04.02.10
17:28
Chapter I - The Shame
Много мислих дали да го правя този дневник изобщо, но в крайна сметка реших публично да си описвам позора тук и с ваша помощ евентуално да направя от дефекта ефект.
Данни
възраст - 20г
тегло - 91кг (в момента)
височина - 188см
гръдна обиколка – 97 (не съм сигурен че я измерих правилно)
талия – 84 (не съм сигурен че я измерих правилно)
ханш – 100 (отново не съм сигурен дали съм измерил каквото трябва)
обиколки на китка и глезен – 19/29
процент подкожни мазнини - никаква представа но са Много
Малко предистория: (може да пропуснете тази част дори не знам защо я написах, а след като приключих се загледах че е доста дълго и въпреки това я постнах...)
1.Какъв бях преди?
Мисля че съм го казвал в друг пост, но ще се повторя. Живота ми беше сведен до това да седя по 10 часа пред компютъра и да ям сладко. Имал съм периоди когато не съм спал 2-3 дни. Имал съм дни когато не съм ял друго освен кроасани и чипс. Пиех много безалкохолни. Всичко което ядях беше вредно. Въпреки това не пуша и не пия (което може би е единственото хубаво нещо за момента). Никога преди това не съм тренирал. Признавам че доста обичам комерсиалните спортове(футбол, волейбол, тенис) доста играех когато бях ученик, но все любителската
2.. Как/Защо започнах да тренирам? - Имаше такава тема във форума, но предпочетох да го напиша тук. В темата имаше отговори от рода на : за да отслабна, за да надебелея, за да стана машина. Аз започнах да ходя на фитнес заради момиче. Много бях харесал една мацка, но съм притеснителен и комплексиран и не знаех как да и го кажа. Бяхме приятели и колеги. Та въпросното момиче ме попита един ден дали ходя на фитнес защото тя искала пак да почва тренировките, но и е скучно сама. Аз естествено казах че ходя, ходил съм редовно и прочие. Та почнахме да тренираме заедно и първите ми 3 седмици тренировки се въртяха главно около пътечките, велоергометрите(смисъл нейната тренировка явно се въртеше повече около кардиото, а аз бях там заради нея). Чат-пат хващах някоя гира уж да сгъвам за бицепс. Времето се мина момичето отиде да учи във Варна, така и не и казах че я харесвам. Остана ми само фитнеса. Реших вече че е време да започна с някои по-сериозни упражнения, но понеже бях нов и не разбирах нищо(не че сега разбирам нещо) направих голямата грешка да платя на инструктора в залата за да ми направи програма.(Нямам много пари. Рядко съм се ядосвал за похарчени пари, но това бяха най-зле похарчените 25лв в живота ми) Програмата беше безумна, но аз нищо не разбирах. Състоеше се от 4дневен сплит като имаше дни в които тренирах по 4 мускулни групи (по 3 упражнения за всяка група) и отделно по 30мин пътека. Така тренирах месец после започнах да чета форума и стигнах до извода че е време за нова промяна. Преструкторирах програмата и я съкратих до 3пъти седмично ходене в залата. Сега вече 5 месеца си тренирам по нея като всеки път се опитвам да вкарам нещо ново :пробвам ново упражнение или ще кача кг или ще добавя нова серия.
От както започнах да тренирам се минаха повече от половин година и през това време опитах да оправя храненето до колкото можах. Но при мене проблема е че вечно съм гладен. Мога за закуска и обяд да изяждам по 1 ръчен хляб и вечерта отново ще ми се яде нещо. Много е лошо това и въпреки че в момента целя покачване на мускулна маса и пак ям доста (според нормалните хора) за мене яденето е малко и има дни когато съм си гладен
Цели
По-добре изглеждащо тяло. Искам да започна да си харесвам тялото(приказвам малко несвързано)
Набиярания широк хват 3х10 (винаги съм искал да мога да се набирам, но нямам достатъчно сила да ги дигна тея 100 кила сланина)
Целя се доста доста нависоко, ама нали мечтите са безплатни. Което ми напомня една мисъл от филм : „Believe that dreams come true every day.
Because they do.”
