Новобрански въпрос за Kettlebell swings

Такааа... в изминалите дни отделих малко временце за да поогледам методиката Crossfit. С изненада открих, че всъщност от доста време знам и употребявам някои от техниките и упражненията, залегнали в Crossfit-a. Уви, колкото и непрофесионално да звучи - просто не им знаех имената! Подсетих се за упражнения, които съм позабравил и мисля да започна да ги включвам тук-там в тренировките си, защото имам представа от ефективността им.

Специално по отношение на Kettlebell swings видях два варианта - с повдигане на пудовката до нивото на раменете (1) и почти до над главата (2). Разликата въпрос само на сила ли е или това са две разновидности на едно упражнение? За съжаление в залата, където тренирам, не съм виждал пудовки... но пък има дискове с отвори - те могат да се хващат по подобен начин, та мисля с тях да работя.

08.02.10
09:47

казано от Кольо Пияндето на 08.02.10, 08:15:

...
Специално по отношение на Kettlebell swings видях два варианта - с повдигане на пудовката до нивото на раменете (1) и почти до над главата (2). Разликата въпрос само на сила ли е или това са две разновидности на едно упражнение? За съжаление в залата, където тренирам, не съм виждал пудовки... но пък има дискове с отвори - те могат да се хващат по подобен начин, та мисля с тях да работя.

Здрасти, Кольо!

Без да претендирам, че съм специалист по пудовките:

1. За суинг до хоризонтала - води се “руски” суинг. Ръцете са закачалки, въжета, на които виси пудовката. Движението се осъществява с цялото тяло и най-вече с таза.
2. Този до вертикала се използва в повечето кросфит комплекси. За него е необходимо повече експлозивност, добра техника (да не си стовариш желязото на главата или изтървеш назад).

Тези дискове с отвори, не са много удобни, пробвал съм. Особено опасни ми изглеждат при опит за вдигане до вертикала.  Дъмбелите вършат много по-добра работа, но трябва да се внимава с хвата. Аз съм си правил дъмбел 32 кг (двупудовка), като от едната страна слагам 5 кг диск с дръжки, а от другата, стандартни дискове - получава се добре.

Мисля, че Лазар има доста повече опит с пудовките, ако може той да добави обяснения  :) .

08.02.10
10:29

На мен дисковете са ми много по-удобни от дъмбелите....
Дъмбелът ми насинява китките, ако го хвана за лоста. А, ако го хвана за единия диск, имам чувството, че ще излети...

казано от Vic на 08.02.10, 09:47:

...
2. Този до вертикала се използва в повечето кросфит комплекси. За него е необходимо повече експлозивност, добра техника (да не си стовариш желязото на главата или изтървеш назад).

Този вариант ми е по-съблазнителен, тъй като амплитудата на движението при него е по-голяма и това го прави по-близко до моите цели. Преди години съм правил само първия вариант (до нивото на рамото), сега ще опитам по този начин.

казано от Vic на 08.02.10, 09:47:

Тези дискове с отвори, не са много удобни, пробвал съм. Особено опасни ми изглеждат при опит за вдигане до вертикала.  Дъмбелите вършат много по-добра работа, но трябва да се внимава с хвата...

Реално съм изпълнявал това движение само с пудовка, но имам сериозно подозрение, че няма да имам на разположение друго, освен дъмбели и дискове. Е, ще пробвам... то ще се види кое ми е по-удобно.

Limka, точно от това се опасявам - дъмбелът ми се вижда по-неудобен, но дискът пък може да се окаже по-труден за контрол.
Утре ще ходя на фитнес, ще пробвам и това е...

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 08.02.10 11:02.

ЛР

08.02.10
18:50

Едно време като бях студент в Германия, превех суинг с разглобяем дъмбел и бях доста доволен. Тогава го рпавех до вертикала. И винаги след това като ходех да пазарувам в магазина ме заговаряха хмм .. зряли жени ... които ми намигаха съучастнически. Нямам идея дали има връзка със сунга до вертикала, но статистиката отчита 3-4 подобни съвпадения, така че имайте едно на ум :) :)

Сега малко по-серизоно, има още един вариант да правиш суинг с дъмбел - хващаш го за едната страна с двете ръце. Така обаче не е добра идея да го правиш над глава.

Иначе ако ти трябват пудовки - на мен ми се намират няколко излишни.

поздрави

08.02.10
19:43

Вики, т’ва с руския суинг е ташак:)))...здраво до горе и да ставаме на зверове:)))
майтапче...доста упржанения има и комбинации, а затова и си взех пудовка от Лазарчо...много и се кефя, като малко дете:))))
натоварването е добро, и при правилно упражнение заздравява core-а...мен това ме устройва

Лазаре, благодаря, но ще се въздържа от пудовка в къщи (поне на този етап). Предпочитам спортът да ми е изцяло извън дома.

