво :up: :)
Не, не правя, защото не мога :red: Нито едно набиране не мога. Не мога да дръпна скрипец дори с половината от собственото си тегло :(
Но от днес съм започнала скрипеца с много тежко за мен и 3 повторения.
25.02.19
14:55
Правя набирания от една година като съм започнала буквално от нулата. В момента правя 3 серии по 7 набирания подхват. Започнах със скрипец като правех серии и стигнах до едно повторение със собственото си тегло (61 кг.). От там прогреса ми започна 🙂 През ден правя горна част, която включва и набиранията.