В общи линии е това(трябва да започна да пиша книги)
очаквам да помагате отностно какво да махам какво да слагам при упражненията и храненето.
edit2 :
08.07.10 - На тази дата сменям заглавието на дневника. Исках да едитна първия пост защото в следващите няколко страници доста от хората го коментират и ако някой друг реши да прочете коментарите няма да схване смисъла. Старото заглавие беше : Дневникът на един неудачник (слаб дух - слабо тяло). Сменям го с : The g1ps passion (never surrender, never give up)
21.09.10 -Дненикът е във временен застой. Заглавието е “The g1ps passion[retired]’
24.12.10 - Разписвам дневника със звучното заглавие - On the road again
Глава 1ва - 04.02.2010
Глава 2ра - 07.07.2010
Глава 3та - 31.12.2010
To be continued…
Темата беше редактирана от Fallen на 10.11.17 16:17.
04.02.2010
Хранене
9:00 - ставане
9:05 - доза протеин
10:20 - 150гр. мюсли с 300мл прясно мляко + 1 варено яйце (по принцип ям овесени ядки защото са по евтини и дори повече ми харесват, но днес като се събудих установих че съм ги свършил а в магазините около нас не продават. Все пак на това мюсли пишеше 12гр белтък което пак не е зле)
12:30 - кисело мляко 2% + 1 ябълка + 1 портокал
14:30 - 150гр извара + 50гр. сирене + 150гр. картофено пюре + 1 купа грах(с телешко месо) + 100гр. пушено месо + 1 яйце + 2 филии пълнозърнест хляб + 150-200гр. салата зеле/моркови
16:30 - Тренировка
18:15 - доза протеин
20:00 - 150гр извара, 1 варено яйце + купа грах + 200-250гр печена скумрия + 200гр зеле/моркови + 50гр. сирене + 1 филия пълнозърнест хляб + 2 обикновени вафли
вода - към 2.5 литра
Тренировка
Гръб, Трапец, задно рамо (1упражнение), корем
10мин пътека (леко бягане 10та скорост)
1. Придърпане на горен скрипец 4х10
2. Придърпване на долен скрипец 3х10
3. Дърпане на машина 4х8
4. Гребане с дъмбел 4х8
5. Хиперекстензия 3х15
6. Повдигане на щанга за трапец (забравих как се казва упражнението) 5х до отказа (11-12)
7. Разтваряне на дъмбели в страни за задно рамо 3х10
8. Повдигане на краката от вис - 4х12
9. Коремни преси от наклон - 4х12
Цялата тренировка беше към час и половина
Мисля че не съм пропуснал нищо
edit: сериозно ограничих сладкото, но ми е голяма слабост и за това поне след тренировка 2 вафли мисля че може
Мнението беше редактирано от Fallen на 13.02.11 17:46.
До каде ни докараха тез жени... :D хехе
Успех ти пожелавам. И не забравяй да спазваш правилно хранене :)
04.02.10
17:57
След ставане вкарай бърз въглехидрат и също така протеина да не е 5 мин след ставане.Поне 10-15мин.
04.02.10
17:57
Охо имаме си втори Шишманкаджия :)
Купи си банани за след тренировка, като ти се яде сладко и махни вафлите. ;)
Пишеш много интересно ;) Прочетох ти целия дълъг първи пост от дневника. Пожелавам ти успех в постигане на целите!
казано от Intolerante на 04.02.10, 17:57:
След ставане вкарай бърз въглехидрат и също така протеина да не е 5 мин след ставане.Поне 10-15мин.
Признавам си не съм много наясно с тея неща, но в овеса няма ли нужните въглехидрати. Или имаш в предвид заедно с протеина да ги вкарвам тея въглехидрати? Ако можеш да дадеш пример за евтин бърз въглехидрат за който говориш ще ти бъда благодарен.
казано от Иван Шишманов на 04.02.10, 17:57:
комплимент ли трябваше да е това че не разбрах какво се опитваш да кажеш :)
казано от TheRunawy на 04.02.10, 18:00:
Купи си банани за след тренировка, като ти се яде сладко и махни вафлите. ;)
добра идея.
Здравей, gips! Честит ти дневник и успех с целите, които гониш!
Само бих те посъветвал да сложиш нещо не толкова негативно като аватар - например противоположното! :)
Тогава изведнъж всичко се променя! :)
04.02.10
18:07
Заглавието е малко пресилено, но дневничето си е екстра. Успех!
