08.03.05
08:56
Четох някъде из форума, че пушеното месо трябва да се избягва. Но не пишеше защо... Та въпроса ми е - трябва ли да се избягва пушеното месо и защо?
Ами и аз това съм чувал. Знам че при обработката на месото (опушването) се натрупват в него някои вредни в-ва, които увеличават риска от образуване на ракови заболяваия. 100% ще получиш по обоснован и подробен отговор от друг (а и аз ще се радвам да науча нещо повече по въпроса :D )
аз пък много обичам месо квото и да е пушено печено риба пилешко картофки салами шунка колбаси шницели луканка с сиренце и лутеница аммм огладняххх :) :) :)
Дам, освен високото съдържание на натрий пушеното месо наистина съдържа канцерогени, които причиняват рак в хрансмилателния тракт, това е доказано с изследвания в Унгария и бившата ГДР. Доказателствата са обаче при системна употреба на пушено месо. Ако един път в седмицата разнообразите менюто си с такава вкусотия /аз лично много обичам пуешко/ едва ли бихте си нанесли по-голяма вреда от самото стояне на някоя централна улица в София и дишайки “чистия” въздух на нея.
Все пак на хора нежелаещи да правят никакви компромиси със здравословното хранене препоръчвам да избягват всякакво месо претърпяло подобна обработка.
Мамка му, аз пък разчитам тъкмо на пушеното пуешко като основна мръвка... просто е с възможно най-доброто съотношение белтъчини/цена... Дали се подобряват качествата ако го препичам както е пушено ? Хем окапва част от маста, която е доста в пуешкото...
02.04.05
18:03
[quote author=“nk”]Дали се подобряват качествата ако го препичам както е пушено ? Хем окапва част от маста, която е доста в пуешкото...
Не, протеина денатурира.