Дневникът на МM - всяко начало е трудно

Темата е заключена.

08.02.10
17:29

Здравейте,

От две седмици ходя на фитнес. Три пъти седмично по правило - но от вчера май реших да ходя всеки ден без събота и неделя...

Объркано ми е в главата всичко от четене на фитнес програми и режими на хранене.

Ще се радвам много на всяко мнение на по-опитните от мен - затова честно ще записвам тук трениравъчния си режим, както и храната за всеки ден.

Надявам се с моята мотивация, и с малко помощ и съвети да успея да стигна целта си.

А тя е - 64 кг - здраво, стегнато и силно тяло

Темата беше редактирана от ММК на 07.04.13 16:11.

08.02.10
17:43

И така - да споделя тренировката си днес:

Имам възможност да ходя във фитнеса около 14 часа. При първото ми посещение инструктора ми направи схема, която спазвам и сега:

10 минути интервално велоергометър
2х30 навеждания “Римско столче”
3х15 сгъвния на свити крака от лежанка /незнам как се казва на фитнес език, извинявам се/
2х30 коремни преси
30 придърпвания на вертикален скрипец пред гърди
2х30 вътрешно бедро -  тежест 25 кг
2х30 външно бедро - тежест 25 кг
20 минути кардио - вело, или пътечка

Последните три тренировки бях на пътечката - по 30 минути - 6 степен - много бързо ходене/поне за мен е/ - все още не мога да бягам, тромава съм и натоварвам много глезените и коленете, които ме болят.
Днес редувах минута на 6-та степен и минута - 5-та степен с последоватлно нарастващ наклон до 12.

Ще се радвам на мнения по програмата.

08.02.10
17:50

Здравей, пожелавам ти успех :)

Пишеш, че мислиш да ходиш всеки ден във фитнеса? Дори и да стане така, какво ще правиш там? Тази програма по-горе ли? Всеки път ли е тази или правиш и други неща?

Не е нужно да тичаш, за да ти бъде качествено кардиото. Не го мисли.

Понякога имам чувството, че всички “инструктори” по залите един ги е правил...

08.02.10
17:53

Храната ми за днес:

Закуска -
10 часа - Фалшива баница - извара, яйца и зелени подправки - разбъркани и - на микровълнова. Получава се нещо като баница без кори. Хапнах около 150 гр. от това.
          Кафе без захар

Обяд -    пропуснах го...без да искам...

16 часа - пилешка пържола от бут на скара - около 150 гр.

17 часа - пушена сьомга - 100 гр.
          безсолна сушена цаца - около 40 гр.
          кафе без захар

предстои вечеря сега - приготвила съм си 1 краставица - около 100 гр.
                        телешки шол с ориз без мазнина - сигурно ще е около 200 грама общо количество

ако огледнея по-късно преди лягане - имам една НВД торта - отново яйца и извара с подсладител се забъркват в микровълнова като блат и после се заливат с кисело мляко 0,1%, разбръкано със желатин и малко степче.

Течности за деня - вода над 2 литра, 2 чаши безолкохолно Дерби без захар.

Това е храната за днес.

08.02.10
17:58

Здравей Inis9, много благодаря за посрещането. :-)

Не съм сигурна дали ще е добре да ходя всеки ден във фитнеса - но иначе мога, да. Незнам дали няма да се изморявам, или да не вземя някоя друга беля да си направя...Затова питам добре ли ще е - или е излишно всеки ден?
Колкото до програмата - давам си сметка, че това си е нещо за абсолютно обездвижен и начинещ човек...И че трябва да се промени с времето.
Засега “си позволих” да увелича кардиото в края на 30 минути и да сменям скороста на пътечката и наклона.
В залата, в която ходя инструкторите се сменят - така и не попаднах втори път на този, който ме посрещна...Незнам колко време да продължа с тази програма...

08.02.10
18:25

Добре дошла и от мен! Много хубаво, че си решила да промениш себе си и то в положителна посока. Относно тренировката ти - можеш известно време да караш по тази система, за да навлезеш постепенно в движенията, но не се задържай за дълго на нея! Относно храненето - заложи на пилешко, телешко, свинско, яйца, риба, млечни, извара, зеленчуци, здравословни мазнини /от сурови ядки, семена, зехтин/. Нека постепенно да навлезеш в този режим, а не изведнъж и нека това ти стане начин на живот /здравословно хранене и тренировки/, а не да го чувстваш като ограничение и задължение! :) С каквото можем ще помагаме! Успех и постоянство! :)

08.02.10
18:32

S_L - благодаря и на теб за посрещането и подкрепата!
Храненето - аз по принцип си ям месо, проблем засега са ми ядките и мазнините - в смисъл, че ме е страх да хапвам от тях /заради Дюкан, предполагам/. Трябва да променя настройката си към храната отново. Осъзнавам го.

