01.03.10
11:25
Ще пробвам и аз да напиша едно ревю, с малко по-различен акцент.
Size On в същината си е креатинов продукт, съд. креатин, въглехидрати и инсулинови прекурсори. Това си е изпитана от времето комбинация, която максимизира усвояването на креатина от мускулните клетки. Това е основата на продукта, която по нищо не се отличава от десетки аналогични продукти, производство на други фирми. От “Гаспари” знаят това и за да изпъкнат пред конкуренцията са прибавили това-онова, като идеята вероятно е била да го направят още по-успешен. Аз обичам да пробвам нови продукти и фирми и си взех една кутия. Така че, нека погледнем какво пише на етикета:
Gaspari Proprietary Oligosaccharide Polyisomeric Growth Matrix™ 25.5g
Containing - Bio-Engineered Hypertrophy Inducing Formula #6 [Outlast™ (Proprietary, Patent Pending Glucose Polysaccharide Analog), Creatine Gluconate], Maltodextrin, Amylose, Fibersol 2™, Partially Hydrolyzed Guar Gum.
Gaspari CelluDriver Energy Matrix™ 12.3g
Containing - Drive II Mitochondrial Energy Factor™ (Glucose, Creatine Monohydrate, Malic Acid, 2-Deoxy-Ribose, Creatine Alpha-Keto-Glutarate), Glycerol Monostearate, Disodium Adenosine Triphosphate (Peak ATP®), Calcium Gluconate, L-Citrulline, Arginine HMB, L-Taurine, Acetyl-L-Carnitine.
Gaspari Electrolytic Delivery Matrix™ 206mg
Containing - 4-Hydroxy-Isoleucine, Magnesium Oxide And Aspartate, Zinc Oxide And Aspartate, Potassium Gluconate, Folic Acid, Alpha Lipoic Acid, Corosolic Acid, And Coenzyme Q-10.
Gaspari Aquasol Vita-Dynamic Matrix™ 284mg
Containing - Vitamin C, Vitamin B1, B3, B6, B12, Pantothenic Acid.
Малко сложно стои, обаче само на пръв поглед. Ще започна с основните съставки (креатин, въглехидрати и инсулинови прекурсори) :
Въглехидрати вкл. малтодекстрин, амилоза, Fibersol (комплекс разтворимо влакно от глюкозен полимер) гуар гума, глюкоза. Следва да се отбележат две неща: има само 31 грама въглехидрати на доза, което си е доста по-малко от аналогични продукти, особено тези от предишни поколения. А гликедемичният индекс на съставки варира от висок (глюкоза, малтодекстрин), среден (амилозата) до нисък (Фиберсола и гуар гумата). Т.е. продукта е подходящ за хора на НВД.
Креатинова матрица вкл. креатин глюконат, креатин монохидрат и креатин алфа-кетоглутарат. Сега, знам, че на новите креатинови блендове се приписват почти митологични свойства, но това рядко е подкрепено от заслужаващи доверието проучвания. Т.е. има незначителни различия между другите креатини и монохидрата откъм постигнати резултати при лабораторните тестове. Освен това досега не съм виждал лабораторно или друго проучване, което категорично да доказва че приема на креатинова матрица води до по-различен ефект от приема на креатин монохидрат. Хубавото е че в Size On има достатъчно монохидрат.
Инсулинови сенсибилизатори: L-Taurine, 4-hydroxyisoleucine, alpha-lipoic acid. Тук е малко неясно. Целият комплекс е с много ниско съдържание - 206 мг. Таурина е о.к., дори има едно-две проучвания, които доказват че подобрява физиологичния прандиален инсулинов отговор при хора с наднормено тегло. Мда. 4-hydroxyleucine е интересна аминокиселина, която се синтезираше доколкото си спомням от някакви семена. Има антидиабетични свойства (но въпросните експерименти са с животни)
Експериментално прилагане върху хора засега показва че подпомага транспорта на въглехидрати към мускулната клетка, но има известни противоречия. Алфа липоевата киселина е силен антиоксидант и подпомага метаболизирането на захари.
Какви са екстрите:
1. Стандартен пакет витамини (C, B комплекс) и минерали (магнезии, цинк, калции, мед)
2. Коензим Q10. Мисля че няма нужда да се разпростирам.
3. 2-Дезоксирибоза. Това е важен дериват на рибозата. Въпреки полезността си, няма данни да оказва влияние върху работоспособността, силата или възстановяването.