Хах ами благодаря на @Draken, @Anelia, @GRAH, @cecowe за добрите пожелания иначе отностно аватара... мисля че той отразява моментните ми разбирания за света. @GRAH да се надяваме скоро да го сменя с нещо по приятно. @cecowe пресилено или не мисля че е истина и ти го знаеш. Може би няма да го признаеш, но вътрешно в себе си мислиш за мен това което съм написал в заглавието.
Бързи въглехидрати са сладкото и плодовете. За закуска може да удряш 1-2 банана (из между другото) . За гръб започваш с горен скрипец широк хват ,после чукчета с щанга,после мъртва тяга и накрая като последно упражнение сложи гребане на долен скрипец.
Мнението беше редактирано от dbakalov на 04.02.10 18:27.
04.02.10
18:26
казано от gips на 04.02.10, 18:05:
казано от Intolerante на 04.02.10, 17:57:
Признавам си не съм много наясно с тея неща, но в овеса няма ли нужните въглехидрати. Или имаш в предвид заедно с протеина да ги вкарвам тея въглехидрати? Ако можеш да дадеш пример за евтин бърз въглехидрат за който говориш ще ти бъда благодарен.
Имам предвид веднага след ставане да го хапнеш тоя бърз въглехидрат за спиране на катаболните процеси.Бързи въглехидрати са мед,банани,стафиди,шоколад и т.н. Не става въпрос за някакво голямо количество,примерно 2 супени лъжици мед са достатъчни.
04.02.10
18:38
Когато бях на 15 , едно момиче каза ,че някой си имал плочки . И аз реших ,че искам тя да хареса мен и започнах и аз да искам плочки . След няколко месеца успях да влезна и за първи път в зала и да попрочета някои неща за хранене . Със залата бързо привърших тогава , но поне изхвърлих боклуците от яденето си . Ех , жени .
Яж по много , ама хубава храна . Успех с целите !
казано от dbakalov на 04.02.10, 18:25:
Бързи въглехидрати са сладкото и плодовете. За закуска може да удряш 1-2 банана (из между другото) . За гръб започваш с горен скрипец широк хват ,после чукчета с щанга,после мъртва тяга и накрая като последно упражнение сложи гребане на долен скрипец.
Мислех да засегна тягата в поста с тренировката, но реших да го спестя и сега малко съжелявам. Истината е че много ми харесва това упражнение. Само като видя някой с повечко стаж да го прави и ми се изпълва душата. Гледах доста клипчета из нета четох статията за упражнението, но дойде ли време да го направя упражнението и нещо куца. Не знам къде греша за да го поправя. Трябва да попитам някой, но всеки път когато тръгна да го правя (последните 2-3 тренировки за гръб) наоколо няма никой който да разбира. Май ме е страх да не се контузя от това упражнение. Чукчетата са чудесна алтернатива на гребането с дъмбел. Обещавам следващия четвъртък да ги пробвам и да напиша впечатленията си от упражнението
btw: малко тъп въпрос, но има ли някакво ограничение за спам или нещо такова? Защото се олях, признавам си, но ако редактирам едно и също мнение ще изпуснете мисълта ми
04.02.10
19:11
gips… Какво е било - няма значение. Важното е какво ще бъде от тук нататък. Прати картичка или цвете на Дамата, заради която си влязъл във фитнеса, защото тогава и заради нея е започнала промяната. Виждам, че имаш желание да се учиш, да се развиваш, да успееш... имай ми доверие, неподозирано малко хора имат тези сили, повечето искат готова рецепта с моментално действие и ги мързи. Опитал си някои неща, имаш опит зад гърба си, който вече ти служи... прав ли съм? Хайде, дай да говорим по-бодро. Храненето за днес, което си написал, е повече от прилично в моите очи. Единствено вафличките бих преместил веднага след тренировка (с протеина).
Ще наглеждам дневника ти. Уверен съм, че не е далеч времето, в което ти ще минеш на по-високо ниво. Единственото, което се иска, е да си уверен и търпелив... резултати ще има и ще ти харесат. Пиши смело, коментирай, питай - дневникът е за това. Желая ти успех! (всъщност ти вече си постигнал една немалка част от него!)
