Яйцата ям ги като семки

Прескочи до:

15.02.10
19:12

Така от 2 седмици съм на нвд, всичко е перфектно, здравословна свалям всичко супер довелен съм.
Знам че яйцата са вредни, най-вече за черния дроб, и за холестерола но тук май не е вярно, както и да е, хапвам сутрин 2 яйца,
следобедното ядене още 2, и на вечеря още 2. Това прави 6 яйца дневно, понякога ям и по 4 не че има значение ...
Пия много вода и нямам никакви проблеми до сега, а и не смятам да продължавам така с яйцата, искам поне до края на диетата още месец и 2 седмици да ги консумирам така, вярвам че няма да имам преблеми... все пак имам известни притеснения, и се надявам да ме успокоите тук, казвам ви пия много вода не знам колко точоно, но може и да има 5-6 литра дневно, като се има предвид сезона са си доста... мислите ли че ще имам преблеми в бъдещи, или ако имам то ще е след доста време и сега мога спокойно да си карам още месец два?

15.02.10
19:17

Знаеш, че са вредни, или така си чул от някой си там, ама и той не знае защо?
Аз ям редовно яйца последните 4 години и още съм жив.

15.02.10
19:20

Наще най-вече ми пълнят главата с щуротии, но предполагам има нещо вярно... пиша тук не чета из нета, защото има безкрайни глупости и не знам на какво да вярвам, точно това исках някой който ги консумира да си каже истината... ти по колко ядеш, защото 1-2 са си в нормата, порпнцип наще ми обясняват нещо от сорта на 7 за седмица, говяра за цяло яйце с жълтъка разбираш ме ...

Мнението беше редактирано от needweed на 15.02.10 19:21.

15.02.10
19:30

Между 4 и 10 на ден. Сложи ги 5 да са средно, ако случайно някой ден не ям.

15.02.10
19:43

От 2 години насам ям всеки божи ден по 7-8-9 яйца на ден.Но не ги ям всичките с жълтъците на ден хапвам например 3-4 жълтъка.
Пък яя виж още съм жив...иначе холестерола е лошо-смисъл всички така говорят,защото в жълтъка има голямо количество холестерол.Но има и друго това е от добрия холестерол.Пък и да ти кажа без холестерол,няма тестостерон....Надявам се,че знаеш какво е тестестерон.

Успех,хапвай яйца и ставай все по-голям...
Живи и здрави..

16.02.10
12:44

Предполагам, че си слабичък предвид водата която изпиваш.Това, че изпиваш такова количество вода не трябва да те плаши а радва :) Нека започнем с това, че ако не пиеш вода повечко води до дихателни проблеми, тъи като 12% от водата се употребява от огранизма като дишаш.Ето и един много хубав фактор за хората които са с наднормено тегло, при тях кръвта е по гъста, което се определя от водата.Гъстата кръв води до по-трудно функциониране на сърцето, а от там до сърдечни съдови проблеми.Недостига на вода, въпреки това, че не ви се пие, води до стесняване или изсъхване на червата.Няма жизнен процес в човешкото тяло, който да не е свързан с водата.Пиите вода по често, с времето ще свикнете да пиете по по-големи количества вода :) Хората предразположени към камъни в бъбреците трябва да внимават и да пият повече минерална вода.За останалите е много хубаво да се сменя водата също, пример: 3 дни минерална вода, 3 дни чешмяна.Относно яйцата, няма да влизам в подробности, определено ги намали :)

Мнението беше редактирано от rrrrMD на 16.02.10 12:45.

16.02.10
17:24

казано от rrrrMD на 16.02.10, 12:44:

Относно яйцата, няма да влизам в подробности, определено ги намали :)

Напротив, дай с подробности, интересно ми е да чуя поредната “теория” по въпроса.

казано от Петко К на 16.02.10, 17:24:

казано от rrrrMD на 16.02.10, 12:44:

Относно яйцата, няма да влизам в подробности, определено ги намали :)

Напротив, дай с подробности, интересно ми е да чуя поредната “теория” по въпроса.

х2 :lol:

rrrrMD всяка божа и дяволска сутрин в последната година закусвам с 5 и към текущ момент не съм забелязъл, да съм умрял, да ми е порастнала трета ръка, крак и т.н.

16.02.10
18:09

Нямам търпение да чуя , защо греша като на седмица изяждам около 50 яйца ? Къде бъркам ?! Моля те , кажи ми , rrrrMD !
Малко ли ми остава ?

