Фитнесът за жени

28.01.10
09:43

имам въпрос ,който ме мъчи от много месеци и все не намирам време да го задам
става въпрос за тренировките на момичетата в залата ,в която ходя вече трета година
за това време не съм видяла жена,която да тренира пълноценно тялото си и да не се “страхува “,чв ще и порасне някой мускул
откакто започнах да влизам в този форум видях профилите на достатъчно жени, които тренират силово и здраво и резултатите им са просто перфектни ;-)
интересува ме какво е вашето мнение за така популярните “дамски тренировки”, които виждаме във фитнеса всеки ден-кардио-коремни преси-кардио, без нито едно или много рядко едно упражнение за мускулна група
и изобщо споделятели мнението че има мъжки и женски тренировки?
с течение на времето за мен тренировката с тежести се превърна в нещо много по-ефективно и несравнимо по-приятно от безкрайното тичане на кростренажора
от години се сблъсквам с мнението на всевъзможни-разбирачи и жени и мъже-че ако една жена прави гръб гърди ръце рамене и т.н и т.н това ще я направи по-малко женствена и най-малкото, че не е нормално и обичайно
вече ми се случва двама инструктури в залата да ме предупреждават за опасността да кача обиколки и мускулна маса, след което се отказват да дават мнение, докато тренирам
ще се радвам да ми споделите:)

28.01.10
10:34

Според мен няма разлика в тренировките за мъже и жени.
Има разлика във физическите им възможности.
Тялото е едно цяло и е добре да се тренира като такова.

Ето една статия по въпроса, която аз лично много харесвам :)

28.01.10
10:50

Където двама, и аз трети...

Съгласна съм с Лимка.

Т.нар. “дамски тренировки” са общо взето загуба на време, а жените, които тренират по тях, трябва да осъдят инструкторите си за пропуснати ползи...
Един пример - в залата, в която тренирах преди, идваше една мацка. Тренирахме паралелно - тя - с нейните “дамски” тренировки, аз - с моите “не-дамски”. Тя не е мръднала за последните две години, даже се чудя как се мотивира при такава очевидна липса на прогрес. Даже не е отслабнала, а прави основно кардио, коремни преси и бицепсово с 2 кг, да не би случайно да й порасне бицепсът до 45 см.

А “инструктор” не означава кой знае колко в родните зали...

Мнението беше редактирано от Инис на 28.01.10 14:38.

28.01.10
13:45

казано от Queen Kobra на 28.01.10, 09:43:

...
интересува ме какво е вашето мнение за така популярните “дамски тренировки”, които виждаме във фитнеса всеки ден-кардио-коремни преси-кардио, без нито едно или много рядко едно упражнение за мускулна група
и изобщо споделятели мнението че има мъжки и женски тренировки?
...

Здрасти и от мен!

Направо на въпроса ти - НЯМА мъжки и дамски тренировки. А мнението ми за инструктори, които предупреждават жена (която не е на стероиди) за опасност да стана твърде мускулеста... ще си го спестя.

fire.is.my.nature

28.01.10
14:01

За мен разлика в дамски и мъжки тренировки има . По простата причина ,че като тренирам по “мъжка” тренировка започвам да възмъжавам :lol: Едни крака се заформят , гръб ,талията ми практически изчезва - става равна , не е за мен . Но истината е някъде между розовите дъмбели и тягата със 100 , просто между двете крайности . И естествено който както си реши - няма 1 мнение по въпроса !

Определено и аз мисля, че разделянето на тренировките на “мъжки” и “женски” е абсурдно. Няма такъв филм, няма мъжки упражнения и женски такива. Принципът на работа на тялото и мускулатурата не се различава при мъже и жени.