Колкото до тренировката - ще чета и ще питам още. Предполагам, че след поне 10-12 посещения в залата ще е добре да я сменя - днес ми беше 6-тия път...

08.02.10
18:49

казано от Мишана на 08.02.10, 18:32:

S_L - благодаря и на теб за посрещането и подкрепата!
Храненето - аз по принцип си ям месо, проблем засега са ми ядките и мазнините - в смисъл, че ме е страх да хапвам от тях /заради Дюкан, предполагам/. Трябва да променя настройката си към храната отново. Осъзнавам го.

Колкото до тренировката - ще чета и ще питам още. Предполагам, че след поне 10-12 посещения в залата ще е добре да я сменя - днес ми беше 6-тия път...

Относно мазнините - аз също имам страх от тях, но благодарение на всички отзовали се в този форум започнах малко по малко да ги възприемам и да ги увеличавам в режима си. Не съм била на Дюкан, но това не ми е пречило да имам страх от тях..Всичко ще стане постепенно и при теб, но не се страхувай..

08.02.10
18:57

Още веднъж - искрено благодаря! Много е ценна подкрепата!

08.02.10
19:10

Браво за решимостта! Дано да я запазиш!

... ;-) и честит дневник. ;-)

08.02.10
20:01

казано от Мишана на 08.02.10, 17:43:

10 минути интервално велоергометър
2х30 навеждания “Римско столче”
3х15 сгъвния на свити крака от лежанка /незнам как се казва на фитнес език, извинявам се/
2х30 коремни преси
30 придърпвания на вертикален скрипец пред гърди
2х30 вътрешно бедро -  тежест 25 кг
2х30 външно бедро - тежест 25 кг
20 минути кардио - вело, или пътечка

Ще се радвам на мнения по програмата.

Моето мнение:

Значи, всичко с времето си. Това, по което тренираш, е жалък опит на някой фърфалак да мине за фитнес инструктор.
Това, какво ще предприемеш оттук нататък, зависи от теб и от това, какви познания за различните упражнения имаш, каква ти е физическата култура, пък и предпочитанията ти, ако щеш :))))
Хиперекстензии, супермен, крънчове, планк, китайска почивка, раменни преси (Арнолд преси), лежанка, флайс, глутеус мост са упражнения, които е хубаво да изпълняваш. Не всички наведнъж, разбира се. Като за начало потърси как се изпълняват, за да можеш постепенно да ги включиш в програмата си. Попрочети, виж кое как и питай, ако има нещо.

Тия серии 2 х 30 можеш да ги направиш на 3 х 20. Между другото, скрипецът и той ли е 2 х 30 или? Направи го на 3 х 8, като увеличиш тежестта. Можеш да го правиш също и с подхват, пак 3 х 8. Дръж лактите близо до тялото.

Това римско столче как ти се отразява? Усещаш ли го добре? Ако ти причинява болки в кръста, дори и мънички, спри го и виж как се прави планк - по принцип е добре така или иначе да го махнеш от програмата, нищо няма да изгубиш.

В сайта има секция “Упражнения”. Поразгледай я.

Това го пиша в случай, че не възнамеряваш да тренираш с инструктор, тъй като тогава ще трябва да заложиш повечко на самообразоването и експериментирането.

Това е от мен засега.

П.П. Не е нужно да ходиш всеки ден в залата. Дай време на тялото си да привикне. Пък после...

Мнението беше редактирано от Инис на 08.02.10 20:19.

08.02.10
20:03

Аз също те приветствам и подкрепям с две ръце за начинанието да водиш здравословен живот.
Ще те посъветвам няколко неща.
1.Намали белтъчините
2.Увеличи зеленчуците
3.Намали млечните
4.Увеличи мазнините
5.Махни ги тия дербита и степчета
Изобщо, забрави го тоя Дюкан, трици, кексчета. Яж чиста храна.Поне в началото. Движи се много и бъди позитивна
Успех

IR

08.02.10
20:09

казано от inis9 на 08.02.10, 20:01:

Това, по което тренираш, е жалък опит на някой фърфалак да мине за фитнес инструктор.