04.02.10
19:23
казано от gips на 04.02.10, 18:21:
Хах ами благодаря на @Draken, @Anelia, @GRAH, @cecowe за добрите пожелания иначе отностно аватара... мисля че той отразява моментните ми разбирания за света. @GRAH да се надяваме скоро да го сменя с нещо по приятно. @cecowe пресилено или не мисля че е истина и ти го знаеш. Може би няма да го признаеш, но вътрешно в себе си мислиш за мен това което съм написал в заглавието.
Още повечве ме обърка. :D
казано от gips на 04.02.10, 18:05:
казано от Иван Шишманов на 04.02.10, 17:57:
комплимент ли трябваше да е това че не разбрах какво се опитваш да кажеш :)
Кръвна обида. Невярна при това. По-скоро приличаш на мен, с дългите и широки - като започна да пиша, нямам спиране. Но това е и хубаво нещо. Просто си по-откровен и директен, не заобикаляш по смекчените думи. Докато Шишманов е друга история, за която не ти трябва да знаеш много.
Мнението беше редактирано от ~ DN на 04.02.10 19:34.
04.02.10
19:52
Tам започва пътят, където друг един ще свърши :)
поздрав http://www.youtube.com/watch?v=CfZBMQoNxJM
04.02.10
20:19
gips просто гледай да не се превърнеш в поредния форумец, който много пише, а малко действа което си личи и от резултатите му.
Ограничи, сладките неща, повиши белтъчините, избери си тренировка според стажа, въоръжи се с търпение. Гледай да не се теглиш всекидневно, прави си измервания веднъж месечно сутрин на гладно, евентуално снимки, някой ден ще се връщаш и ще си спомняш със задоволна усмивка какъв си бил във физически аспект.
Не бързай с добавките, седни и си изчисли приблизително какви пари можеш да даваш за храна, колко време седмично имаш за приготвянето и, колко често можеш да тренираш.
Постави си някаква реалистична цел и просто я следвай постепенно.
И помни нещо много важно от мен, истинската промяна започва отвътре навън.
Добро утро съфорумници
05.02.2010
Хранене
08:20 - ставане
08:25 - 2 кубчета шоколад
08:40 - суроватъчен протеин
09:40 - 150гр. мюсли с 250-300мл. прясно мляко 1.5% + 1 варено яйце + 1 банан
12:10 - пилешко бутче с картофи на фурна + 1 варено яйце + 150гр извара + супа топчета + 3 кисели краставички + 2 филийки пълнозърнетс хляб
15:30 - кисело мляко + ябълка + портокал + банан
18:30 - 2 сандвича (4 филийки пълнозърнест хляб + 100гр пушено месо + салата зеле/моркови + лист китайско зеле + лютеница +50гр извара ) + 1 варено яйце
21:20 - 150гр извара + 1 банан
22:45 - суроватъчен протеин
вода - към 2.5 литра
Тренировка
Днес няма да тренирам.
казано от Иван Шишманов на 04.02.10, 20:19:
gips просто гледай да не се превърнеш в поредния форумец, който много пише, а малко действа което си личи и от резултатите му.
Ограничи, сладките неща, повиши белтъчините, избери си тренировка според стажа, въоръжи се с търпение. Гледай да не се теглиш всекидневно, прави си измервания веднъж месечно сутрин на гладно, евентуално снимки, някой ден ще се връщаш и ще си спомняш със задоволна усмивка какъв си бил във физически аспект.
Не бързай с добавките, седни и си изчисли приблизително какви пари можеш да даваш за храна, колко време седмично имаш за приготвянето и, колко често можеш да тренираш.
Постави си някаква реалистична цел и просто я следвай постепенно.
И помни нещо много важно от мен, истинската промяна започва отвътре навън.
Ами да ти кажа предпочитам да чета от колкото да пиша в тоя форум. Причината е че няма смисъл да пиша защото в повечето случай ще се изказвам неподготвен. Мерси за съветите. Отностно това последното признавам че ти не си единствения човек който ми го е казвал. Колкото и да ми го повтарят, или не го разбирам, или не мога да го изпълня. Чувал съм думи от рода на: Как искаш да те хареса някой, като ти самият не се харесваш.
Мнението беше редактирано от Fallen на 07.02.10 09:19.
edit: дали не е по добре да разменя местата на изварата и протеина. Има ли смисъл да се приема протеин толкова късно? Къде да го вместя?
05.02.10
10:13
казано от gips на 05.02.10, 10:07:
edit: дали не е по добре да разменя местата на изварата и протеина. Има ли смисъл да се приема протеин толкова късно? Къде да го вместя?
