Относно болки в колянната става и тренировката за крака.

06.02.10
14:59

Здравейте, колеги! Имам един въпрос към вас.
На 25 г. съм, тренирам от 3 години и 8 месеца, като крака малко съм правил.
Едва последните 6-7 месеца правя без да ги спирам. Преди съм правил по 1-2 месеца и после съм ги спирал.
Целта ми е просто да ги стегна, не целя обем. Ето защо винаги правя по 15 повторения с доста леки килограми.
Въпреки това, появява се една болка в колянната става, дето не мога да кажа къде е точно. МОже би над капачката.
При всички случаи болката не е силна,но просто при движение някак е неприятно понякога. Не се чувстваш мнго стабилен в коляното и малко понаболва. Има и пукане в коляното.
Тези дни мислех да ги спирам тея крака. Притеснявам се, като стана по-възрастен, едва ли не да стана инвалид нещо или да не мога да ходя.
Сега ми хрумна да пробвам с някакви такива наколенки. Тези ластичните превразки и да си стягам коляното, защото никак не ми се спират тренировките за краката. Знете, че са си важни доста.

Какво мислите? Ще помогне ли, ако стягам коляното при тренировка?
Някой да има същите оплаквания?

06.02.10
17:22

Дай още инфо по колко пъти седмично ги тренираш и как точно

06.02.10
17:56

краката ги тренирам веднъж седмично. Правя следното:

1. Клекове на Смит машина - 4-5 серии по 15 повторения с около 50 кг. (не клякам до долу, а докато бедрата станат успоредни на пода и стъпалата са ми малко напред)

2. упражнение за задната част на бедрото на машина - 4 серии по 15 повторения с 20 кг.

3. упражнение за предната част на бедрото на машина - 4 серии по 15 повторения с 20 кг.

4. прасец - 4 серии по 15 повторения с 40 кг.

Интензивността е по-голяма, като повторенията ги правя по-бързичко, тъй като и килограмите не са много.
Пробвал съм и по-бавничко да ги правя повторенията- единия път добре, следващия път пак малко болка имаше следващите дни.
Притеснява ме повече пукането/

06.02.10
20:41

оффф и аз имам същия проблем с коляното, болиме само при клековете, не съм ползвал ластици и не мога да ти кажа дали помагат, просто ги тренирам с леки тежести максимум 40 килограма от там нагоре ме наболява, надявам се с времето да заздравеят коленните връзки и областта като цяло. Успех с коляното.

06.02.10
21:00

Единственото, което виждам е да спра да правя крака за малко, за да отшуми каквото има и после по-внимателно просто и това е:)Успех и на теб!

06.02.10
22:08

Може би е добре да намалиш тежестта на клека съвсем символично или го махаш направо.За предна част на бедрото може само 3 серии.И това че правиш първо за задно бедро,не знам не е ли по натоварващо.Бях травмирал леко дясното коляно.Оставих краката почти една година.Но след толкова време започнах прасеца с повече килограми отколкото бях прекъснал.Само на задното бедро има лек спад на силата.Нещата се оправиха и сега нямам проблем.За предната част съм правил 3х15 с 50 кг,но зависи и каква е машината разбира се.На калф слагам и 65 кг 4 серии по 15.Прекъсни или карай с минимални тежести под прага на болката.

а техниката как е? сигурен ли си в нея? да не би там да е проблема

07.02.10
06:18

моето мнение е да не се спират тренировките на краката просто да се свеждат тежестите до минимум мисля си , че така по бързо ще отшуми болката и ще заздравеят, прави си клековете с 30кг и ако те наболява и така, измисли си безболезнен начин да ги тренираш но не ги отписвай.

Мнението беше редактирано от Антон88 на 07.02.10 06:20.

07.02.10
08:44

Благодаря ви за мненията.:)
За техниката съм сигурен,да. Винаги съм наблягал на нея, а не на килограмите.
Иначе ,като килограми - на Смит машината просто слагам 2 десетки и 2 петички - струва ми се супер малка тежест,но явно трябва да я намаля още.
Като гледам другите правят с някакви супер тежки килограми. Чудя им се как нямат проблеми:)
Ще видя какво ще направя. Всеки случай май ще им дам малко почивка и после ще видим.:)

07.02.10
08:52

Много голяма грешка е НЕтренирането на краката, защо не искаш да са ти по-големи ?
Относно болката - не разгряваш добре, около 10тина минути поне загрявай капачките и отделно разтягане, че и малко колело не е зле да повъртиш. Прави клекове - гарантирам ти няма да имаш проблеми - аз по стечение на инцидент, получих удар, който ми усука коленните връзки на лявото коляно - 2 седмици не можех да спя по корем или по гръб, не можех да ходя нормално, защото кракът ми не можеше да се изпъва. Бях на 2 вида болкоуспокояващи. 2-3месеца беше невъзможно да правя крака, след това от страх правих само лег-преси и екстензии, защото имаше болка и не отшумяваше. Реших 1 път да пробвам да поклякам и усетих, че изобщо не ме боли и така след 3-4 тренировки кракът ми се възстанови напълно, до сега нямам грам проблеми с него.

07.02.10
10:13

Mish0, не искам да са ми големи краката- не ми харесват големите крака просто. По-широк в раменете и по-слаби крака,но релефни ми изглежда по-ателетично, не знам:)Аз и в горната част на тялото не съм голям,а краката ми по ген са ми малко по-големи, та за това.
Сигурно пак ще ги правя, защотото ми харесва резултата, а и краката трябва да си се правят.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1