Прием на сурови яйца?

Прескочи до:
ГН

19.11.09
19:44

Махни ги суровите яйца.

20.11.09
06:56

казано от ShoCkk на 19.11.09, 11:43:

ми добре .. аз ще ти кажа че се храня изключително неправилно .. ям някъде 1 грам протеин на тегло .. почти всеки ден ориз и спагети в доста големи количества .. каквото си искам и някъде по 3 пъти на ден общо ...тренирам на лостове и 1 2 пъти в седмицата фитнес.. ама си седя с 42 санта ръка .. сравнително изчистен .. приемам само витамини .. и какво ..

Браво ти си генетичното чудо за 21век.

казано от ShoCkk на 19.11.09, 11:43:


да тръгна да наливам акъл на хората че така се прави ... а не като тях .. щото виждаш ли аз така правя .. и да им философствам .. над сигурно 95 процента от хората си готвят месото от столетия .. това че на другите 5 процента са им здрави зъбите от сурово месо и са написали книга как влиае върху определени хора.. очевидно първобитни .. не значи че трябва да ръфаме сурово месо :D не че някой неща не са полезни сурови и може да се експериментира .. ама ти говориш толкова убедено че трябва да сменяме печеното месо с сурово и така нататък за да имаме здрави зъби кости и незнам си какво ... Пълен абсурд

Бих те посъветвал да седнеш и да четеш някоя друга книга, и да си поговорим отново в момента не знам защо просто ми говориш на наизуст чул някои неща други си измислил и хоп - аргументите са на лице.

П.С. Не знам не се пише слято

20.11.09
07:43

ХАХАХахаа абе ти направо ме сбъркваш .. Каква книга да седна да прочета ? За това че се ядяло сурово месо и яйца без значение какви ..  :D Я ти се огледай наоколо ... и виж нормалните хора ... над 95 процента от хората си готвят месото .. Ти за какво прокламираш.. значи според теб ..пример : взимам от охладено свинско и си го подправям .. след което нарязвам и консумирам .. в чашката 3 4 разбити яйца .. без термична обработка :D я се осъзнай .. може по изключение да се пробват разни неща ама тва че зъбите ми щяли да опадат ако ям печено месо :D абе няма да споря с налудничави идей .. на всичкото отгоре ми вика да съм чел книги щото говоря наизуст ...Та .. Факт е първо : че е доказано опасно да се яде сурово месо/яйца .. второ: доказано е пълно с заболели от салмонелоза и други болести заради яденето на яйца .. месо сурови или не добре термично обработени ... трети факт е че в България няма контрол на качеството и много неща могат да бъдат приготвени .. нарязани или обработени по нехигиеничен начин ... и кво .. да ги ядат хората сурови според теб ?? Вземи влез в the real world ... Колкото до това дали не съм бил генетично чудо .. преди тренирах сериозно ...и ядях много добре ... сега потдържам формата от една година без да спазвам хранителен режим .. ям както казах високовъглехидратно и с грам грам и половина протеин ... на кг телесно тегло .. нито съм много напомпан .. нито съм в топформа .. но изглеждам добре .. нещо май ми се струва че гледаш тялото прекалено бодибилдерски .. Това не е машина на която като и дадеш X кила гориво ще измине X километра .. Може да му създадеш само предпоставки ...ама айде няма да разтягам локуми повече .. И да даде някой по запознат мнение за суровите неща .. няма ли опасност и полезно ли е да набиваме всеки ден сурово месо , яйца .. как мислите ? Предполагам всички си готвите месото .. що не почнете да го ръфате сурово .. ??

Мнението беше редактирано от ShoCkk на 20.11.09 07:57.

20.11.09
09:17

ShoCkk - както сам казваш 95 процента от хората ядат главно готвено - и 95 % от хората са със развалени зъби. Ти как мислиш защо съм стигнал до там да говоря за сурово мляко или яйца - щото я бях закъсал със здравето и то сериозно - през целия си живот съм ял готвено и я оплесках на няма и 20 години и колкото повече спортувах, толкова повече ядене и по лошо здраве - подобно е и със другите които са стигнали до извода за суровите храни - т.е те са преминали от готвени на сурови и са доволни, а обратния случаи не знам да има. Питай баба си едно време дали са варили млякото, както ти и казах всички - пастърми, луканки, суджуци принципно са сурово месо - и хората не са измирали от тях. Знаеш ли кои са едни от най здравите нации- японците, и французите - едните набиват здраво сурова риба, другите сурови млечни продукти - щото ако не знаеш най скъпите сирена - Brie, Camembert и Рокфорт са от сурово мляко правени - факт, мога да дам примери със сирена от почти всяка ЕВропйска държава - най добрите са от сурово мляко-
А сега помисли в БГ дето всеки пенсионер набива кисело мляко от магазина и сирене дето са от пастъоризирано мляко - защо като паднат на улицата и се начупват -нали уж има калции в млякото. Ще ти кажа - да не се мъчиш да търсиш инфо - защото в суровото мляко има ензими които помагат да се усвои калция а в пастъоризираното те са унищожени. Освен калция има и много други подробности - витамин Д, омега 3 мастни киселини и други подобни. Както ти казах достатъчно е да проучиш въпроса в интернет - ако ползваш англииски. Сега си спомни не те ли убеждаваха преди време колко е полезен маргарина - е кво се оказа че е пълна синтетика, просто е колкото едно нещо е по естествено толкова е по полезно. И не знам защо като се каже сурово месо си представяш някаква кървава мрювка - като отидеш примерно на магазина на всеки щанд дето продават риба - обикновено е не топлинно обработена, а маринована - сигурно си ял много пъти и въобще не си се замислял.

