08.02.10
08:15
Такааа... в изминалите дни отделих малко временце за да поогледам методиката Crossfit. С изненада открих, че всъщност от доста време знам и употребявам някои от техниките и упражненията, залегнали в Crossfit-a. Уви, колкото и непрофесионално да звучи - просто не им знаех имената! Подсетих се за упражнения, които съм позабравил и мисля да започна да ги включвам тук-там в тренировките си, защото имам представа от ефективността им.
Специално по отношение на Kettlebell swings видях два варианта - с повдигане на пудовката до нивото на раменете (1) и почти до над главата (2). Разликата въпрос само на сила ли е или това са две разновидности на едно упражнение? За съжаление в залата, където тренирам, не съм виждал пудовки... но пък има дискове с отвори - те могат да се хващат по подобен начин, та мисля с тях да работя.
казано от Кольо Пияндето на 08.02.10, 08:15:
...
Специално по отношение на Kettlebell swings видях два варианта - с повдигане на пудовката до нивото на раменете (1) и почти до над главата (2). Разликата въпрос само на сила ли е или това са две разновидности на едно упражнение? За съжаление в залата, където тренирам, не съм виждал пудовки... но пък има дискове с отвори - те могат да се хващат по подобен начин, та мисля с тях да работя.
Здрасти, Кольо!
Без да претендирам, че съм специалист по пудовките:
1. За суинг до хоризонтала - води се “руски” суинг. Ръцете са закачалки, въжета, на които виси пудовката. Движението се осъществява с цялото тяло и най-вече с таза.
2. Този до вертикала се използва в повечето кросфит комплекси. За него е необходимо повече експлозивност, добра техника (да не си стовариш желязото на главата или изтървеш назад).
Тези дискове с отвори, не са много удобни, пробвал съм. Особено опасни ми изглеждат при опит за вдигане до вертикала. Дъмбелите вършат много по-добра работа, но трябва да се внимава с хвата. Аз съм си правил дъмбел 32 кг (двупудовка), като от едната страна слагам 5 кг диск с дръжки, а от другата, стандартни дискове - получава се добре.
Мисля, че Лазар има доста повече опит с пудовките, ако може той да добави обяснения :) .
На мен дисковете са ми много по-удобни от дъмбелите....
Дъмбелът ми насинява китките, ако го хвана за лоста. А, ако го хвана за единия диск, имам чувството, че ще излети...
08.02.10
10:59
казано от Vic на 08.02.10, 09:47:
...
2. Този до вертикала се използва в повечето кросфит комплекси. За него е необходимо повече експлозивност, добра техника (да не си стовариш желязото на главата или изтървеш назад).
Този вариант ми е по-съблазнителен, тъй като амплитудата на движението при него е по-голяма и това го прави по-близко до моите цели. Преди години съм правил само първия вариант (до нивото на рамото), сега ще опитам по този начин.
казано от Vic на 08.02.10, 09:47:
Тези дискове с отвори, не са много удобни, пробвал съм. Особено опасни ми изглеждат при опит за вдигане до вертикала. Дъмбелите вършат много по-добра работа, но трябва да се внимава с хвата...
Реално съм изпълнявал това движение само с пудовка, но имам сериозно подозрение, че няма да имам на разположение друго, освен дъмбели и дискове. Е, ще пробвам... то ще се види кое ми е по-удобно.
Limka, точно от това се опасявам - дъмбелът ми се вижда по-неудобен, но дискът пък може да се окаже по-труден за контрол.
Утре ще ходя на фитнес, ще пробвам и това е...
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 08.02.10 11:02.
08.02.10
18:50
Едно време като бях студент в Германия, превех суинг с разглобяем дъмбел и бях доста доволен. Тогава го рпавех до вертикала. И винаги след това като ходех да пазарувам в магазина ме заговаряха хмм .. зряли жени ... които ми намигаха съучастнически. Нямам идея дали има връзка със сунга до вертикала, но статистиката отчита 3-4 подобни съвпадения, така че имайте едно на ум :) :)
Сега малко по-серизоно, има още един вариант да правиш суинг с дъмбел - хващаш го за едната страна с двете ръце. Така обаче не е добра идея да го правиш над глава.
Иначе ако ти трябват пудовки - на мен ми се намират няколко излишни.
поздрави
Вики, т’ва с руския суинг е ташак:)))...здраво до горе и да ставаме на зверове:)))
майтапче...доста упржанения има и комбинации, а затова и си взех пудовка от Лазарчо...много и се кефя, като малко дете:))))
натоварването е добро, и при правилно упражнение заздравява core-а...мен това ме устройва
08.02.10
20:39
Лазаре, благодаря, но ще се въздържа от пудовка в къщи (поне на този етап). Предпочитам спортът да ми е изцяло извън дома.