4. Peak ATP - т.е. динатриев аденозин трифосфат. Това е орален АТФ, и въпреки очевидната си цел не е ясно как допринася при тренировки. Производителя TSI Health Sciences не разполага с нищо освен думите на рекламните си лица.
5. Malic Acid. Малата участва в цикъла на Кребс, но няма доказателства че носи някакви ергогенни благини.
6. Л-цитрулин, Аргинин и Глицерол Моностеарат. Всичките се използват в азотните бустери и други предтренировъчни формули, но в по-големи дози. В Size On по-скоро красят етикета.
7. Ацетил-L-Карнитин. Този дериват на л-карнитина е достаъчно добре познат и присъствието му е плюс.
като цяло изброените по-горе съставки са полезни, но според мен няма ясно доказателство че допринасят за сила, бързина, напомпване или възстановяване. Поне не и извън базовите съставки. Иронията е, че Гаспари публикуваха тяхно изследване, което го доказва - http://www.gasparinutrition.com/Portals/0/SizeOnClinicalTrial.PDF Това изследване е правено от Ohio Research Group, и сравнява Size On с ефекта на аргинин алфа-кетоглутарат и креатин етил естер. Нормално, Size On пребива конкуренцията, но по показателя мускулна маса и сила резултатите са подобни на сходни проучвания с креатин монохидрат. Вероятно ще се съгласите с мен, че едно по-реалистично проучване трябва да сравни Size On с други продукти от този клас. Дотогава ми е трудно да приема твърденията на фирмата, че този продукт е “голямата крачка” в технологиите и т.н.
От друга страна, не мога да си изкривя душата, продукта си заслужаваше да го опитам. Креатина се усеща, формулата е доста мека и некалорична (към момента мога да го сравня единствено със Cell-Tech Hardcore, който е доста по-калоричен). С този си коментар не целя да обидя никого или да изтъкна качествата на конкурентен продукт.
Темата беше редактирана от emzo на 01.03.10 17:52.
А защо не го написа в друга тема ?
Мнението беше редактирано от emzo на 01.03.10 17:54.
01.03.10
15:03
казано от emzo на 01.03.10, 12:59:
А защо не го написа в друга тема ?
За да не спамя - все пак вече има тема за този продукт. В момента ползвам още няколко продукта и възнамерявам да напиша подобни ревюта и за тях. Обясни ми какво имаш пред вид и ще се опитам максимално да спазя препоръките ти.
Мнението беше редактирано от emzo на 01.03.10 17:54.
Не е спам, в случая е добре всяко ревю да е в отделна тема. Избрах ти заглавие.Ако не ти харесва редактирай го.
01.03.10
18:45
Ревюто е повече от добро. Различно е и ми харесва начина на писане.
Чакам и следващите. Останах приятно учуден, че първото ти мнение е на такова ниво.
Поздравления.
казано от head_hunter на 01.03.10, 18:45:
Чакам и следващите. Останах приятно учуден, че първото ти мнение е на такова ниво.
Поздравления.
х2
01.03.10
20:32
Мерси за ревюто, ще се чака SizeOn v2 явно ! :)
02.03.10
08:34
казано от head_hunter на 01.03.10, 18:45:
Поздравления.
Мерси за добрите думи. За ефекта върху сила и мерки нарочно не пиша. Просто не смятам, че при мен са директно обвързани. Тренировките, почивките и храненето са ми по-важни. Аз съм на 32 и тренирам от 15-на години, така че ефектите са доста трудни за дефиниране. на този етап не търся растеж, по-скоро качество на тренировката.
Другите продукти на които мога да предложа ревю към момента са:
Purple Wraath на Controlled labs,
X-tend - Scivation,
Cell Mass - BSN,
NO Explode - BSN,
Syntha 6 - BSN,
Anabol-5 - Nutrex ,
M-Stack - Universal
От кой бихте искали да започна?
02.03.10
08:40
Първо поздравленя за чудесното ревю което си направил!
Информациятат е поднесена по доста приятен и интересен начин.Поздравления.
Ами ако можеш започни от Controlled labs и BSN.
С който искаш започни, и ако имаш желание в ревюто си за CellMass направи някаква съпоставка между него и SizeON.
казано от princo на 02.03.10, 10:56:
С който искаш започни, и ако имаш желание в ревюто си за CellMass направи някаква съпоставка между него и SizeON.
х2, ще чакам ревюто на селмас.
Доста добра предварителна оценка на продуктите може да си направи човек от твоите ревюта. Давай смело! :)