28.01.10
15:25

Ключовата дума тука е “тестостерон”.
Съжалявам мацки, ощетени сте  :coolsmile:

28.01.10
20:04

казано от Владимир92 на 28.01.10, 15:25:

Ключовата дума тука е “тестостерон”.
Съжалявам мацки, ощетени сте  :coolsmile:

Абе не всички...Има жени с тестостерон, колкото на мъж и мъже с естроген колкото на жена, той че пак е относително

29.01.10
08:55

просто в залата ми липсва опитна в тренировките жена,която да ме вдъхновява и нахъсва да прогресирам
за щастие гаджето е силов трибоец и само мога да се радвам, че прави горепосочените неща
мисля че е много важно да има човек, който да те мотивира,иначе и досега щях да се страхувам да пипна 20кг дъмбел
понякога много съжалявам, че загубих почти цяла година в началото, да слушам разни “опитни инструктури”,които ме караха да правя т.нар дамски упражнения
но сега бавно, но славно напредвам и не смятам, че трябва да се притеснявам, че мога да стана като Линда Мъри например заради редовните си тренировки с тежести
качила съм 3кг тегло за последните год-2, но се чувствам много по-доволна от преди
споделям едно мнение,което четох наскоро, че няма мъжки и женски упражнения, само трябва да са съобразени с моите си възможности
като се ровя из дневниците ви,мили момичета,направо се визхищавам на постижения като 100кг(!) тяга или нещо такова
абе дерзайте
пък единствения мускул, за който знам, че не  се тренира от жени е горната част на трапеца :P

29.01.10
09:47

казано от Queen Kobra на 29.01.10, 08:55:

...
пък единствения мускул, за който знам, че не се тренира от жени е горната част на трапеца :P

Хм... Кой те заблуди така? Правиш ли тяга? Мен лично всеки път ме боли трапеца след тежка тяга.

Нали все пак целта е да тренираш фунционално? Трапеца е част от кинетичната верига и всяко едно движение за рамена, например, го натоварва. Ако правиш олимпийските движения обръщане и изхвърляне, ще усетиш, че там той играе значителна роля.

Не бой се, няма да ти порасне грозно. Най-много да нямаш повече проблеми с плексити и разни други гръбни болки, дължащи се на нетрениране и лоша стойка.  ;-)

29.01.10
09:54

казано от Vic на 29.01.10, 09:47:

Хм... Кой те заблуди така? Правиш ли тяга? Мен лично всеки път ме боли трапеца след тежка тяга.

Нали все пак целта е да тренираш фунционално? Трапеца е част от кинетичната верига и всяко едно движение за рамена, например, го натоварва. Ако правиш олимпийските движения обръщане и изхвърляне, ще усетиш, че там той играе значителна роля.

Не бой се, няма да ти порасне грозно. Най-много да нямаш повече проблеми с плексити и разни други гръбни болки, дължащи се на нетрениране и лоша стойка.  ;-)

Доколкото разбирам тя не тренира функционално...просто не се страхува от тежестите вече...и прави ‘мъжки’ упражнения, вместо да кисне само на колело, аддуктор и абдуктор машините :)

И... огромен трапец не е особено женски...не виждам причина жена да тренира трапец с изолиращи упражнения (както мъжете обичат много да правят, за да им порастнат вратовете  :P ) Мисля, че при жените е напълно достатъчно, че той се тренира при всички упражнения за гръб и при повечето за рамо...
Това всичкото, ако тренираш по билдърски начин, а не функционално :)

CH

10.02.10
17:08

Моето мнение по въпроса.. :) значи според мен си има разлика м/у мъжките и женските тренировки и обяснението е просто: мъжа иска да постигне различен вид оформление на тялото—>широк гръб, по тясна талия,по здрави гърди и здрав корем, общо взето обем,  докато жените искат оформено дупе, стегнати гърди, стегнат корем и да се запазят женските им черти, а не талията и корема им да се изравнят и да се загуби женската им визия. Мъжа като тренира развива мускулатурата си (растеж! и здравина на мускула) докато жената ако тренира по същия начин, но с тежести които са подходящи за нея (напомням че мъжа също тренира с тежести подходящи за него!!) ще се получи резултата като при мъжете—> разстеж и здравина на мускулите :) Приемам критики по моето мнение, не съм чел по въпроса но това е моето мислене! :)

10.02.10
17:48

Какво разбираш под здравина на мускулите и защо това е лошо за жените?

CH

10.02.10
19:10

казано от Петко К на 10.02.10, 17:48:

Какво разбираш под здравина на мускулите и защо това е лошо за жените?

Под здравина имам предвид твърдост, аз примерно не бих харесал жена която е орелефена повече от колкото трябва да е, и с един вид твърди мускули.. за мен жената трябва да е нежна, но не разпусната или пълничка.. мисля че мъжете ме разбирате какво имам предвид и повечето биха подкрепили мнението ми, незнам :) , ноо пак казвам че не съм чел допълнителна литература затова може и да греша, и дано не подвеждам някой, но просто това е моята логика и моето мнение (имам стаж в залата около 40 месеца :) )

Мнението беше редактирано от ChiChO на 10.02.10 19:15.

