04.03.10
14:59
Здравейте,
скоро хапнах пържени картофи без мазнина в един специализиран ресторант. Отначало си помислих, че са някакви препечени на тиган просто, но като ги опитах бяха просто божествени и нямаше никаква разлика с тези с мазнина. Попитах фитнес инструктура ми дали мога да си позволявам от тези картофки и той каза, че няма проблеми. Само да добавя, че тренирам за сваляне на мазнини. След което естествено се заинтересувах как точно мога да ги приготвя в домашни условия, но се оказа, че се приготвят със специален уред, който бил много скъп...около 5000 лв или евро, който всъщност ги обработвал на пара и после не знам какво си ставало.
Та въпросът ми е някой знае ли как се приготвят такива картофи в домашни условия. Сигурна съм, че може да се измисли нещо...все пак сме Българи : )
Моля за съдействие......., че много обичам пържени картофки и така всъщност мога да си ги ям цял живот без да се притеснявам, че ще ми навредят на фигурката : )
Колега, ти като чуеш за сваляне на мазнини сигурно в главата ти веднага изниква едно НВД. Момичето даже не е споменало, че спазва този режим, а и той не е единствен, с който се свялят килограми. ;-)
Иначе по темата, аз единствено се сещам за някакво топлинно сушене на самите картофи. Знам ли?
Мнението беше редактирано от VEGATA на 04.03.10 16:22.
Защо всеки свързва свалянето на мазнини с НВ режим ?! Всичко е точно, но пак не знаем ГИ-то на картофите, а при тях е доста изменчиво. Най-добрият вариант за картофи по време на чистене е варени с кожата! ;)
04.03.10
17:18
#4
Въглехидрати приемам 1 час преди и след тренировка и то в минимално количество....ориз, картоф с пилешко или риба. Движа се по схема и затова се интересувах от приготвянето на въпросните картофи.
Но както и да е аз налучках донякъде технологията на приготвяне и наистина станаха много добри : ) Просто ги слагате в тефлонов тиган без мазнина захлюпвате ги с капак, за да може водата която се съдържа в тях да не изчезва, а да се използва за тяхното омекване (въпросната обработка с пара) и ги печете на слаб котлон. Аз лично от време на време капвах съвсем малко вода, за да увелича количеството на парата. Става малко бавно, но пък си заслужава : )
Бон Апети : Р
Стори ми се, че е в НВД раздела. Иначе и аз не съм фен на НВД-то като цялостен режим на хранене. Иначе наистина предложеният от Владимир92 начин е най- добър и ти можеш да правиш нещо подобно по опитасния от теб начин.
Владо, имаш ли идея при варене с кожа към колко става ГИ на картофите и доколко е съизмерим с кафевия ориз, овеса (като нисък/среден ГИ)
Мнението беше редактирано от Giovane на 04.03.10 17:24.
Сладък картоф 51-54
Печен картоф 85
Инстантно картофено пюре 83
Пържени картофи 75
Варени картофи 73
Най-добрият вариант е варени с кожата и после на пюре. Ако са варени цели част от полезните съставки се изхвърлят после с излишната вода. Пюрето има маааааалко по-висок ГИ от целите картофи при еднаква обработка, но минимално, така че не е проблем ;)