06.02.10
15:56
Смятам, че освен липсата на апетит и вкусна храна, много от вас се сблъскват със следния проблем - липсата на време за чести хранения. От много отдавна се чудя следното:
Първо, ако някой може да потвърди теорията (или факта, не знам), че сутрин може да се увсои повече протеин поради недохранването нощем. Ако да, това важи ли за през целия ден - сутрин обилна закуска с много протеин, в ранния следобед същия обяд, следтренировъчно и хранене преди сън - това са три основни хранения, между които има дупки от по 5 часа, примерно, ако ставаме в 6ч. и лягаме към 00ч. (както аз правя).
И ако това нещо важи за през целия ден, възможно ли е на базата на това да се изготви режим с по 50-60гр. протеин на хранене за общо три хранения дневно. Тук мога да се опитам да го защитя с думи на треньор и състезател от сайта t-muscle.com Christian Thibaudeau, който твърди, че и на едно хранене да погълнеш 3000 калории (воинска/викингска диета, което той междудругото е тествал сам), пак се зачита както биха се считали 5-6 дажби за деня и че според последните му проучвания единствената цел на честите хранения е контрол над апетита.
Ако всичко дотук е така и е вярно и приложимо (нека преди да го обсъдим, просто да допуснем, че е приложимо), то ако и трите хранения за с много солидни количества казеин, отново ли тялото ще “страда” от недохранване, въпреки, че 60гр. казеин могат да предотвратят катаболни процеси за доста дълги часове, следователно тялото не би трябвало да е недохранено с такова количество казеин, затова по пътя на логиката не би могло да усвои 60-те грама, за които говоря (примерно казвам 60гр.).
И последен въпрос, следван от предния (както и останалите), ако казеина може да предотврати катаболни процеси през деня, то възможно ли е да се изкара с едва 120гр. (отново примерно) казеин за целия ден? Ако да (отново ме съмнява, че отговора ще бъде “да”, но отново да допуснем, че ще бъде вярно), това след като стопира тялото да изяде собствените си мускули и сланини, възможно ли е да провокира дори растеж?
ВНИМАНИЕ: Не ми трябват отговори от сорта на “ако са ти проблем парите, яж яйца и извара”, или “не си мъти мозъка с глупости, ами прави както всички ние правим”, или пък “не се занимавай с глупости и не експериментирай, има си доказани методи” и т.н., абе, разбрахте идеята. Трябва ми просто отговор/мнение на/по тези въпроси, пък какво ще правя аз си е изцяло моя и ничия друга работа.
Темата беше редактирана от ~ DN на 06.02.10 16:00.
Трябва в храненията си да включиш източници на протеин с различна скорост на усвояване.Все пак си има риск от омазняване.Поради големите моментни приеми на храна и после не малката разлика до следващото хранен от 5-6 часа.
За думите на Тибоуду не допълних, че не е една причината за честите хранения - контрол над апетита, ами също така, че не води до омазняване многото храна наведнъж. Затова споменах воинската диета - тя се състои от едно хранене за целия ден и въпреки това е диета за отслабване.