10.02.10
19:32

Значи аз от лично наблюдение съм забелязал много малко жени , които наистина да са релефни . Демек хем да имат някакви мускули , хем нисък прозент подкожни мазнини . Ако не се лъжа жените по принцип си имат по-голям % . Жена с “твърди” мускули трудно ще намериш ако не се занимава професионално със спорт.
Разлика между мъжките и женските тренировки ?  Хм . Избора е личен . Опасност да се направтя  прекалено големи мускули при жените почти няма . Така че освен кардиото и силовите тренировки трябва също да се практикуват . В моята зала не съм виждал жена да хваща дъмбели ( над 4 кг )  или лостове , само машинки за крака , между другото .

10.02.10
19:44

И при мъжете и при жените основните принципи са едни и същи.
Вече програмите се различават, според целите. Но това важи и за мъжете, никой не тренира по една и съща програма.
То ако ставаше да тренираме едно и също всички и да получаваме един и същи резултат, щеше да е много лесно :)

11.02.10
05:31

казано от Evgeni Nikolov на 10.02.10, 19:32:

Значи аз от лично наблюдение съм забелязал много малко жени , които наистина да са релефни . Демек хем да имат някакви мускули , хем нисък прозент подкожни мазнини . Ако не се лъжа жените по принцип си имат по-голям % . Жена с “твърди” мускули трудно ще намериш ако не се занимава професионално със спорт.
Разлика между мъжките и женските тренировки ?  Хм . Избора е личен . Опасност да се направтя  прекалено големи мускули при жените почти няма . Така че освен кардиото и силовите тренировки трябва също да се практикуват . В моята зала не съм виждал жена да хваща дъмбели ( над 4 кг )  или лостове , само машинки за крака , между другото .

Ела да потренираме заедно :)
Сега тренирам в заличката на работа, но...когато ходех по ‘публичните’ зали, редовно някой младеж идваше да ми обяснява как не трябва да вдигам толкова тежко...не можеха да ми дадат смислено обяснение защо (защото съм жена, казваха. Аз само питах: и това какво ми пречи да вдигам тежко?).
Мисля, че просто бяха комплексирани, че дърпам повече тяга от тях и че правя раменна преса със същите дъмбели като тях.

По темата: имам мускули; и релеф на раменете, ръцете, корема. С ‘цивилни’ дрехи, обаче, си изглеждам ‘нормално’ момиче и не приличам на щангистка....

11.02.10
06:19

казано от ChiChO на 10.02.10, 19:10:

...
Под здравина имам предвид твърдост, аз примерно не бих харесал жена която е орелефена повече от колкото трябва (?!?) да е, и с един вид твърди мускули...

С една дума, не искаш да е по-силна от теб  :) ? Ами тренирай здраво и стани силен. Защо жената трябва да ограничава потенциала си, само за да е под теб?  :coolhmm:

за мен жената трябва да е нежна, но не разпусната или пълничка.. мисля че мъжете ме разбирате какво имам предвид и повечето биха подкрепили мнението ми, незнам :)

Категорично не те подкрепям. Жената може да бъде нежна по хиляди начини, но това съвсем не й пречи да е силна и със стегнати мускули. Разбира се, изключвам жените на стероиди, защото повечето от тях трудно влизат в графата жени след толкова хормонални препарати.

(имам стаж в залата около 40 месеца :) )

Моят е около 240 месеца.  ;-P

Мнението беше редактирано от Vic на 11.02.10 07:00.

11.02.10
06:45

казано от Limka на 11.02.10, 05:31:

... С ‘цивилни’ дрехи, обаче, си изглеждам ‘нормално’ момиче и не приличам на щангистка....

Ха! И какво е лошото една жена да прилича на щангистка  ;-) ?

Я вижте тази: http://www.youtube.com/watch?v=YzL57oCxXAk
...или пък тази: http://www.youtube.com/watch?v=4ZFWMVi-x4U, http://www.youtube.com/watch?v=Qds7nK6tn7w&NR=1
... още малко: http://www.youtube.com/watch?v=YZR_s7jRAQY&NR=1

Мисля, че това, което искаше да кажеш е, че не искаш да изглеждаш като назобена щангистка, а това е вече различно нещо и с него няма как да не се съглася.