Суроватъчният протеин преди лягане не е ефективен, твърде бързо се усвоява, за да има смисъл за през нощта. За тогава остави само изварата. В почивен ден приемай една доза протеин сутрин след ставане.
казано от gips на 05.02.10, 08:14:
Ами да ти кажа предпочитам да чета от колкото да пиша в тоя форум. Причината е че няма смисъл да пиша защото в повечето случай ще се изказвам неподготвен.
И да искаш, не можеш да заобиколиш този път. Всички минаваме през него. Аз все още се лутам като муха без глава. Но не в минало време, ами в сегашно продължително - не съм спирал и не мисля скоро да спирам.
казано от gips на 05.02.10, 08:14:
Как искаш да те хареса някой, като ти самият не се харесваш.
От опит: това не е вярно. Поправка - личен опит.
Мнението беше редактирано от ~ DN на 05.02.10 12:42.
Нека обобщя днешния ден в нов пост. Зеленчуците ми бяха малко(при това и консервирани) иначе храната беше доволна(като количество). Май прекалих с бананите, но сега в 11 часа не съм гладен въобще. Днес научих две важни неща благодарение на @Кольо Пияндето и искам публично да му благодаря. Прочетох ги от два други дневника(убий ме не се сещам на кои хора бяха) Първото е че трябва да махна маргарина окончателно. Живеех в заблуда че маргарина е добър заместител на маслото. Аз мислех че маслото трябва да се избягва. Грешката е поправена и при първа възможност ще си купя от това немското масло. Второто е че спрях кетчупа. Найстина много много ми харесва, но трябва да се лишаваш от нещо за да получиш друго. Кетчупа е заменен с лютеница.
Сега питането за утре е как да приемам протеина защото ще тренирам сутрин. Замислил съм нещо от рода на: 8 часа закуска, 9:30 тренировка, 12:00 протеин... другата доза мога да я взема 20мин преди закуската или следобяд към 14:00. Вие какво ще ме посъветвате?
казано от RogerF на 04.02.10, 19:52:
поздрав http://www.youtube.com/watch?v=CfZBMQoNxJM
чак сега забелязъх поздрава. Понеже съм леко ядосан/депресиран след като го изслушах малко ми оправи насторението. Позволи ми да ти върна поздрава http://www.youtube.com/watch?v=1mjlM_RnsVE . Може и да не ти хареса (да ти е слабо), но мене силно си ме влече. Поздравявам и всички които им харесва тоя стил музика
извинявам се за повторния пост исках да си редактирам горното мнение, но по погрешка пуснах пост и сега не мога да го изтрия
Мнението беше редактирано от Fallen на 05.02.10 21:46.
Браво за дневника! Доста интересно ми бе, това което прочетох. Само искам да те посъветвам никога да не правиш “определено нещо” за дадено момиче. Не се изразих много добре, ама ме разбра..
Това, че си комплексиран - спокойно, всички са така, само че едните си казват, а другите го крият.
Браво и за това, че си грамотен. Ще следя дневника ти с интерес. Много успехи ти пожелавам ;)
Мнението беше редактирано от Nikolayo на 05.02.10 21:57.
05.02.10
21:53
Абе ей кви са тия неща, я отивай да топниш чушлето, трябва ти сериозен стимул момче.Самосъжалението не е опция.Live it or die :)
http://www.youtube.com/watch?v=_YCGtT_FRYg
Tрябва ти яко кросфит, това ще те оправи , хаха.Откъде каза че си?
Tова е разликата да си интелигентен от това да си прост.Простия му трябва малко да е щастлив и бързо му минава, интелигентния не е човек тръгнал на духовно пътешествие, а духовно същество тръгнало на човешко пътешествие.Мисленето не води до хубави неща, живей си живота, изпростей малко.
Мнението беше редактирано от Десимир Петров на 05.02.10 21:57.
