26.02.10
21:36
Напоследък някои постове по разни сайтове много ме хвърлиха ... така да кажа в дълбоки размисли . Та всъщност има ли контрол на хранителните добавки ? Може ли да се гарантира съдържанието в една кутия ? А дозировката на веществата ?
01.03.10
20:56
В САЩ законите са такива, че FDA агенцията, която отговаря за храните не следи хранителните добавки, когато се пускат на пазара. Законите са такива там, че можеш да си пуснеш добавката без проблем и без да уведомиш за това агенцията. FDA прави инспекции и проверки, когато има оплаквания за дадена добавка или когато има данни за дадена добавка, че надвишава нормите на дадени съставки. Тогава вече се упражнява контрол. Иначе не съм чувал да следят постоянно какво се пуска на пазара и да правят на всяка добавка изследвания.
казано от bru7al на 26.02.10, 21:36:
Напоследък някои постове по разни сайтове много ме хвърлиха ... така да кажа в дълбоки размисли . Та всъщност има ли контрол на хранителните добавки ? Може ли да се гарантира съдържанието в една кутия ? А дозировката на веществата ?
Абсолютно НЕ! Имам доверие само на GMP-сертифицирани продукти...но човек винаги трябва да има 1 на ум ;)
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 02.03.10 09:48.
02.03.10
10:09
казано от Стоянчо на 02.03.10, 09:38:
Абсолютно НЕ! Имам доверие само на GMP-сертифицирани продукти...но човек винаги трябва да има 1 на ум ;)
От 1 юни миналата година повечето са с ГМП. От 1 юни тази година - всички са задължени да са.
По големия проблем , не е че съдържанието не отговаря, а че слагат неща, които никой не знае дали имат реален ефект и дали са безопасни, особено в комбинация с 101 съставки в един продукт.
казано от Валентин Иванов на 02.03.10, 10:09:
казано от Стоянчо на 02.03.10, 09:38:
От 1 юни миналата година повечето са с ГМП. От 1 юни тази година - всички са задължени да са.
По големия проблем , не е че съдържанието не отговаря, а че слагат неща, които никой не знае дали имат реален ефект и дали са безопасни, особено в комбинация с 101 съставки в един продукт.
Следователно ... ? Да разбираме че не се упражнява контрол върху съставките на опаковките със хранителни добавки .... и на качеството им ?
Да изкарам темата от прахта...
Попрочетох малко за контрола на добавките в САЩ. Явно вече всички тамошни производители на добавки са задължени да отговарят на (C)GMP. Това обаче е една рамка с изисквания и отговорности, които се вменяват на производителите, но на практика няма редовен, проактивен контрол - приема се, че всичко отговаря на изискванията, и производителите подлежат на санкции, само ако бъдат доказани нарушения.
Ето една кратка статия по темата, за да не съм голословен.
Не разбирам от материята, това намерих из нета.
Ще се радвам вещите по темата (вносителите на добавки от САЩ?) да коментират, а още по-добре - да оборят твърдението, защото ползвам американски добавки и ми се ще да са читави.
08.05.19
16:55
С добавките е леш положението.
Мога да кажа две марки, които като цяло ги проверяват редовно и съдържанието отговаря на етикета - Now Foods и Thorne Research(най-добре да се поръчат от iherb.com). Дали, съответната билка вече ще свърши работа - гаранция-франция.