03.03.05
23:31
Здравейте.Интересува ме някой знае ли процедурата по отваряне на фитнес центар нужните документи лицензи(ако има такива) и някакви даначни облекчения. Също така четах в списание “Олимп” за някакав спортен клуб, на който може твой фитнес да стане член. Моля някой ако има каквато и да е информация за подобен вид клубове във Варна да ми отговори. Благодаря предварително.
03.03.05
23:33
Виж последния брой на списание Олимп.Рубриката “Читателска поща” някъде в последните писма на някакъв подобен въпрос беше отговорил секретаря на Федерацията по Културизъм и Фитнес-Румен Николов-Биджи.
04.03.05
23:10
Виж последния брой на списание Олимп.Рубриката “Читателска поща” някъде в последните писма на някакъв подобен въпрос беше отговорил секретаря на Федерацията по Културизъм и Фитнес-Румен Николов-Биджи.
Точно в този брой и аз прочетах вапроса и отговора, но от там не стана савсем ясно как мога да се свържа с подобен клуб. Всъщност информацията там беше крайно недостатачна. Ако някой има идея откаде мога да получа такава информация нека ми пише тук на лично съобщение. Благодаря.
Аз знам че по закон за фитнес клуб се плаща данак на всеки уред в залата и то в моя град е 500лв. Питал съм ! Има начин да не плащаш ако основеш спортен клуб със управителен съвет и всичко там както си е по рреда
06.03.05
20:38
Има начин да не плащаш ако основеш спортен клуб със управителен съвет и всичко там както си е по рреда
Точно това искам да разбера какъв е реда при създаването на такъв клуб. Ако можеш да ми обясниш малко по-подробно или да ми кажеш къде да прочета нещо повече по темата ще съм ти много благодарен. Мерси.
06.03.05
22:30
[quote author=“djgorgio-ASTOR”]Акт 16 трябва , данъчни облекчения само ако входа е свободен
АКТ 16 викат му така щото излиза за 16 месеца..ако нямаш хора разбира се :lol:
06.03.05
23:12
АКТ 16 викат му така щото излиза за 16 месеца..ако нямаш хора разбира се
Извинявай, но май не си прочел правилно това за акт 16 го разбрах интересуваше ме как точно да основа спортен клуб, за да не плащам данаци.
Направо се обърни към Федерацията, и търси Биджи, той е на ТИ с нещата! :wink:
07.03.05
00:14
дано въпросния човек към който ме препрати да е “biggy” щото иначе съм се пообъркал.
П.П Съжалявам за латиницата просто няма друг начин да напиша името на потребителя.
Еми кой друг - той самия държи фитнес зала и има клуб за състезатели, а е и секретар на Федерацията по културизъм и фитнес за Бг!
За друго по-конкретно лице простои не искам да се сещам
07.03.05
11:40
За да не плащаш данъци фитнес клубът ти трябва да се стопанисва от дружество с идеална цел(НеСтопанска Организация) и предметът му на дейност да няма нищо общо с извличане на печалба. В най, ама най - добрия случай приходите трябва да покриват на 100% разходите. При това ако организацията не е НСО, данъци те чакат... Здрави данъци. И ДДС, и данък печалба, и годишните патенти за фирмата и какво ли още не.
С други думи врътката хем да вадиш пари, хем да не плащаш данъци няма да стане.
Колегите са прави за патентния данък иначе. Еми какво да ти кажа. Имаш ЗОДФЛ, ЗКПО, ЗМДТ и други закони... Няма как някой да седне да ги прочете вместо теб, освен ако не е адвокат и не му платиш :) Опитай. Пускам жокер, че в закона има отбелязани случаи, в които може да не се плаща патентен данък, или поне имаше, защото нещо променяха данъчните закони, но не се захващай много за това, чакат те здрави ревизии.
Можеш и да не регистрираш такава организация, а формално да станеш клон на съществуваща. Предполагам, че федерациите са по този закон, така че може да говориш с тях, вероятно така са организирани и спортни клубове и т.н.
След което споре вече стария нов закон за нестопанските организации може да се завърти и някой лев. С един добър счетоводител всичко ще излезне на нулата - и готово :)
Но просто си мисля, че от въздуха работата няма да стане, трябват ти хора които разбират и са навътре в материята. Така с питане оттук - оттам просто няма да стане.
Поздрави, Челси :)
Приятелю, патента за развиване на такава дейност е доста висок (силно ме съмнява някой да го плаща) обикновено фирмата собственик на фитнес зала е регистрирана по ДДС и така не плаща патент - това е най-често прилаганият метод. Повече няма да ти пиша тъй като нямам време. Вземи се поинтересувай малко сам. Нима очакваш някой тук да ти каже как да станат нещата? След това пускаш една тема как да направим добър фитнес център и после само реализираш идеите ? :lol: :wink: Сам трябва да се потрудиш!!
09.03.05
21:47
..
Ако си регистриран по ДДС, не плащаш патентен данък!!
Според теб самия дали има нещо общо?
Май трябва да прочетеш някоя друга книжка по въпроса преди да искаш мнението на други. За да може все пак да разбираш отговорите които ти дават :lol: :wink:
Аз преди да пиша в темата ти доста съм се поинтересувал и съм наясно с процедурите, които на теб са чужди.