16.02.10
18:17

Ами какво да кажа 2% от жълтъка само са холестерол.Сигурно знаете, че холестерол е мазен и неразтворим във вода.Понякога преигравате с холестерола и започва едно полепване по артериите, с което те се свиват и водят до сърдечно съдови проблеми.Жълтъка е кофти работа, трябва да се приема в по-малки количества, а белтъка го яжте колкото искате :)

16.02.10
18:19

Go shoot yourself !

16.02.10
18:34

Владимир92 go f*** yourself ^^
Извади си главата от задника и започни да учиш биология, отдели 4 години на биологията и медицината, попрочети малко тогава ми кажи да отида да се застрелям..

16.02.10
18:43

Още професори ! Ей, учен народ, брей.... Попрочети малко за серумния и диетичния холестерол, и връзката м/у тях г-н Биолог  :lol:

16.02.10
18:51

Оставяш ме без думи, говориш ми все едно съм казал,че холестерола въобще не трябва да присъства в организма..моля ти се спри до тук..Като гледам колко си релефен и голям ми става ясно за какво става реч..

16.02.10
18:55

Не ме е срам от физиката ми. Обясни защо трябва да намали яйцата авторът ?! Защо ?! Прочел си тук-там нещо и хоп изтърсиш глупост. Аз ям от година и нещо по 10тина яйца на ден. Всичко ми е наред и в норма. Какво правим ? “Материалите”, които си “чел” издишат, нали ? Или бабите знаят повече ?

16.02.10
19:35

казано от rrrrMD на 16.02.10, 18:34:

отдели 4 години на биологията и медицината, попрочети малко тогава ми кажи да отида да се застрелям..

Аз имам колеги, които вече не 4, ами 6 години следват (така се случи  :lol: ) тая пуста математика и още не могат да сметнат един прост интеграл. Отделянето на време за нещо още не гарантира резултати в него, особено когато човек разсъждава ограничено. Ти казваш така:

Понякога преигравате с холестерола и започва едно полепване по артериите, с което те се свиват и водят до сърдечно съдови проблеми.

Добре, и? Завишеният холестерол е следствие от някакъв проблем, а не проблем сам по себе си (след като е завишен вследствие на нещо, което не е наред, вече може да стане и проблемен, но за намаляването му начина си остава един - премахване на първоначалната причина да е завишен). Той е само симптом и нищо повече, просто защото колкото и да приемаш с храната оказва незначително влияние. Точно защото ти е необходим си го правиш сам (природата не прави грешки), когато произвеждаш повече от нужното - потърси защо е така. Кофти храната, която ядеш, може да е причина за проблем, но специално яйцето не е кофти храна (зависи от къде ги взимаш де, кой знае къде какво има, в днешно време по магазините..).
И нито един жълтък да не ядеш, ако имаш проблем може да ти е висок холестерола. Както и може да си като мен (десет е закуската само) и понеже ти е здрав организма да ти е абсолютно в норма всичко (дори след 2-3 и повече години ежедневно 10+, даже да има лек спад в общия спрямо изследвания от преди година и половина).

Мнението беше редактирано от G33K на 16.02.10 19:38.

ЛР

16.02.10
21:33

Вчера изядох 20 яйца :)

Преди години ядях по 10 на ден. Последно време ми се събират средно 5 на ден.

Връзка между холестерола от храната и този в кръвта НЯМА :)
Това е писано не на едно и две места във форума. Основнот нещо, което става ясно с времето обаче е, че чукча определено не е читател, но за сметка на това е бая писател :)

поздрави

16.02.10
23:10

Не съм особено запознат с холестерола, никога не ме интересувало толкова много. Интересно ми е друго, ако след изследване се окаже, че ти е висок, защо повечето доктори ти казват да не ядеш свинско да речем, след като този в кръвта няма нищо общо с този в храната?

17.02.10
05:46

казано от Flask на 16.02.10, 23:10:

Не съм особено запознат с холестерола, никога не ме интересувало толкова много. Интересно ми е друго, ако след изследване се окаже, че ти е висок, защо повечето доктори ти казват да не ядеш свинско да речем, след като този в кръвта няма нищо общо с този в храната?

Защото повечето “доктори”, са толкова и доктори... :)

ЛР

17.02.10
06:03

До преди 10 години се смяташе, че спанкът е отличен източник на желязо и лекарите го препоръчваха с широка ръка. След това се оказа, че някой печатар сбъркал мястото на една десетична запетая преди 100тина години и оттогава всички повтаряли като папагали, без да поставят каквото и да било на съмнение. Хората просто вярвали.