11.02.10
07:18

Шведката е готина, да...трудно се вписва в стереотипа за щангистка :)
Абе, този спор е излишен...да се хващаме за думи и букви. Мисля, че и двамата разбрахме какво точно имам предвид :)

11.02.10
07:41

казано от Limka на 11.02.10, 07:18:

...трудно се вписва в стереотипа за щангистка :)

Ето, това се опитвам да разбия! Стереотипът!
До голяма степен този стереотип е наложен от визията на професионалните спортистки, прекаляващи с хормонални препарати. Една нормална жена, тренираща тежко, но чисто, няма как да се превърне в мъжеподобна карикатура.

11.02.10
07:50

казано от Vic на 11.02.10, 07:41:

казано от Limka на 11.02.10, 07:18:

...трудно се вписва в стереотипа за щангистка :)

Ето, това се опитвам да разбия! Стереотипът!
До голяма степен този стереотип е наложен от визията на професионалните спортистки, прекаляващи с хормонални препарати. Една нормална жена, тренираща тежко, но чисто, няма как да се превърне в мъжеподобна карикатура.

Ето...от няма спор, правиш спор.
Аз казах същото - че тренирам тежко и не приличам на стереотипна щангистка. Къде в моя пост видя противоречие с това, което ти казваш?!?
И защо се опитваш да разбиваш стереотип, който е валиден - повечето щангистки са назобени и големи - затова има и такъв стереотип. Той не се появава ..ей така, от нищото...
Значи...пишем, за да се ‘заяждаме’ и да си ‘чешем пръстите’, на мен поне така ми изглежда....

Мнението беше редактирано от Limka на 11.02.10 07:50.

11.02.10
12:48

Limka-свалям ти шапка за постиженията :coolsmile:
моите са много по-скромни но винаги съм била физически слаба и затова това което постигам сега много ме радва
може да имам малък”стаж”-само около 3 год но тренировките,общуването с трибойци и фитнес списанията доста ми “промиха”мисленето относно женската физика
не е нужно да вдигаш 100 от лежанка или да се орелефяваш до кости като атлетка зада се чувстваш добре и да си по-силна
от 150 жени в нашата зала нито 1 не може са сложи 100кг на лег пресата а мен ме беше срам 4е 120 толкова ми тежат
вярно че приоритетите са различни но не виждам колко по-различни могат да бъдат упражненията с които да се постигнат тези цели
имам си свое мнение че не можеш да започнеш “оформяща” програма-както ВСИчКИ мацки в залата “правят”-докато нямаш необходимите мускули които да оформяш
не ми се струва смислено да правиш само дупе и корем а всичко останало да бъде отпуснато
нито това  да правиш оформящи упражнения като глутеус машините или аддуктори и т.н и т.н. беа да си се научила да клякаш или поне да ползваш лег-пресата
виждала съм на състезания едно много симпатично момиче-силов трибоец,която миналата година стана вицеевропейска шампионка за девойки-Ралица Джамбазова и ви казвам че имаше НАЙ-СТРАХОТНОТО тяло което съм виждала на живо
едва ли нейния трениьор я  спира да прави 150 кг клек
затова да ви питам
-какво ви е мнението за “инструкторите”,които се плашат да не ми порасне някой мускул

Мнението беше редактирано от Queen Cobra на 11.02.10 13:12.

11.02.10
13:43

То мускулите не растат толкова лесно. Мъжете тренираме с такава цел с години, а жените си мислят, че само като хванат щангата и изведнъж ще се превърнат в културистки.

да... “не прави с тежести, ще станеш много мъжка и мускулеста”
хайде бе, дайте ги тея мускули. сланина ли да искам, че да съм “женска”
такова е положението сега, че май много от инструкторите по залите, дори и да не се плашат да ти порасне някой мускул, пак трябва да бъдат оградени с кавички.
така че тренирай си и не се впечатлявай, хората сами трябва да направят крачката, ако имат желание.
ето случвало ми се е по време на тренировка 2-3 мацки да дойдат и да ме питат какво е тяга, за какво я правя, да им покажа как да клякат - тоест те имат интерес, вероятно желание, просто недостатъчна информация. тогава с радост помагам, където мога.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1