06.02.2010
Хранене
07:50 - ставане + 1 банан
08:15 - 150гр. овесени ядки с 250мл прясно мляко 1.5% + 1 варено яйце
09:20 - суроватъчен протеин
09:30 - Тренировка
11:15 - суроватъчен протеин
12:30 - супа топчета + 150гр. извара + 4 пилешки крила +1 варено яйце + салата зеле/моркови + 2 филийки пълнозърнест хляб
15:40 - кисело мляко 2% + ябълка + портокал
18:45 - 4 филийки пълнозърнест хляб салата зеле/моркови 80-100гр. извара 1 варено яйце 80-100грама пушено пилешко месо 50гр. пастет + малко лютеница (сичко тва е направено на два сандвича)
21:30 - 150гр извара
вода - 2.5 литра
Тренировка
рамо, крака, корем
10мин колело 10та скорост (загрявка)
1. раменни преси - 3х10
2. повдигане на ръце встрани - 3х10
3. повдигане на ръце напред - 3х10
3. клекове - 4х8
4. лег-преса - 3х12
5. екстензия на бедрен мускул - 3х12
6. флексия - 3х12
7. калф машина за прасец - 3х15
8. повдигане на краката от вис 4х12
9. коремни преси от наклон 4х12
довечера когато имам повече време ще си добавя впечатленията от днешната тренировка и от храненето
казано от Nikolayo на 05.02.10, 21:53:
Само искам да те посъветвам никога да не правиш “определено нещо” за дадено момиче
Ние ако за жените не се раздаваме какво ни остава?
казано от RogerF на 05.02.10, 21:53:
Tрябва ти яко кросфит, това ще те оправи , хаха.Откъде каза че си?
Tова е разликата да си интелигентен от това да си прост.Простия му трябва малко да е щастлив и бързо му минава, интелигентния не е човек тръгнал на духовно пътешествие, а духовно същество тръгнало на човешко пътешествие.Мисленето не води до хубави неща, живей си живота, изпростей малко.
Кросфита ми се струва че не е за мене. Евентуално след време като натрупам малко опит в залата. От София съм. То за да мислиш трябва първо да го можеш. Никога не ми се е отдавало мисленето. Живея живота до толкова, до колкото ми позволява.
Мнението беше редактирано от Fallen на 07.02.10 09:19.
06.02.10
10:48
Ако не ти се отдаваше мисленето, нямаше да се самосъжаляваш.Кой мислиш , че може да ти помогне?Аз ли?Някой съфорумец?Бог?Само ти можеш да го направиш, а като гледам, май си се отказал.Или може би не?Иначе не би си направил дневник, ако не искаше да споделиш и не искаше да бъдеш част от нещо, в случая малка виртуална общност.
Докато някои хора са на дискотека в събота вечер и вече изтрезняват за 2ри път, аз сега се прибирам от работа и реших да си допиша дневника за днес.
Описание на деня като цяло:
Започвам с храната. Мисля че беше зле Сутринта много ги претупах нещата, но просто с тея 2ри смени в работата трябва да тренирам сутрин. Тоя протеин преди/след тренировка въобще не знам дали се е усвоил. Също лошо беше че свърших сиренето предния ден. Месото беше малко. В момента 11:15 съм гладен, но няма да ям. Ако може някой да се наеме да ми изготви един примерен вариант как трябваше да изглежда храненето ми по часове за да не допускам пак грешки другата седмица. Имам и въпрос отностно пастета. Трябва ли да се избягва? На консервата пише че в 100гр се съдържа 15гр. белтък, 28гр мазнини(не пише колко % от тях са мононаситени) и 1гр въглехидрати
Тренировката не мога да я определя каква е била защото от написаното до тук в дневника ви става ясно че не разбирам много. Мисля все пак да заменя в следващата тренировка 3тото упражнение(повдигане на ръце напред) с вертолет изпълняван с крив лост. Днес докато тренирах получих съвет, който сметнах че е добър и реших да го споделя за да може и други хора да се възползват от него. Истинноста на съвета варира и ако някой мисли че не е верен нека напише. Та правя си аз клековете(правех ги на смит машината), а до мене чака здраво момче (мислех че иска да прави и той на смита защото е само 1 в залата). Свършвам аз серията, а той ми задава въпрос с особено висок тон: Абе момче к’во правиш ти бе? Поглеждам го и свивам рамене в знак на незнание. “Искаш да си докараш лоша контузия ли?” продължава той. Отново мълчание от моя страна. “Като се изправяш с щангата се изправяш почти на пръсти(отлепям петите от земята) и натоварването ти отива в коленете. Болят ли те коленете? Аз казвам не, но всъщност се замислих че последните 2-3 пъти когато правех крака след тренировката, когато сядам в съблекалнята при самото сядане усещам лека болка и дизкомфорт в коленете. Отделно (казва той) така можеш да скъсаш и ахилес. Знаеш ли колко е лоша тая травма? Ще седиш 5 месеца в гипс, а да не говорим после колко време ще трябва да ходиш на рехабилитации. Оправдах се че единственото нещо което гледам когато правя упражнението е кръста да ми е прав, защото мисля че той се явява най-проблемен при това упражнение. Предложи ми да се изнеса малко пред смит машината, и отдолу да сложа 2 дискчета по 1кг. Клякането да е до седеж, а при изправянето да се стремя цялата тежест да отива в петите. Не знам до колко е истина това, но още след 6тото повторение усетих че напрягам главно бедрата и нищо друго. По принцип правя 4х10 клекове, но сега след 8мото повторение просто нямам сили да продължа(по това съдя че май метода му действа). А и да добавя че днес не усетих болка в коленете след тренировката
казано от RogerF на 06.02.10, 10:48:
Ако не ти се отдаваше мисленето, нямаше да се самосъжаляваш.