Сори за спама,ама това ме уби...не мога да спра да се хиля  :lol:

Поздрави за дневника!По-късно ще разгледам по-подробно и ще се включа  :)

09.02.10
08:27

Здравейте в новия ден!

radostin radev - Благодаря и на теб за насърчението! Харесва ми подписа ти - много е вярно...Успехи и на теб!

inis9 - Това за фърфалака и мен ме разсмя... Незнам, солидно изглеждаше този инструктор - може и да ми е дал тази програма, съобразявайки се с “насрещното” - т.е - с вида и възможностите ми ...
А може и да е фърфалак - под прикритие на 100 кила мускули.... :cheese:

Сега - сериозно. Вече разглеждам нещата, които ми писа като за програма - днес ще ми е ден за домашна работа - в смисъл, ще чета и ще гледам кое как трябва да се прави.

Съвета ти за сериите - от 2 на 3 х20 го възприемам веднага. Почивката си остава по-малко от минута, нали?

Скрипецът - може и аз да не съм разбрала нещо правилно...обаче май и той беше 2х30 - с тежест 2…Поне така го правих. Ще сменя и ще видя какво имаш предвид под “подхват”.../ох, как ли звуча отстрани.../.

Римското столче - нямам никакви болки никъде от него. Даже бих казала, че ми е едно от приятно лесните неща във фитнеса...И незнам - внушавам ли си или наистина горната част на корема ми май се стяга...Ще видя и планк какво е...

Всъщност - говорейки за болка - тя е винаги в коленете и глезените ми. Останалото не ме тревожи...
Благодаря ти за съветите, засега ще се самообразовам - с инструктор мисля, че ще мога да си позволя 1 път месечно да тренирам.

diva 97 - оценявам и твоята подкрепа! Позволих си да погледна профила ти - СТРАХОТНО, поздравявам те!
Колкото до съветите - Дюкан е история за мен, не броя стриктни 3 лъжици “ярма” сутрин...но какво да сторя, като е попреписал доктора оттук - оттам - и е включил в режима си храните, които по принцип са ми “храна” - месо, извара, яйца...Пък някое тричаво кексче отвреме-навреме не вярвам да вреди /особено когато е със Стевия, а не с подследител/...
За зеленчуците - ще ги увелича - и сурови и сготвени с месото.
Мазнините - чета много по въпроса напоследък...ясно е, че ще трябва да ги включа...Ама пусти страх...трябва ми време за пренастройка.
Съвета ти за чистите храни възприемам веднага! Това по принцип е и моя философия вече.
Благодаря ти, и успехи и на теб!

irenaiv - Твоят дневник беше сред първите, на които попаднах тук - 3 месечната ти промяна е впечатляваща! Ще чета! :-)
А  :question: Въпрос имам - трябва ли задължително след добра тренировка да имам мускулна треска? може и да е наивно - извинявам се, ако е така...по време на крадиото се изпотявам доста, затоплят се доста местата с много мазнинки - горната част на ръцете и бедрата - но нямам “зверска” мускулна треска - значи ли, че малко се движа?
За мен днес - храната ще си я напиша довечера. Тренировката ще е “на клавиатурата” 3х20 Гугъла и още толкова BB team!

Приятен ден на всички! :-)

Мнението беше редактирано от ММК на 09.02.10 08:52.

ET

09.02.10
18:29

казано от Мишана на 09.02.10, 08:27:

А  :question: Въпрос имам - трябва ли задължително след добра тренировка да имам мускулна треска? може и да е наивно - извинявам се, ако е така...по време на крадиото се изпотявам доста, затоплят се доста местата с много мазнинки - горната част на ръцете и бедрата - но нямам “зверска” мускулна треска - значи ли, че малко се движа?

Не.В повечето слуваи мускулната треска е индикатор за претренирване,особено ‘зверската’ мускулна треска.Въпреки ,че аз като имам такава съм и до една степен доволна

А по отношение на фитнеса и тренировките ,не видях да пише дали имаш някакъв стаж в тази област.Ако си начинаеща,нормално е първите тренировки да не са с прекалено натоварване,дори  и с инструктур.То идва постепеннно.А за вече обсъдения ‘фърфалак’..мн ги има и по по-повече от 100 кг,но това нека не ти е единственият  критерий.Масово инструктурите наблягат на упраженията с машини,които не са най-добрият вариянт за тренировка,защото развиват само отделни мускулни групи.Препоръчвам ти да се ориентираш към многоставните упражения-клек,напади,отпади -може би най-популярните ,тягата и пресите във всичките им разновидности също са добри,но не толкова широко познати.И за всичко правилната техника на изпълнение е ключова ,за да има резултат,а не кон

Хайде ,успех!

09.02.10
18:30

Здравейте отново, влизам да си напиша менюто за днес - нали водя дневник...