20.11.09
11:33

Съгласен съм че сигурно има полза от някой сурови храни .. Но не е така както го представяте със сигурност .. и няма никаква логика от печеното наред със суровото и другите меса , именно заради печеното да ти се развалят зъбите , да си със слаба имунна система и незнам си кво .. ами аз мога да ти дам пример за още 100 неща които са далеч по явни ... прахоляците , телефоните ,замарсеността на въздуха , компютрите , заседналия живот , мързела .. Според мен от тея неща ще ти опадат 10 пати по бързо зъбите от колкото от печената мръвка :D За всяко едно от тях мога да ти дам по добри аргументи защо от твойте за печеното месо !

pesho, моля те за коментар на ето това материалче. Благодаря.

P.S. Може и няколко реда за Avidin да напишеш... просто така... за пълнота на мнението.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 20.11.09 12:51.

23.11.09
23:36

Относно авидина ето инфо:
Яйчните белтъци съдържат гликопротеин наречен авидин, който се свързва много ефективно с биотина - един от B витамините. При готвенето се деактивира авидина в яйцето, както се деактивират и другите протеини в белтъка. Вярно е че яденето на много сурови белтъци самостоятелно ще причини дефицит на биотин у човека, обаче  не случайно природата е създала яйцето по такъв начин че жълтъка е една от най богатите на биотин храни в природата. Т.е ако се яде цяло яйцето - няма опасност от биотинова недостатъчност. Ето още причини да се ядат цели яйцата и да не се хвърля жълтъка, ако се хвърли се губят:
100 процнта от витамин A
100 процента от видатмин  D
100 процента от витамин  E
93 процента от Vitamin B1
41 процента от витамин B2
98 процента от витомин B6
88 процента от витамин B12
96 процента от Фолиевата киселина
76 процента от Биотин
100 процента от Choline
94 процента от Пантотенова киселина
74 percent of Inositol
Неорганични вещества
92 Процента от калция
96 процента от Йодин
82 процента от Желязото
92 процента от мангана
95 percent of Zinc
————————————————
Относно проучването за усвояемостта ето какво мисля - тия дето са ги тествали вероятно никога през живота си не са яли сурови яйца, и периода на теста е много кратък. Нали това е главната причина някои хора да ядат яйцата сурови- просто са забелязали че това действа, пък и погледни снимката дето пратих по горе - ще кажеш те са частен случаи, ми донякъде си прав - примерно има хора които не могат да смелят авокадото, или цитрусовите плодове - нямат такива ензими, за азиатците съм чел че много зор им дава млякото, затова пък ако аз се опитам да ям тяхната местна храна - сигурно ще имам и аз проблем. този линк дето си дал за авидина - там е обяснено че готвенето неутрализирало  белтъка  - е как хем ги прецаква белтъците пък хем подобрява усвояемостта, нещо не се връзва.

23.11.09
23:49

Ето до какво води готвенето http://www.youtube.com/watch?v=XPCOGSnjP5w

казано от pesho на 23.11.09, 23:36:

...ако се яде цяло яйцето - няма опасност от биотинова недостатъчност...

Не виждам къде в тази дискусия обсъждаме отделяне на белтъка от жълтъка.

казано от pesho на 23.11.09, 23:36:

...Относно проучването за усвояемостта ето какво мисля - тия дето са ги тествали вероятно никога през живота си не са яли сурови яйца, и периода на теста е много кратък...

Сигурен бях, че ще намериш “солидни” пропуски в методологията на посочения от мен експеримент!  :lol:

казано от pesho на 23.11.09, 23:36:

...този линк дето си дал за авидина - там е обяснено че готвенето неутрализирало  белтъка  - е как хем ги прецаква белтъците пък хем подобрява усвояемостта, нещо не се връзва.

Линкът за авидина е от Wikipedia, което за мен автоматично и by default поставя под съмнение достоверността на информацията.
Дадох този линк, за да е ясно кое вещество имам предвид точно.

Както и да е... Ти изложи аргументите си (благодаря за което!), аз дадох част от моите. Мисля, че всеки човек със средна интелигентност ще успее да се ориентира в тази тема. Аз се уверих в “енциклопедичните” ти знания в момента, в който определи Homo sapiens като хищник... това за мен е достатъчно като ориентир за нивото на аргументацията ти. Все пак - благодаря отново.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 24.11.09 06:29.

24.11.09
08:11

В форума чат пат се дават “железни” аргументи за това как ако пием бира ще станем маже-жени :D :D :D и как ако ядем Готвено ще ни изпопадат зъбите :D :D

24.11.09
10:56

казано от Кольо Пияндето на 24.11.09, 04:48:

казано от pesho на 23.11.09, 23:36:

...Относно проучването за усвояемостта ето какво мисля - тия дето са ги тествали вероятно никога през живота си не са яли сурови яйца, и периода на теста е много кратък...

