Програма за приемане на Креатин

01.10.04
21:34

сега виждам, че почти наясякъде има изложени мнения как и каква доза да се приема креатина, но мисля, че ако всичко бъде синтезирано ще бъде по-полезно за всички.... !

Искам да питам колко дни трябва да ми бъде зареждащата доза и по-колко грама трябва да вкарвам дневно?Само да уточня аз съм 78 килограма и са ми казвали,че е достатъчна доза от 15 грама за зареждане и 5-7 грама за след зареждането. Кажете си мнението!!! :P 8)  8)

PI

02.10.04
10:24

ProvideR виш ся..начи в момента и аз зимам креатин(На Универсал)..
и друг път съм пробвал и го праих по следния начин..

Първите 5 дни прая зареждане 4 пъти на ден по 5гр. и след тва го пия креатина по 3-4гр. преди и след тренировка в продължени на около 20-25дни и след тва спирам за месец и после ако реша продължавам..тва е мисля..ае! 8)  :lol:  8)

10.03.05
23:23

Pitt_Bull ти колко кила си?

11.03.05
13:58

Първо да ви кажа че това дето ще го напиша повечето е от прочетено тук там и че е лично мое мнение основано на небогатият ми опит (1г и нещо в залата) и моментните ми знания (а човек цял живот се учи). Взимал съм креатин на 3 пъти (за по около месец, месец и нещо).
В повечето статии, както и на опаковките на продаваният продукт (креатин нали  8) ) пише за зареждаща фаза от 20г на ден за 5 дена и поддържаща от 5г на ден! За подробности тук :  Nutrim или Optimum или Universal или Biogame
Прави впечатление че никъде не се споменава дозите за какво тегло на атлета се отнасят! А количеството на усвоеният креатин зависи от мускулната маса. Да вземе за пример един 70кг билдер и един 140кг билдер с еднакво количество телесни мазнини - дозите на усвоеният от вторият креатин би трябвало да са двойни в сравнение с първият. А сега кажете тези 5г. дето ги пише за кой от двамата се отнасят.
Значи аз съм 82 кг. в момента и съм взимал креатин по следният начин : зареждане за 6 дена по 15г. И после поддържане с 4-5г на ден (това беше преди да съм научил някои нещица). Предполагам за моите кг дозите са били малко големи (противно на доста мнения). Други често срещани въпроси е кога да го взимаме креатина – преди или след тренировка или и двете и взима ли се в почивните дни. Ами взимал съм го и само след тренировка, само преди тренировка и преди и след трен. Когато го взимах преди тренировка ефекта се усещаше. Пеише че приеман след тренировка подобрява възстановяването. Ами предполагам че приемът му преди и след тренировка е оптималното решение, но може и да не е така. Скоро прочетох една статийка която е добре да прочетете. Беше постната от DEIO, за което 10х  :wink: . В нея пише доста интересни работи! (примерно че креатин може и да не се взима в почивните дни). Ако реша да взимам креатин отново бих зареждал с около 10г. на ден за 5 дена и да поддържам с около 3-4г на ден за около месец, но това си е мое мнение. Скоро прочетох едно мнение в сайта, че зареждащата фаза продавала креатина, а видях че има и постната тема по въпроса. Тук нищо не мога да кажа (сигурен съм че някой друг ще пише  :D ).
Често съм чувал, че кафе и креатин не се взимат заедно, защото кафето неутрализира действието на креатина. Прочетох че ако ги взимаш през интервал от 1 час минимум няма проблем. Аз лично не пия кафе, когато взимам креатин. Ето и едно по компетентно мнение дадено в друга тема от NoDude!
Защото в киселинна среда креатина се превръща в креатенин за броени минути. Освен това ефекта на напомпаност който плучаваш от креатина е поради увеличаването на саркоплазмената течност. Кофеинът има свойството да я намалява.

Има и други въпроси като с какво е добре да се взима, по който въпрос има доста мнения във форума. Друго което е интересно е дали да се взима на гладно или с храната? Тук вече нищо няма да казвам, защото има различни мнения и аз не знам какво е по-правилно. Вимах га на гладно, защото някъде четох че при приема му с повече от 15г протеини се влошавало усвояването му?!? Другаде пък прочетох че е добре да се взима след основните хранения?!? Истината е някъде там  :D
Ще помоля всеки който види нещо грешно написано или разтълкувано от мен неправилно, или знае нещо по-добро, да пише, че да не лъжа хората пък и да не правя и аз грешки повече!

11.03.05
19:31

Аз сам на 16, 82 кг 192 сам висок и искам да попитам как точно да го пия креатина? Аз от вчера почнах зареждаща по примера на Pitt_Bull така ли продължавам да  или променям нещо и т.н. Предварително благодаря.

04.06.13
15:31

Вместо да пускам нова тема, реших да пиша тук...
Купих си креатин, OPTIMUM NUTRITION Micronized Creatine Powder. Прочетох много статии за креатина, но не съм сигурен как да го приемам.
61 кг съм, тренирам от 3 месеца.

Креатин монохидрат е препоръчително да се приема по 3-5 грама на ден, всеки ден. Може да се приема по всяко време - сутрин, обед, вечер, между хранения, след тренировка и т.н. Изключение е само преди тренировка.

Мисля да го почна така:

Втори вариант за прием е с така наречената “зареждаща фаза”. Принципът е да се пият по 5 гр четири пъти на ден (общо 20 гр за деня) в продължение на 5-7 дена.

Първа седмица: преди/след тренировка по 10 гр.
Втора седмица: преди/след тренировка по 5 гр.
Трета и четвърта седмица: след тренировка по 5 гр.

и после да го спирам за 1 месец.

Ако може, някой по опитен да сподели нещо :)

* Има ли някакъв страничен ефект да го приемам този креатин с гейнър (ULTIMATE Muscle Juice Revolution 2600) (dull)

Мнението беше редактирано от eshk0 на 04.06.13 15:31.

Поне статията за креатина прочете ли?

P.S. Прочел си май... въпросът е какво си разбрал от нея.
Има ли обективна причина да правиш зареждаща фаза?

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 04.06.13 15:51.

04.06.13
15:48

казано от eshk0 на 04.06.13, 15:31:

* Има ли някакъв страничен ефект да го приемам този креатин с гейнър (ULTIMATE Muscle Juice Revolution 2600) (dull)

Има,, ще направиш по пиисе санта баници, и тряя си сменяш целия гардероб :D

04.06.13
16:50

казано от Кольо Пияндето на 04.06.13, 15:36:

Поне статията за креатина прочете ли?

P.S. Прочел си май... въпросът е какво си разбрал от нея.
Има ли обективна причина да правиш зареждаща фаза?

Правя тежки тренировки, тренирам 4 пъти в седмицата! Искам съвети все пак съм новак.

казано от FaceOff на 04.06.13, 15:48:

казано от eshk0 на 04.06.13, 15:31:

Има,, ще направиш по пиисе санта баници, и тряя си сменяш целия гардероб :D

Рамбо, няма нужда от излишни коментари.

Ще го приема по 5 гр. преди/след  тренировка 1 седмица, после 3 седмици по 5 гр. след тренировка!

Мнението беше редактирано от eshk0 на 04.06.13 17:11.

04.06.13
17:35

Не, Рамбо-силек! Както и да е.. Сподели колко тежки са тези четири тренировки, и какво очакваш да се случи от 300гр креатин?

Зареждаща фаза е оправдана само и единствено ако гониш конкретни резултати, фиксирани със срок във времето.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1