Просто се опитах да ти помогна :wink:
11.03.05
01:57
Калоянчо, почти съм сигурен, че грешиш... Патентният данък е за вид на дейност и няма общо с ДДС. По скоро може да се каже, че фирмата регистрирана по ДДС не плаща ДДС, а дава само данъчен кредит на държавата за едногодишен период. Но Челси е прав - патентният данък си е отделно. Даже са по различни закони, ако не се лъжа. Други са облекченията за патентни данъци, не и регистрация по ДДС.
Като управител на фирма знам как са нещата, но конкретно с фитнес зала не! Имам усет кой греши, но не искам да вкарвам в кофликт вас :wink:
8)
Е добре де, Аешна, кой греши? (Стана ми интересно нещо :D ) То в България 9 от 10 са управители на фирми :lol: А лично моето мнение е, че ако си регистриран по ДДС, не плащаш патентен данък. Даже съм сигурен.... нали и аз съм управител на фирма :lol: (Само да не излезе, че съм лош управител :lol: )
А истината можем да открием, без да допускаме възникването на супер остри спорове и кавги, нали.. :wink:
11.03.05
11:57
Хм, май аз съм сгрешил.
Има общо и има зависимост мажду патентния данък и ДДС.
Действително, ако си регистриран по ДДС плащаш ДДС, не и патентен данък. Патентният данък заменя ДДС при малките фирми и организации и физическите лица на свободни професии. Необходимо и достатъчно условие патентният данък да отпадне е да си търговско дружество и да достигнеш годишен оборот 50000 лв... Мисля, че толкова беше.
Препоръчителната форма за случая е капиталово дружетво, да кажем ООД. Там освен всичко друго се променя и данъчното облагане и ако не се лъжа, ако при фирми от рода на ЕТ и събиратлени дружества то става по реда на ЗОДФЛ, при капиталовите дружества става по реда на ЗКПО, където счетоводната свобода е доста по - голяма.
Във всеки случай регистрацията е по - скъпа и за капиталово дружество се иска първоначален капитал, минимум 5000, а при някои и многократно повече лева.
Аааа, вижда му се края :lol: А тия 5000 лева може и да ги нямаш, трябва ти само документа. Влез излез и готово :lol: Иначе ги искат де..
Моят капиталов дял е 3 500 и леценз 5 000лв.
Но кой крив кой прав - няма да допусна грешката да се налагам с факти, защото ще се намери пак някой професор, който ще разбира повече. Аз заотава имам счетоводител и фирмата ми е ООД.
Но пак казвам не искам бурни спорове, от хора! Тук сме за да помагаме, а не да спорим. Но толкова от мен. Тайните си не давам :wink: Имам предвид вратичките в закона 8) :)
11.03.05
14:07
Аешна, не те разбирам за какво говориш братле :) Вратички за какво?
Дялов капитал означава, че имаш съдружник. Но за регистрация на ООД си има изискване за минимален капитал, който не може да се намалява. Има нефинансови вноски. Има невнесени при учредяването дялове при капиталовите дружества, определени с договор. Но няма по - малък капитал :) Никой не казва, че не може да бъде мината системата - мога веднага да регистрирам ЕООД само с таксата за регистрация и 2-3 документа. Ама честно казано ако нямам 5000 лева, не го виждам как ще го бъде :) Братче, аз с 5000 лева горе долу ще отворя сергия за семки :) А няма особен значение дали ще регистрираш 5000 лв или няма да ги регистрираш :) Ако дружеството е фалирало, пак няма как да ти ги вземат, ако е на плюс пък няма за какво да ти ги търсят :)
Тъй, че тази игра няма особено значение :) С ДДС може да се оправи всеки нормален счетоводител :)
Топлата вода никой не я е измислил :)
Въпросът тук е за откриване на фитнес център - и затова предлагам да не се отклоняваме повече от темата.
Силно те тупам по рамото и предлагам да заклучите темата и да не ми обръщате внимание, защото както подразбирам оставам недоразбран в изказванията си , а такива ще правя само на живо, лице в лице!
Мисля че сега вече ще ме разберете.
11.03.05
22:06
...
Мнението беше редактирано от maxx_muscular на 07.04.14 21:58.
maxx_muscular написа:
питах баща ми за това (той е адвокат) и каза че при тези нестопански организации тъй като са направени с идейна цел нямате право да взимате такса вход, а само членски внос... Тъй че как ли става номера по фитнес залите не знам... Вие да имате идея?
Мда, това е един от начините - макар че тук остава проблема с еднократното посещение. Членовете на клуба си плащат членство за клуба, а как да се таксуват клиенти ползващи залата еднократно или които не са редовни. Тук има игра на криеница.
Все пак най-удобният вариант е просто, фирмата с която се оперира да е регистрирана по ДДС за да се избегне високия патент (за централните райони на София мисля че е по около 1000 лева на всеки уред + някаква сума умножена по квадратурата на залата - абе солено излиза - работиш само за данъка един вид.)
Ще помоля в темата да пишат само хора които имат поне малко понятие от счетоводство. За да се разбираме по-добре :wink: