Растеж?

06.03.10
21:27

Здравейте нов съм и искам да питам относно растежа и фитнеса в смисъл на 15 години съм ходя на зала 4 пъти в седмицата взимам протеин за качване на тегло висок съм 173 ще ми повлияе ли фитнеса на растежа ми ? благодаря предварително!

ПИ

06.03.10
21:41

Ще станеш около 160. ;)

06.03.10
21:59

Абе стига вече такива просташки въпроси. Естествено че няма да ти спре растежа, дори може да помогне. Аз съм пораснал около 2см откакто тренирам.

06.03.10
22:28

Аз не правя клек страх ме е да не ми повлияе на растежа , но като цяло няма от какво да се притесняваш

07.03.10
09:17

казано от hardrlz на 06.03.10, 22:28:

Аз не правя клек страх ме е да не ми повлияе на растежа , но като цяло няма от какво да се притесняваш

Ти сериозен ли си ?

07.03.10
11:38

Знам , че навсякаде пише , че не е вярно , но нищо не е доказано за това не рискувам

07.03.10
11:52

казано от hardrlz на 06.03.10, 22:28:

ти крака тренираш ли изобщо?
ако не си почнал на 10год са тежестите и зобта няма да се смалиш-гарантирам ;-) но едва ли ще пораснеш :down:

07.03.10
13:02

казано от p17bull на 06.03.10, 21:41:

Ще станеш около 160. ;)

Да.На 15 е малко рано да ходиш на фитнес.Най-добре да спреш тренировките,да изчакаш още една година.Че иначе за растежа ти “гаранция-Франция” :) Никой не знае какво ще стане.

07.03.10
15:38

Мен не ме е страх , че ще се смаля това е абсурдно разбира се ! Мен ме е страх тежестите да не попречат на пълното реализиране на растежния ми ген , защото всеки сантиметър отгоре е ценен ..

07.03.10
15:43

Айде покажете ми най-накрая изследвания, доказващи вредата за растежа, защото вече поне десет пъти искам да видя такива, но хората, които го твърдят това само си говорят общи приказки, а в Гугъл не намирам такива.

Мнението беше редактирано от Петко К на 07.03.10 15:43.

08.03.10
07:19

тялото расте до 21год
така че мисли му какво ще правиш следващите 7 за да не загубиш някои милиметър :-P

08.03.10
07:41

На теория да, на практика рядко съм виждал някай да расте след 16-18. Аз спрях да раста на височина на 15 :)

08.03.10
08:21

казано от Петко К на 08.03.10, 07:41:

На теория да, на практика рядко съм виждал някай да расте след 16-18. Аз спрях да раста на височина на 15 :)

не отчайвай човека %-P
да спира клека и тягата и да почне да виси на лост :P
и от бицепсово сгъване може да ти се скъсят ръцете-внимавай :roll:
/шегички де/

08.03.10
11:25

според мен извода е че фитнеса не спира растежа !

08.03.10
12:45

казано от dimitur$dimitrov на 08.03.10, 11:25:

според мен извода е че фитнеса не спира растежа !

Правилно си се насочил. Не слушай върлите “билдери” в залата. Те завиждат просто, защото имаш по добра основа от тях и ще успееш да направиш това, което те не са успели.

08.03.10
13:23

петко аз до 16 годишен бях 1.52 висок сега съм на 18 и съм 179 за всеки е индивидуално имам приятели който на по 15 години са мутатни някакви брадясали ,а аз нямам грам брада все още младея доста приличам на баща ми и той така .

08.03.10
15:06

Да Ви кжа аз като почнах да тренирам отбягягвах да правя упражнения като клек .... да съм прав и да вдигам тежести над главата и подобно....ако се притесняваш за ръстежа си просто наблегни на набиранията ;) по принцип семейството ми сме с по нисък ръст,аз съм най високия.... смятам,че набиранията ми дадоха някакъв старт !

П.С. ако греша поправете ме

Мнението беше редактирано от Росен Петров на 08.03.10 15:07.

08.03.10
15:10

По тая логика не прави лежанка, за да не ти се скъсят ръцете и да не можеш след време да се почешеш зад врата.
Бахти глупавите хора, честно. Значи аз съм някакъв луд феномен - ем правя клек, ем съм пораснал с 2-2.5 см.....

08.03.10
15:15

казано от Миsh0 на 08.03.10, 15:10:

По тая логика не прави лежанка, за да не ти се скъсят ръцете и да не можеш след време да се почешеш зад врата.
Бахти глупавите хора, честно. Значи аз съм някакъв луд феномен - ем правя клек, ем съм пораснал с 2-2.5 см.....