В момента обмислям как точно да пипна тренировката си за гръб, където смятам да включа и Swings… Намислил съм 4 упражнения за втората половина на заниманието, като ще ги правя по двойки, които ще редувам в последователните тренировки за гръб. Как точно ще комбинирам... май ще експериментирам в крачка. Въпросът е да правя ли Swings в “комплект” с Pullover или не... Ще го усетя. Със сигурност, обаче, включвам Swings в тренировъчния план (поне 10 години не съм го правил!).

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 08.02.10 20:41.

Такааа... преди малко се прибрах от фитнеса. Направих 4 серии по 12 Swings (до над глава) в суперсерия с Pullover и упражнение за корем (усукване на наклонена пейка с диск пред тялото). Не пробвах с дъмбел, защото с диск се оказа достатъчно комфортно за мен. Без проблем направих първата серия с 15 kg тежест, а следващите 3 - с 20 kg. Мисля, че в момента лесно бих могъл да контролирам и 25 kg-ов диск, но предпочетох да не се изхвърлям от първия път, а съм в период на намалени тежести по принцип. Доволен съм много... 10 години по-късно Swings се завърна в програмата ми за физическа подготовка!

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 09.02.10 18:53.

09.02.10
20:32

Всъщност аз никога не съм правил суинг, но като гледам главно тренира силова издръжливост в пояса, раменете и краката... разбира се с аеробна насоченост. Прав ли съм?

09.02.10
21:51

пояс, крака, аеробика...прав си...раменете са закачалки просто...

ЛР

10.02.10
09:03

казано от GRAH на 09.02.10, 20:32:

Всъщност аз никога не съм правил суинг, но като гледам главно тренира силова издръжливост в пояса, раменете и краката... разбира се с аеробна насоченост. Прав ли съм?

Яко тренира един от най-важните мускули в тялото - ГЗ :lol:

иначе пояс, еректори, задно бедра, аддуктори, хват, анаеробна издръжливост, Експлозивност :)

10.02.10
09:19

И ... 20 мин суингове е една от най-добрите кардио тренировки, които съм правила :)

казано от Limka на 10.02.10, 09:19:

И ... 20 мин суингове е една от най-добрите кардио тренировки, които съм правила :)

Между другото - същото си мислех и аз - да правя Swings с по-малка тежест за време, точно кардио... ще го пробвам в удобен момент.

Абе... като младеж съм въртял пудовка. Не знам как се казва това упражнение и дали изобщо си има име - пудовката се хваща с две ръце и се върти пред тялото в равнина, успоредна на раменете (над глава), по часовниковата стрелка и обратно на нея. От скоро си припомних и това упражнение, всъщнот от него се сетих и за Swings. Поне име има ли си това чудо или е измишльотина на старото поколение български треньори по волейбол? За протокола - натоварва ме екстра и ще продължа да си го правя.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 10.02.10 09:36.

10.02.10
09:46

казано от Кольо Пияндето на 10.02.10, 09:30:

...
Абе... като младеж съм въртял пудовка. Не знам как се казва това упражнение и дали изобщо си има име - пудовката се хваща с две ръце и се върти пред тялото в равнина, успоредна на раменете (над глава), по часовниковата стрелка и обратно на нея. От скоро си припомних и това упражнение, всъщнот от него се сетих и за Swings. Поне име има ли си това чудо или е измишльотина на старото поколение български треньори по волейбол?

Мисля, че говориш за Rainbow:
Може да се прави с една или с две ръце. Започва като суинг до вертикала, след което пудовката преминава зенита, тялото се обръща на 180 градуса, а пудовката слиза до долу, като нормален суинг. След което всичко се повтаря отначало.

Мне... ти май говориш за съвсем различно нещо. Ще опитам да намеря клип на Rainbow.

казано от Vic на 10.02.10, 09:46:

Мне... ти май говориш за съвсем различно нещо. Ще опитам да намеря клип на Rainbow.

Това, за което говоря, не включва обръщане на тялото...

10.02.10
10:01

Eто за това говоря:
Rainbow, 2pood (32kg)
http://www.facebook.com/?ref=home#!/video/video.php?v=65571326184

казано от Vic на 10.02.10, 10:01:

Eто за това говоря:
Rainbow, 2pood (32kg)
http://www.facebook.com/?ref=home#!/video/video.php?v=65571326184

Мда, ясно, но нямах това предвид, Vic. Аз стоя с леко разкрачени крака (малко над ширината на раменете), държа тежестта (пудовка, дъмбел) с две ръце и я въртя пред тялото, в двете посоки последователно (10-12 кръга в едната и веднага след това 10-12 кръга в другата).

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 10.02.10 10:12.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1