Закуска - около 10 часа - принцеса - ръжено - овесено хлебче  с яйце и извара

преди обяд - ябълка, 2 киви

обяд - ориз с телешки шол и нарязано китайско зеле с оцет и сол, малко сушена цаца

друга закуска - Открих един невероятен плод - Помело - и изядох около 300 гр. - около 100 калории, 27 гр. въгл.

вечерята - не ми се хапва нищо, може би ще довърша по-късно НВД тортата от вчера...

Тренировката ми е утре.(

П.с.Etcetera.
нямам опит във фитнеса - но преди години имах добра обща физическа подготовка - ама преди доста години беше - хобито ми беше спелеология и ходихме доста по пещери...В такава зала и с такава тренировка съм абсолютно начинаеща - освен това съм и обездвижена. Благодаря за разяснението за мускулната треска, очаквах наистина да се чувствам доста “по-схваната”.
Днес четох доста и си извадих на файл някои упражнения, които ми препоръчаха тук, нападите също ще включа - с гирички - и мисля след 10-12 тренировка да разделя дните по групи - ръце, крака, кардиото и коремните - всеки път...Нещо такова ми се върти в главата...

Интересното е, че в залата, която посещавам няма лостове /но има дъмбели и гирички/  и има предимно машини - води се “женски фитнес” - сигурно затова...

Приятна вечер!

Мнението беше редактирано от ММК на 09.02.10 18:40.

ET

09.02.10
18:50

казано от Мишана на 09.02.10, 18:30:

Интересното е, че в залата, която посещавам няма лостове /но има дъмбели и гирички/  и има предимно машини - води се “женски фитнес” - сигурно затова...

да затова е : )

а по отношение на разделянето на тренировките според мускулните групи-тука хората с досата повече оти и знания са го казали,аз само ще ги повторя,’че тялото е едно цяло и трябва да се тренира като такова’.Помисли в/у това.

Приятна вечер .

09.02.10
19:01

Etcetera е права за многоставните, те са на почит в женската част на форума, и с право; но на мен ми се струва по - редно плавно да се навлиза в тренировъчния процес, особено ако физическата ти култура има нужда от усъвършенстване. И ако тренираш сам, без инструктор. Клекове, тяги и т.н. са сложни като изпълнение и е по - удачно да се включат малко по - късно в случая, за предпочитане под наблюдение на по - опитен. Това е толкова по - необходимо заради болките в коленете и глезените, които има Милена.
Тренировката би трябвало да включва упражнения за всички мускулни групи всеки път. Затова и съм нахвърляла тези по - горе, техниката им може да се схване и без инструктор.

Мускулната треска - може с, може и без нея. Не е гаранция за добра тренировка, макар че повечето хора са доволни, когато имат мускулна - това е сигнал, че си натоварила мускула....

11.02.10
07:55

Здравейте,
не съм писала и на тренировка не отидох вчера...Направих бъбречна криза.Мога да разкажа доста преживелици - как отказаха линейка, защото не било животозастрашаващо състояние, как не можели да пратят спешен екип в ъкщи и да се замъкна както намеря за добре до болницата...Замъкнах се - биха ми инжекция, поуспокои се болката, в  къщи пак м заболя. Имам да изхврлям камък от левия бъбрек и песъчинки.
...
Предписаха ми ...Чай от мечо грозде - прави се на отвара по един сложен начин - киснеш, вариш,...лудница...и таблетки Неуринал мисля да си взема - на своя глава, защото тях не ми ги предписаха...Шокирана съм от състоянието на болницата, в която попаднах..
Но това е все оф-топик...

Искам да благодаря отново на абсолютно всички, които ме посрещнаха тук и ими дадаха съвети за начинанието, което започнах и да се извиня, че няма да съм наоколо известно време.
И ще ям очевидно варени картофи и макарони...
Картата ми за фитнеса все пак е в джоба ми и нейното време отново ще дойде. Пък ще имам и повече време за четене и подготовка /как се слага емотиконче за кисела усмивка.../.

Успехи на всички в BB team и се пазете!

11.02.10
09:47

Бързо махане на неприятностите ти желая! А бъбреците ти преди Дюкан как бяха?
Можеш да си спестиш картофите и белите макарони и да караш на повече зелени зеленчуци, плодове, млечни, ядки и кълнове дори.

11.02.10
09:52

Бързо възстановяване! Почивай си, тренировките няма да избягат!

11.02.10
14:37

казано от Anelia на 11.02.10, 09:47:

Бързо махане на неприятностите ти желая! А бъбреците ти преди Дюкан как бяха?
Можеш да си спестиш картофите и белите макарони и да караш на повече зелени зеленчуци, плодове, млечни, ядки и кълнове дори.