Момчето все пак е на 15 години...в момент на ръстеж е .... но не знам някой по компетентен да си изкаже мнението

08.03.10
15:21

Е като е на 15 к’во ? Аз съм почти на 18 => и аз още раста или имам потенциал, но не се смалявам..... Дори като нищо могат тежките клекове или тяга да му подпомогнат и растежа на височина.

Мнението беше редактирано от Мирослав на 08.03.10 15:21.

08.03.10
15:23

Не съм съгласен,но не споря и нямам намерение !

08.03.10
16:25

казано от silver_surfer на 08.03.10, 15:15:

Момчето все пак е на 15 години...в момент на ръстеж е .... но не знам някой по компетентен да си изкаже мнението

Хем искаш някой по-компетентентен да се изкаже, хем като ти кажем, че това са глупости, не си съгласен!

08.03.10
16:45

като цяло в ранна възраст най-добре си е да прави кардио.

08.03.10
18:21

Според мен в тоя мит има и малко истина както при всеки друг.Според мен спирането до някаква степен на разтежа се получава когато организма се претоварва ежедневно например 5 или 7 тренировки на седмица с тежести или силови както при гимнастиците те тренират някаде по около 5-6 пъти в седмицата и тренировките им са много тежки ,а и незнам гимнастик който да е висок или има единични случаи.Това го мисля защото след като започнах фитнес вместо да питам някого си тренирах като гламав всеки ден и както бях един от най-високите в класа всички постепенно започнаха да ме задминават по височина съответно тук си има и малко гена роля ,но най-голяма роля според мен има несъобразеното натоварване, така че съвета ми е по-малко тренировки за да не се натоварва организма прекомерно и съответно да се подтисне растежа (това е лично мое мнение).

08.03.10
18:28

А не си ли си помислял, че и другите хора растът? Не си само ти? Какви ги приказвам и аз - да се чудиш просто. Тренировките те набиват и затова се изравняваш със съучениците.
Еб**и темата... вече е за коша.

П.П. И по темата за лекоатлетите - на овчарски скок много рядко ще видиш някой нисък, Юсеин Болт е 190-195, не знам какви си гледал, сигурно детската лига на Китай.

Мнението беше редактирано от Мирослав на 08.03.10 18:28.

08.03.10
18:48

абе ти май въобще не схвана какво написах за какви леко атлети пишеш аз въобще за лека атлетика не съм споменавал ,а говоря за гимнастиците като Йордан Йовчев т.е. (силов спортист) който се натоварва почти цялата седмица с тренировки,а за другото което написа то е ясно че и другите хора растат но имах предвид че аз спрях да раста.

Мнението беше редактирано от ilian27 на 08.03.10 18:52.

ПИ

08.03.10
19:17

казано от ilian27 на 08.03.10, 18:48:

абе ти май въобще не схвана какво написах за какви леко атлети пишеш аз въобще за лека атлетика не съм споменавал ,а говоря за гимнастиците като Йордан Йовчев т.е. (силов спортист) който се натоварва почти цялата седмица с тренировки,а за другото което написа то е ясно че и другите хора растат но имах предвид че аз спрях да раста.

80% от класа ми пораснаха доа 6ти клас и от тогава едвам едвам раста. Вече ги настигнах даже ги и минах. Може би и ти си така.

08.03.10
20:00

може ,но според мен и голямото натоварване също може да е фактор

08.03.10
20:06

Знам, че в днешно време критериите са занижени, ама само за сведение - това, което описвате е много далеч от голямо натоварване.

08.03.10
20:12

Петко прав си ,но аре сега един 14 годишен да започни да прави всекидневни тренировки трибой/вдигане на тежести та дори двуразово ако това не го смяташ за тежко незнам затова най-добре кардио както съм казал по горе.

ПИ

08.03.10
20:14

казано от Петко К на 08.03.10, 20:06:

Знам, че в днешно време критериите са занижени, ама само за сведение - това, което описвате е много далеч от голямо натоварване.

Хаха, да гледам някакви завършили вече с половин глава под мен.  :smirk:

08.03.10
20:26

И кой от тинейджърите тук тренира трибой 10 пъти седмично?
Все още си чакам изследванията, където е доказано, че това може да повлияе отрицателно на растежа. А кардиото защо се приема, че е много безвредно? С него не можеш ли да претренираш и да си спреш растежа? А с плуване и баскетбол?
Айде стига сте я дъвкали тая тема, мине не мине седмица и се изръси някоя с подобен въпрос.
С вашите тренировки, които правите във фитнеса, не можете да си повлияете отрицателно на растежа на височина, затова стига вече градски легенди, разпространявани от 15 годишни многознайковци по фитнесите. 
Бих затворил тази (поредна) безсмислена тема, но аз самият съм писал вътре и няма да е коректно.

