06.01.05
12:31
Аз съм на 13г и смятам вкъщи да правя лицеви опори и така да тренирам. Та въпроса ми ще има ли намаляване на цялостния растеж на тялото или риск от някакавя болест.
Единственото което би те мотивирало сега е да ти кажа да си тренираш. Така не само ще се чувсташ по-добре, ами и ще подпомогнеш и укрепиш тялото си добър растеж!
По никакъв начин не можеш да навредиш на растежът си с тренировки в кащи, дори и във фитнес зала!
Така че успех и дерзаи!
06.01.05
19:06
Да но прочетох тук във форума че “деца под 14 години, не трябва да тренират със свободни тежестии уреди, заради вреда във развиващия се скелецистема” и дали има нещо общо със личевите опори и коремните преси.
06.01.05
19:28
Oпределено силовите тренировки могат да ти повлияят растежа. Но лицеви коремни, ако въобще има такъв ефект, ще е много слабо изразен. Мисля, че няма проблем да си ги правиш(а аз съм от противниците на силови тренировки през пубертета).
06.01.05
19:44
Значи мога спокойно да си правя лицеви и коремни без да се притеснявам.
06.01.05
20:47
Даже е препоръчително да спортуваш така.Но вече ако решиш да се правиш на много силен и да вдигаш в залата повече от 50кг това наистина може да окаже влияние върху костната система(най често стават изкривявания).Ти си на 13 и е хубаво да тренираш но без да се правиш на мъж и “я вижте колко вдигам”.Не се безпокой лицелите опори и коремните преси са хубаво нещо.Може да се пробваш да правиш и набирания, кофички но не се престаравай.
06.01.05
21:07
:Dза тази възраст добре си се ориентирал,лицеви опори-коремни преси-набирания,можеш да включиш и бягане,като цяло ще ти дадат една добра основа за по-късни занимания в залата.
06.01.05
22:20
Благодаря ви на всички за съвета.
[quote author=“D3BEP”]Oпределено силовите тренировки могат да ти повлияят растежа. Но лицеви коремни, ако въобще има такъв ефект, ще е много слабо изразен. Мисля, че няма проблем да си ги правиш(а аз съм от противниците на силови тренировки през пубертета).
Защо си от противниците. Познавам хора започнали да тренрат като мен от 14 годишни интензивно в зала и сега са големи хора и 1-во че си имат направените и оформени мускули и 2-ро че ръстът им е като на един нормален човек.
07.01.05
15:40
Ами спорили сме много по тази тема....
В общи линии, защото мускулното напрежение води до рстеж на костта, но т.нар. приложен растеж, свързан с удебеляване и калциране на костта.
Зоните на растеж се оказват най - повлияни от натоварването. Всъщност реалният растеж на дължина се образува с нещо като паренхимна, хрущялна част около края по дължина на костта, която се вкостенява.
Изложена на калциране и напрежение тя се протрива и вкостенява по - бързо.
И така растежът се забавя.
Естествено, върху крайният резултат могат влияят и много много други фактори, освен костите, вкл. сигурно и с каква стойка ходиш :)
Поразгледай из форума, много сме дискутирали тази тема... Наистина много.
И пак казвам: растежът не се преустановява. Верният въпрос е с колко сантиметра са те подсякли силовите тренировки, а не защо въобще си расъл, като е имало силови тренировки. Пък и не всяка тренирвка влияе еднакво. Доста други фактори имат влияние върху ръста.
Включително GH.
01.03.05
01:45
Според мен ти би могъл да си тренираш лицеви опори,коремни преси и подобни упражнения.Мисля, че е абсурд на възраст до 16/17 години ти да ходиш по залите и да вдигаш тежести.Много мои приятели са патили така и са си останали джуджаци :) само защото искат да станат много яки.На твое място бих се записал на плуване,волейбол,баскетбол за да поддържам форма,също както и да порастна, защото смятам,че това наистина помага. Тренирай си умерено и недей да изпреварваш времето.Също така мисля, че по време на пубертета и въобще физическото ти развитие много важна роля ще играе храната.Би било хубаво тя да е пълноценна, но като цяло мога да ти кажа яж до насита за да порастнеш :)
07.03.05
19:36
Ех мамка му вие ме счупихте...Нема ли никакъв вариант фитнеса да ти помогне да пораснеш?
07.03.05
19:43
[quote author=“D3BEP”]...Включително GH.
KakBo e ToBa?
07.03.05
20:01
largozol
Ех мамка му вие ме счупихте...Нема ли никакъв вариант фитнеса да ти помогне да пораснеш?
ами тренировките,спорта...много ще ти помогнат да пораснеш,ще те научат на много неща,ще те направят МЪЖ :lol: а до това колко висок ще станеш ....зависи до голяма степен от ГЕНА :lol:
07.03.05
20:17
Горе-долу това исках да чуя... : )
Значи то май че растежа (на височина) спира на около 16-17г. нали?И може да се скосиш с няколко сантима ако правиш упражнения от типа на мъртвата тяга,нали?
07.03.05
20:49
:D ами горе-долу не е точно така :D мога да ти кажа,че спрях да раста на 22-23 г.
07.03.05
20:57
А за “скосяването”?
07.03.05
21:01
обясни какво е това”скосяване” :?
07.03.05
21:04
да го наречем “скъсяване” тогава :P
07.03.05
21:06
[quote author=“D3BEP”]Верният въпрос е с колко сантиметра са те подсякли силовите тренировки...
07.03.05
21:09
ами ако гиворим за
Верният въпрос е с колко сантиметра са те подсякли силовите тренировки...
не знам...аз съм 182-183см...едва ли щях да стана по-висок без да тренирам :?
Откровено да ви кажа, мисля, че нищо не би могло да ви скапе разтежа, а само да помогне с изключение на набиващите упражнения с тежести и то ГОЛЕМИ. Толкова тежки щанги, че да ти изхвръкват очите като и буташ. Тежки набирания също не пречат, всичко сис собствено тегло е добре дошло. Но ако наистина държите да се развивате хармоничко силно препоръчвам разтягания, шпагати, стречинг...
[quote author=“largozol”][quote author=“D3BEP”]...Включително GH.
KakBo e ToBa?
Ларгозолче това значи Хормон на разтежа най якия хормон ако искаш тяло без мазнини с чудовищна мускулна маса , необратими ефекти (отрицателни) това е твоя хормон
13.03.05
10:46
дей....