14.02.10
20:33
Някой може ли да ми обясни по конкретно защо се приемат аминокиселините.По моята логика трябва да ги приемат хора които приемат много протеини с храната , за да се разграждат по-лесно в организма.Ако може някой да ми каже дали греша и ако може да ми обясни по конкретно .Мерси предварително.
казано от dbakalov на 14.02.10, 20:33:
Някой може ли да ми обясни по конкретно защо се приемат аминокиселините.По моята логика трябва да ги приемат хора които приемат много протеини с храната , за да се разграждат по-лесно в организма.Ако може някой да ми каже дали греша и ако може да ми обясни по конкретно .Мерси предварително.
http://www.bb-team.org/articles/858/?utm_source=forum&utm_medium=footer_link&utm_campaign=article_refs
Не знам защо 90% от потребителите не използват търсачката? Става за секунди
Растителните протеини не се усвояват ,защото са с не завършен аминокиселинен профил.Въпроса е ако зимам точните аминокиселини дали организма ми ще усвоява растителните протеини.
Значи Бакалов,аминокиселините не са ензимен препарат подобряващ усвояването на протеините,както аз разбирам въпроса ти.Самите протеини са изградени от миксроскопични къси фрагменти-аминокиселини.И протеините,които приемаш се разпадат в червата на съставящите ги аминокиселини. Едва след това се усвояват и преминават в кръвоносната система.
Наясно съм с това което си написал . Значи растителните протеини не се освояват ,защото аминокиселинният им строеж не е завършен .И от тук следва моя въпрос: Ако приемам аминокиселини с разклонена верига дали организма ще усвои растителните протеини.
Според мен се усвояват.Просто не съдържат всички аминокиселини,които ги има в в животинските протеини.А само някои.
18.02.10
19:50
казано от dbakalov на 17.02.10, 12:56:
Наясно съм с това което си написал . Значи растителните протеини не се освояват ,защото аминокиселинният им строеж не е завършен .И от тук следва моя въпрос: Ако приемам аминокиселини с разклонена верига дали организма ще усвои растителните протеини.
Понякога растителните протеини не се усвояват и заради наличието на протеиназни инхибитори. В соята има няколко, като два от тях (на Бауман-Бирк/Bawman-Birk и на Кунитц/Kunitz) са изучени доста добре, тъй като са познати от повече от 50 години. Частично този проблем е решен чрез термична обработка, която разрушава дисулфидните мостове в тях. По европейските стандарти съдържанието на протеиназни инхибитори в растителните протеини се следи. За да се усвоява един протеин “добре” се следят много фактори, а не само аминокиселинния скор (баланса на отделните аминокиселини спрямо еталонния белтък определен от FAO). Приема на BCAAs в свободна форма заедно с какъвто и да е протеин повишава неговото усвояване, тъй като BCAAs са хидрофобни аминокиселини и максималното им освобождаване става доста трудно в началния момент - т.е. само хидролиза на стомашния ензим пепсин, който атакува С-края на пептида.
Мнението беше редактирано от Krasimir Yolov на 19.02.10 01:22.