Бъркаш самосъжаление с реализъм, но не искам да навлизам в подробности. Нека за напред да се концентрираме върху важните неща.
edit: пак се улях с поста. Моля за извинение тези който ще го четат.
Мнението беше редактирано от Fallen на 06.02.10 21:45.
06.02.10
21:58
Клякай със свободна тежест по-добре.
При клека на смит машина не се изисква да пазя равновеси и мога да се съсредоточа изцяло върху изтласкването. Другия плюс който намирам е че ми придава една сигурност и дори и да не мога да се изправя след последното повторение (още не се е случвало) ще мога да закача щангата. Време е да лягам че имам силна нужда от сън.
Със свободна тежест се тренира цялото тяло,още повече за начинаещите,поради простата причина че няма какво да изолират и не извиличат ползата от упражнението :)
Мнението беше редактирано от vortex на 06.02.10 22:45.
Една от целите ти е да правиш 3x10 набирания - мисля, че е логично тогава да започнеш да се набираш.Дори от 1,2 да започнеш, пак е добре и ти гарантирам , че до 3 месеца ще правиш 3x10 .
07.02.2010
Хранене
9:00 - ставане + 10-15гр. стафиди (ставането е с доста мъка поради факта че снощи за първи път от много време не можах да заспя бързо)
09:20 - протеин
10:20 - 150гр. овесени ядки с 250мл прясно мляко 2% + 1 варено яйце
12:20 - салата зеле/моркови + 1 варено яйце + 50-60гр сирене + 50-60 гр шунка + 2 филийки пълнозърнест хляб + 2 печени пилешки крила(от вчера) + супа (картофи и телешко има като я разбърквам) +150гр извара
(другите ще ги дописвам че още не съм мислил какво ще се яде)
15:45 - Кисело мляко 2% + 1 банан + 1 портокал
18:45 - 4 филийки пълнозърнест хляб + 1 варено яйце + салата (зеле/моркови) + 50-100гр извара + 80гр пушено пилешко месо + 30гр пастет + лютеница
21:25 - 200гр. извара + половин кофичка кисело мляко 2%
Течности - 2.5 литра вода + чай
Тренировка
Днес е почивен ден от към тренировка
Добро утро. Искам да кажа че си взех поука и съм много доволен от мненията ви отностно клековете. Следващата Събота ще ги правя (или поне ще ги пробвам) с щанга. Винаги съм се чудил има ли разлика м/у 50кг на смита и 50кг свободна тежест (нека вземем пример с лежанката) Би трябвало напрежението да е еднакво, но въпреки това ако правя на обикновенна лежанка ги докарвам до повече повторенията.
казано от kilima7 на 06.02.10, 23:38:
Една от целите ти е да правиш 3x10 набирания - мисля, че е логично тогава да започнеш да се набираш.Дори от 1,2 да започнеш, пак е добре и ти гарантирам , че до 3 месеца ще правиш 3x10 .
1 набиране. 1 скапано набиране. Това е всичко на което съм способен. Дори не си струва да го записвам в дневника. Още при второто набиране стигам до половината и просто спирам(забивам). С горния скрипец правя с 60кг. Това е близо с 30 кг по малко от теглото ми. Мисля че на този етап коментара отностно набиранията ще е излишен ...