В момента обмислям как точно да пипна тренировката си за гръб, където смятам да включа и Swings… Намислил съм 4 упражнения за втората половина на заниманието, като ще ги правя по двойки, които ще редувам в последователните тренировки за гръб. Как точно ще комбинирам... май ще експериментирам в крачка. Въпросът е да правя ли Swings в “комплект” с Pullover или не... Ще го усетя. Със сигурност, обаче, включвам Swings в тренировъчния план (поне 10 години не съм го правил!).
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 08.02.10 20:41.
09.02.10
18:44
Такааа... преди малко се прибрах от фитнеса. Направих 4 серии по 12 Swings (до над глава) в суперсерия с Pullover и упражнение за корем (усукване на наклонена пейка с диск пред тялото). Не пробвах с дъмбел, защото с диск се оказа достатъчно комфортно за мен. Без проблем направих първата серия с 15 kg тежест, а следващите 3 - с 20 kg. Мисля, че в момента лесно бих могъл да контролирам и 25 kg-ов диск, но предпочетох да не се изхвърлям от първия път, а съм в период на намалени тежести по принцип. Доволен съм много... 10 години по-късно Swings се завърна в програмата ми за физическа подготовка!
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 09.02.10 18:53.
Всъщност аз никога не съм правил суинг, но като гледам главно тренира силова издръжливост в пояса, раменете и краката... разбира се с аеробна насоченост. Прав ли съм?
10.02.10
09:03
казано от GRAH на 09.02.10, 20:32:
Всъщност аз никога не съм правил суинг, но като гледам главно тренира силова издръжливост в пояса, раменете и краката... разбира се с аеробна насоченост. Прав ли съм?
Яко тренира един от най-важните мускули в тялото - ГЗ :lol:
иначе пояс, еректори, задно бедра, аддуктори, хват, анаеробна издръжливост, Експлозивност :)
И ... 20 мин суингове е една от най-добрите кардио тренировки, които съм правила :)
10.02.10
09:30
казано от Limka на 10.02.10, 09:19:
И ... 20 мин суингове е една от най-добрите кардио тренировки, които съм правила :)
Между другото - същото си мислех и аз - да правя Swings с по-малка тежест за време, точно кардио... ще го пробвам в удобен момент.
Абе... като младеж съм въртял пудовка. Не знам как се казва това упражнение и дали изобщо си има име - пудовката се хваща с две ръце и се върти пред тялото в равнина, успоредна на раменете (над глава), по часовниковата стрелка и обратно на нея. От скоро си припомних и това упражнение, всъщнот от него се сетих и за Swings. Поне име има ли си това чудо или е измишльотина на старото поколение български треньори по волейбол? За протокола - натоварва ме екстра и ще продължа да си го правя.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 10.02.10 09:36.
казано от Кольо Пияндето на 10.02.10, 09:30:
...
Абе... като младеж съм въртял пудовка. Не знам как се казва това упражнение и дали изобщо си има име - пудовката се хваща с две ръце и се върти пред тялото в равнина, успоредна на раменете (над глава), по часовниковата стрелка и обратно на нея. От скоро си припомних и това упражнение, всъщнот от него се сетих и за Swings. Поне име има ли си това чудо или е измишльотина на старото поколение български треньори по волейбол?
Мисля, че говориш за Rainbow:
Може да се прави с една или с две ръце. Започва като суинг до вертикала, след което пудовката преминава зенита, тялото се обръща на 180 градуса, а пудовката слиза до долу, като нормален суинг. След което всичко се повтаря отначало.
Мне... ти май говориш за съвсем различно нещо. Ще опитам да намеря клип на Rainbow.
10.02.10
09:51
казано от Vic на 10.02.10, 09:46:
Мне... ти май говориш за съвсем различно нещо. Ще опитам да намеря клип на Rainbow.
Това, за което говоря, не включва обръщане на тялото...
Eто за това говоря:
Rainbow, 2pood (32kg)
http://www.facebook.com/?ref=home#!/video/video.php?v=65571326184
10.02.10
10:11
казано от Vic на 10.02.10, 10:01:
Eто за това говоря:
Rainbow, 2pood (32kg)
http://www.facebook.com/?ref=home#!/video/video.php?v=65571326184
Мда, ясно, но нямах това предвид, Vic. Аз стоя с леко разкрачени крака (малко над ширината на раменете), държа тежестта (пудовка, дъмбел) с две ръце и я въртя пред тялото, в двете посоки последователно (10-12 кръга в едната и веднага след това 10-12 кръга в другата).
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 10.02.10 10:12.