Сигурен бях, че ще намериш “солидни” пропуски в методологията на посочения от мен експеримент!  :lol:

Подобни проучвания преди време ни убеждаваха колко са вредни яйцата заради холестерола - и че маргарина бил полезен, после се оказа че не било така. За отделянето на белтъка от жълтъка го дадох за пример как ВИНАГИ когато човек тръгне да подобрява природата прави огромни грешки - така е било и с рафинирането на захарта, и с готвенето на храната и още куп други примери има. Ако  има желание да прочете нещо по въпроса и сам да прецени, кое е правилно и кое не:

http://www.amazon.com/Pottengers-Cats-Francis-Marion-Pottenger/dp/0916764060/ref=sr_1_2?ie=UTF8&s=books&qid=1259059494&sr=8-2

http://www.amazon.com/Nutrition-Physical-Degeneration-Weston-Price/dp/0916764206/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1259059494&sr=8-1

казано от pesho на 24.11.09, 10:56:

Подобни проучвания преди време ни убеждаваха колко са вредни яйцата заради холестерола - и че маргарина бил полезен, после се оказа че не било така...

Книжките за котетата не са за тази дискусия. Говорим за хора...
Опа, извинете ме за невежеството! Забравих, че Homo sapiens е хищник, подобно на сладурчетата от род Felis! :lol:

Съжалявам, предпочитам да отстъпя в този спор и да се призная за невежа по тези въпроси.
Очевидно е, че ме превъзхождаш в знанията по отношение на методиката на ядрено-въглеродния анализ, както и по въпросите за физиологията на бозайниците. Човек трябва да знае мястото и силата си.

24.11.09
17:02

Просто се е хванал за няква сламка и е изцедил всичката информация за това... че има някво зрънце истина има обаче като цяло е абсурдно

24.11.09
17:19

казано от pesho на 20.11.09, 09:17:

подобно е и със другите които са стигнали до извода за суровите храни - т.е те са преминали от готвени на сурови и са доволни, а обратния случаи не знам да има.

Пич обратния случай се е случил преди стотици хиляди години, няма как да го знаеш, защото тогава праотецът ти е бил космат Homo erectus или някое друго звено по пътя към Homo sapiens, т.е. тогава когато са почнали да готвят храната. Ти тогава не си бил дори трепет в окото на младия ти прадядо, когато е зърнал прабаба ти някъде по някоя тучна поляна в Североизточна Африка.
Без лоши чувства. :-)

Мнението беше редактирано от nomad232 на 24.11.09 17:20.

24.11.09
20:37

казано от pesho на 20.11.09, 09:17:

Знаеш ли кои са едни от най здравите нации- японците, и французите - едните набиват здраво сурова риба, другите сурови млечни продукти - щото ако не знаеш най скъпите сирена - Brie, Camembert и Рокфорт са от сурово мляко правени - факт, мога да дам примери със сирена от почти всяка ЕВропйска държава - най добрите са от сурово мляко

И тук нещо не е правилно.Няма такова нещо като сирене от сурово мляко.Сирената, които изброи са получени при различни технологии.Едни са сирена с ниско второ подгряване,други са с високо второ подгряване.Първото подгряване е задължително пастьоризация.Няма смисъл да ти обяснявам точно температурите и технологията, но факт е че не само че не са от сурово мляко, ами са и подгрявани два пъти.

Мнението беше редактирано от nomad232 на 24.11.09 20:40.

24.11.09
20:56

Твърди се че може да се разболее човек от салмонелоза ако е развалено яйцето - това е доста спорно, има университети които се опитват да създадат ваксина срещу рак съдържаща точно салмонелозни бактерии.

Пешо, наименованието салмонела е наименование на цял род бактерии.В него има както патогенни бактерии, така и непатогенни за човека, но носещи същите характеристики, характерни за рода, които са полезни на учените при създаването на споменатата от теб ваксина. Това не значи, че всички салмонели са безопасни щом се ползват от хора техни братовчеди. Има такива салмонели, от които може буквално и преносно да полудееш от сране. :lol: Не ме гледай, че се смея, това е напълно сериозно.
Ще ти дам пример с друг род:  Streptococcus. В него има видове, като Str. pyogenes, Str. pneumoniae, които предизвикват гломерулонефрити, ендокардити, пневмония, менингити, бактериемия и сепсис. От друга страна има други от същия род като Str. lactis, Str. cremoris и др., които се ползват като закваски при пригитвяне на кисело мляко, сирене, в това число и цитираните от теб видове сирена. Сега може сам да видиш, че от салмонела до салмонела има разлика и в този смисъл готвенето на яйцата е добра идея. Искам да пробваш нещо - я като си курнас започни да ядеш сурови пачи яйца и пак пиши какво става. Нали и то си е яйце все пак, що па да не пробваш. Хем е и по-голямо от кокошето. ;-)

Мнението беше редактирано от nomad232 на 24.11.09 20:59.