За съжаление и до днес много неща се основават на вяра, а не на факти.

поздрави

17.02.10
07:11

хах, интересен факт за спанака :)

BR

17.02.10
09:23

Нещата не опират само до хелестерола,като комбинираш примерно 5 цели яйца с въглехидратен източник,какво става? Два източника,единия изгаря за енергия,а другия на склад(подкожна мазнина)Не случайно е правилото на 4 белтъка 1 жълтък,то може и цели да се ядят,ама на НВД.Като цяло жълтъка си е много полезен има и лицитин в него,но както с всяко друго нещо не бива да се прекалява.

17.02.10
10:05

Това зависи от количеството калории. От смесването на въглехидрати и мазнини нищо няма да ти стане. Енергията е калорията.

BR

17.02.10
10:10

Мерси,че ме информира :lol: Поста ми беше за информация,не да споря с дървени философи.

17.02.10
10:24

Запазете добрия тон и се насочете към градивна дискусия, ако обичате ;)
В случая говорим за вредата/ползата от целите яйца и влиянието им в/у холестерола в кръвта. Едва ли има някой тук, на който да не му е ясно, че като прекалява с храната, ще дебелее :)

казано от Flask на 17.02.10, 10:24:

В случая говорим за вредата/ползата от целите яйца и влиянието им в/у холестерола в кръвта.

Лошото, е че мима няма седмица седмица и отново някой повдига темата, по която вече е писано десетки пъти. Живеем в 21-ви век и всеки може да направи своя информиран избор.

17.02.10
11:03

Хихих бе не ме интересува нищо..както и да е яжте си яйцата не ме занимавайте ^^

17.02.10
11:10

Че кой пък те занимава теб?
Поредната тема за коша, мен ако питате.

17.02.10
11:25

казано от Иван Шишманов на 17.02.10, 10:53:

казано от Flask на 17.02.10, 10:24:

В случая говорим за вредата/ползата от целите яйца и влиянието им в/у холестерола в кръвта.

Лошото, е че мима няма седмица седмица и отново някой повдига темата, по която вече е писано десетки пъти. Живеем в 21-ви век и всеки може да направи своя информиран избор.

Лошо, добро, то има и 20000 теми за НВД, ама какво да се прави. Да сложим направо катанеца на целия форум, щото в гугъл пише всичко?

ЛР

17.02.10
12:41

Тадааа,

добре е да има статия по въпроса явно :)

И да има, пак ще се намери някой, който го мързи да търси и чете...
от миналата седмица съм на 10 яйца дневно. до преди това - между 3-6, правила съм си изследвания по това време, всичко е отлично; хапвайте си яйца спокойно :)

17.02.10
20:47

Мноо съм доволен с тия яйца .. :)

17.02.10
21:29

и без яйца да ядеш - примерно: стоиш по цял ден пред пц-то - ще си с висок холестерол

17.02.10
22:27

това е като твърдението, че много протеин докарва камъни в бъбреците :)
хапвай си спокойно яцата, особено ако си под 40год. не виждам за какво се притесняваш.
добави рибено масло към диетата, няма да ти навреди.

18.02.10
11:54

казано от Лазар Радков на 17.02.10, 06:03:

До преди 10 години се смяташе, че спанкът е отличен източник на желязо и лекарите го препоръчваха с широка ръка. След това се оказа, че някой печатар сбъркал мястото на една десетична запетая преди 100тина години и оттогава всички повтаряли като папагали, без да поставят каквото и да било на съмнение. Хората просто вярвали.

За съжаление и до днес много неща се основават на вяра, а не на факти.

поздрави

Само дето причината е друга- спанакът е доказан, че не лекува желязодефицитна анемия, не защото не съдържа достатъно количество желязо, а защото е свързано така, че човешкият набор от ензими не може да го “улови” респ. извлече и то си остава свързано в по-голямото си количество с други компоненти на растителния субстрат.