На всички съфорумници пожелавам една тиха и спокойна Неделя.
Мнението беше редактирано от Fallen на 07.02.10 21:34.
Скапан ден. Скапана зима. Яденето не ми стигна. Месото беше малко и опитах да компенсирам с повече извара. Цял ден ми се спи, но сега когато се прибрах от работа и трябва да си легна се разсъних. Дано новата седмица почне малко по-добре.
Мнението беше редактирано от Fallen на 07.02.10 21:33.
07.02.10
22:33
При клека на смит машина не се изисква да пазя равновеси и мога да се съсредоточа изцяло върху изтласкването. Другия плюс който намирам е че ми придава една сигурност и дори и да не мога да се изправя след последното повторение (още не се е случвало) ще мога да закача щангата. Време е да лягам че имам силна нужда от сън.
Да , по същата причина един Димитър Димитров прави лег на смит , да изолирал гърдите . Както и един мой приятел . Но просто виждайки по какъв начин начинаещите изпълняват упражнения за крака . Онзи ден в залата видях някъв тип , който отиде на смита сложи си краката зад щангата и правеше полу-клекове с наклон и доста неконтролирани движения , като петите му бяха издигнати а коленето яко хвърчаха напред , задника нямаше много много участие . Ако това беше със свободна щанга , той никога не би могъл да заеме тази неправилна позиция , просто би паднал ако опита . Той ще се нагласи според щангата . И аз 2 пъти съм се затискал на на клек и не е приятно , но трябва да се подбира тежестта , а и да се пуска щангата ако има нужда . Свободна тежест си е свободна и смита не е адекватна замяна . Все пак не като без нищо ,но не е за предпочитане .
Доста сериозен трябва да си с набиранията , ако искаш 3х10 ,а в момента правиш само едно . Прави и в нетренировъчни дни . За мен най-лесното набиране е в тесен подхват . Викай хора да ти помагат . Бъди сериозен не само със скрипците , въпреки,че те имитират набиране ,а и с тягата и гребането ако правиш . Тежко там ще гарантира повече сила в гърба . Примерно аз не можех да направя нито една кофичка когато започнах , и за 6 месеца бях правил 2-3 пъти , но тренирайки трицепса предимно с тесен лег , сега съм правил 18-19 кофички на първа серия . Затова смятам ,че другите упражнения ще ти дадат сила и за набирания .
Мнението беше редактирано от Evgeni Nikolov на 07.02.10 22:41.
08.02.2010
Хранене
04:55 - ставане с 20гр. (на око) стафиди
05:15 - доза от протеина
08:30 - 150гр. овесени ядки с 250мл. прясно млчко (1.5%) + 1 варено яйце
11:10 - кофичка кисело млчко 0.1%(за разнообразие) + 2 кивита + 1 портокал
14:00 - 5 филийки пълнозърнест хляб + 1 варено яйце + 80гр. шунка + 100гр. извара + 30гр. пастет + салата (зеле/моркови) + лютеница + 50гр. сирене
16:00 - протеинов шейк
17:30 - 100гр. сирене + 80гр. кашкавал + 2 топени сирена (от тея триъгълните) + 120гр руло стефани(кайма+варени яйца+кисели краставички+лук)
20:30 - салата (зеле/моркови) + 150гр извара + 1 варено яйце
Течности - към 2.5 литра вода + 2 чая
Тренировка
Липсва
Мнението беше редактирано от Fallen на 10.02.10 13:54.
казано от gips на 07.02.10, 07:41:
1 набиране. 1 скапано набиране. Това е всичко на което съм способен. Дори не си струва да го записвам в дневника. Още при второто набиране стигам до половината и просто спирам(забивам). С горния скрипец правя с 60кг. Това е близо с 30 кг по малко от теглото ми. Мисля че на този етап коментара отностно набиранията ще е излишен ...
Ами не си прав :)
Пример - преди около 2 месеца - не можех да правя нито едно набиране... После се научих да правя 1. След това се опитвах на единички. После единички и двойка. Успявах няколко пъти и 3 поредни да направя. Не казвам, че е някакво супер постижение - но при положение, че напоследък по разни причини съм понамалила тренировките, и че не гоня толкова постижения - напредък си е :) Със сигурност, ако си постоянен, напредъкът ще ти е доста по-бърз от моя, така че опитай - нищо не губиш.