25.11.09
10:52

казано от nomad232 на 24.11.09, 20:37:

казано от pesho на 20.11.09, 09:17:

Знаеш ли кои са едни от най здравите нации- японците, и французите - едните набиват здраво сурова риба, другите сурови млечни продукти - щото ако не знаеш най скъпите сирена - Brie, Camembert и Рокфорт са от сурово мляко правени - факт, мога да дам примери със сирена от почти всяка ЕВропйска държава - най добрите са от сурово мляко

И тук нещо не е правилно.Няма такова нещо като сирене от сурово мляко.Сирената, които изброи са получени при различни технологии.Едни са сирена с ниско второ подгряване,други са с високо второ подгряване.Първото подгряване е задължително пастьоризация.Няма смисъл да ти обяснявам точно температурите и технологията, но факт е че не само че не са от сурово мляко, ами са и подгрявани два пъти.

Тези неща съм ги проучвал доста подробно - моля ти се проучи ги и ти преди да говориш - има сирена с загряване до 50-60 градуса и такива при които загряването не превишава 37 градуса или по малко /до 37 градуса не се убиват бактериите и не е вредно/. А пастъоризацията въобще не е задължителна. Иди на метро, кауфланд или където искаш и виж на сиренето Рокфорт на етикета не пише ли - непастъоризирано мляко. За да носи едно сирене определено име  - примерно Brie или Camembert de normandie си има специални условия на които трябва да отговаря за да получи AOC /демек, че е оригинално, а не евтина имитация/ статус, та в тези условия точно е описано до колко градуса се загрява млякото и т.н и в нета има много сайтове на отделните сирена и  е описано как се прави сиренето и дори с какво да се хранят животните от които е млякото. Има много сирена които се правят от непастъоризирано мляко но в процеса на правене се загрява млякото примерно до 56 градуса - Ементал, Грюер и много други. Има и такива които не се загряват над 37 градуса
Ето още референции за суровото мляко /лошото е че няма кой да чете/:
http://www.amazon.com/Untold-Story-Milk-Revised-Updated/dp/0979209528/ref=sr_1_2?ie=UTF8&s=books&qid=1259146211&sr=8-2
http://www.amazon.com/Raw-Truth-About-Milk/dp/9962636736/ref=sr_1_3?ie=UTF8&s=books&qid=1259146211&sr=8-3


За бактериите си прав че са различни щамове, обаче най-добрия начин да се предпазиш от лошите  бактерии е да вкараш от добрите - на този принцип действат пробиотиците и суровите храни. Че салмонела се хваща от сурови яйца е мит, който е  развенчан в една статия - The great egg panik от Emily Green, ето извадка от статията /не мога да открия линка към оригиналната статия/:
————————————
The idea of eradicating microbes like salmonella is ludicrous because they are ubiquitous. At the University of Utah, John R. Roth, Professor of biology, has studied salmonella for 40 years. “[Salmonella] is mostly reported as a pathogen but . . . [lives beneficially] as part of the gut flora.” He believes that the idea of banishing it is absurd. “Salmonella is distributed pretty widely,” he says. “Sometimes it makes a mistake and gets across the gut wall . . . is an irritation at the gut wall . . . Symptoms can range from a loose stool to more flulike symptoms.”
—————————————-
Забележи - човека е изучавал салмонелата 40 години. Така че и по тази точка аргументите ви не стигат момчета.
Ето и една прясна статия от днес:
http://dnes.dir.bg/2009/11/25/news5433987.html#sepultura   и моля влагайте малко мисъл преди да си правите крайни изводи от типа на това, че трябва да ходим мръсни и подобни

25.11.09
12:31

Ха ха ха ха целия свят яде яйцата обработени обаче аргументите ни не стигали :D няма смисъл да се спори с този тип .. той просто си е втълпил нещо и това е... И от бирата да знаете мъжете стават жени !! :D :D

25.11.09
12:53

казано от ShoCkk на 25.11.09, 12:31:

.. той просто си е втълпил нещо и това е...

Не знам точно кой какво си е втълпил, но ти освен да мърмориш на сухо, друго не направи.

25.11.09
13:02

За кое да мърморя .. искаш аргументи .. ами ето ти ги .. целия свят си готви храната .. една много малка част яде месото сурово .. сигурно са прости и неуки ? световна конспирация “яжте месото готвено” може би? Какъв аргумент повече искаш .. Хубаво втълпил си си нещо .. хубаво може и да действа .. ама не мисли че всички са като теб .. Високомазнинни маняци , на мен пък не ми понася високомазнинната диета ..и какво трябва да разпространявам изследвания за лошия холестерол ..и да твърдя че това е истина ли ? Истината е че всеки организъм е различен , на повечето хора не им понася суровото месо / яйца и тн.. лично аз преди съм ял сурови яйца и се обринах целия ...с готвени съм нямал проблеми .. като се обрина пак ела да ми кажеш как суровите яйца били безопасни и всичко е измама

Мнението беше редактирано от ShoCkk на 25.11.09 13:44.