И аз това щях да я питам? Между другото аз като бях зле с бъбреците ми забраниха точно горните храни, но може би зависи от вида на заболяването. Млечните стават и белтъците от яйца и сладки плодове
цитруси-алергени, дразнят бъбреците
фибрести плодове - дразнят отделителната система съответно бъбреците
зелени зеленчуци- пурини и оксалова/май така беше/ киселина, дразнещи
ядки-полени, токсини, пак не съм сигурна в думата-дразнещи
Айде да не се правя на професор.
Май това ми бяха препоръките от доктора. Както и да не стоя нито на много топло, нито на много студено. И да пия много вода и биричка

11.02.10
14:42

Че то нищо за ядене не остана :( Аз ги дадох за пример, защото един познат с такива проблеми яде салати, сирена и риба. Е, и боб и ориз. Ще го питам него за някакви природни лекове какви ползва, защото знам, че в последно време е много добре и ще пиша тук пак.

11.02.10
14:47

казано от Anelia на 11.02.10, 14:42:

Че то нищо за ядене не остана :( Аз ги дадох за пример, защото един познат с такива проблеми яде салати, сирена и риба. Е, и боб и ориз. Ще го питам него за някакви природни лекове какви ползва, защото знам, че в последно време е много добре и ще пиша тук пак.

Бобовите пък категорично са забранени заради пурините. Да ти кажа умрях си ог глад. Менюто ми беше задушени тиквички с извара, супа от тиквички, печени тиквички с извара, белтъци на тиган пюре от...познайте какво-тиквички.Ама картофи и ориз не ядох, нито пък тесто. сега абсурд да одържа фронта

12.02.10
08:04

Здравейте,
по-добре съм вече. Големи болки бяха.
Колкото до храненето - в спешното почти нищо не ми казаха за него. Както писах вече - имам нещастието да живея в град с една от най-проблемите болници в страната.
И без друго още съм шокирана от идеята да не пия друго /като медикамент/ освен Мечо грозде - разбирам, че е чудесна билка...и вярвам в доброто й действие...но сигурно има и още възможности за преодоляване на такива бъбречни кризи...а така - бъркам отвари като вещица по нощите...

реди 3-4 години при профилактичен прегред ми казаха, че имам песъчинки /точно в левия бъбрек/ - явно процесът по образуване на камък вече е бил в ход и сега му е дошло времето...Незнам доколко повишения прием на протеини е имал значение...Може би и преди години пещернячеството ми е докарало предразположение - спяхме по палатки, направо на земята...

Трябва да си намеря добър нефролог /очевидно ще е платен прием/ - и тогава ще мога да задавам въпроси - в спешното отношението беше наистина лошо...

Какво ще хапвам - За цитрусите - знам ,че дразнят отделителната система - отпадат. От месата - може би пиле на супа и предполагам - риба ще е добре. Картофите, ориза, белтъците са ясни - доколкото разбирам - това ще е менюто - и вече е. Сирене - също. Водата ще е по-малко - но пък с чая от мечо грозде изхвърлям достатъчно.../и трудно/...

Благодаря на всички за съветите и загрижеността.

Ще пиша пак.

Успешен ден на всички!

Мнението беше редактирано от ММК на 07.04.13 16:10.

ET

12.02.10
18:04

аз също направих подобна криза/1 май 2009/,добре,че баща ми беше вкъщи и ме закарара до Пирогов,че не можех да седя от болка /буквално/.Само където там лекарят ,който беше на спешното ,като разбра че имам проблеми с менструацията си реши ,че е от това,въпреки че изследванията на кръвта ми показаха завишение левкоцити.Както и да е биха ми нещо мускулно и помина и ме пратиха вкъщи.Само където ние отидохме в ВМА и там ми направиха снимка и излезна ,че имам камъче в уретрата.Предписаха ми Неуринал и Спазмалгон,както и един чай по Ламбрев и в рамките на 5 дена трябваше да правя следното: пие се 0.5 л топла вода,после скачаш на един крака около 5 мин ,след това си вземах горещ душ и пишкаш.Тази процедура  на мене ми помогна на третия ден да извърля въпросното камъче.Полсе 6 месеца нямах нищо и октомври ходих-песъчинки отново и ми предписаха да пия Цистон/на билкова основа е ,без рецепта/.А и тогава ми каза въпросният доцент яйда до едно  на ден /ако не го бях питала за яйца нз дали щеше да каже/

Айде успех.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1