22.02.10
21:39
Стана ми интересно след като прочетох това в една важна тема във форума на bodybuilding.com “Post Workout Nutrition
Have a protein shake as soon as you finish your workout. If you don’t have protein supplements, then eat a high protein meal as soon as you finish your workout, but Whey Protein is the best thing you can put into your body during this time period.A good idea for a post workout meal, which is 30 minutes to 1 hour after you have your shake, is some simple sugars. DO NOT TOUCH TABLE SUGAR….” защо там казват , че простите въглехидрати след тренировка трябва да се приемат 30 минути след протеиновия шейк , който съветват да е веднага след тренировка
Със сигурност става дума за сутрешна тренировка, поради което може да се приемат прости въглехидрати.
А защо е след протеиновия шейк? - за да може да има време да се усвоят протеините преди въглехидратите. Ако веднага след шейка се наядеш с въглехидрати те ще се усвоят, а не протеините.
23.02.10
10:22
Нещо не виждам смисъла - бързи въглехидрати след протеин. Мисля, че трябва да е обратното.
Казано простично идеята е бързият въглехидрат преди приема на протеиновата пудра е бързо да възстанови изчерпания гликоген, а и да послужи за транспорт на аминокиселините.
простите въглехидрати запълват изчерпаните гликогенови запаси в клетъчните депа,помагат на протеина по-бързо да стигне до мускулите,ако искаш да си lean body-релефен,взимай прости въглехидрати само след тренировка.
23.02.10
16:51
Сутрин ти трябват средни и комплексни за да изкараш с тях до обяд, а на след 1/2 час да си пак гладен. Също и протеин за въз. след 6-8-10 часа без амино в организма.
23.02.10
17:42
Никой не казва до обяд да караш на прост въглехидрат само. За след ставане от сън иде реч. След това може да се закуси с комплексни.
23.02.10
18:11
Безсмислено е, но ако ти се ядат празни калории - be my guest. ;)
И аз знам и пия така само сутрин веднага след ставане и веднага след тренировка , преди протеина , много странно защо в bb.com пише , че се пият чак половин час следтренировъчния протеин , да пишеше поне заедно да се пият , а не да се изчаква след въглехидратите и чак тогава протеина , но нз
смята се че ако не са приети след тренировка а през останалото време простите въглехидрати се отлагат като мазнини,това е биохимичен процес,многото глюкоза приета без нужда/не след тренировка/предизвиква силен инсулинов удар многото инсулин в комбинация с простите въглехидрати води до подкожни мазнини....
23.02.10
18:40
Това става само ако вече са срещнати ккал. нужди на орг.
Ами да бързите въглехидрати веднага след трен и след 20-30 мин протеина, когато глюкогенът е вече възстановен. Това е целта да не се пият заедно, защото няма да се усвои напълно протеина.
Значи от това което разбрах протеиновия шейк трябва да е веднага след тренировката, а 20 мин след това бързи въглехидрати и и чак 1 час след това едно пълноценно хранене ? Моля някй да ми обобщи правилно ли съм разбрал че напълно се обърках ?
Защото до сега аз веднага след тренировката пиех шейка и заедно с него банан, значи така е ГРЕШНО, така ли ? :(
Първо яж банана и някаде 20 мин след това протеиновия шейк . Това , че шейкът трябва да е 1во после въглехидратите не е сигурно
Аз пък нямам време да чакам 10-15 20 мин .... След тренировка, греба една супена лъжица мед. И докато си шейкна протеина си я излапвам. И след това обръщам и протеина.
казано от hardrlz на 24.02.10, 18:07:
Първо яж банана и някаде 20 мин след това протеиновия шейк . Това , че шейкът трябва да е 1во после въглехидратите не е сигурно
И час след тези 20мин едно пълноценно хранене от 80-100гр въглехидрати и 20-30гр протеин, така ли?
Благодаря, много предварително :)
Извинявам се, че връщам стара тема, но мисля, че на мен и доста други хора би било интересно, каква е последователността на прием - протеинов шейк и прости въглехидрати след тренировката ? Мненията са доста противоречиви, така че ще помоля компетентните колеги да не си скатават познанията и да ни обеснят, точно за какво става въпрос :))))