19.02.10
12:25
Здравейте,
Имам бърз метаболизъм и ми трябват доста въглехидрати за да качвам. Но тъй като овеса ми е отвратителен, не мога да ям само от него. Боб, леща, нямам възможност да си приготвям, а пък ще ми дойдат и много фибрите в тези храни. Единствения главен източник, удобен за мен, остават картофите и белия ориз. Тези храни, обаче са с доста висок гликемичен индекс, а си мисля че ще унищожавам доста големи количества от тях всеки ден. Опасява ме факта, че ще държа високи нивата на кръвната си захар през целия ден, заради високия индекс. Не знам всичко за храната и инсулина, затова си пуснах тема. Възможно ли е нещо да стане, ако няколко месеца се държат високи нива на кръвната захар всеки ден. Не знам дали на организма ще му хареса това. И бих желал да ми предложите някакъв начин (ако е възможен такъв) за понижаване на гликемичния индекс на картофите и ориза доколкото е възможно.
19.02.10
12:43
Какво те притеснява ? В цял свят много билдери дори такива с бавен метаболизъм се готвят с ориз и картофи, така, че не би ти било проблем.
Може да ползваш разни пълнозърнести продукти, макарони хляб и т.н.
Може да ползваш кафяв ориз с по нисък ГИ е от белия, някакви мюслита със сушени плодове по възможност без захар.
След като си с бърз метаболизъм какво те притеснява, дри да се омазниш, ще можеш лесно да се орелефиш.
Знам, че много хора ядат тези храни. Наскоро, обаче, прочетох доста материали, в които пише кои храни са препоръчителни (за съответните цели) и кои не, а ориза (белият) и картофите попадаха в черната листа. Щом се отхвърлят, по някакъв начин, значи има защо. Има нещо, което е провокирало хората да размишляват и да стигнат до този извод.
Кафяв ориз и пълнозърнести макарони не мога да си намеря, имам наблизо големи магазини и маркети, но не продават точно такива продукти.
А омазняването изобщо пък не ме притеснява и не затова съм създал темата.
Все пак, ако някой има мнение, темата е отворена.
Мнението беше редактирано от unamed на 19.02.10 13:04.
19.02.10
13:39
Е то може всичко да прочетеш, но кое доколко е научно обосновано е друг въпрос.
Просто спазвай диета като на другите билдери тренирай оптимално и няма как да не прогресираш.
Щом Арнолд, се е готвил с ориз картофи и бира пък Оранжевия с хляб, няма причина ти да не успеееш
Сега се сетих и друго. Знам, че гликемичния индекс на овесените трици е по-висок от този на овесените ядки. Интересува ме, ако смеля на ситно овесените ядки, ще им се повиши ли гликемичния индекс?
Мнението беше редактирано от unamed на 19.02.10 13:55.
19.02.10
14:49
На белият ориз не му е толкова висок индекса,90% от трениращите сериозно го хапват.Не се притеснявай за това,печените картофи имат висок глицемичен индекс.Като се храниш не ядеш само ориз,а го комбинираш с протеин,който от своя страна понижава глицемичния индекс на въглехидратната храна.
19.02.10
16:50
Смели си спокойно овесените ядки, и освен мляко им добави от онези пакетчета за гореща напитка (но не степ или болеро) и стават страхотни! Почти не се усеща вкуса на самите ядки,а вкусовете на тези пакетчета са доста разнообразни- карамел,шоколад, бял шоколад, плодове и т.н.
Не ме притеснява това, че от въглехидратите с висок гликемичен индекс ще качвам повече мазнини. Притеснява ме това, че след всяко ядене задстомашната жлеза ще секретира много инсулин. А храненията са ми през около 2 часа. Дори разбрах, че има реална опасност от заболяване на задстомашната жлеза от толкова много секреция на инсулин. Не знам до колко е вярно, но едва ли някой ще си го измисли случайно. Така че, не всичко което ми казвате е напълно вярно. Също знам и че до голяма степен всичко е до организъм и строго индивидуално. Все пак се надявам някой по-компетентен и запознат с храненето да ме просветли.
08.03.10
13:47
като си с бърз метаболизъм слагай всичко в казана и гледай да си набавяш достатъчно протеин и не се притеснявай нищо няма да ти стане.