А относно яйцата - има една болест “наследствена хиперхолестеролемия”. Не си спомням подробности, понеже генетиката далеч не ми беше любимата дисциплина. Да- връзката с  високите нива на LDL и приемания с храната холестерол може да се каже, че се отхвърля- LDL клетъчните рецептори може да не засичат дори ендогенно произведения холестерол и пак да получите хиперхолестеролемия. Даже това е класическият пример за връзка генен дефект- клинична картина за повреден рецептор. Запушванията в артериите въобще не са както си го представяте холестерол, който тъпчите в просвета на съдовете :) Е, и аз не знам защо като натисна копчето на дистанционното и се сменя канала и тук да вметна, че нещата за пореден път не са такива каквито изглеждат или най-малкото са по-сложни отколкото предполагаме :)

А за тези, които си мислят, че като ядат повече холестерол и ще им се синтезират повече тестостерон, провитамини, витамин D, жлъчни киселини и пр. - прекалено наивно приемате работите :) Не е необходимо да се тъпчем с нещо, което и сами може да си произвеждаме. Имаме си цели 8 аминокиселини и почти цялата гама витамини, за които да се тревожим.

Мнението беше редактирано от introducer на 18.02.10 12:22.

18.02.10
13:24

За холестерола се тревожете по-скоро, когато не се движите/тренирате много, или когато сте под постоянен стрес, липсата на естествена храна при хранителните навици е друг важен фактор, да не забравяме и гените. От следното можем да си направиме извода, че когато тренираме можем да си позволим да ядем яйца (най-малкото, защото са естествена храна), а количеството се определя според нуждите и финансите.

Мнението беше редактирано от Hvanatema на 19.02.10 20:58.

19.02.10
06:37

“не съм забелязъл, да съм умрял” - много силна реплика, записвам си я!
Пукай яйца, но не забравяй да си набавяш протеин и от други източници - на мен любимият ми е риба например...
Единственото, което ме натоварва в яйцата, че не ми се набиват повече от веднъж на ден, ако не се насиля. Но на едно ядене, особено след тренировка фраскам по 6-7-8.

19.02.10
19:57

Холестерол

Холестеролът е в основата на живота. Факт - живите клетки не могат да съществуват без холестерол. Приемът на холестерол с храната всъщност е сред най-добрите неща, които можете да направите за тялото си. Някои „авторитети” обаче повтарят, че холестеролът е вреден, запушва кръвоносните съдове и причинява инфаркт. И много хора им вярват. Да видим как стоят нещата в действителност.

Какво представлява холестеролът?
Холестеролът е мастно-разтворимо вещество, което се съдържа във всяка клетка от човешкото тяло. Произвежда се от черния дроб или се приема с храната. В кръвта холестеролът се пренася от комплекс от липиди и протеини (липопротеини). Преносителите на холестерола са основно 6 вида, но най-често се говори само за HDL (липопротеини с висока плътност) и LDL (липопротеини с ниска плътност). HDL пренасят холестерола от тъканите към черния дроб, а LDL – от черния дроб към тъканите. Това е единствената разлика между HDL и LDL.
Важно: Няма „добър” и „лош” холестерол.
Защо тогава на LDL бе лепнат етикет „лош”? Ще отговоря на този въпрос малко по-нататък в статията. Нека сега разгледаме

Ролята на холестерола в човешкия организъм
•  Участва в изграждането на клетъчните мембрани.
В телата ни постоянно умират стари клетки и се създават нови. Този процес е немислим без присъствието на холестерол. Именно той позволява на клетката да съществува като самостоятелна единица. Холестеролът е нужен за пълноценното възстановяване от тренировка, както и за растежа на младия организъм. Проучвания показват, че младежи, които се хранят с бедна на холестерол храна, изостават във физическото си развитие в сравнение с тези, чиято диета е богата на това вещество.
•  От него се синтезират стероидни хормони.
Всички полови хормони са такива. Те се грижат за развитието на първичните и вторичните полови белези,  растеж, пълноценен сексуален живот и много други здравословни фактори. Ако един спортист иска да има по-високи нива на тестостерон, добре е да включи в менюто си храни, богати на холестерол. Холестеролът е от значение и за редовния менструален цикъл на дамите и за безпроблемното протичане на бременността. Други стероидни хормони поддържат минералния баланс, кръвното налягане и кръвната захар.
•  Нужен е за производството на жлъчни сокове.
Жлъчните сокове се грижат са усвояването на витамини A, D, E и K и следователно непряко влияят на усвояването на протеина от храната. Извод – холестеролът е необходим, за да усвоим пълноценно белтъчините, които изяждаме.
•  От голямо значение е за здравето на нервната система.
Една четвърт от целия холестерол в човешкото тяло се намира в мозъка. Формирането на връзки между нервните клетки е невъжможно без холестерол. Често срещан страничен ефект от медикаментите, блокиращи холестерола, е загубата на памет.
•  Нужен е за производството на витамин D.
Въпросният витамин е с голямо значение за костното здраве и се синтезира в кожата при излагане на слънчева светлина. Без холестерол витамин D не може да бъде произведен от тялото.