Тренирам лека атлетика и всяка седмица гръбнака ми понася тежести от порядъка на 180-200-250 кг поне два пъти в седмицата и мога да ти кажа, че тази Коледа порастнах с 3 см, а предишната с още три и сега съм 193 см. Ти преценявай дали ти вреди или не.

08.03.10
21:56

Сега се сетих - имам една много стара книжка, на Атанас Джананов. Казва се Културизъм за младежи. Значи, там пише точно за тренировките при деца и тинейджъри между 10 и 16 години. Не само, че не са забранени, ами даже ги препоръчва. Освен това, в  програмите, които е писал, има тяга, има клек, има гребане ;)
Пише също така, че заниманията с културизъм спомага за правилното физическа развитие на младежите, включително и за растежа им на височина. 
Посочени са две заглавия на книги на руски учени от онова време (СССР тогава е била сила в спорта и са правени доста изследвания), едната е Вдигане на тежести за юнюши, а другата Ръководство по борба за юнюши. Там са правени изследвания, където се доказва, че растежа и развитието се стимулират, въпреки че натоварването при щангите и борбата е в ПЪТИ по-голямо, от колкото в културизма. Има цитирани изследвания, при които са наблюдавани 466 души на подобна възраст и не били наблюдавани никакви негативни или патологични изменения нито на скелета, нито на функционалните системи. Специално за растежа на височина, е било доказано, че не само не се забавя, ами даже се увеличава, и със специално подбрани упражнения може да се стимулира растежа на хрущялните участъци на гръбначния стълб, респективно растежа на височина.
Пише също така, че подскоците влиаят благотворно върху растежа на височина ;) До колко това е истина, всеки да си прецени.
Факт е обаче, че тази книга е на 35 години, т.е., хората още преди десетилетия са изследвали този въпрос и са дали мнение. Но въпреки това никой не си прави труда да се информира. Навремето от 2 такива книжки научих много, а сега с целия този интернет хората не знаят и една десета от това, което научих аз, още преди да почна да тренирам.
Аз ако имах и най-малки съмнения, че нещо може да ми навреди, изобщо нямаше да се захвана да тренирам.

Мнението беше редактирано от Петко К на 08.03.10 21:57.

11.03.10
14:49

А пък ако си тренираш сериозничко, имаш малки кости примерно китката ми е мн слабичка, с течение на времето ще стане ли голяма(нормална..)?Или от китката не се очаква сериозно увеличаване?:)

12.03.10
09:55

казано от arsenalfann на 11.03.10, 14:49:

А пък ако си тренираш сериозничко, имаш малки кости примерно китката ми е мн слабичка, с течение на времето ще стане ли голяма(нормална..)?Или от китката не се очаква сериозно увеличаване?:)

Китка от фитнес не расте, нито глезен. Радвай се, ако са ти малки - не само изглежда хубаво от естетическа гледна точка, но и големите са присъщи на ендоморфите и като цяло се свързват с по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания и т.н.

12.03.10
13:00

;-P някой беше написал в подписа си,че спортът е здраве,ако не те разболее.
МОЖЕ БИ тежестите могат да повлияят на растежа при някои  СЪВСЕМ екстремни обстоятелства-все пак професионалните тежкоатлети не са особено високи,но тъй като такива обстоятелства  не са на лице,не виждам защо едно 15 годишно момче да не използва потенциала на възрастта и тялото си, за да постигне повече неща и и по-бързо от някой на 45
само се пазете от травми и глупави съвети и всичко ще е наред

14.03.10
14:45

Чесно да ти кажа аз съм на 14 и не фитнеса пречи на растежа а растежа пречи на фитнеса аз ако става въпрос съм 185 см.

17.03.10
19:32

И аз имах много съмнения дали да почвам с келковете(на 15 съм),в крайна сметка реших,че няма от какво да се притеснявам.Госпожата ми по биология ми даде една книжка не помня точно името,издадена е 1978 година,та в нея се споменаваше,че голямото натоварване(каквото е клека) подбуждат организма да отделя много повече серотоним от състоянието на покой.Така че си прави изводите,но не според мен няма от какво да се притесняваш,освен от това да не чуеш още някой мит.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1