26.11.09
14:21

Здравейте, Следя темата от няколко дни и искрено се забавлявам на някои от писнията. Има и доста истини. Nomad232 сигурно е колега. Поздрави за познаията му.
Искам да кажа, че и двете страни имат право и както винаги истината е някъде по средата между крайните мнения. Но нека да караме едно по едно.
Млякото: Един силен аргумент за приема на сурово мляко е, че бебетата пият непрекъснато мляко в сурово състояние от майката.Суровото мляко непосредствено след раждането наистина съдържа имуноглобулини, важни за имунитета на бебето, както и много житамини и полезни мазнини. Истина е обаче, че след седмица от раждането концентрацията на имуноглобулини в млякото пада драстично до незначителни количества. Има и друго нещо: Чревната лигавица на новороденото е устроена така, че да пропуска такива високомолекулни фракции като имуноглобулините, за да може новородения организъм да се снабди с подходяща защита срещу патогени(бактерии главно).Уловката е там, че тази повишена пропускливост е САМО в първите 36 часа след раждането, след което от ‘съображения за сигурност’ тя (пропускливостта) намалява драстично и се свежда само до нискомолекулни съединения каквито са единични аминокиселини или максимум ди- и трипептиди( 2-3 АК свързани една за друга). Това го казвам за да ви покажа, че прием на сурови млечни продукти с цел прием на имуноглобулини е малко нереално. Дори и да има имуноглобулини(които са последователности от аминокиселини понякога дълги стотици субединици) те трябва да се разградят в червата до максимум тройки аминокиселини т.е. да се разрушат, за да навлязат в кръвта и веднъж преминали там в никакъв случай не означава, че пак ще се съберат като в изходната имуноглобулинова молекула – то е все едно да разрушиш къща, да преместиш тухлите на друго място и да очакваш те да се наредят така, че да съградят същата къща- смешно е но е така. Витамините, които се съдържат в млякото отчасти се разрушават при варенето му, и това е така, но все пак остава част от тях, освен това варенето не е еквивалентно на пастьоризацията като температура и продължителност.Също така има и други методи на температурна обработка на млякото, които не нарушават витаминното съдържание.  Ензимите, за които pesho казва, че се инактивират са също високомолекулни фракции, които за да влязат в организма е нужно да се разградят и тук опираме до случая с имуноглобулините по-горе. Освен това мога да му гарантирам, че от тези ензими, приети екзогенно,т.е. отвън, той няма да извлече никаква полза.Те не са от тези, които някои фирми производители на добавки добавят в продуктите си. Гарантирано.  Сирената, за които казва, че се произвеждат от необработено мляко се произвеждат първо от суровина(мляко), която е добита от животни под строг надзор на ветеринарните власти, после отивайки в мандрите млякото преминава редица биохимични и микробиологични тестове като посявки на хранителни среди за микроорганизми, имуноензимни методи и други и всичко това да се верифицира, че млякото е безопасно за консумация и бактериалното му число е в допустими граници. И след всички тези приготовления идва реда на технологията на определения вид сирене. При тях тя е такава, че дори да има някакви бактерии( но не и патогенни) те да се инактивират или унищожат. Това става с добавка на различни видове бактерии антагонисти, които в жизнения си цикъл се конкурират с нежеланите за хранителни вещества или по-често секретират инхибиращи растежа на ‘вредните бактерии’ субстанции.Така се вижда, че и тук е спазено главното, а именно недопускане на патогенни бактерии в хранителните продукти от млечен произход. Правило, което е и в основата на пастьоризацията.
Сега pesho цитира книги от Амазон. Авторите на тези книги са едни сладкодумни манипулатори. Млякото, което те прокламират да бъде Raw milk , т.е. необработено със сигурност не е сурово. Както казах в прясноиздоеното мляко се съдържат ензими от млечната жлеза на животното и от бактериен произход, които заедно с бактериите в него( защото суровото мляко е далеч от стерилно) могат и водят до неговото вкисване. Замислете се как едно такова мляко се пакетира в кутии и се извозва до магазините, където чака да бъде купено.Какво става вътре в него? Някой ще каже “Ама то е охладено” – да така е, но и охлаждането е вид термична обработка нали? Такова мляко за да не се развали и вкисне преминава друг вид обработка, която не е загряване и то пак е  raw milk. Може да се третира с ултразвук, гама лъчи и други, чиято цел е отново намаляване на броя на микроорганизмите. Само че това авторите не го споменават.
Ако си сигурен в произхода на млякото и си го охладиш непосредствено след издояване и го изпиеш в рамките на 3 часа след добиването му, МОЖЕ и да няма проблеми. Все някак организмът ти ще се справи с E. coli, която неизменно присъства там, но колко от хората могат да направят това? Освен това бактерии като туберкулозната и тази на ку-треската са реална заплаха, а тези заболявания не са шега. Тук няма да отварям дума за паразитите, чиито яйца може да поемеш със суровото мляко.

Месото: Суровото месо е с по-ниска усвояемост от термично обработеното.( Забележете, тук говоря за термично обработено, не изгоряло.) Това е доказано, но дори и да намерите в Амазон или Google отделни статии на публицисти, които прокламират обратното, ще ви кажа, че дори и усвоимостта да е същата, то пак остава въпросът за бактериите и паразитите, които не са за пренебрегване, освен ако не искаш да имаш ‘гост’ в червата, дълъг 4-5 метра средно( говоря примерно, но опасността е реална). Каза за маринованите риби и меса. Маринатата е разтвор с високо съдържание на сол, която действа убийствено на бактерии и паразитни яйца и ларви. Така че и тук се вижда, че не ядеш необработено месо, pesho, тъй като мариноването е също вид обработка на месото. Като компромисен вариант е яденето на месо алангле – леко запечено, но розово в средата.