Митът за „запушването” на артериите
Тялото може само да произвежда холестерол. Когато приемаме ограничени количества от веществото с храната си, тялото започва да си го произвежда само.
Важно: Холестеролът, приет с храната, НЕ повишава нивата на холестерол в кръвта.
Когато на клетките им е нужен холестерол за извършване на жизнените им функции, нивата на холестерол се повишават. Ето защо по-едрите хора имат по-висок холестерол – повече клетки в тялото –> увеличена нужда от холестерол. Само че измислените от лекарите референтни стойности за кръвния холестерол са еднакви за всички. Замислете се, дете с тегло 30 кг същата нужда от холестерол ли има както един щангист, който тежи 100 кг?

Създателите на масовата лъжа за вредата от холестерола обръщат посоката причина-следствие. Когато киселинността на кръвта се повиши (поради пиене на твърде малко вода, например) или съдържанието й на глюкоза е голямо (заради хранене с много въглехидрати), стените на кръвоносните съдове са застрашени. LDL-холестеролът се придвижва до увредените участъци на вените и артериите и ги предпазва от опасната за тях кръв. Редица изследвания върху хора и животни показват, че холестеролът (включително LDL) играе важна рола при засилването на имунната система и в частност при борбата с вредни микроорганизми. При окисляването на LDL, обаче, се създават предпоставки за развитие на атеросклероза, но това НЕ се случва в здравия организъм и не е причинено от храненето с холестерол.
Важно: Холестеролът НЕ причинява нито атеросклероза, нито каквато и да е друга болест. Нивата на холестерол в кръвта на болните хора са високи, тъй като тялото произвежда холестерол, за да се предпази.

Масовото мнение, че холестеролът е вреден, се заражда в САЩ след серия от изопачени проучвания. Основните цели са две – пропагандиране на маргарина (в който няма холестерол, но пък има петролни продукти) като полезна храна и продажбата на медикаменти за регулация на кръвния холестерол. Хората излъгали света си имат имена – д-р Клод Лефонт, д-р Скот Грънди и д-р Джеймс Клийман са първите. По-късно техните виждания са разпространени от други „медицински лица”, дотолкова, че малко хора днес се съмняват във вредата от холестерола. Целият този процес се е случил с активната подкрепа на Федералния резерв на САЩ и Американската асоциация на кардиолозите.

Кои са качестените източници на холестерол?
След като разбрахме за ползите от холестерола, е добре да знаем как да си го набавяме. Той присъства в изобилие в животинските мазнини. Пълноценни източници на холестерол са сланината, животинската мас, кравето масло, жълтъкът на яйцата, мазните меса и пълномаслените млечни продукти. Стремете се да ядете минимално преработени, естествени храни. Маргаринът, олиото, майонезата и изпърженият зехтин не само че не съдържат холестерол, но и представляват транс мазнини. Такива мазнини в природата не се срещат и тялото ни не знае как да ги преработва. На ползите и вредите от отделните видове мазнини ще обърна повече внимание в някоя от следващите си статии.

Нека за финал споменем ескимосите, чиято диета включва основно риба и големи количества тюленска и китова мас, изобилстващи на холестерол. Тези приятели не знаят какво е рак, затлъстяване или кариес. Тук, естествено, става дума за ескимосите в естествена среда, а не тези, които са имали продължителна среща с цивилизацията.
Яжте холестерол, движете се редовно и бъдете здрави!

20.02.10
00:48

Браво, Савов... браво. Целта не е кой ще изрови най-големия локум, а някаква дискусия да се получи. Що не вземеш да изровиш и да пейстнеш фазите на образуване на атеросклеротични плаки, факторите, последните проучвания и дали д-р Клод Лефонт стои и зад тази конспирация

20.02.10
05:57

Няма лошо , че я е постнал статията. Introducer, ти ги знаеш тези работи , но някои явно не , щом питат дали да ядът жълтъците.
Поне нека да го прочетат това.

Мнението беше редактирано от Ален Божинов на 20.02.10 05:58.

20.02.10
17:25

От статията да разбираме,че по 10 заедно с жълтъка дневно няма проблем?

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1