25.02.10
12:09
Трябва ли да има почивка след 1 месец тренировка ? Това го прочетох в една книжка за фитнеса и там се казва, че след всеки 1 месец тренировка трябва да има 1 седмица почивка за да се избегне свикването с упражненията и застоя. Според вас това вярно ли е, защото аз вече от 4-5 месеца тренирам без да съм имал седмица почивка ? И възможно ли е без тази седмица с почивка пак да се избегне застоя ?
Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 18.04.11 17:02.
25.02.10
12:45
Преди всичко трябва да усещаш сигналите на тялото си - как поема натоварването, колко се уморява и колко бързо си почива. Невъзможно е да се тренира без почивка и при непрекъснато увеличаване на натоварването. Всъщност - възможно е, но в един прекрасен момент идват преумората и застоя, които ще те накарат да почиваш принудително.
Една седмица почивка на всеки месец тренировки ми се вижда прекалено често и много (лично на мен). Аз съм намерил решение на този проблем за себе си, което ми позволява да тренирам 5-6 месеца без прекъсване заради умора. Ако няма някаква конкретно поставена цел (да бъда в определено състояние в даден момент), аз правя своеобразен цикъл от тежки и леки тренировки - правя 3 поредни седмици тежки тренировки, след тях - 1 седмица леки тренировки, после пак 3 тежки и 1 лека, и т.н. Под ‘лека тренировка’ разбирам абсолютно нормална такава като брой упражнения, серии и повторения, но всички тежести намалявам наполовина. Така умишлено намалявам оборотите и натоварването, давайки възможност на тялото си да почине повече. Разбира се - 2 пъти годишно правя и пълна почивка (без никакъв спорт) - поне 1 седмица, но обикновено между 10 и 14 дни.
Тази година от месец април нататък ще експериментирам с тренировъчен режим при съотношение 2:1 (2 седмици тежки тренировки + 1 седмици леки).
Има смисъл и да сменяш упражненията. Към момента аз имам 2 типа тренировки за гърди и 2 типа за гръб. Да, разликите не са коренни, но ги има. Редувам ги - ако тази седмица тренировката ми за гърди е била от първия тип, другата е от втория, после - пак първия и т.н. За гърба - аналогично.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 25.02.10 12:58.
Хехе , стига си мислил за почивка :)
Аз за последните 3 години съм почивал само по 10 дена на година , лятото , ако ходя на море
Застой нямам , застоя се избягва с правилни тренировки , не с почивка
Ако се усетиш претоварен някога почини , но иначе безпредметната почивка уморява най-много :)
25.02.10
21:16
Най-добрата почивка за организма е активната почивка. Вкарай други упражнения във фитнес програмата ти - плуване/бягане/футбол/тенис. Каквото и да било, стига да е различен дразнител.
25.02.10
21:58
Право ти казва момчето над мен.Използвай часовете по физическо за да се раздвижиш.Аз съм шампион по федербал и трети на тенис на маса. : )))
А в залата няма да почиваш 1 седмица,ами ще понамалиш тежестите,но запазваш основната структура на тренировките.После пак дигаш...и така :) Иначе се удря застой...но пък той е и неизбежен в един момент.
Ясно мерси много, значи вече мисля след всеки 2 месеца тренировка 1 седмица разтоварваща с тежестите на половина ?
Или да го правя това обаче след 3 месеца ?
26.02.10
07:40
казано от Julius на 26.02.10, 07:23:
Ясно мерси много, значи вече мисля след всеки 2 месеца тренировка 1 седмица разтоварваща с тежестите на половина ?
Или да го правя това обаче след 3 месеца ?
Аз го правя всеки месец (един месец има 4 седмици - получават се 3 тежки и 1 лека).
Идеите на GreyKnight и DeadManWalking също са много добри - 1 седмица с различни спортове (по твой вкус и предпочитания).
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 26.02.10 07:41.