Яйцата: Един перфектен източник на качествен белтък. Pesho правилно казва, че в жълтъка се съдържа много биотин, но това високо съдържание на биотин не е за да може да компенсира това на авидин в белтъка, за да може той да си яде яйца наволя.  Ролята на авидина в белтъка е да свързва и инактивира бактериите,( които съдържат биотин в клетъчната си стена като E. coli, с която покрито цялото яйце, имайки впредвид откъде идва то) навлезли през черупката на яйцето, преди те да са отишли до зародиша. Друга роля на авидина и биотина, е че те като комплекс играт роля на растежен фактор на фибробластите и хондробластите в птичия ембрион. Яденето на сурови яйца много трудно би довело до биотинова недостатъчност, тъй като биотин се съдържа в много храни, освен това се произвежда в известни количества от микрофлората в червата на човека и животните, а и голяма част се рециклира в организма с последващо повторно използване. Проблемът идва от две места: Първо: усвоимостта на суровте яйца е грубо 50 %, тази на варените(или термично обработените) е 90%. Факт. От тук въпрос на личен избор е дали искаш от 10 купени от теб яйца да усвоиш 5 или 9. Второ: Бактерии! Както и nomad232 каза, има много видове бактерии, като някои са особено опасни. Pesho от друга страна вади от контекста изказването на професор, който е посветил живота си на изследването на салмонелата. Човекът просто казва, че не може да се отстрани и унищожи напълно в средата, която ни заобикаля, както и тази вътре в нас.Това безспорно е така. Но пак ви казвам, че има щамове и вариетети с различна патогенност. Има и ‘безобидни’ които се ‘объркват’ понякога и предизвикват леко възпаление на лигавицата на червото, съпроводено с малък дискомфорт, но има и ‘лоши момчета’ които никак не се бъркат, а предизвикват некрози, кръвоизливи,дехидратация до шокови състояния с ясна заплаха за живота. Не е ли по-добре да се застраховаме от тях, готвейки храната си?
Замислете се: Суровоядството е разпространено и прокламирано в страни, които са високоурбанизирани, където връзката на хората с природата е само по канали като Дискавъри и производните.Именно поради това, в стремежа си да се доближи до майката природа, човекът прибягва до понякога абсурдни начини, като загърбва собствената си природа-повечето учени отдават голямо значение на откриването на огъня и готвенето на храната в еволюцията на човека., а и в днешното градско общество някак си е модерно да си див и първичен или поне различен и суровоядството в много добра степен комбинира тези две неща.
Според мен в интернет има доста истини, но с възможността всеки да хване клавиатурата и да пише, опасността от манипулиране на човешкото мислене в грешна посока е съвсем реална. Помислете само за крайните форми на религиозен фундаментализъм, сектите и др., които прокарват ирационални идеи чрез сладкодумните манипулатори, за които споменах по-горе. Помислете не ставате ли жертва на такива манипулации?
Тук изложих само моето мнение и го подкрепих с достатъчно факти. Мога да се обоснова и по-добре, но не смятам да го правя, тъй като ще стане много дълго, а и не мисля, че ще мога да променя мисленето на хората, подкрепящи суровоядството до такава степен, че да кажат публично във форума, че са убедени от мен и променят мисленето си. Не ми е това целта.
Аз съм за готвенето на храната, а витамини и минерали мога да си набавям и от плодове и зеленчуци, защото не вярвам някой да тръгне да си вари ябълките или гроздето.(като изключим компотите, но вие знаете за какво говоря, схващате смисъла). Нали?

SA

16.12.09
17:00

Нази за пича който ял по 15 сурови айца на ден,бих му казал да престане :).Наи много по 2/3 на ден.Днес пробвах за 1 път и не ми хареса особено.За това повече от 4/5 яйца не препоръчвам да се ядат,дори и да е по възрастен човек.

Мнението беше редактирано от Saho на 17.12.09 12:20.

26.12.09
12:18

Това, че едно от 30 000 яйца може да е развалено ви дава надежда? Както каза, човека че да ядеш сурови яйца е все едно да играеш на руска ролетка! Може да са полезни повечето продукти сурови, но когато не са минали терминчна обработка всичките бацили са живи и каква е ползата тогава..

26.12.09
13:51

казано от djedai на 26.12.09, 12:18:

Това, че едно от 30 000 яйца може да е развалено ви дава надежда? Както каза, човека че да ядеш сурови яйца е все едно да играеш на руска ролетка! Може да са полезни повечето продукти сурови, но когато не са минали терминчна обработка всичките бацили са живи и каква е ползата тогава..

Бях решил да не пиша повече по темата обаче - гледам цари тотална неосведоменост и митове и легенди тука. Стига с тези заучени фрази - че бацилите са вредни и други подобни.
Първо - никой никога не е доказал че салмонелозата е вредна - напротив в поне три университета в момента се опитват да получат лекарство срещу рак с токсините от салмонелозата - т.е при инжектиране в тумора на тези токсини той изчезва, има и хора който умишлено са приемали салмонелозни бактерии за да се излекуват от рак - за ужас на противниците на суровите яйца.
Второ - тези които се натравят със салмонелоза са яли яйцата топлинно обработени - а не сурови - разликата е че салмонелните бактерии които се развиват върху готвени яйца или други продукти отделят токсични вещества - точно затова е много по опасно да се ядат яйцата не добре сготвени отколкото чисто сурови
Наскоро имаше някакъв случай на салмонелоза в частна детска градина в БГ - дето не можаха да открият източника и стигнаха до извода че някои от децата са имали “безсимптомно носителство” и те са заразили останалите - въпроса е как едни могат да имат безсимптомно носителство а други да се разболеят - отговора е че бактериите и вирусите помагат на организма да отдели от тялото лошите клетки - това го знае всеки лекар, и просто при някои хора нямат нужда от действието на бактериите и нямат симптоми - те са здрави. Когато един труп на животно се разлага и в него се откриват бактерии - бактериите следствие ли са или причина, естествено че са следствие - същото е и със салмонелозата. Тя не е причина за заболяване а е слествие от такова.
И въпреки това салмонелоза е трудно да се хване от сурови яйца. Казах ви по горе че това е мит и посочих източника на статията, но разни хора ме обвиних че съм бил вадил думи от контекста и т-н вместо да прочетат нещо по въпроса.
Да вземем думите на Камен по-горе:
————————————-
Pesho правилно казва, че в жълтъка се съдържа много биотин, но това високо съдържание на биотин не е за да може да компенсира това на авидин в белтъка, за да може той да си яде яйца наволя. Ролята на авидина в белтъка е да свързва и инактивира бактериите,( които съдържат биотин в клетъчната си стена като E. coli, с която покрито цялото яйце, имайки впредвид откъде идва то) навлезли през черупката на яйцето, преди те да са отишли до зародиша.
————————————
Той лично е описал една от защитните системи на природата - яйцето съдържа авидин който инактивира бактериите - това го казва Камен, е Камене как тогава стигна до грешния извод че яйцата са опасни като самия ти си описал една от причините заради който е трудно да приемеш бактерии със сурово яйце? А сега помислете като го сготвиш яйцето и унищожиш авидина и тогава ако влезнат бактерии /примерно в някое заведение дето няма никаква хигиена/ кое ще спре развитието на бактериите ?
Когато фактите изложени от противниците на суровите яйце се използват срещу тяхната теза - това ясно показва, че тезата е им  е грешна. По същия начин Камен е описал и други защитни системи в природата - при млякото, а после прави извод че суровото мляко е опасно. Който не ми вярва може да пробва следното нещо - оставете на стайна температура един съд със пастъоризирано мляко и един съд със сурово мляко - след няколко дни ще видите че пастъоризираното е развалено а суровото нищо му няма - най много да се е заквасило и да е станало на кисело мляко. Най -добре е всеки сам да си прави изводите и да чете книги по тези въпроси и да не вярва на нищо написано по форуми - включително и от мен. Когато човек събере достатъчно информация по даден върос само може да прецени, къде е истината.

27.12.09
08:49

Истината определено не е в твоя отг. ! Но можеш да философстваш колкото си искаш..

28.12.09
21:32

Бахти, много ма ядосваш пич. Ти какво си учил бе човеко, та така смело се изказваш кой е прав и кой крив. Аз съм лекар, Камен също е лекар. Придобил съм знанията си, с които се гордея в Тракийския университет, където са ме гърчили 6 години, за да достигна ниво на знания, което ми позволява да ти кажа, че грешиш. Прдполагам търсиш информацията си главно от нета и чичо Гугъл. Ако беше така лесно и правилно, то всички лекари щяха да си стоят в къщи и да четат от интернет, адвокатите също щяха да си свалят материали от там и да стават добри професионалисти. Да ама не. Не става така. Камен е прав като казва за авидина в белтъка и неговата роля, но е прав и за опасността от салмонела, тъй като салмонелата контаминира яйцето още преди да са се оформили белтъчните му обвивки, тя се намира в яйчника на птицата, и се предава в яйцеклетката и, т.е. ти я виждаш (яйцеклетката) и познаваш като жълтък на яйцето. Така че първо тя е там в жълтъка, защитена от авидина, и второ, самите патогенни щамове имат протеолитични ензими, които лизират белтъчните фракции на белтъка в това число и авидина и така той не действа.
Колкото до другите глупости за салмонелите и червата, дето се борели с рака и ако нямало с какво да се борят предизвиквали заболяване- това да не значи, че здравите деца, тоест тези, които не дрискат и повръщат са били болни от рак и салмонелата се е “изразходвала” да се бори с него бе? Това е ебахти и логиката твойто. Колкото до опитите на лекарите пак ти казвам широко мисинтерпретираш целите, методите и видовете салмонели използвани както и частите от тях, които се използват. Моля те пиши каквото си искаш и яж каквото си искаш, но не казвай, че греша за това. Да може да греша за компютри, за коли, за каквото и друго си искаш, но за медицина не греша, особено в спор с такъв като теб, освен ако не си някой от преподавателите ми и дори и тогава, при дадените от теб доводи , не бих се съгласил. Със здраве, пич.

Мнението беше редактирано от nomad232 на 28.12.09 21:37.

ГН

28.12.09
21:50

Яйцата могат просто да се ядат обработени... Колко по-важни “протеинни” въпроси има, това е последният проблем.

28.12.09
22:35

Аз пък ги правя на микровълновата по един много лесен и достъпен начин.Чупя яйцата в една чиния,пробождам с вилица дупки в желтъците за да не праскат,порусжам малко сол и за 3 минути са готови.Хем вкусно,хем бързо :)

29.12.09
06:19

Имаше някакъв материал за яйцата и микровълновата , там се твърдеше че не бива да се пекат / варят яйца в микровълновата защото не се убиват бактерийте или нещо такова :) някой чувал ли е нещо по въпроса

29.12.09
07:19

Pesho, поздравявам те, че все пак мислиш и се опитваш да правиш умозаключения. Продължавай да го правиш и след време може и да се научиш да го правиш правилно. То е нещо като с малките деца-в началото не могат да ходят добре, но с тренировки се научават.
Това с млякото от магазина, което е варено и ултревисоко пастьоризирано много ми хареса като мисъл. Ти как можа да измислиш, че едното ще е развалено, а другото “най-много да е станало на кисело мляко” хахахахахахаха. Прав си тука и съм готов да направим следния опит - купуваме по един литър мляко (по един от всеки вид - UHT мляко от магазина и прясно мляко от някоя бабка на пазара), оставяме го за 3 дни на стайна температура при еднакви условия и след три дни го пием (в твоя случай ти ядеш новополученото кисело мляко, а аз пия UHT стерилизираното). Така опитно ще се увериш в две неща, а именно - Първо: UHT млякото не съдържа бактерии, заради термичната обработка и съответно не е развалено, докато несвареното съдържайки такива е станало на нещо подобно като кисело мляко. Второ: Ще се увериш, че има разлика между различните бактрии, които предизвикват коагулация на млякото и в този случай един привидно еднакъв процес, се извършва от видове, които ще те накарат да повръщаш и ще ти докарат рядко щастие, нямайки нищо общо с полезните  Lactobacillus и други, предизвикващи подквасването на млякото.
Колкото до заболявания като Салмонелоза и Дизентерия, то там недей да се опитваш да мислиш, защото това не е твой домейн и не може просто така да сереш на труда на армии от професори и доценти, които са изследвали, диагностицирали, лекували и описвали причинителите в много хиляди страници научни трудове, за да дойде pesho и да каже, че такива заболявания не се причиняват от тези микроорганизми и това са измислици. хахахахахахахахахахаха

23.01.10
16:22

как го ядеш това не е ли гадно ?

Мнението беше редактирано от muscol на 23.01.10 16:23.

07.02.10
19:36

Луд ли си брат внимавай ...  не прекалявай според мен са ти мн. дори и 5

16.02.10
20:18

има на пазара един продукт - шишентсе от 300гр.,и ватре има точно 9 белтака.Аз си ги хапвам на обиад,наведнаш забаркани с 2 кремвирша.На етикета е указано че е за...спортисти.Штом жората го произвешдат....значи варши работа.(извиниавам се за ...правописа)

19.06.10
14:40

казано от flexman_adlct на 19.06.10, 14:05:

Знам че яйцата са добър източник на белтъчини, т.е АК, протеин.Проблем ли е ако изпия няколко сурови белтъка или не се препоръчва?Кое се разгражда по-лесно от организма сурово яйце или варено,бъркано например?

Рисковете при консумиране на сурови яйца ,според мен, многократно превъзхождат ползите(ако има такива :)  ). Като оставим настрани вкуса(аз лично ги намирам гнуснички), въпреки, че това е индивидуално  :)  те са и по-трудно усвоими от топлинно обработените  ;)  .

19.06.10
17:08

Благодаря за бързия отговор.Ще ги забъркам на тигана за 5 минути.

19.06.10
20:21

Най големия проблем е, че от суровите яйца няма да усвоиш толкова протеин колкото от варените. Продават се течни белтъци, които не са опасни от гледна точка на салмонелата и други зарази, но гояма част от блетъка няма да се усвои. Чувал съм, че като се пържат яйцата се губи протеин от тях за разлика от варените, не знам дали това е така наистина, може би при пърженето яйцата досигат по висока температура, аз по друг начин не бих могал да си го обесня ако е вярно. Едно време га бях млад :) нямаше манги за протеин на прах (ученически мъки) и имах един период, дето след тренировка пиех по 4-5 белтъка и 1 жълтък с мед и мляко и това го правех защото въобще не можех да ям след трен, нямах и никав апетит и така ми беше по лесно да опъна една чаша сурови яйца, ей Бога му голям късмет, че не се разболях от салмонела, но тогав бях млад и прост :D и хич не осъзнавах опасноста.

20.06.10
13:10

Елементарна рецепта, отнема по-малко от 5 минути. Взимаш белтъците на 3-4 яйца, добавяш мляко, разбъркваш и пъхаш в микровълновата за 2-4 минути. Идеален млечно-яйчен протеин :)

Мнението беше редактирано от gletcher на 20.06.10 13:11.

01.07.10
13:33

При консумацията на сурови яйца не се усвояват много от полезните вещества в тях, в това число и протеини.

Да използвам темата:
Вреден или не е жълтъкът и до колко жълтъка мога да си позволя да консумирам дневно?

Мнението беше редактирано от dimov на 01.07.10 13:34.

01.07.10
13:57

2-3 жълтъка е добре. Има хора ядат по 4-5 но мен лично ме е страх, не заради холестерола и мазнините имам си други причини.

01.07.10
14:09

Простотии....

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1